שתף קטע נבחר

דעו מה מגיע לכם: מדריך יחסי עבודה

האם מותר למעסיק לשלם לנו על עבודה בכרטיסים להופעות, האם הוא יכול להכריח אותנו לצאת לחופשה מרוכזת או למנוע מאיתנו לעבוד במקום אחר הדומה למקום העבודה הנוכחי? המדריך ליחסי עבודה: פרטיות, שכר, שעות נוספות, חופשות ועוד

בשיתוף ההסתדרות

 

סביבת העבודה שלנו היא המקום בו רובנו מבלים את מרבית שעות היום ורבים מאיתנו רואים במקום העבודה מעין בית שני, בעיקר אם היחסים עם המעסיק והאנשים סביב הם חברותיים ומהנים. יחד עם זאת, סביבת עבודה יכולה להיות גם לא נעימה ולשם כך קיימים חוקים השומרים על זכויותיהם של העובדים. דעו כי מגיעה לכם פרטיות, אסור למנוע מכם לעבור למקום עבודה אחר בעל אופי דומה לנוכחי, יש לכם זכות לימי חופשה ומגיע לכם כסף על שעות עבודה נוספת. המדריך ליחסי עבודה -

 

סביבת עבודה – פרטיות בעבודה

גיליתי שהבוס שלי התקין במשרדי, בלי ידיעתי, מצלמה. האם זה חוקי?

 

מעסיק חייב ליידע את עובדיו על התקנת מצלמה. התקנת מצלמה במקום עבודה עשויה להיחשב כשינוי בחוזה העבודה ולכן

על המעסיק לקבל את הסכמת העובד.

 

לעיתים התקנת מצלמות הינה אינטרס לגטימי של המעסיק (למשל התקנת מצלמות אבטחה בבנק). במקרה זה תותר התקנת המצלמה אולם על המעסיק ליידע את עובדיו בדבר התקנתה. אין להתיר התקנת מצלמה למטרת מעקב אחר עובדים אלא במקרים חריגים בהם יש חשש ספיציפי לביצוע עבירה פלילית של העובד כנגד המעסיק וגם זאת לזמן מוגבל ובאזור מוגבל.

 

האם המעסיק רשאי להיכנס לתא הדואר האלקטרוני של העובד ולקרוא את התכתובות שבו?

 

הזכות לפרטיות העובד ממשיכה לחול גם במקום העבודה. אסור למעסיק לחטט בהודעות הדואר האלקטרוני של העובדים ללא רשותם כשם שאסור לו לחטט בחפציהם האישיים. אמנם מעסיק רשאי לפקח על השימוש בתיבת הדואר האלקטרוני, למשל על ידי בדיקת היקף השימוש בתיבה אולם עליו לעשות כך ללא כניסה לתוכן ההודעות.

 

החריג לכך הוא אם הוגדר והוסכם מראש בין העובד למעסיק כי תיבת הדואר האלקטרוני שמעמיד המעסיק לטובת עובדיו נועדה לשימוש מקצועי בלבד והוסבר לעובדים כי תיבת הדואר עומדת לעיון המעסיק.

 

אני עובד כקופאי והמעסיק חושד בי במעילה. האם הוא רשאי לחייב אותי לעבור בדיקת פוליגרף?

 

בדיקת פוליגרף מהווה פגיעה בפרטיות העובד. מעסיק אינו יכול לחייב עובד לעבור בדיקת פוליגרף ללא קבלת הסכמתו המפורשת שניתנה מרצונו החופשי. ככלל, הסכמה שניתנה עקב איום בפיטורים אינה הסכמה מרצון חופשי. גם הסכמה של העובד, בעת קבלתו לעבודה, להיבדק בבדיקת פוליגרף כל אימת שיתבקש לכך לא תיחשב, ככלל, כהסכמה שניתנה מרצון חופשי.

 

האם המעסיק רשאי לעקוב אחר עובדיו באמצעות מכשיר איתוראן המותקן ברכב שהעמיד לרשותם?

 

בתי הדין לעבודה ערכו הבחנה בין מעקב אחר מקום הימצאם של עובדים (שעבודתם הרגילה אינה מבוצעת במקום אחד) שנעשה במהלך שעות העבודה, לבין מעקב שנעשה לאחר שעות העבודה.

 

בעוד שנקבע כי מעסיק רשאי לבדוק היכן נמצא העובד במהלך שעות העבודה, וזאת למטרות פיקוח ובקרה אחר עבודתו, אין הוא רשאי לעקוב אחריו לאחר שעות העבודה.

 

הבוס שלי העמיד עבורי טלפון נייד על חשבונו והקו בבעלותו. האם משמעות הדבר שהוא רשאי להוציא תדפיס פירוט שיחות?

 

עיון בפלט שיחות של העובד הכולל שיחות פרטיות מהווה פגיעה בפרטיותו. כאשר מעסיק מעמיד לטובת עובד טלפון נייד (ועל פי חוקי המס העובד אף משלם מס בגין זקיפת ההטבה) – ידוע לצדדים כי העובד מבצע מטלפון זה הן שיחות בענייני עבודה והן שיחות פרטיות. לפיכך, ככלל, ללא קבלת הסכמת העובד ויידוע מראש כי הטלפון משמש לצרכי עבודה בלבד – הוצאת פלט שיחות תהווה פגיעה אסורה בפרטיות העובד.

 

חופש העיסוק

אני עובד בחצי משרה. האם מעסיק יכול לדרוש ממני לא לעבוד במקום עבודה מתחרה?

 

עובד חב בחובת נאמנות למעסיקו ובכלל כך, אסור לו להתחרות במעסיקו כל עוד הוא מועסק על ידו. עם זאת, חופש העיסוק הוא עיקרון יסוד בשיטת המשפט שלנו ואף עוגן כזכות חוקתית במסגרת חוק יסוד: חופש העיסוק.

 

הגבלה על עיסוקו של עובד המועסק בחצי משרה, מבלי שיקבל פיצוי או תמורה מיוחדת ממעסיקו בגין הגבלת העיסוק מהווה צעד בלתי מידתי. על כן, ככלל לא ניתן יהיה להגביל את זכות של העובד לעבוד בעבודה נוספת, אף אם מדובר במקום עבודה מתחרה, ללא תשלום פיצוי או תמורה מיוחדת בגין שלילת היכולת לעבוד במשרה מלאה.

 

האם מעסיק רשאי למנוע מעובד, לאחר סיום העבודה, לעבוד בעסק מתחרה?

 

האינטרס של המעסיק למנוע מעובד לשעבר להתחרות בו אינו אינטרס לגטימי. איסור על עובד להתחרות במעסיקו לאחר סיום העבודה ייחשב לכן, ככלל, כאיסור הפוגע בתחרות החופשית ובחופש העיסוק, ואף נוגד את תקנת הציבור ולכן אינו חוקי. עם

 

זאת, במקרים חריגים, בהם הגבלת התחרות נועדה לשמירה על אינטרסים חיוניים נוספים של המעסיק, כגון לצורך שמירה על סודות מסחריים של המעסיק, ניתן יהיה להגביל, לפרק זמן מוגדר ובאופן מידתי את עבודתו של העובד בעסק מתחרה.

 

שוויון בעבודה

לא עשיתי שירות צבאי – האם זו סיבה מספיקה שלא לקבל אותי לעבודה?

 

אי קבלת אדם לעבודה בשל אי ביצוע שירות צבאי "חשודה" במקרים רבים כאפליה על בסיס דת ועל בסיס לאום והיא עשויה להיחשב כמנוגדת לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה. רק במקרים מיוחדים וחריגים, כאשר השירות הצבאי רלבנטי לנושא התפקיד המוצע, ניתן יהיה להתחשב בפרמטר זה לצורך קבלה לעבודה.

 

לא התקבלתי לעבודה הדורשת שעות עבודה רבות מחוץ למשרד בשל היותי אמא לילדים קטנים – האם אוכל לתבוע את המעסיק בשל כך?

 

חוק שוויון הזדמנויות בעבודה אוסר על אפליה מחמת מין ומחמת הורות. ככלל, עבודה במשך שעות רבות מחוץ למשרד

אינה מצדיקה העדפת גבר על אישה. חוק שוויון הזדמנויות בעבודה מאפשר במצב זה תביעה לחייבת את המעסיק לקבל את המועמדת לעבודה ואף מאפשר תביעה לפיצוי ללא הוכחת נזק בסכום של עד כ - 70,000 שקלים.

 

התקבלתי יחד עם חברתי לעבודה בחדר כושר. השכר שהוצע לה גבוה באופן משמעותי מהשכר שהוצע לי. בעלי המועדון הסבירו לי כי הם מעדיפים מדריכות. האם אוכל לדרוש השוואת תנאים?

 

חוק שכר שווה לעובדת ולעובד, כמו חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, מבקשים למנוע הפליה על בסיס מגדרי. החוקים מאפשרים לתבוע ממעסיק שישולם שכר שווה בין שני המינים כמו גם פיצוי עונשי ללא הוכחת נזק בגין האפליה.

 

תשלום השכר

שכרי משולם מדי חודש בחודשו בעשירי לחודש. האם זה חוקי?

 

תשלום ב-10 לכל חודש מהווה הלנת השכר. חוק הגנת השכר קובע כי שכר עבודה עם תום החודש בעדו הוא משתלם ומחייב את המעסיק למסור לעובד תלוש שכר מסודר.

 

החוק קובע כי יש לשלם את שכרו של העובד עד ה-1 לחודש העוקב בגינו משולם השכר. אף על פי כן, מכיוון שאין סנקציה בגין תשלום עד ל-9 לחודש. הפרקטיקה הנוהגת היא לשלם את השכר עד ל-9 לחודש, כאמור. תשלום לאחר ה – 9 לחודש עשוי לגרור תביעת פיצויים בגין הלנת שכר – דהיינו תביעה לפיצויים בגין תשלום שכר באיחור.

 

הגעתי לעבודה כרגיל – אולם המעסיק שלח אותי לביתי כי לא היה מה לעשות איתי בעבודה והפחית את השכר בגין אותו יום. האם זה מותר?

 

התשובה שלילית. כאשר העובד מעמיד את עצמו לרשות המעביד הוא זכאי לקבל את שכרו הרגיל אף אם מסיבות הקשורות למעסיק לא היה לעובד מה לעשות בעבודה. העובד אינו צריך להפסיד בשל כך שהמעסיק לא ידע כיצד לנצל את כוח העבודה שברשותו. כך גם אם העובד הגיע לעבודה והוא התבקש להפסיק את עבודתו לפני סיום יום העבודה - העובד זכאי לקבל שכר מלא בגין שעות עבודתו הרגילות.

 

אני עובדת כסדרנית בתיאטרון. האם המעסיק יכול לשלם לי חלק מהמשכורת בצורת מתן כרטיסים לתיאטרון?

 

חוק הגנת השכר מטיל על מעסיק חובה לשלם שכר בכסף ואוסר על תשלום בשווה כסף. החריג לכך הוא קבלת הסכמה של העובד לתשלום חלק מהשכר בדיור או באוכל ומשקאות המיועדים לצריכה במקום העבודה. לכן, מעסיקתך לא יכול לשם את שכרך בדרך של מתן כרטיסים להצגות.

 

שעות העבודה

אחרי כמה שעות עבודה יש לשלם בעבור עבודה בשעות נוספות?

 

אורך שבוע העבודה הוא 43 שעות. אורכו של יום עבודה לעובדים שישה ימים בשבוע, לא יעלה על 8 שעות ביום. אורכו של יום עבודה לעובדים חמישה ימים בשבוע, לא יעלה על 8.6 שעות. לכן בגין כל שעת עבודה מעבר למכסה הנקובה לעיל, יש לשלם שעות נוספות.

 

כיצד יש לשלם לעובד אשר הועסק בשעות נוספות?

עובד אשר מועסק בשעות נוספות, זכאי לתשלום בגובה 125% משכרו בגין שתי שעות עבודה נוספות בכל יום, ולתשלום בגובה של 150% משכרו בגין עבודה בשעה נוספת שלישית והלאה באותו יום. במידה והעובד הועסק מעל למכסה השבועית (המוגדרת כ-43 שעות), הוא זכאי לתשלום שעות נוספות באופן זהה- 125% בגין שעה נוספת ראשונה ושניה ו- 150% החל משעת העבודה הנוספת השלישית.

 

האם המעסיק יכול להעסיק אותי ללא הגבלת שעות ולשלם לי בגין כך שעות נוספות?

 

חוק שעות עבודה ומנוחה מתיר למעסיק להעסיק עובדים בשעות נוספות, אולם בכל מקרה עובד לא יעבוד יותר מ – 12 שעות עבודה ביום. מעסיק המבקש כי עובדיו יעבדו אף מעבר לאמור לעיל, יידרש לבקש היתר מיוחד ממשרד הכלכלה לשם כך.

 

האם ניתן לקזז שעות נוספות שעשיתי ביום אחד מיום בו עבדתי פחות שעות?

 

לא ניתן לערוך קיזוז שעות נוספות. כך לדוגמא עובד אשר עבד ביום א' במשך 10 שעות, וביום ב' במשך 6 שעות - זכאי לתשלום תוספת שעות נוספות בגין עבודתו ביום א' ולא ניתן לראות בשעות הללו כהשלמה לשעות העבודה החסרות ביום ב'.

 

חופשה

לכמה ימי החופשה זכאי עובד במשרה מלאה?

 

התיקון החדש לחוק חופשה שנתית – הגדיל את מכסת ימי החופשה להם זכאי עובד. על פי החוק החדש עובד בשנת עבודתו הראשונה עד הרביעית אצל אותו מעסיק, זכאי ל –16 ימי חופשה (ברוטו). ימים אלה כוללים גם את המנוחה השבועית ולפיכך עובד המועסק במשך חמישה ימים בשבוע, ייהנה בשנת עבודתו הראשונה מ-12 ימי חופשה (נטו). עובד המועסק במשך שישה ימים בשבוע, יהנה בשנת עבודתו הראשונה מ- 14 ימי חופשה.

 

התיקון ייכנס לתוקף בשני שלבים בחודש יולי 2016 ובחודש ינואר 2017. עם הוותק, עולה הזכאות לימי החופשה. כך, בעד השנה החמישית זכאי העובד ל-16 ימי חופשה, בעד השנה השישית 18, השביעית 21 ומהשנה השמינית ואילך - יום נוסף לכל שנת עבודה עד למכסת חופשה מירבית של 28 יום.

 

האם ניתן לצבור ימי חופשה?

מטרת החוק היא כי העובד יתאוורר מעבודתו וייצא לחופשה שנתית. עם זאת החוק מאפשר, בהסכמת העובד והמעסיק, לצרף שבעה ימי חופשה לימי החופשה אשר יצטברו בשנתיים הבאות.

 

האם רשאי מעסיק לכפות על עובד לצאת לחופשה מרוכזת?

 

כן, המעסיק רשאי לקבוע את מועד יציאתו של העובד לחופשה שנתית. עליו להודיע על כך לעובד זמן סביר מראש. במידה ואורכה של החופשה יעלה על שבעה ימים יש ליתן התראה מראש של 14 יום לפחות. הסמכות האמורה נתונה למעסיק רק כל עוד עומדים לזכות העובד ימי חופשה צבורים בלתי מנוצלים. כאשר משמעות היציאה לחופשה היא ניצול ימי חופשה עתידיים או אי תשלום שכר עבור אותם ימים – לא ניתן לכפות על העובד לצאת לחופשה.

  

עו"ד יחיאל שמיר הוא היועץ המשפטי להסתדרות


פורסם לראשונה 01/05/2016 09:04

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן כהן
עו"ד יחיאל שמיר
צילום: אורן כהן
מומלצים