yed300250
הכי מטוקבקות
    מלון גורדוניה במעלה החמישה | צילום: אדי ישראל
    מסלול • 29.05.2016
    דרכים צדדיות
    בעבר כתבנו כאן על 5 תחנות שבהן אפשר לבלות יום בנעימים תוך סטייה קלה מכביש ירושלים-תל־אביב • קבלו את סטייה קלה 2, תחת אותו עיקרון - מארוחת בוקר מול כרמי גפנים ועד סיור בכפר ערבי ציורי |נווית זומר
    נווית זומר

    1. מלון בוטיק: גורדוניה במעלה החמישה

     

    החודש נפתח במעלה החמישה גורדוניה - מלון סוויטות מפנק הקרוי על שם תנועת הנוער שהקימה את הקיבוץ. מדובר במלון הנמצא בגובה 800 מטר מעל פני הים, מול נוף מרהיב של הרי ירושלים, 40 דקות נסיעה מהמרכז בין שער הגיא לירושלים. כשנוסעים לסוף שבוע קצר, זמן הגעה קצר הוא יתרון. הוא כולל 16 סוויטות חד־קומתיות עם בריכת שחייה פרטית.

     

    הפינוק מתחיל כבר יום לפני ההגעה, עם טלפון מהמלון ששואל אם נעדיף בחדר מים מינרליים מוגזים או רגילים, סוג המוזיקה המועדף וכו'. כשמגיעים פוגשים סוויטות רחבות ידיים, מאובזרות בהידור רב, כולל מצעים מכותנה מצרית, תפריט כרים, מוצרי רחצה של ל'אוקסיטן, מכונת נספרסו, שטיחים ותמונות. אבל גולת הכותרת היא מרפסת הדק עם בריכת השחייה הפרטית (שתי סוויטות ג'וניור חולקות בריכה משותפת, ליתר הסוויטות בריכה פרטית והן נבדלות רק בשטח החדר), שיוצרת תחושה כאילו הבריכה נשפכת לנוף.

     

    המתחם כולו טובל בגינות מטופחות ומשובץ בפינות תצפית ציבוריות לנוף, עם פרגולות. "הסלון" - הגרסה היוקרתית ללובי המלון - מעוצב, רחב־ממדים ומצויד בספרייה, פינות ישיבה מיוחדות מול קיר זכוכית הצופה להרי ירושלים, בר שתייה, וכאן גם אוכלים את הארוחות ונהנים מכיבוד ושתייה חופשית של מגוון משקאות קלים, חמים, יין ועוד במשך כל היום.

     

    מלון גורדוניה | צילום: אדי ישראל
    מלון גורדוניה | צילום: אדי ישראל

     

     

    ארוחת הבוקר עשירה בגבינות מיוחדות, סלטים, מנות חמות כמו ג'חנון עם רסק, בורקס פטריות וסביח בגרסה מודרנית. היות שהמקום כשר, ארוחת ערב שבת חלבית וכוללת דגים. משפחה מורחבת ששהתה במלון ביקשה ארוחת ערב פרטית תמורת תשלום נוסף, והשף בישל להם במיוחד במרפסת של חדרם מול הנוף.

     

    הקרבה למלון יערים מאפשרת שימוש בבריכה המקורה שלו, בחדר הכושר המצויד שלו ובשירותי הספא עד לחדר.

     

    הקרקע שעליה הוקם גורדוניה שייכת לקיבוץ, אבל המבנים שייכים לאחים נקש, שרכשו את מלון יערים (לשעבר מלון מעלה החמישה) והקימו את גורדוניה בסמוך לו, בהשקעה של 30 מיליון שקל. הניהול הוא של גדי פריבר, מלונאי ותיק ומנכ"ל מלונות פתאל לשעבר, ואפרים קרמר, בעלי חברת הנסיעות אשת טורס, שהקימו יחד את חברת ניהול המלונות כרם. מי שרוצה לשכור את כל המתחם לאירוע בת־מצווה, חתונה וכו', ישלם על כל 16 הסוויטות, עבור שני לילות בסוף שבוע כולל ארוחות (לא כולל האירוע עצמו) 85,000 שקל.

     

    מחיר לינה ממוצע ללילה: כ־2,000 שקל. שווה לבדוק מבצעים באתרי המלונות באינטרנט. מצאנו במחירים נמוכים יותר.

     

    מלון גורדוניה, קיבוץ מעלה החמישה, 02־5331331.

     

     

    בית ג'ימאל - מוכרים יין ושמן זית במקום | צילום: אלכס קולומויסקי
    בית ג'ימאל - מוכרים יין ושמן זית במקום | צילום: אלכס קולומויסקי

     

     

     

     

    2. ארוחת בוקר: יקב ובית קפה בצלפון

     

    הקלישאה "כמו טוסקנה" הופכת למציאות ביקב נבות שהקים מוטי בוהדנה בשולי המשק שלו במושב צלפון, מצפון־מערב לבית־שמש (כביש 44). לצד היקב פתח בוהדנה את מבשלת הבירה פפו ובית קפה, שממש נושקים לשטח הכרם. מוטי בוהדנה הוא אחיו של תומר בוהדנה, מ"פ המילואים שתמונתו מסמן "וי" כשהוא מובל פצוע באלונקה משדה הקרב במלחמת לבנון הפכה לסמל.

     

    רק ביום שישי פותח מוטי את הקפה־מבשלת־יקב שלו, ומגיש ארוחת בוקר נפלאה שנקראת "הכל כלול". במחיר של 60 שקל לאדם מועמסים על השולחן גבינות קשות ורכות, חציל קלוי, פוקצ'ה, שקשוקה, מגוון סלטים לא שגרתיים שמוטי ואשתו מכינים, לחם, קנקן מיץ (קפה בשירות עצמי), חומוס מצוין שעושים במקום, וכמובן יין תוצרת המקום מענבי קברנה ומרלו הנטועים למרגלות היקב. ואין דרך נעימה יותר להתחיל את הבוקר מלשבת מול נוף הכרם עם כוס יין או בירה ושולחן עמוס.

     

     
    בית ג'ימאל | צילום: אלכס קולומויסקי
    בית ג'ימאל | צילום: אלכס קולומויסקי

     

     

    הבירה מיוצרת במבשלה שבמקום בעבודת יד בשיטה מסורתית, וקיבלה שמות של נשים: גולדה (בירה סקוטית), עלמה (בירת חיטה), תרצה (בירת סטאוט), תמרה (אייל ענבים) וגם חנה (בסגנון צ'כי). מי שרוצה יכול להזמין טעימות של 4 סוגי בירה (100 מ"ל כל אחת) שמוגשות על מגש עץ מיוחד עם שמותיהן, במחיר 30 שקל. לאורחים בני מזל מגישים לפעמים לטעימה את סיידר הדובדבנים שמייצרים במקום.

     

    התפריט מכיל גם פיצות, מגוון סלטים וכריכים במחירים של "מחוץ לתל־אביב". למשל, סלט סלק מעולה עם חמוציות, אגוזים, גזר וירק קצוץ, או סלט טבולה מקינואה ועדשים שחורות - ב־25 שקל למנה. היות שהמקום פתוח רק ביום שישי מ־9:30 בבוקר עד שעה לפני כניסת השבת, חובה להזמין מקום מראש, וביום נעים כדאי שזה יהיה בחוץ.

     

    יקב נבות, התאנה 49, מושב צלפון, 02-9992291, 054-5304576.

     

    3. מנזר ומוזיקה: בית ג'ימאל

     

    יסמין ומוסא ברהם בעין ראפה. חקלאות מסורתית | צילום: אוהד צויגנברג
    יסמין ומוסא ברהם בעין ראפה. חקלאות מסורתית | צילום: אוהד צויגנברג

     

     

    בגלל ההיסטוריה, הנוף והשלווה: זהו מנזר קתולי של המסדר הסלזיאני האיטלקי, הנמצא על גבעה בגובה 370 מטר מעל פני הים, על כביש 38 מדרום לבית־שמש. בשטחו שלושה מבנים - מנזר לנשים, כנסיית סטפנוס הקדוש ומנזר לגברים. פירוש השם בית ג'ימאל בערבית הוא בית היופי - רמז לנוף הנשקף מנקודת התצפית שמאחורי המנזר, שמצוידת גם בספסלי ישיבה להתרגעות.

     

    הנזירים עוסקים בגידול גפנים וזיתים. חלק מעצי הזית השיכים למנזר הם בני מאות שנים. מהענבים מייצרים יין ביקב כרמיזן ששייך למנזר. במתחם הכניסה נמכרת התוצרת - שמן זית מעולה, יין, זיתים כבושים, דבש וכלי קרמיקה (יקרים) שמייצרות הנזירות, שמוצאן מצרפת ומבלגיה.

     

    כנסיית סטפנוס הקדוש היא כנסייה קטנה אבל מיוחדת במינה - צבעונית מאוד ומעוטרת כולה בציורי קיר ותקרה ובוויטראז'ים צבעוניים. היא נבנתה על שרידי כנסייה ביזנטית מהמאה החמישית, ובהם פסיפס מרשים המוצג כיום על קיר בחוץ ליד הכניסה. הכנסייה פתוחה למבקרים, ולנופשי סוף שבוע מומלץ לבוא לקונצרטים שמתקיימים בה בשבתות בין 12:30 ל־14:00 (למעט ביולי־אוגוסט), ומעמיקים את האווירה הרגועה שמשרה המקום. רכישת הכרטיסים בכניסה שעה לפני הקונצרט, או באינטרנט. בשבת הקרובה, 4.6, יתקיים קונצרט "דרך היער" - טריו לפסנתר ביצירות מאת מוצרט, בטהובן ושוברט. 65 שקל לאדם.

     

    מנזר בית ג'ימאל, 02-9997384.

     

    מסלול באזור עין ראפה | צילום: אוהד צויגנברג
    מסלול באזור עין ראפה | צילום: אוהד צויגנברג

     

     

    4. סיור וארוחה: עין־ראפה

     

    עין־ראפה, כפר ערבי קטן בן 100 שנה, נמצא בוואדי מדרום לכביש 1 בין צובה לאבו־גוש, מוקף נוף ירוק ומשופע במעיינות. הכפר נקרא על שם מעיין ראפה, וכל תושביו הם בני חמולת ברהם. הוא ידוע בשתי אטרקציות - מעיין עין לימון (מדובר בשיבוש שהשתרש, השם הנכון הוא עין לאמוּר), שכולל בריכת טבילה קטנה ועמוקה לצידו של מסלול מוצל בתוך היער, ומסעדת מאג'דה, ששוכנת בנקודה הגבוהה בכפר.

     

    המסעדה נהנית מנוף ומשקיעות מדהימים ומביקורות משתפכות, כולל אזכור ב־CNN. היא בבעלות מיכל ברנס ובן זוגה יעקוב ברהם, בן הכפר. השניים גרים במקום, והמסעדה שלהם פועלת רק בימים חמישי־שבת בשעות מסוימות. היא נחשבת יקרה ויש להזמין מקום מראש.

     

    אנחנו בחרנו באופציה אחרת - סיור בכפר, שעורכת, בהזמנה מראש, תושבת המקום יסמין ברהם. הסיור, שעה וחצי ברגל בין הסמטאות והנוף, כולל טבילה בעין לימון ומסתיים בארוחת צהריים בחצר ביתה הפסטורלי של יסמין (סלטים, חומוס, פיתות, תמרהינדי מקורי ומקלובה בשרית. 100 שקל לאדם לסיור + ארוחה).

     

     
    אצל פפו. אין מחירים של תל אביב | צילום: יח"צ
    אצל פפו. אין מחירים של תל אביב | צילום: יח"צ

     

     

    הסיור גם חושף את הסיפור האישי של יסמין - בריטית שלמדה תכנון גנים באנגליה, הגיעה לירושלים לסטאז' בגן הבוטני, פגשה שם את מוסא, שלמד גננות, והרומן ליבלב. היא חזרה לבריטניה, למדה ערבית, התאסלמה, ולאחר שלוש שנות הכנה חזרה לארץ והתחתנה עם מוסא. היום יש להם 4 ילדים והם גרים בכפר. יסמין דוברת אנגלית, גרמנית, ערבית ועברית.

     

    הסיור מדגיש את החקלאות המסורתית שהייתה נחלת תושבי הכפר והתבססה על מי המעיינות שבמקום. בדרך עוצרים אותנו מזדמנים מקרב ותיקי הכפר, שתושביו מסבירי פנים, מספרים על היחסים הטובים עם השכנים, ומתלוננים שהיום כבר לא חיים מחקלאות. אחד הוותיקים מספר שפעם היו אנשי הכפר מוכרים את תוצרתם בשוק מחנה יהודה בירושלים, אבל הערבים שבאו מעבר לקו הירוק דחקו את רגליהם מהשוק. ממילא הדור הצעיר פונה ללימודים, והחודש הוסמך בחו"ל הרופא הראשון מבני הכפר.

     

    הסיור מיועד לקבוצות החל מ־10 אנשים.

     

    יסמין ומוסא ברהם, עין ראפה, להזמנות: יסמין 052-8283710, מוסא 052-2878951.

     

    מבשלת פפו
    מבשלת פפו

     

     

    5. קפה ובירה: שריגים

     

    שריגים למטיילי יום שישי שומרי כשרות ולחובבי בירה: לא להיבהל מהמראה האפרורי של המרכז המסחרי של היישוב שריגים בעמק האלה (על כביש 38 מדרום לבית־שמש). ביישוב פועלת מבשלת בירה בוטיק, שכוללת מרכז מבקרים, וביום שישי המקום משמש נקודת מפגש ושתייה לחברי מועדונים של רוכבי אופנועים שמטיילים באזור. פתוח בשישי־שבת מ־10:30 עד 17:00. המבשלה מציעה את סדרת בירות עמק האלה, בסגנון אירופי, ואת סדרת רונן, בסגנון אמריקאי. במרפסת מוכרים חומוס אסלי מהסירים.

     

    מרכז מסחרי שריגים, 054-5599484.

     

    מסעדת קפה לי־און, שריגים: מסעדה שפועלת פחות משנה, מפתיעה בהתחשב בסביבתה, מרכז מסחרי מיושן ואפור. אהבנו את לביבות הכרשה והבטטה במתכון של הבית, את הפירה עם שום ושמנת ובמיוחד עוגת הביסקוויטים של סבתא, ויש גם דגים, פסטות וגלידות מד"ר לק.

     

    כרמים 9, שריגים, 050-5753548.

     

    ואם אתם באזור

     

    במושב שואבה (על כביש 1 בין שער הגיא לקריית יערים) פועל אקוולינה, מתחם מקורה עם בריכה פרטית שבה ניתנים טיפולי וואטסו (טיפולים במים), כולל ג'קוזי ומלתחות. "רגיעון" אולטימטיבי לסוף השבוע. רומי, בעלת הבית, והצוות המקצועי שלה מארחים, מטפלים ומערסלים במים. המקום לא פועל בשבת. המייסדים 17, שואבה, מחלף שורש, 055-6623836.

     

    וגם: פסטיבל אוכל כפרי במטה יהודה, עכשיו בעיצומו ועד 11 ביוני. בסופי השבוע הפסטיבל מציע אפשרות להתארח לארוחה של אוכל אתני בבתי התושבים.

     

    לפרטים: www.tour-yehuda.org.il.

     

     


    פרסום ראשון: 29.05.16 , 18:34
    yed660100