שתף קטע נבחר

קולטים את הענף: כדורגל בריו 2016

עם כל הכבוד לאולימפיאדה, כשמדובר בענף הספורט הפופולרי בעולם היא לעולם תנגן כינור שני למונדיאל וליורו. ככה זה כשהסגלים מוגבלים לשחקנים עד גיל 23

הופעה ראשונה במשחקים האולימפיים: פריז 1900.

מספר אולימפיאדות: 25.

מתי נכנסו נשים: אטלנטה 1996.

 

על רגל אחת

הכדורגל הוא חלק בלתי נפרד מהתוכנית האולימפית כבר יותר ממאה שנה (עם הפסקה אחת ב-1932), אבל עם כל הכבוד למשחקים האולימפיים, הם רחוקים מלהיות הבמה המרכזית בענף הספורט הפופולרי בעולם. בכדורגל, המונדיאל והיורו היו ויישארו הדבר האמיתי, והאולימפיאדה היא רק משחק ילדים, תרתי משמע: הסגל של כל נבחרת מורכב מכדורגלנים עד גיל 23, מחוזקים בשלושה שחקנים מבוגרים יותר בסך-הכל.

 

בתחילת הדרך ובמשך שנים רבות, כדורגלנים מקצוענים לא הורשו להשתתף בטורניר. בפיפ"א הבינו שהמשחקים האולימפיים אינם משקפים את כוחן האמיתי של הנבחרות, מה שהוביל לייסודו של הגביע העולמי ב-1930. מאותו רגע היה ברור: האולימפיאדה לעולם לא תהיה אירוע הכדורגל החשוב בתבל.

 

כריסטיאנה מברזיל מציגה וירטואזיות בבייג'ינג 2008 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כריסטיאנה מברזיל מציגה וירטואזיות בבייג'ינג 2008(צילום: AFP)

 

בניגוד למדינות המערב, בגוש המזרחי נהנו הספורטאים החובבים מתמיכה ממשלתית, כך שמעשית הם היו מקצוענים. התוצאה: משנת 1948 עד 1980 זכו מדינות מזרח אירופה ב-23 מתוך 27 המדליות האולימפיות שחולקו.

 

לפני לוס-אנג'לס 1984 התיר הוועד האולימפי הבינלאומי השתתפות של שחקנים מקצוענים, אבל בפיפ"א חששו מטורניר שיהווה איום על המונדיאל. הפשרה שהושגה: כדורגלנים מקצוענים מאירופה ומדרום אמריקה הורשו להשתתף באולימפיאדה, אבל רק אם טרם הופיעו במשחקי גביע העולם. שאר ההתאחדויות הורשו לשתף שחקנים ללא הגבלה.

 

בברצלונה 1992 שוב שונו החוקים ומקצוענים הורשו להשתתף במשחקים, רק אם טרם מלאו להם 23 שנים. מאוחר יותר, באטלנטה 1996, הורשתה כל נבחרת לשתף שלושה שחקנים מקצוענים מבוגרים יותר, וביניהם לא היו שינויים נוספים.

 

המטרה: להבקיע יותר שערים מהיריב - כאילו דהההה.

החוקים: 90 דקות, שתי נבחרות, כדור אחד. אתם באמת רוצים שנמשיך?

 

המעצמות הגדולות

תשכחו מהאימפריות הידועות. ברזיל, איטליה וגרמניה זכו יחד ב-12 מונדיאלים, אבל יש להן רק זהב אולימפי אחד (איטליה ב-1936). למעשה, בטורניר הגברים לא ניתן להצביע על נבחרת אחת שהייתה דומיננטית לאורך השנים.

 

ארגנטינה ומסי חוגגים את הזהב בבייג'ינג (צילום: Gettyimages Imagebank) (צילום: Gettyimages Imagebank)
ארגנטינה ומסי חוגגים את הזהב בבייג'ינג(צילום: Gettyimages Imagebank)

 

בריטניה (שלושת הטורנירים הראשונים) והונגריה (שנות ה-50 וה-60) מוליכות עם 3 מדליות זהב כל אחת, בעוד ארגנטינה זכתה באתונה ובייג'ינג ואת הזהב בלונדון קטפה מקסיקו. עד לונדון, לאורוגוואי היו 100 אחוזי הצלחה: שתי הופעות, שתי זכיות (1924 ו-1928). גם ברה"מ זכתה פעמיים. בנשים, ארה"ב לא רואה אף אחת ממטר עם 4 מדליות זהב מתוך 5 טורנירים שנערכו.

 

הכדורגלנים הגדולים

לא מעט שחקנים אדירים הופיעו באולימפיאדות. נילס לידהולם, השחקן השבדי הגדול בכל הזמנים, זכה עם נבחרתו בזהב ב-1948. פרנץ פושקאש, שנדור קוצ'יש וזולטן צ'יבור הובילו את הונגריה לזכייה ב-1952 והיוו את הבסיס לאחת הנבחרות הגדולות בהיסטוריה, "נבחרת הפלא". רונאלדו, בבטו ורוברטו קרלוס הסתפקו בארד ב-1996, השנה שבה נוואנקנו קאנו וג'יי ג'יי אוקוצ'ה זכו בטורניר.

 

סמואל אטו. אלוף אולימפי בסידני 2000 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
סמואל אטו. אלוף אולימפי בסידני 2000(צילום: רויטרס)

 

סמואל אטו וקמרון חגגו ב-2000, קרלוס טבס היה מלך השערים וזכה עם ארגנטינה בזהב ב-2004, וכעבור ארבע שנים היו אלה לאו מסי וחבורתו ששמרו על התואר ועמדו על הפודיום הגבוה מכולם. בנשים, כדורגלנית אחת בולטת מעל היתר: מיה האם, שזכתה עם ארה"ב בשלוש מדליות זהב ואחת מכסף.

 

טורניר הכדורגל בריו 2016

תאריכים: 3 עד 20 באוגוסט.

מקום: 7 אצטדיונים: מרקנה (ריו), אנז'ניאנו (ריו), ארנה קורינתיאנס (סאו פאלו), האצטדיון הלאומי של ברזיליה (ברזיליה), ארנה פונטה נובה (סלבדור) מינייראו (בלו הוריזונטה) וארנה אמזוניה.

מספר משתתפים: 28 נבחרות (16 גברים, 12 נשים), 504 כדורגלנים (288 גברים, 216 נשים). כל סגל כולל 18 שחקנים או שחקניות.

 

מספר תחרויות הגברים: 1.

מספר תחרויות הנשים: 1.

מבנה התחרויות: שלב בתים (4 בתים בגברים, 3 בנשים), רבע גמר, חצי גמר, משחק על המקום השלישי וגמר. בגברים, שתי הראשונות מכל בית יעפילו לרבע הגמר. בנשים יהיו אלה שתי הראשונות מכל בית בתוספת שתי הסגניות הטובות ביותר.

 

גרמניה נגד יפן בעוד משחק כדורגל אולימפי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
גרמניה נגד יפן בעוד משחק כדורגל אולימפי(צילום: AFP)

 

הזווית הישראלית

ישראל הופיעה פעמיים במשחקים האולימפיים. במקסיקו סיטי 1968, העפילה הנבחרת של עמנואל שפר לרבע הגמר אחרי ניצחונות 3:5 על גאנה ו-1:3 מול אל

סלבדור והפסד 2:0 להונגריה. רבע הגמר מול בולגריה הסתיים ב-1:1 לאחר הארכה, אבל הבולגרים חגגו בסיום אחרי שניצחו בהטלת מטבע. שייע פייגנבוים סיים כמלך השערים של ישראל עם 4.

 

גם במונטריאול 1976 הגיעה הנבחרת לרבע הגמר, הפעם תחת דוד שוייצר ז"ל. ישראל סיימה 3 פעמים בתיקו בשלב הבתים (0:0 מול גואטמלה, 2:2 מול מקסיקו, 1:1 מול צרפת), לפני שחטפה 4:1 מברזיל וארזה מזוודות. הרבה לכבוש לישראל בטורניר: ויקי פרץ (2).


פורסם לראשונה 18/07/2016 11:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אהרוני
נבחרת ארצות הברית עם הזהב בלונדון
צילום: אורן אהרוני
לוח תחרויות
מדליות כחול לבן
י"א חללי מינכן
גיבורים אולימפיים
צילום: getty images
מפת הפארק
המשחקים הפראלימפיים
מומלצים