שתף קטע נבחר

במה אנחנו הכי טובים? המצאות כחול-לבן

כבר 68 שנים ש"הראש הישראלי ממציא לנו פטנטים", פטנטים שמשרתים אותנו בכל תחומי החיים החל מהכנסת הדיסק און קי למחשב ועד להכנסת עגבניית השרי לסלט, הנה מספר דוגמאות בולטות

ישראל היא אומת "סטארט-אפ", אבל גם לפני שהטכנולוגיה נכנסה לחיינו - המוח היהודי המציא לנו פטנטים. לרגל יום העצמאות ה-68 של מדינת ישראל - רשימה חלקית של הפיתוחים וההמצאות של המדענים הישראלים.

 

חקלאות פורצת דרך

מדינת ישראל הקטנטנה מגלמת בתוכה מספר אזורי אקלים שמאפשרים לגדל דובדבנים הזקוקים לקור וסברסים הזקוקים לחום. שטחי הגידול בארץ היו כר פורה להמצאתם של כמה מההמצאות החשובות ביותר בתחום החקלאות. דוגמאות מובהקת לכך הם:

 

עגבניות שרי

פותחה לפני כ- 27 שנים על ידי קבוצה של מדענים ישראלים בכמה מכוני מחקר בארץ. הקבוצה הבולטת ביותר הונהגה על-ידי פרופ' נחום קידר מהפקולטה לחקלאות ברחובות בשיתוף פעולה עם חברת "הזרע".

 

 (צילום: שרון דרוקמן)
(צילום: שרון דרוקמן)
 

 

בהתחלה קראו להן tv tomatoes, כי חשבו עליהן בתור חטיף בריא שניתן לאכול מול הטלוויזיה. עגבניות השרי הראשונות נוצרו על-ידי הכלאה של זנים שונים של עגבניות עם עגבניות הבר הקטנטנות. כך הגיעו לשילוב המדויק של מתיקות, חמיצות וננסיות, עם חיי מדף ארוכים. בנוסף דאגו שכל זה יתאים לגידול בחממה, תוך שימוש בכמה שפחות כימיקלים. הזנים הראשונים של הקטנות המתוקות האלה יצאו לשוק לפני למעלה מ-10 שנים, והיו קצת יקרים, אבל לאחר מספר שנים הם תפסו נתח שוק יפה. מישראל עברו עגבניות השרי לאיטליה ואנגליה, ולפני כעשרים שנים הן התחבבו מאד גם על הצרכנים במרכז אירופה וארה"ב.

 

טפטפות

אין פה מים, חם פה בטירוף, ו-60% אחוז משטח המדינה הזאת בכלל מוגדר כמדבר , אז איך מגדלים פה לעזאזל דברים?

 

 (צילום: חנניה הרמן, לע"מ) (צילום: חנניה הרמן, לע
(צילום: חנניה הרמן, לע"מ)

 

או, אז ככה... לוקחים צינור, עושים בו חור ומשקים את הבור ... שבו יש צמח כלשהו. וזה עובד.. באמצעות כמות קטנה של מים ניתן להגיע לאותם תוצאות כמו בהשקיה רגילה. מאז המצאת הטפטפות בסוף שנות ה- 50 על ידי המהנדס שמחה בלאס ושמו החלה ישראל לשווק אותם למדינות רבות בעולם ולגרוף רווחים בשווי מאות מיליונים של דולרים מההמצאה ולחסוך הרבה מאוד מים.

 

תחום ההיי-טק

ישראל היא אומת הסטארט אפ עוד מימי נח, שקיבל הנחייה מהשירות המטארולוגי של אלוהים לבנות תיבת ענק ולהתכונן למבול. נח לא דאג רק לעצמו ואפשר לומר שהוא עשה זאת באמצעות גיוס ההמונים - אומנם של חיות, אבל בכל זאת. גם דוד המלך החליט לתרום את חלקו למדע וגייס את הרוגטקה והאבן על מנת לקלוע בדיוק של צלף מסיירת מטכ"ל בול לפוני של גולית. גם כיום אלפי שנים לאחר נח ודוד, עם ישראל ממשיך להוביל בתחום הטכנולוגי:

 

דיסק און קי

עד לפני זמן לא רב, כעשר שנים בערך, נאלצו כל מי שרצו לקחת את התוכנות, המשחקים, הסרטים או קבצי המוזיקה שלהם איתם להסתובב עם מגוון אמצעי מדיה - קופסאות של דיסקים ואף של דיסקטים מפלסטיק. כל זה השתנה בתחילת שנות ה-2000 עם המצאת הדיסק און קי של חברת M SYSTEMS הישראלית. החברה בראשותו של דב מורן פיתחה את ההחסן הנייד, מכשיר קטן מספיק אשר יכול להתחבר למחזיק המפתחות שלנו ויכול לאחסן בתוכו את כל הקבצים שהיו עד לאותה נקודה בדיסקים. חברת סאן דיסק התלהבה מהרעיון של מורן, רכשה את החברה הישראלית וכל השאר היסטוריה.

 

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

 

אפליקציות

מי לא משתמש באפליקציית waze כשהוא נוסע ברכב או ב-moovit, שחתמה הסכם עם עיריית ריו לקראת האולימפיאדה בקיץ. ואלו רק שתי דוגמאות לאפליקציות הישראליות.

 

התעשייה הצבאית

כן, אנחנו יודעים כבר עימותים צבאיים כבר 68 שנים עם כל השכנים שלנו. פעם זה הפדאיון, פעם זה המצרים, הירדנים, הסורים, חמאס, חיזבאללה ומי לא... אבל מה, אנחנו יצירתיים מאוד אז מצאנו שיטות לשגר, ליירט, לטוס, לצלול, לאסוף מודיעין ועוד...

 

הנה מספר המצאות מובילות בתחום התעשייה הצבאית:

 

טיל החץ וכיפת ברזל

אם ברוגטקות ואמל"ח עסקינן אז הגיע הזמן לדבר על גאווה מקומית לא קטנה - אי שם לאחר מלחמת המפרץ שגרמה לכל עם ישראל להיכנס למקלטים ולעטות מסכות לא כל כך אופנתיות, הבינו בכירי מערכת הביטחון שהפטריוט שהאמריקנים שלחו לנו - לא עוזר בכל המקרים - והגיע הזמן לפתח טיל ישראלי כחול-לבן כדי להתמודד עם איום הטילים.

 

 (צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון) (צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון)
(צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון)

 

ישבו להם מהנדסי התעשייה האווירית ויצרו את טיל נגד טילים שמסוגל ליירט בערך כל מה שבא לנו. אחר כך, האמריקנים ניסו לייצר בעצמם טיל כזה בשם התאא'ד - זה לא עבד כל כך חלק וזה בזבז להם הרבה מאוד כסף.

 

מרכבה

טנק המרכבה פותח במהלך שנות ה-70. תכנונו ובנייתו התבססו על לקחי קרבות השריון של צה"ל במערכות ישראל. בין היתר שוכלל מיגון הטנק כך שמערכות הטנק יסייעו במיגון הלוחמים (המנוע וחטיבת הכח הועברו לחזית הטנק), פותח לו שריון שכבתי היקפי, ואף הוקטנה צדודית הטנק כדי להקטין את חשיפותו לאויב.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

 

מאז ראשית שנות ה-80 נטלו טנקי המרכבה חלק בכל מערכות ישראל, החל ב"מבצע שלום הגליל" (לימים מלחמת לבנון), דרך האנתיפאדה הראשונה, אנתיפאדת אל-אקצא, מלחמת לבנון השנייה והמבצעים ברצועת עזה - כשהאחרון ביניהם היה "צוק איתן" בקיץ 2014.

 

תחום המשקאות המוגזים

מה שהתחיל בתור בקבוק זכוכית עם מיכל גז קטן בשם "סיפולוקס" ייצר את משקה הסודה אשר שוכלל לאחר שבטכנולוגיה של שנות ה-60 הוסף לו מיני תרכיזים אשר יצר את משקה הגזוז וכן את "האורנג'דה" שהפכה לנכס צאן ברזל בעקבות המערכון המפורסם - "משה והאורנג'דה" של דודו טופז.

 

מפעל סודה סטרים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מפעל סודה סטרים(צילום: גיל יוחנן)

 

שנים לאחר מכן בעקבות הפופולאריות של הסודה, נוסדה חברת "סודה סטרים", חברה שמייצאת מכשירי, מיכלי ובקבוקי הגזה ל-46 מדינות בעולם כולו. החברה מייצרת את כל (!) המוצרים שלה במפעל החברה ברהט שבנגב. 1,200 עובדי המפעל, יהודים וערבים, בדואים ונוצרים, מהווים ידיים עובדות לתעשיית ענק ישראלית שנצרכת בעולם כולו. מדובר באחת מתעשיות המתקדמות של ישראל. לא כל אחד יכול לגייס את סקרלט ג'והנסון להיות הפרזנטורית שלו.

 

תחום האנרגיה הסולארית

הרעיון שהחל מחיבור של מראה וגליל פח לצורך חימום מים למקלחת שינה את חייהם של מאות מיליוני אנשים ברחבי העולם. חימום המים החמים הוא רק ההתחלה, כבר כיום אנרגיית השמש משמשת להפקת חשמל וזאת ללא תלות בחומרי גלם כמו נפט או פחם וללא יצירת זיהום אוויר.

 

 (צילום:  כרומגן) (צילום:  כרומגן)
(צילום: כרומגן)

 

כיום חברת "כרומגן" היא מהחברות הישראליות המובילות בתחום האנרגיה הסולארית, החברה החלה את דרכה בשנת 1962 כמפעל קיבוצי קטן לטיפול במתכות והפיכתם לפלדת אל חלד. בסוף שנות ה-'60 עברה החברה לייצר דודי שמש שהפכו מאז למוצר הקיים בכל בית ישראלי. החל משנות ה- 90 החלה החברה לייצא את מוצרים לחו"ל וכיום מוצריה נמכרים בכ- 40 מדינות ברחבי העולם, מג'מייקה ועד לספרד ואוסטרליה.

 

בהמשך ישיר לפיתוח ולייצור של דודי השמש החליטה "כרומגן" להעביר גם את דודי השמש למאה ה-21 ולכן הציגה את הדוד הדיגיטלי - מערכת סולארית המגיעה עם צג דיגיטלי הנמצא בתוך הבית ומציגה בכל רגע נתון את כמות המים החמים אותה הדוד מכיל ומחשב במדויק את מספר המקלחות שביכולתו לספק. הדוד הדיגיטלי מאפשר לתכנן את המים החמים בבית ולהזמין מקלחות חמות שיחכו מתי שאנחנו רוצים וכן חוסך לא מעט חשמל ומים.

 

פטנט נוסף שהחברה פיתחה לא מכבר הוא מערכת ה-"סופר" אשר מונעת הצטברות של אבנית בקולטי השמש ומונעת קיפאון ופיצוץ של הקולטים במקרה של קרה.

 

אבי חסון, המדען הראשי במשרד הכלכלה  (צילום: אמנון האס) (צילום: אמנון האס)
אבי חסון, המדען הראשי במשרד הכלכלה (צילום: אמנון האס)

 

המדען הראשי במשרד הכלכלה, אבי חסון, התייחס להישגים של הטכנולוגיה הישראלית: "מדינת ישראל הייתה ותמשיך להיות מוקד להמצאות ולחדשנות בינלאומית, זהו חלק מהדי.אנ.איי הלאומי שלנו. לא סתם הקימה הממשלה את רשות החדשנות בעבור חיזוקה כגוף המרכזי לתמיכה ממשלתית בחדשנות טכנולוגית בכל ענפי ותחומי המשק. הרשות מעמידה תשתיות המספקות מסגרת לתמיכה בתעשייה, פיתוח כלים ותוכניות המותאמים לצרכי התעשייה ותקצוב ומימון פרויקטים ומוצרים עתירי סיכון. אנו גאים להעניק עזרה ותשתית מקצועית ודינמית למאמצים הממשלתיים לעידוד חדשנות טכנולוגית, דבר המשלים את התפקיד החשוב שממלא ישראל בזירת ההייטק העולמית".

 

וכמובן שיש עוד המון המצאות ישראליות שפרצו דרך בעולם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
יום עצמאות שמח!
צילום: ירון ברנר
מומלצים