שתף קטע נבחר

המשטרה ממליצה: אישומים בפרשת הטיית מכרזים ברכבת ובעיר הבה"דים

בתום חקירה ממושכת ממליצה המשטרה להעמיד לדין חמישה חשודים בהטיית מכרזים ציבוריים בהיקף של עשרות מיליוני שקלים

 

 

עיר הבה"דים, הדמיה ()
עיר הבה"דים, הדמיה

 

המשטרה ממליצה להעמיד לדין חמישה חשודים במעורבות בפרשת הטיית מכרזים ברכבת ישראל ובבניית עיר הבה"דים. על פי החומר שנאסף על ידי חוקרי היחידה הכלכלית, יועץ של הרכבת ועיר הבה"דים דאג שחברות שעמן היה קשור "יזכו" במכרזים במיליוני שקלים. העבירות המיוחסות לחשודים הן שוחד, מרמה ועבירות מס. מעצרם הוארך כמה פעמים והוצא צו איסור פרסום על שמם.

 

החקירה נוהלה במחלק חקירת שחיתות ציבורית בחברות הממשלתיות שהוקם ביחידה הארצית למאבק בפשיעה הכלכלית (יאל"כ) והייתה סמויה ברובה, וכללה שיתוף פעולה עם פקיד שומה חקירות מרכז ברשות המסים.

 

במרכזה חשד לכך כי היועץ החיצוני, המועסק על ידי רכבת ישראל וגופים נוספים, היטה מכרזים בהיקפים של מיליוני שקלים ופעל באופן שיטתי לקידום זכיית ספקים מקורבים באותם מכרזים בתמורה לשוחד כספי.

 

רכבת ישראל. פעילות לקידום ספקים מקורבים (צילום: רועי צוקרמן) (צילום: רועי צוקרמן)
רכבת ישראל. פעילות לקידום ספקים מקורבים(צילום: רועי צוקרמן)

 

במהלך החקירה הסמויה עלו חשדות המצביעים על כך שאותו יועץ חיצוני פעל לקידום זכיית ספקים מקורבים במכרזים במסגרת התקשרותו עם רכבת ישראל ועם גוף אזרחי המועסק בפרויקט "עיר הבה"דים". בהמשך בוסס חשד לכך שהשיטה נהוגה בקרב יועצים וספקים נוספים בתחום זה, והחקירה הורחבה לכדי בחינת חשדות אלה.

 

בחודש יוני 2015 החלה החקירה הגלויה עם מעצרם וחקירתם של מספר יועצים וספקים חשודים. במהלך כל שלבי חקירת הפרשה, נחקרו עשרות מעורבים, חלקם באזהרה, בוצעו חיפושים, נתפסו ונבחנו מסמכים ומוצגים רבים ובוצעו מגוון פעולות חקירה וכן נתפסו נכסים, רכוש וחשבונות בנק לצורכי בקשת חילוט.

עו"ד עדי כרמלי (מימין) ועו"ד גיל דחוח (צילום: מוטי קמחי, שאול גולן) (צילום: מוטי קמחי, שאול גולן)
עו"ד עדי כרמלי (מימין) ועו"ד גיל דחוח(צילום: מוטי קמחי, שאול גולן)
 

מממצאי החקירה עולה כי מספר חברות ייעוץ בתחום המטבחים התעשייתיים אשר נשכרו על ידי גופים שונים, בהם גופים ציבוריים וממשלתיים, חברו לבעלים ומנהלים בחברות המספקות שירותים בתחום זה והונו בצוותא את החברות והגופים ששכרו את שירותיהם. על פי חומר החקירה,

פעלו היועצים באופן שיטתי ומובנה לגביית עמלות מספקים בתמורה לקידום בחירתם לביצוע פרויקטים, תוך שהגופים אשר שכרו את שירותי הייעוץ ועבורם מבוצע הפרויקט אינם מודעים לכך שהם מחויבים על העמלה וסומכים את ידיהם על היועצים שבחירת הספקים, המפרטים והתעריפים מבוססים על שיקולים מקצועיים. החקירה ביססה חשד להתנהלות השיטתית ולביצוע שורת עבירות מרמה במספר פרויקטים וכלפי מספר גופים, חלקם ציבוריים וממשלתיים.

 

יש לציין כי כבר בתחילת החקירה אמרו במשטרת ישראל כי לא עלה כל חשד למעורבותם של גורמי רכבת ישראל, גורמים ממשלתיים או גורמים צה"ליים הקשורים לפרויקטים. כמו כן, ערכה היחידה חיפושים בבתי חשודים ובמשרדיהם ותפסה מסמכים, מחשבים וכן רכוש וחשבונות בנק לצורך בקשת חילוט. התיק יועבר בימים הקרובים לפרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה), המלווה את החקירה, לעיון והחלטה.

 

סנגוריו של החשוד המרכזי, עורכי הדין גיל דחוח וגלית רוטנברג, אמרו היום: "מכל הדיונים שהיו למשטרה עד היום, התברר שלמשטרה אין ראיות כלל ולראיה ההחלטות של בית המשפט שדחה שוב ושוב את הבקשות שלה להקפיא כספים. החלטת המשטרה יותר מתמוהה. נפנה ליועץ המשפטי לממשלה בבקשה להורות למשטרה להפסיק את הנוהל הפסול של פרסום המלצות בטרם עריכת שימוע".

 

עו"ד עדי כרמלי, סנגורו של אחד החשודים בפרשה, מסר בתגובה: "אני בטוח שבדיקת הפרקליטות את חומרי החקירה תוביל למסקנה הפוכה מזו שהמליצה המשטרה, הודעת המשטרה בעת הזו יותר מתמוהה וזו בלשון המעטה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים