שתף קטע נבחר

בטיחות מעל לכל: מערכות גילוי וכיבוי אש בעסק

התקנת מערכות גילוי וכיבוי אש הן תנאי לקבל רישיון עסק. אז מה צריך לדעת וגם כמה זה עולה? כל הפרטים

בשיתוף אתר "הספקים"

 

זהירות! אש: אם אתם בעלי עסק, כדאי שתקפידו על הדרכת בטיחות אש אחת לשנה, גם אם מספר העובדים שלכם קטן מ-50 ואינכם מחויבים לכך על פי חוק. כך תשמרו על העובדים, הלקוחות והרכוש של העסק שלכם בעונה החמה והמועדת לפורענות. על מנת לקבל רישיון עסק, בתי עסק בישראל מחויבים להתקין מערכות גילוי וכיבוי אש. בעל העסק הוא שאחראי לדאוג להתקנה, לקבל אישור על ההתקנה ממכון התקנים ולקיום בדיקת התקינות אחת לשנה. על פי התקן הישראלי משנת 2009, על מערכת כיבוי וגילוי אש להיות בהתאם לתקינה הישראלית ולהכיל גלאי עשן, מטפים, מתזים, לחצני מצוקה, מנדפים, משאבות מים, גלגלונים ועוד.

 

עוד כתבות בנושא:

אין עשן בלי אש. האמנם?

מחירון מערכות גילוי וכיבוי אש

הדרכים לצמצום חשיפה לקרינה במשרד

 

"השלב הראשון הוא ביקור של יועץ כיבוי אש מוסמך (מהנדס או מומחה בטיחות אש)", אומר טורל ממדוב, מחברת לאון מערכות כיבוי אש. "תפקיד היועץ לבחון את השטח, להמליץ על סוג האמצעים לכיבוי ועל מיקום התקנתם. מקובל שלא לגבות תשלום עבור פגישת הייעוץ. תפקיד היועץ לאשר את תוכנית הבטיחות מול רשות הכיבוי וההצלה. על סמך תוכנית זו פונים לחברה המתקינה, ובסיום ההתקנה (לגבי חלק מהמערכות) יש להזמין נציג מטעם מכון התקנים הישראלי לאישור תקינות המערכת".

 

לפני שאתם מזמינים חברה שתתקין לכם מערכת לגילוי וכיבוי אש, יש כמה דברים שכדאי להקפיד עליהם. זכרו שהתקנת מערכת שאינו עומד בתקן עלולה לגבות חיי אדם. לפני ההתקשרות עם החברה יש מספר דברים שחשוב לבקש מנציג החברה להציג בפניכם. הדבר הכי חשוב הוא לבקש לראות רישיון עסק וכן רישיון ממכון התקנים.

 

חשוב לבדוק באתר האינטרנט של מכון התקנים שהחברה עדיין בעלת אישור לעסוק בתחום שבו היא מבצעת את העבודה, זאת כדי להימנע ממצב של אי קבלת אישור בסוף התהליך ממכון התקנים, ותשלום מיותר לחברה שכלל אין לה הסמכה להתקנה. בנוסף, יש לבקש לראות תעודת מבקר שנתי למטפי כיבוי מהמשרד לביטחון פנים, נציבות כבאות והצלה וכן תו תקן ישראלי למוצרים המתוקנים במשרדיכם או תו תקן אמריקאי המקובל בישראל.

 

 

על מה חשוב להקפיד בחוזה ההתקשרות עם החברה?

"חשוב לוודא שהמערכת שרכשתם תואמת את דרישות שירותי הכיבוי ומכון התקנים", אומר ממדוב. "בנוסף, דאגו לציין בחוזה כי אם תזדקקו לאמצעי מיגון תינתן לכם הנחה של כ-15 אחוז ממחיר המחירון. הקפידו לקבל אחריות ארוכה ככל הניתן (נהוג בתחום זה לקבל אחריות של שנה עד 3 שנים), וכי במסגרת כל תקופת האחריות לא תידרשו לשלם תוספת עבור ביקור טכנאי או כל חלק שיש בו תקלה".

 

על פי תקנות הכבאות בישראל, יש לבצע בדיקת תקינות תקופתית למערכת גילוי וכיבוי אש אחת ל-6 חודשים (עבור גלאים, מתזים וכו') ואחת ל-12 חודשים יש לבדוק את תקינות המטפים. דאגו לכלול בחוזה בדיקה תקופתית ראשונה בחינם, ודאגו לתמחר גם את עלות הבדיקות האחרות. ממדוב: "במידה שחותמים עם החברה חוזה לשלוש שנים, לרוב מקבלים הנחה עבור הבדיקות התקופתיות. המחיר מוזל יותר מאשר אם מתקשרים עם החברה רק למשך שנה".

 

עלויות  

אם קיימת מערכת מיגון אש ישנה, המחיר עבור שדרוג המערכת אמור להיות נמוך יותר מאשר מחיר התקנה חדשה. המחירון בתחום זה הוא סבוך וכולל משתנים רבים כמו מספר העובדים, שטח העסק, מיקום מחסנים ועוד. מחיר בדיקת התקינות לאחר ההתקנה הוא קבוע לגבי מרבית המערכות שכוללות עד 100 מתזים ועומד על סך של 1,500 שקל, נהוג שבעל העסק נושא בתשלום זה, והחברה היא שמתווכת בין נציג מכון התכנים לבין בעל העסק.

 

עלות הבדיקה השנתית של נציג מטעם החברה המתקינה (במערכת הכוללת עד 100 מתזים) היא לרוב קבועה ועומדת על עלות של 2,500 שקל (המחירים לא כוללים מע"מ) לבדיקה שנתית, ובהתקשרות לחוזה של 3 שנים, המחיר יורד לכ-2,000 שקל.

 

הדרכה שנתית לעובדים מחויבת על פי חוק במידה שהינכם מעסיקים מעל 50 עובדים בעסק. עלות הדרכה כזו היא 500-700 שקל דרך החברה המתקינה, ואם ההגעה היא ביום בדיקת התקינות השנתית המחיר יורד לכ-300 שקל. כדאי לדעת שניתן להזמין את ההדרכה ללא תשלום מסניף שירותי הכבאות המקומי. הדרכה זו כוללת הרצאה ותרגול של יציאה למרחב בטוח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים