שתף קטע נבחר

בלי תרופות: להתמודד עם אסתמה באופן טבעי

איזה צמחי מרפא יעזרו להתגבר על ביטויי האסתמה בגוף, המוגדרת כאלרגיה על ידי הרפואה הסינית, למה דווקא היא מופיעה בעונה הזו של השנה ואיך כל צמח מסייע לחיזוק המערכת החיסונית שלנו?

אסתמה מוגדרת כתופעה אלרגנית של הגוף, המתבטאת בבעיה במערכת הנשימה ובעור. כאשר קיים דיכוי נשימתי, הוא עשוי להתבטא גם בעור שזקוק לחמצן. בתקופות המעבר, אנשים נוטים לסבול מאלרגנים המצויים בפריחה של אבקנים ופרחים שעפים ברוח וזו הסיבה שבעיות הנשימה מחריפות.

 

הטיפול הקונבנציונאלי הנפוץ באלרגיות הוא באמצעות תרופות אנטי היסטמיניות המעכבות קשירת ההיסטמין לקולטנים מסוג H1 ולעצירה של שרשרת התהליכים המובילה לסימני האלרגיה. בנוסף, ישנן תרופות ספציפיות להקלה של גודש באף, הרחבת סימפונות במערכת הנשימה התחתונה, משחות סטרואידיאליות לעור ועוד.

 

קיראו עוד

אסתמה: איך לצמצם את מספר ההתקפים

איך מטפלים באלרגיה? תרופות ופתרונות משלימים

 

הטיפול הצמחי, כטיפול הוליסטי, מטפל כמובן גם ברבדים נוספים של המטופל מעבר לפתולוגיה "היבשה" של המנגנון האלרגי עצמו.

 

ברפואות המסורתיות השונות ההתייחסות לתסמינים אלרגיים בעור ובמערכת הנשימה הייתה דרך חיזוק כללי של הגוף, מערכת העצבים והעיכול וצמחים נוספים בעלי השפעה "מפייסת" או מרגיעה ומסלקי חום עודף. מספר צמחים שכאלו נחקרו בהרחבה והמסקנות בהחלט תומכות בשימושים אלו.

 

בניגוד לעבר, היום - ככפר גלובלי אחד גדול, אנו יכולים לרקוח בבקבוק אחד, צמחי מרפא המבוססים על ידע קדום מכמה יבשות שונות בעולם לטיפול צמחי באלרגיות, תוך כדי תשומת לב לפרטים אודות השתלשלות האירועים והתהליכים בגוף אשר הובילו להופעת האלרגיה.

 

כמה צמחי מרפא ביחד כדי לטפל בתופעות האלרגיה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כמה צמחי מרפא ביחד כדי לטפל בתופעות האלרגיה(צילום: shutterstock)

  

מטרות הטיפול הצמחי לטיפול באלרגיות

1. ויסות ומיקוד פעולת מערכת החיסון.

2. פעולה אנטי אלרגנית ואנטי דלקתית המורידה את עוצמת התגובה האלרגית והדלקת המקומית.

3. פעולת הרגעה עדינה וייצוב מערכת העצבים.

4. שיפור תהליכי עיכול וספיגה ותמיכה בפעילות הכבד.

5. תמיכה אפשרית בפינוי טוקסינים מהגוף דרך תמיכה בפעולת כבד וכליות.

6. התייחסות לסימנים אחרים מדווחים ולתמונה הקלינית השלמה של המטופל.

 

הצמחים שיעזרו לטיפול באסתמה

 

אלביציה ( Albizia lebbeck)

עץ הגדל ברחבי הודו ובאזורי ההימלאיה ומשמש בעיקר לתעשיית העץ המקומית.

 

אלביציה נמצא בשימוש רפואת האיור וודה ההודית שנים רבות לטיפול בבעיות במערכת הנשימה לרבות ברונכיט, אסתמה ונזלות וכן לטיפול באקזמה, לזיהומים שונים, דלקות חניכיים ואחרות.

 

מחקרים ראשוניים הראו פעילות מרפה של שרירים חלקים ואנטי עוויתית בסמפונות מערכת הנשימה על ידי השפעה אנטי היסטמינית ודרך השפעה על אצטיל כולין. לאלביציה השפעה ישירה על ייצוב של תאי מאסט, הורדה ברמות של נוגדנים מסוג IgE, והפחתה של רמות היסטמין בגוף.

 

בנוסף, הצמח נחשב לאנטי דלקתי, כטוניק עדין לבלוטת האדרנל ואף כמסייע בהורדת רמות גבוהות של כולסטרול בדם. אלביציה הינו צמח יעיל לטיפול באלרגיות סיסטמיות, אך מומלץ לשלבו כחלק מפורמולה עם צמחים אנטי אלרגניים נוספים.

 

שרביטן סיני (Ephedra sinica)

משמש ברפואה הסינית מזה אלפי שנים לטיפול בבעיות מערכת הנשימה העליונה והתחתונה.

 

נגזרות מהחומר הפעיל של הצמח, אפדרין Ephedrine, משמשות ברפואה של היום כבסיס לתרסיסי האף השונים להקלה במצבים של גודש ונזלות וכן כמפעיל את המערכת האדרנרגית – כמרחיב סימפונות.

 

למיצוי השלם של הצמח יש השפעה אנטי אלרגית יעילה, בעל אנרגיה מעט מייבשת ויעיל במיוחד למצבים של אסתמה על רקע אלרגיה, שיעול סטרידו קשה וקדחת השחת.

 

לאפדרין עלולות להיות תופעות לוואי שונות על מערכת העצבים כמו חרדה, התרגשות יתר ואך דופק מהיר ופלפיטציות. שימוש במיצוי השלם הוא בטוח יותר ובכל מקרה לא מומלץ לעבור את הכמות של 20 סמ"ק לשבוע במבוגרים.

 

סקוטלריה סינית (scutelaria bai)

השימוש המסורתי של שורש הסקוטלריה ברפואה הסינית היה לטיפול במחלות אקוטיות של מערכת הנשימה והעיכול. בשנים האחרונות ישנם מחקרים רפואיים רבים המתעדים את השפעתו על הפחתת התגובה האלרגית.

 

לצמח יכולת עיכוב של שחרור היסטמין ולויקוטריאנים מתאי המסט ועצירה של המנגנון האלרגי. זהו צמח המתאים לטיפול בכל סוגי האלרגיות האקוטיות והכרוניות וניתן להשתמש בו לאורך זמן.

 

בנוסף הצמח ידוע כיעיל בטיפול ללחץ דם והרגעה כללית.

 

שורש אסטרגלוס (astragalus membranaceus)

צמח חשוב ברפואה הסינית מזה אלפי שנים, ולאחרונה תפס מקום נכבד גם ברפואת הצמחים המערבית. השורש משמש בעיקר לחיזוק ומיקוד מערכת החיסון ולטיפול בזיהומים ויראליים.

 

אסטרגלוס ידוע כמחזק (Tonic) כללי של הגוף וכן של הלב, הטחול ומערכת העיכול וכך מסייע לספיגה והטמעה של חומרי מזון במערכת העיכול. אסטרגלוס הוא צמח בטוח לשימוש וחשוב לטיפול בכל סוגי האלרגיות הסיסטמיות המערבות חולשה כללית וחיסונית כצמח מייצב ומחזק, ומונע הידרדרות נוספת במצב המטופל.

 

על פי הראייה הסינית המסורתית, שלושת הצמחים הנ"ל שימשו במשך שנים לטיפול במחלות נשימה ועיכול שונות, הנושאות אופי וסימנים המוכרים לנו כיום כתגובות אלרגיות.

 

 

מתאים במיוחד למצבים של קדחת השחת עם גירויים של מערכת הנשימה העליונה ונזלות כרוניות. סמבוק שחור (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מתאים במיוחד למצבים של קדחת השחת עם גירויים של מערכת הנשימה העליונה ונזלות כרוניות. סמבוק שחור(צילום: shutterstock)

 

פרחי הסמבוק השחור (Sambucus nigra)

נפוצים ברפואה המסורתית באירופה, ידועים בשל פעולתם לשיקום וריכוך ריריות מערכת הנשימה.

 

מספר חומרים פעילים בסמבוק אף יעילים לחיזוק חיסוני ולהרגעה כללית. הצמח יעיל למקרים של שיעול, אלרגיות וגירויים שונים במע' הנשימה (יעיל במיוחד בילדים).

 

הצמח מתאים במיוחד למצבים של קדחת השחת עם גירויים של מערכת הנשימה העליונה ונזלות כרוניות, כצמח מרגיע עדין ומשקם ריריות.

 

במצבים אלו מומלץ ביותר לשלב את פרחי הסמבוק יחד עם צמחים נוספים בעלי פעילות רפואית דומה לריריות מגורות: Euphrasia off., Solidago virgaurea, plantago spp.

 

צמחים אלו ואחרים - מצוינים ללקיחה כחליטה, במקביל לצמחים אנטי אלרגיים ודגשים אחרים בטינק' העיקרית.

 

פרע מחורר (Hypericum perforatum)

להיפריקום אמנם אין השפעה ישירה (ככל הידוע עד כה) להיווצרות התגובה האלרגית על ידי המנגנון הבסיסי כפי שהובא לעיל.

 

יחד עם זאת הצמח יעיל מאוד כמרגיע וכמשקם ותומך למערכת העצבים לאנשים הסובלים מעומס עצבי ממושך המתבטא בחוסר שקט, חרדות, דיכאון וכו' - היכולים להביא לביטויים פיזיים אחרים בגוף כמו אלרגיות, פריחות עוריות וכו'.

 

בנוסף לצמח תכונות אנטי וויראליות יעילות והשפעה מועילה על פירוק זנוטוקסינים בכבד, מה שהופך אותו לצמח חיסוני יעיל.

  

הכותב הוא הרבליסט קליני ומנהל מחקר ופיתוח בחברת "ברא צמחים"

 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לטפל באסתמה באופן טבעי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים