שתף קטע נבחר

קולטים את הענף: שחייה בריו 2016

שחייה הייתה מאז ומתמיד ספורט של אגדות, ואין שחיין אגדי יותר ממייקל פלפס. אבל תשכחו ממה שראיתם בבייג'ינג ולונדון: הפעם הוא לא יהיה הכוכב היחיד בבריכה, ויקבל פייט רציני בפרפר מצ'ד לה קלוס. ומה עם הישראלים? תנו לנו שוב גמר אחד, ונגיד תודה

הופעה ראשונה במשחקים האולימפיים: אתונה 1896.

מספר אולימפיאדות: 28.

מתי נכנסו נשים: שטוקהולם 1912.

 

על רגל אחת

את השחייה לא ממש צריך להציג. כולנו טבלנו במים בעצמנו בגיל צעיר (חלקנו שוחים באופן קבוע עד היום), כולנו מכירים את ארבעת הסגנונות (חופשי, גב, פרפר וחזה), כולנו יודעים מי זה מייקל פלפס (וזוכרים את 6 מדליות הזהב שלו מאתונה ובעיקר את ה-8 מבייג'ינג, ואת הארבע הנוספות בלונדון), וכולנו מחכים לקרבות שלו מול צ'ד לה קלוס בריו (פראייר מי שמפספס).

 

מייקל פלפס ושמונה מדליות הזהב בבייג'ינג 2008 (צילום: AP) (צילום: AP)
מייקל פלפס ושמונה מדליות הזהב בבייג'ינג 2008(צילום: AP)

 

ענף הספורט שנחשב לשני ביוקרתו באולימפיאדה הופיע בכל המשחקים עד היום, כשרק אתלטיקה, סיוף, אופניים והתעמלות מכשירים שותפים לרצף הזה. גם בלונדון השחייה תרכז את מירב תשומת הלב בשבוע הראשון, ותשאיר את הבמה לאתלטיקה בשבוע השני. לא פחות מ-34 מדליות זהב יחולקו בתחרויות השחייה - ושוב, רק באתלטיקה יחלקו יותר.

  

קריסטין אוטו (מימין), קטרינה אגרסגי וקורנליה זירש, סיאול 1988(גטי אימג'ס) (צילום: אימג'בנק / GettyImages) (צילום: אימג'בנק / GettyImages)
קריסטין אוטו (מימין), קטרינה אגרסגי וקורנליה זירש, סיאול 1988(גטי אימג'ס)

 

תחרויות השחייה בשלוש האולימפיאדות הראשונות נערכו בים, באגם או בנהר. הטמפרטורות המשתנות והגלים הבלתי צפויים הובילו לפיתוחו של סטארט-אפ אולימפי שהופיע לראשונה בלונדון 1908: בריכה. כיום אורכה של בריכה אולימפית תקנית הוא 50 מטר.

 

התחרויות מתקיימות במגוון מרחקים, מ-50 עד 1,500 מטר - המרחק הארוך ביותר בתוך הבריכה. בנוסף, ישנו משחה מתיש ל-10 ק"מ המכונה מרתון במים פתוחים. מעבר למשחים האישיים נערכים גם מקצי שליחים, שבכל אחד מהם ארבעה שחיינים.

 

ג'ני תומפסון. מובילה את טבלת המדליות של ארה"ב באולימפיאדה (צילום: GettyImages Image Bank) (צילום: GettyImages Image Bank)
ג'ני תומפסון. מובילה את טבלת המדליות של ארה"ב באולימפיאדה(צילום: GettyImages Image Bank)

 

בסגנון החופשי השחיינים רשאים להתקדם במים בכל צורה שירצו, אבל כולם בוחרים בחתירה, הסגנון המהיר ביותר. סגנון הגב הוא היחיד שבו הזינוק לבריכה לא נעשה מהאדנים אלא מתוך הבריכה. הפרפר נחשב לסגנון הקשה ביותר מבחינה טכנית, ואילו חזה הוא אולי הקל ביותר (זה הסגנון הראשון שמלמדים ילדים), אבל גם האיטי מכולם. משחה המעורב, כשמו כן הוא, משלב בין כל הארבעה (במקצה האישי שוחים את כל ארבעת הסגנונות, בשליחים כל שחיין מבצע סגנון אחד שהוא מתמחה בו).

 

המטרה: להשלים את המקצה בזמן הקצר ביותר. ואם לא ידעתם את זה, חובה לשאול: מאיזה כוכב נחתתם הרגע?

החוקים: יותר נכון, חוק אחד עיקרי: זינקת לפני האות - נפסלת. אל תטרידו את עצמכם לגבי יתר החוקים.

 

המעצמות הגדולות

עם 230 מדליות זהב מתוך ה-522 שחולקו עד היום באולימפיאדות, לארה"ב אין ממש מתחרות במים. אוסטרליה במקום השני עם רבע מהכמות, 57. והנה נתון שחובבי המספרים מאוד יתלהבו ממנו: מתוך כל המדליות שחולקו עד היום, שליש שייך לארה"ב: 520 מ-1,562. אוסטרליה, הבאה בתור, מפגרת בהפרש של יותר מ-300 מדליות: 178 סה"כ. גם גרמניה (ובעיקר מזרח גרמניה בזמנו), הונגריה, יפן, ברה"מ, הולנד ובריטניה חזק בצמרת.

 

איאן ת'ורפ. אחד הבולטים בענף בעשור הקודם (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
איאן ת'ורפ. אחד הבולטים בענף בעשור הקודם(צילום: איי פי)

 

השחיינים הגדולים

שחייה היא ענף של אגדות, בעיקר אמריקאיות. בגברים, הסופרסטאר הראשון היה ג'וני ווייסמילר, טרזן בשבילכם, לפני כמעט מאה שנה. הוא זכה ב-5 מדליות זהב אולימפיות בשנות העשרים, קבע 67 שיאי עולם, והכי מדהים – מעולם לא הפסיד משחה. דון שולאנדר הפך בטוקיו 1964 לשחיין הראשון שזוכה ב-4 מדליות זהב באולימפיאדה אחת. מרק ספיץ לקח את השיא למחוזות חדשים עם 7 מדליות זהב במינכן 1972, כולל 7 שיאי עולם, שיא שהחזיק מעמד 36 שנה. מאט ביונדי זכה ב-8 מדליות זהב בין 1984 ל-1992.

 

אבל הגדול מכולם הוא כמובן מייקל פלפס, שיאן מדליות הזהב של כל הספורטאים בכל הזמנים, 18, ובאולימפיאדה אחת, 8 - בהופעה מחשמלת בבייג'ינג. בריו הוא ינסה להשיג עוד כמה, אם כי צ'ד לה קלוס, יתן לו מאבק חזק במשחי הפרפר. מחוץ לארה"ב בלטו בעשורים האחרונים אלכסנדר פופוב הרוסי, פיטר ואן דן הוגנבנד ההולנדי וכמובן האוסטרלי האדיר איאן ת'ורפ.

 

את הנשים מוליכה ג'ני תומפסון האמריקאית עם 12 מדליות, 8 מהן מוזהבות. דון פרייזר האוסטרלית הייתה אלופת ה-100 חופשי ב-1952, 1956 ו-1960, ובסה"כ לקחה 8 מדליות. ויש גם את קריסטין אוטו ממזרח גרמניה (6 מדליות זהב בסיאול), איימי ואן דיקן האמריקאית ואינגה דה ברוין ההולנדית.

 

יעקב טומרקין. חתום על הישג השיא של שחיין ישראלי באולימפיאדה (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
יעקב טומרקין. חתום על הישג השיא של שחיין ישראלי באולימפיאדה(צילום: אורן אהרוני)

 

ומה תגידו על דארה טורס שזכתה ב-12 מדליות – הראשונה בגיל 17 בלוס אנג'לס 1984 והאחרונה בגיל 41 בבייג'ינג 2008.

 

תחרויות השחייה בריו 2016

תאריכים: 6-13 באוגוסט.

מקום: אצטדיון ספורט המים האולימפי בריו (שחייה), נמל קופקבנה (מים פתוחים).

מספר משתתפים: כ-950.

מספר תחרויות הגברים: 17 (50 מ' חופשי, 100 מ' חופשי, גב, חזה ופרפר, 200 מ' חופשי, גב, חזה, פרפר ומעורב, 400 מ' חופשי ומעורב, 4X100 מ' חופשי ומעורב, 4X200 מ' חופשי, 1,500 מ' חופשי, 10 ק"מ (מים פתוחים).

מספר תחרויות הנשים: 17 (אותן תחרויות כמו בגברים, עם הבדל אחד: 800 מ' חופשי במקום 1,500).

מבנה התחרויות: מוקדמות, חצי גמר וגמר.

 

הזווית הישראלית

עד כה לא נרשמו מדליות אולימפיות כחול-לבן בשחייה. איתן אורבך הוא הראשון שהעפיל לגמר אולימפי ביחידים – מקום שמיני ב-100 מ' גב בסידני 2000. ארבע שנים לפני כן, באטלנטה, עלתה נבחרת השליחים (אורבך, ואדים אלכסייב, דן קוטלר ויואב ברוק) לגמר ה-4X100 מעורב וסיימה במקום השמיני. בלונדון, יעקב טומרקין הגיע להישג הטוב ביותר של השחייה הישראלית, כשדורג שביעי בגמר 100 מטר גב.


פורסם לראשונה 18/07/2016 11:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלעד קוולרצ'יק
שחייה
צילום: גלעד קוולרצ'יק
לוח תחרויות
מדליות כחול לבן
י"א חללי מינכן
גיבורים אולימפיים
צילום: getty images
מפת הפארק
המשחקים הפראלימפיים
מומלצים