yed300250
הכי מטוקבקות
    קטיף הדובדבנים בבוסתן יוצא לדרך | צילום: אפי שריר
    מסלול • 15.05.2016
    בלי לצאת מהקיבוץ
    לצאת לטיול ג'יפים, לקטוף דובדבנים, לטעום יין, לבקר במחלבה וגם לקנות תכשיט למזכרת — את כל אלה אפשר לעשות בסוף שבוע אחד בקיבוץ עין־זיוון שברמת הגולן
    ענת לב־אדלר

    בשבת האביבית בשבוע הטעון שנמתח בין יום השואה ליום העצמאות ניצבנו בלב השטחים החקלאיים של קיבוץ עין־זיוון, ארבעה הורים לנערים שעומדים להתגייס עוד מעט לצה"ל, והשקפנו על כל הגבול הסורי. צפינו מקונטרה והלאה, עד ההרים שבפאתי דמשק, והבנו שוב איזה מזל יש לנו להימצא בצד הנכון של הגבול, כאשר לפתע, את הסבריו של יגאל הג'יפאי המדריך שלנו קוטע קרב יריות מהיר ועצבני. יגאל מרגיע אותנו שרגילים כאן לקולות הללו המגיעים מרחוק ופוצעים את הלב ולכן שום שגרה לא מופרת, גם לא זו של עין־זיוון, שהוקם במזרח רמת הגולן, קרוב לגבול הסורי, זמן קצר לאחר מלחמת ששת הימים.

     

    על שבילי הבזלת הנוקשים הפרושים משביל הגולן ואל תוך שטח הצמוד ממש לגדר הגבול עם סוריה, יגאל מנווט את הג'יפ החייתי שלו כאילו היה אוטו צעצוע. הוא מטפס לתצפיות על התלים בסביבה, כמו אלה שליד טורבינות הרוח, ואנחנו זוכים להסברים מקיפים על ההתיישבות ברמה, המלחמות שהתחוללו כאן, ועל הצד הסורי וההיסטוריה שלו.

     

    בדרך מתווספים סיפורים על בעלי החיים בגולן שחולפים על פנינו — מעדרי צבאים ועד חזירי בר ודורבנים שחלקם מגיעים לשתות מהמים שנקוו בתעלות הנ"ט — שלשמחתנו זה כרגע שימושן העיקרי מצד זה של הגבול.

     

    הנוף המקיף אותנו הוא בראשיתי ופסטורלי — אלה ארצישראלית ועצי אלון שמתנוססים בין סלעי הבזלת, ושובל אחרון של פרחי אביב שעדיין שומרים כאן על צבעיהם העזים בזכות מזג האוויר הקריר ברמה, שיח אברהם על המיתולוגיה האופפת אותו.

     

    בקתות האירוח החדשות | צילום: אפי שריר
    בקתות האירוח החדשות | צילום: אפי שריר

     

    על שביל רמת הגולן, שאותו אנו חוצים, אפשר לראות את החקלאות המתפתחת, בעיקר של תפוחים. כאן הופכים משטח בזלת בעזרת דחפורים, חזון וזיעה למטע תפוחים טרי שיניב פרי, וכמה כואב עוד יותר הופך להיות מאבק החקלאים המדמם בימים אלה. אנחנו מבחינים שבמטעים החדשים העצים נטועים בצפיפות יתרה. ההסבר של יגאל פשוט ועצוב: מטע זה, לכשיניב פרי בעוד כמה שנים, כבר יטופל וייקטף על ידי רובוטים. מעניין אם להפגנות החקלאים גם ישלחו את הרובוטים מרמת הגולן למשרד החקלאות. בהמשך אנחנו עוצרים לביקור ותצפית על שרידיו של כפר צ'רקסי עתיק, שהמבנה היחידי בו שעומד על תילו הוא המסגד המחודש, אפשר בזהירות רבה לטפס לצריח שלו ולהשקיף על הנוף עוצר הנשימה ממש מאות מטרים מהגבול הסורי. ולסיום, ביקור היסטורי ומרגש בבית החולים הצרפתי שהפך למפקדת רמת הגולן של הסורים בשנות ה־60. המרגל אלי כהן ביצע חלק משליחותו במקום הזה ויש אנדרטה לזכרו בכניסה למבנה וגם באחד מחדריו. יש להיזהר מאוד בטיול במבנה כיוון שהוא נטול מעקות וחסר כמה מהכתלים, וגם ממנו נשקפת קונטרה הישנה.

     

    יגאל מציע למטייליו מגוון אפשרויות: טיול ג'יפים רומנטי עם ארוחה בשטח, טיול זריחה בן שעתיים, ספארי לילה עם תצפית על בעלי חיים כמו זאבים, חזירי בר, שועלים ותנים, דורבנים, קיפודים ואיילות וטיול יום בן 3 שעות לשמורות הטבע.

     

    פרטים: ג'י־פי־אס טיולי ג'יפים, יגאל 3420543־052

     

     

    יגאל טיולי ג'יפים | צילום: אפי שריר
    יגאל טיולי ג'יפים | צילום: אפי שריר

     

    הבוסתן

     

    כדי להתאושש מקפיצות הג'יפ ולהחזיר קצת סוכר לגוף, אנחנו עוצרים בבוסתן הפרי של עין־זיוון, בחלקת קטיף עצמי של דובדבנים מסוג בורלא. מאמצע חודש מאי ועד סוף ספטמבר כורעים עצי הפרי השונים שבבוסתן תחת כמויות ענקיות של פירות מסוגים שונים כמו דובדבן, פירות יער, נקטרינות, אפרסקים, וכמובן תפוחים מקומיים ופציחים. במשך השנים הפך הבוסתן לאחת האטרקציות המיוחדות בגולן, והמונים מגיעים בסופי שבוע לחוויית קטיף עצמי. לצד חוויית הקטיף מציע המתחם פעילויות (חלקן בתשלום נוסף): מתחם חבלים אתגרי, פינת חי, רכיבה על סוסי פוני, סיור בעגלה רתומה לטרקטור, טרקטורונים וקרטינג לילדים, בית קפה, פינות ישיבה עם שולחנות פיקניק וערסלים.

     

    פרטים: פתוח מסוף מאי ועד סוף אוגוסט, כל יום מ־9:00 עד 16:00, 33 שקל למבוגר, 29 שקל לילד. כרטיס הכניסה כולל מגוון פעילויות ובהן קטיף. 6993610־04

     

    יקב בהט

     

    מה עושים עם כל כך הרבה דובדבנים? תשאלו את עופר בהט, שעשרות שנים חלם להקים יקב משלו, בעוד הוא מתמחה בשימור ובקירור פרי. אבל כדרכם של חלומות עקשניים, בסוף בהט גם הגשים, וכעת אנחנו יושבים לנוח בבר שצמוד ליקב שהקים ושנושא את שמו. את היקב הוא מנהל עם בנו, ומתבסס על הענבים והפירות של רמת הגולן. מהפירות הוא מכין ליקרים טעימים.

     

    בר היין ביקב בהט שבקיבוץ | צילום אפי שריר
    בר היין ביקב בהט שבקיבוץ | צילום אפי שריר

     

    הישיבה בבר היין מלווה בטעימות של היינות השונים שמייצר בהט, תוך כדי שאנחנו צופים מבעד לקיר הבר השקוף אל עבר חדר החביות בעל כותלי העץ המרופדים בעשרות בקבוקים של יינות לבנים ואדומים שבהט מייצר כאן. אפשר לשבת כאן בשעות בין הערביים, לאכול פיצה שאופים במקום, להתלהב מהזיתים שבהט מכין בעצמו ולשתות יין לבן או אדום ולתפוס שיחה עם בהט שיסביר בחפץ לב את רזי התחביב שהפך למקצוע. סיפוריו מחכימים ויתחבבו על כל אוהבי היין ואפשר לשלב גם סיור היכרות עם תהליך הפקת היין, ובעונת הבציר גם לבקר בכרמים הסמוכים ליקב. יש גם פעילות לילדים הכוללת גם סדנת יצירה בשעם.

     

    פרטים: פתוח בימי חול מ־11:00 עד חצות, טלפון: 1־700־500־045

     

    יקב פלטר

     

    מיקב בהט ניתן קפיצה ליקב הגדול יותר שנמצא בשטח של קיבוץ עין־זיוון ושמוכר לרוב חובבי היין בארץ — יקב פלטר. יקב פלטר הוקם על ידי טל פלטר לפני כ־15 שנה, לאחר ששב מאוסטרליה, שם למד ייננות וגידול גפנים. בתחילה פעל היקב בשרון, בהיקף קטן. בשנת 2005 העתיק את פעילותו לרמת הגולן, התמקם בקיבוץ עין־זיוון, והאחים לבית פלטר הקימו אותו בלב הקיבוץ, שגם נכנס כשותף בעסק המניב. הבחירה במקום קשורה כמובן לא רק לנוף הפראי אלא גם לתנאי האקלים האידיאליים להבשלה ארוכה ואיטית של ענבים ומתן איכות פרי גבוהה.

     

    מיזה. תכשיטי מזל מהגולן לכל העולם | צילום: אפי שריר
    מיזה. תכשיטי מזל מהגולן לכל העולם | צילום: אפי שריר

     

    כאן אנחנו טועמים בטעימה איטית וארוכה מבחר גדול של יינות היקב, המלווה בהסברים מעמיקים על כל זן, אופיו ואזור גידולו, כולל שתייה שמחה במיוחד של בקבוק הרוזה המצוין של היקב, שמתחבב גם על השולחן הסמוך, שסביבו יושבים תיירים מצרפת, שיוצאים מכאן בסופו של דבר עם ארגז של יין. היש חותמת איכות טובה מזו?

     

    כחלק מדרישות השוק וכמובן התרחבות היקב, שביקבק בשנה שעברה כבר 100,000 בקבוקים, התפצל הייצור לשניים ויש בו כעת גם אגף כשר.

     

    כיוון נוסף שאליו הרחיב היקב את פעילותו הוא תחום האלכוהול וייצור משקאות מזוקקים. בלב ליבו של האולם הגדול והממוזג ניצבת על במה, כיאה למעמדה, מזקקה גדולה ומעוצבת מחבל קוניאק, ששימשה במשך 45 שנים לזיקוק ענבים עבור בתי הקוניאק המפורסמים בצרפת והובאה על ידי הפלטרים לארץ כדי לזקק ברנדי תמרים, ג'ין, ערק, ברנדי תפוחים וסינגל מאלט וויסקי המשווקים כבר לחנויות ולברים ברחבי הארץ.

     

    במהלך הטעימות ביקב הוגשו לנו גבינות עזים מצוינות, קשות, רכות ובשלות המיוצרות במחלבת ברה המקומית, שעליה נרחיב את הדיבור בהמשך.

     

    פרטים: מרכז המבקרים פתוח מ־10:00 עד 16:00 בכל ימות השבוע, כולל שישי ושבת, רצוי לתאם ביקור מראש: 054-2486663

     

     

    מזקקת פלטר | צילום: סשה גרין
    מזקקת פלטר | צילום: סשה גרין

     

     

     

    כפר הנופש עין־זיוון

     

    כפר הנופש ממוקם בתוך הקיבוץ כמובן, בין משטחי הדשא המוריקים וערוגות מטופחות של ורדים בגוונים שונים המפיצים ניחוח משכר לכל עבר, ושם ניצבות הבקתות המעוצבות והמטופחות.

     

    בקתות הבוסתן החדשות שבהן התארחנו נפתחו ממש בפסח האחרון והכל כאן עדיין מדיף מניקיון ומריח חדש. הבקתות מתאימות למשפחות של 6־7 נפשות, הן דו־קומתיות (קומת גלריה) מאובזרות היטב (כולל מכונת אספרסו ואח לימות החורף), נקיות, מטופחות ומעוצבות בגוונים מרגיעים של אפור, חום ובז' המשתלבים עם הנוף. לכל בקתה יש יציאה למרפסת מקורה עם שולחן ומנגל, וכמובן טבע במלוא הדרו — ב־360 מעלות. ויש גם אפשרות להזמין עיסויים וטיפולי ספא לחדר, בתיאום מראש.

     

    בסביבת החדרים עומדים לרשות המתארחים מתקני שעשועים לילדים, שולחנות ופינות מנגל. השהות בכפר הנופש כוללת ארוחת בוקר וכניסות לבוסתן ולבריכת השחייה בעונה (צריך להביא מגבות לבריכה).

     

    פרטים: החל מ־750 שקל לזוג ללילה, לא בעונה. תשלום נוסף על ילדים. טלפון: 6993610־04

     

    חאן עין־זיוון

     

    משפחות וחברים אשר רוצים לסיים את יום הטיול בחוויה משותפת של הכנת ארוחות, משחקי חברה ופעילות לילדים יכולים להגיע לחאן עין־זיוון, השוכן בארבעה מבנים סוריים עתיקים בלב מטעי עין־זיוון למרגלות הר אביטל. החדרים גדולים ומחוממים, בכל חדר מיטות, מצעים ושמיכות. המקלחת, השירותים והמטבח משותפים ועברו שיפוץ. לצד המטבח יש פינת מנגל.

     

    פרטים: 6993610־04

     

    מחלבת ברה

     

    ענבר קורן־פלטר הייתה אדריכלית נוף במשך כל חייה הבוגרים, עד שלפני כחמש שנים, בגיל 40, החליטה להגשים חלום ישן ופתחה בקיבוץ עין־זיוון עם ענבל זרין את מחלבת הבוטיק "ברה — גבינות עזים ברות מזל". ענבל וענבר מגדלות כאן עדר של 33 עזים (כמה ימים לפני שביקרנו כאן עוד היו 34, אבל אחת העזים הלכה לעולמה), ולא רק שהן מכירות כל עז בשמה הפרטי, אלא מצליחות להפיק מהחלב שלהן גבינות מצוינות ששווה להגיע עד כאן כדי לטעום ולקנות במחלבה או במעדנייה המקומית של מולי, בעין־זיוון, שכן הן לא משווקות מחוץ לקיבוץ.

     

    פרטים: טלפון 052-8991190

     

    מולי מרקט

     

    מתי בפעם האחרונה הייתם במכולת שהיא גם דיינר? מולי מרקט של מולי שטיין, איש שאי־אפשר לטעות בו שאין הוא מבין ואוהב אוכל, היא הלב הפועם של הפודיז בקיבוץ זיוון. לכאן באים גם הקיבוצניקים, גם התושבים וגם האורחים של כפר הנופש ללקט נתחים משובחים למנגל, גבינות שאי־אפשר להפסיק ליישר, כריכים שהוא מכין בעצמו ועוד פינוקים. בימי שישי מולי עורך כאן קבלת שבת כמיטב המסורת, עם מוזיקה מקפיצה וטעימות של יין וכל מיני מטעמים שהוא מכין בעצמו. בתיאום מראש אפשר גם להזמין ממנו ערבי אסאדו בשריים במיוחד.

     

    פרטים: מולי שטיין 5679473־052

     

    תכשיטי מיזה

     

    התיאורים כאן עשו לכם חשק לעזוב את החיים בעיר הסואנת ולעבור למרחבים של רמת הגולן? זה בדיוק מה שעשו דברת ואייל בית־און, שעזבו את החיים בצפון הישן של תל־אביב ועלו לרמה. בני הזוג בית־און משווקים מכאן את התכשיטים שהם מעצבים תחת המותג MIZZE לכל העולם. הסיפור כאן הוא "תכשיטי מזל" — שלל דגמים של צמידים ושרשראות המעוטרים בקמעות מזל מתרבויות ודתות שונות, מחמסה ועד מגן דוד, מפרסת סוס ועד קמעות אינדיאניים. הסטודיו של מיזה שוכן בבניין סורי לשעבר ששופץ ועוצב ברוח עדכנית.

     

    פרטים: פתוח ראשון־חמישי 17:00־9:00, שישי 14:00־10:00. 6440660־04

     

    עוד 5 דברים בעין־זיוון

     

    - שוקולד דה קרינה

     

    - פינת חי

     

    - מתחם "החול יכול" ליצירה בחול צבעוני

     

    - הבית של אביבה, מחלוצות האירוח הביתי, לארוחות איטלקיות

     

    - טיולי סוסים בהדרכת מורה הדרך אורי חן

     

     


    פרסום ראשון: 15.05.16 , 19:35
    yed660100