שתף קטע נבחר

מזון מלכות: מתכונים מהשטח

מתכננים טיול משפחתי במהלך החג ותוהים איך תצליחו לבשל לכולם ולכל אחד יהיה מה לאכול ועוד בתנאי שטח? ומה אם הייתם צריכים לבשל לעשרות אנשים, שלא מכירים את השטח שאליו נוסעים? כך זה קורה במסע מלכת המדבר ויש גם מתכונים

בשיתוף מלכת המדבר

 

מה אתם אוכלים כשאתם יוצאים לטיול שטח, מעמיסים שקיות חטיפים או משקיעים בבישול מראש או שאולי אתם מביאים מצרכים ומה שיוצא על הגזייה הולך? ומה קורה בטיולים ארוכי טווח כשכמות המשתתפים נספרת במספר דו ספרתי? בעיקר מתחברים למוצרי המזון המקומי ומאלתרים, פשוט מאלתרים.

 

מתי בפעם האחרונה אכלת בשטח? זו ההזדמנות שלך, הצטרפי למלכת המדבר

 

כך זה נראה במלכת המדבר ()
כך זה נראה במלכת המדבר

אושר טובלי התחילה את דרכה במלכת המדבר לפני 4 שנים כשהטיול הראשון שלה היה להודו. "זו היתה חוויה מדהימה מכל הבחינות. מאוד הופתעתי מהאוכל והצ'ופרים כי ציפיתי למשהו הרבה יותר פשוט, פחות מפנק וגם ציפיתי שאנחנו נעבוד קשה כדי להכין את האוכל לעצמנו ו'נאכל חול'".

 

אבל לא חול ולא נעליים, מלבד המסע הפיזי היה זה גם סימן למסע חדש בחייה של טובלי, שנתקלה בתפקיד המנהליות בשטח וזה קסם לה, "נהניתי לראות איך הן מצליחות להרים ארוחות בשטח, בתנאים של מדינות עולם שלישי עם לוגיסטיקה מטורפת, חשיבה על הפרטים הקטנים, צ'ופרים במקום ובזמן הנכון, והכל בחיוך ובאהבה גדולה."

 

אז, באותו מסע זכתה בתואר "דבשית" – בכל מסע נבחרות שתי בנות שהן "חביבות הקהל' וגם מתאימות להשתלב בתפקיד מנהלה ומלווה. טובלי נבחרה ישר לתפקיד מנהלה ועד מהרה מצאה את עצמה כמנהלנית – בננה, בלשון המלכות, במסע לפירנאים.

בננות בפעולה ()
בננות בפעולה
 

איזה לחץ!!

אז מה עושים ואיך עושים, ואיך מתכוננים לטיול עם המון נשים? "החלטתי להתכונן כמה שאפשר עוד בארץ ולהגיע הכי מוכנה לשטח. בת הזוג שלי למסע הייתה גלית אזולאי שאז הכרתי אותה בפעם הראשונה. לקחנו את מסלול המסע, הבנו אילו ארוחות עלינו להכין ומתי, והתחלנו להרכיב תפריט מפורט לכל המסע."

 

ההכנות למסע מתחילות בארץ, מקבלים את המסלול (המשוער שמלא באילוצי שטח) ומתחילים להבין את הלוגיסטיקה של המסע. "חשוב להדגיש כי עבודתה של המנהלנית אינה רק לבשל ארוחות", מציינת טובלי.

רכב מנהלה לפניך ()
רכב מנהלה לפניך
 

"אנחנו דואגות לכל הלוגיסטיקה שבמסע: הכנת ג'יפים ובדיקת תקינותם, הכנת ציוד כללי למסע (מים, ציוד לרופאה, נייר טואלט, ערכה למדריכה ועוד ועוד), לדאוג לסידורי הלינה והחדרים, בין אם באכסניות, לינת שטח או לינה בבתים מקומיים, לבדוק שהשירותים ראויים (עד כמה שאפשר), לבדוק אם יש אפשרות למקלחת ואם לא אז להתארגן על 'הוט באקט' (כשמו כן הוא, דלי מים חמים למקלחת. דלי בדרך כלל מספיק לשתי בנות אלא אם יש לך שיער של ביונסה אז את זכאית לדלי שלם רק לך). כך שעניין האוכל הוא חלק מתוך עבודתנו במסע.

 

"יחד עם מסלול המסע אנחנו בונות את המסלול המקביל שלנו. אנחנו תמיד רצות קדימה לפני הקבוצה, מכינות את השטח לקבוצה, את הלינה, את הארוחות וכו'. מחליטות איזה ארוחות הן באחריות הכנה של המנהלה ואילו ארוחות הן מקומיות (במסעדות או בבתים מקומיים).

מבשלים בשטח ()
מבשלים בשטח
 

"לאחר שאנחנו יודעות איזה ארוחות עלינו לבשל, איפה ובאיזה תנאים (התפנקות של תנור עם כיור ומים זורמים, גז, או רק מדורה ודלי מים מהנהר לבישול) אז מתחילים לבנות את התפריט."

 

מה אוכלים היום?

השאלות החשובות, בהקשר של אוכל, הן קודם כל מה היעד אליו נוסעות המלכות? ואז, איזה מאכלים מתאימים לתרבות ולמקום. "חשוב לנו מאוד להתאים את התפריט, ככל הניתן, למקום ולהשתמש בכמה שיותר חומרי גלם מקומיים ומעניינים.

 

"אנחנו מכינות תפריט בסיס עם המון אופציות לשינויים וברגע שאנחנו מגיעות למקום אנחנו מאלתרות, זורמות ו'עפות' עם חומרי הגלם שאנחנו מוצאות באותו הרגע בשווקים (נכון שרציתי נורא להכין סלט אבוקדו, אבל הוא לא בעונה, אז מה במקום?).

גיוון-גיוון-גיוון ()
גיוון-גיוון-גיוון
 

"לי אישית חשוב שהתפריט יהיה מאוד מגוון, לא יחזור על עצמו ויאפשר מספיק מגוון שכל הבנות ימצאו מה לאכול גם אם הן צמחוניות/ טבעוניות/ רגישות ללוקטוז/ בוטנים/ חולות צליאק/ לא אוהבות כוסברה וכן הלאה. ויש הרבה כאלו. המון. מאוד קל להכין אורז וסלט כרוב בכל ארוחה, אך כל הרעיון הוא לצאת מהקופסה, לחשוב לאלתר, להעז ולנסות."

 

התפריט במסע מורכב מארוחת בוקר, צהריים וערב מלאות ועוד צ'ופרים בדרך. "אני מבטיחה לבנות לפני המסע שהן יעלו שני קילו לפחות, כך אני אדע שהצלחתי במשימה. יש המון אוכל במסעות, אוכלים כל הזמן וכל היום, וגם את האוכל, העוגיות והנשנושים שהבנות הביאו מהבית כי לא היו בטוחות שיהיה להן מה לאכול."

 

טובלי מספרת שחשוב לה שכל ארוחה תכיל מספר מרכיבים עיקריים: מנה בשרית (ככל הניתן), פחמימה, ירק חם מבושל ושני סוגי סלטים לפחות, כשהמפתח הוא לגוון, לגוון, לגוון. איך עושים את זה? היא מסבירה: "ישנה טבלת בסיס וכל מנהלנית מתאימה את התפריט ליכולתה, הידע שלה ועדתה. מחפשים קצת באינטרנט מתכונים פשוטים למאכלים מקומיים ומשלבים אותם בתפריט.

ארוחת טורטיות בפירנאים ()
ארוחת טורטיות בפירנאים
 

"אנחנו גם מביאות קצת מוצרי בסיס מהארץ, תלוי בעושר הקולינרי של המדינה אליה אנחנו נוסעות, כמו טחינה גולמית, קפה שחור, קוסקוס ותבלינים. אנחנו משתדלות לא לקחת יותר מדי כדי באמת לחוות את המקום וחומרי הגלם שלו."

 

אגב, במסע הכולל נשים דתיות הדברים קצת שונים כי כל האוכל צריך להיות כשר, המנהלה מכינות את כל הארוחות גם אם המלכות מתארחות באכסניות, ואז מביאים כמות גדולה של אוכל יחסית מהארץ והלוגיסטיקה היא הרבה יותר מורכבת.

 

אז יש תפריט עם מתכונים והצעד הבא הוא הכמויות. "על פי כמות הבנות שבמסע מחשבים כמה נצטרך מכל מוצר כדי להכין את הארוחה. כאן זה בעיקר עניין של ניסיון ועם הזמן יודעים לאזן, יודעים איזו מנה בטוח תיגמר ואיזו מנה אולי לא כולן יאהבו אלא רק האמיצות. לאחר שרשמנו את הכמויות מכינים רשימת קניות שמחולקת לפי מוקדי הקניות במסע."



יוצאות לדרך

היציאה למסע, עבור המנהלניות, מתחילה מספר ימים לפני המסע עצמו, כדי להכין את השטח לבנות שמגיעות. "המנהלנית שיוצאת קודם מכינה את הג'יפים והציוד, ועושה קניות ראשוניות (בדרך כלל של כל המוצרים היבשים, המים וכל הירקות עד לתחנה הבאה בה יש קניות).

 

"למנהלניות מתלווה רכב גדול נוסף (משאית קטנה) עליה אנחנו סוחבות את כל מלאי המזון. ישנם מקומות בהם הפעם הבאה שבה אפשר להצטייד היא רק בעוד חמישה ימים, ועל כן צריך להיות מאוד מחושבים, שיהיה מספיק אך לא יותר מדי שלא ייזרק או יירקב. יש לנו תקציב שאנו אמורות לעמוד בו במסגרת הקניות שלנו אז חשוב מאוד להיות מאוזנים ולעשות את הקניות בחכמה (איזה מוצרים ישרדו חמישה ימים במשאית ללא קירור? באילו מוצרים צריך להשתמש מיד? להתאים את התפריט לקניות שנמצאות במשאית וכן הלאה).

מכינה מופלטות בשטח ()
מכינה מופלטות בשטח
 

"ברגע שהבנות מגיעות אנחנו מתחילות בעבודה. המנהלית, כמו שאר אנשי הצוות, עובדת קשה מאוד במהלך המסע, אנחנו הולכות לישון אחרונות וקמות ראשונות, הרבה לפני שהשמש עולה, על מנת לחכות עם ארוחת בוקר מוכנה לבנות.

 

"יש לנו כמובן עזרה של צוותים תורנים של הבנות, ויש איתנו גם כמה בנים מקומיים שמסייעים בלוגיסטיקה, אבל אנו חייבות לנהל הכל ביד רמה, לחשוב קדימה, לסייע למדריכה, לסגור פינות ולדאוג שהבנות יזכו לחוויה מושלמת, נטולת תקלות (לא שהן לא קורות, השאלה איך אנחנו מתמודדות עם זה ומה מביאות כתחליף מבלי שההנאה של הבנות תיפגם), בקיצור לתת להן חוויה כמו שאני זוכרת מהמסע הראשון שלי.

 

מה לשים לך בצלחת?

"תנאי הבישול משתנים באופן דרסטי מארוחה לארוחה", מספרת טובלי. "לפעמים מגיעים לאיזה גסט האוס שמאפשר לנו לבשל במטבח שלו ואז התנאים מצוינים ויש מים זורמים (מצרך נדיר במסעות), לפעמים מגיעים לשטח בתולי לגמרי ומתחילות להקים מדורות ולסחוב דליי מים מהנהר.

סביח בשטח ()
סביח בשטח
 

"אנחנו מאוד מקפידות על ההיגיינה שלנו, של האוכל ושל הכלים. מחטאים את הכל בחומרי חיטוי שאנחנו מביאות מהארץ כולל את הפירות והירקות והמים. הכיף הכי גדול הוא להכין ארוחת מלכים בתנאי שטח ולשמוע את ההתפעלות של הבנות שלא מבינות ולא מאמינות איך עשינו זאת על מדורה בלבד."

 

החיפוש אחר מצרכי מזון המאפיינים את היעד מובילה למפגשים מעניינים עם המקומיים, עם פירות וירקות שאינם מוכרים לנו בארץ ומדובר בחוויה מרגשת, כפי שמעידה טובלי. "החלק שאני הכי אוהבת במסעות הוא ביקורים בשווקים המקומיים. שם מרגישים את האותנטיות של המקום, לומדים להכיר את המקומיים, את המנהגים, מתנסים במאכלים זרים וחדשים (טעימים יותר או פחות). פותחים את הראש לרעיונות חדשים, חושבים מה אפשר לבשל לבנות באופן שרובן יאהבו וישמחו לנסות.



זה לבישול או לסלט? ()
זה לבישול או לסלט?
 

"זה המקום להתנסות בירקות ופירות חדשים שאני לא מכירה או ברטבים מקומיים מעניינים. לי יש שיטה בשוק, כשאני פוגשת בירק שאני לא מכירה אני שואלת: 'זה לסלט או לבישול?' ולפי התשובה אני יודעת אם ניתן לשלב אותו בתבשיל מעניין או בסלט. בדרך כלל זה מצליח.

 

"הבנות מאוד מתלהבות לנסות אוכל חדש, ותמיד אני מקפידה שבארוחה תהיה מנה סטנדרטית שכולן אוהבות ומכירות. אני גם נוטה להשתמש המון בתבלינים והאוכל שלי מלא בשום, בצל, כמון ותבלינים נוספים. אין דבר כזה סלט בלי בצל - אחרי יומיים כולן אוכלות הכל. המסע משנה להן את התפיסה ופותח להן את הראש לנסות דברים חדשים."

 

המפגש עם מזונות חדשים, כמו גם עם בלת"מים בשטח והצורך באלתורים, מוביל להמצאות קולינאריות משעשעות. "בטיול לפירנאים רצינו להכין לבנות ספינג' לקינוח בארוחת הצהריים. עכשיו, חשוב לדעת שהרומן שלי עם הבישול התחיל רק במסעות. למעשה, מעולם לא בישלתי בבית, בשביל זה התחתנתי עם שף, אבל הכל היה אצלי בראש, ראיתי את בעלי מבשל, את אמא ואבא מכינים ממיטב מאכלי מרוקו, רק שאני מעולם לא הכנתי.

 

"בקיצור החלטתי שאני אלופה גדולה ומכינה ספינג'. הבצק כמובן לא יצא במרקם הנכון ולכן לא הצלחתי להכין סופגניות שמנמנות ויפות. יצאו לי עיגולים קטנים מטוגנים, מכיוון שהבנות כבר היו בדרך היינו חייבות להמשיך עם מה שיש, אחרת אין קינוח. הכנו עיגולי בצק מטוגנים ואז עלה רעיון שנכין סירופ סוכר ונטבול אותם בפנים. סוג של קינוח. ואז הבחור המקומי שהיה איתנו ראה את זה ואמר בפליאה: בוניואלוס! מיד שאלנו מה זה? והוא הסביר שזה קינוח מקומי מאוד מפורסם. תיכף ומיד שיווקנו לבנות שהכנו להן קינוח מקומי מיוחד ומורכב מאוד שנקרא בוניואלוס והס מלהזכיר את הספינג'.

בוניואלוס - להמציא את הספינג' מחדש ()
בוניואלוס - להמציא את הספינג' מחדש
 

"במסע אחר, לפיליפינים,  החלטנו להכין מלבי מאבקה שהבאנו מהארץ. חיפשנו בשווקים קורנפלור ולאחר חיפושים רבים מצאנו. את המלבי הכנו בגסט האוס במרחק של כשעתיים הליכה מהכביש הראשי כשכל המצרכים בתרמילים על הגב, ואת הקורנפלור שכחנו. מסתבר שגם משקה מלבי קר הוא להיט. כל הרעיון הוא לאלתר עם מה שיש."

לפנק, לפנק, לפנק - ולאכול ()
לפנק, לפנק, לפנק - ולאכול
 

מתכונים

ועכשיו הגיע רגע האמת, הנה כמה מתכונים מהשטח שמתאימים לכל שטח ולכולם - זה הזמן לנסות:

 

טנזיה לקוסקוס

המרכיבים:

אוספים מהבנות את כל הכמות ההיסטרית של הפירות היבשים שהן הביאו איתן מהארץ: שזיפים, תמרים, צימוקים, משמשים, שקדים, אגוזי מלך וכו'.

20 בצלים

קוסקוס מוכן

 

אופן ההכנה:

  1. חותכים לרצועות את הבצלים.
  2. משרים את הפירות היבשים במים רותחים למשך כ-5 דקות. מסננים.
  3. מקרמלים את הבצל עד שמזהיב (נותנים לצוות תורן לעמוד על הסיר).
  4. מוסיפים את הפירות היבשים והאגוזים.
  5. מתבלים במעט סוכר, קינמון ופלפל שחור.
  6. מוסיפים קצת יין לבן או מים רותחים אם אין יין.
  7. מבשלים כ-10 דקות על אש בינונית עד שהתבשיל הופך לאחיד.
  8. מוסיפים לקוסקוס מוכן מהשקית.

יש גם קוסקוס לארוחת שישי ()
יש גם קוסקוס לארוחת שישי
 

תבשיל עוף בחלב קוקוס וקארי

המרכיבים:

ירכי (פולקע) עוף (ככמות הסועדים)

שום קצוץ

ג'ינג'ר טרי

משחת קארי ירוקה או אדומה

מלח, פלפל

2 פחיות חלב קוקוס

 

אופן ההכנה:

  1. צורבים במחבת או סיר רחב את הפולקע עוף עד להשחמה. מוציאים מהסיר.
  2. מוסיפים לנוזלים בסיר שום קצוץ, מעט ג'ינג'ר טרי , משחת קארי ירוקה או אדומה (להיזהר זה חריף!), מלח ופלפל.
  3. מוסיפים כ-2 פחיות של חלב קוקוס ומבשלים עד לרתיחה, מוסיפים את העופות חזרה, מבשלים על אש נמוכה עד שמוכן, מתקנים תיבול מדי פעם.
  4. מגישים עם אורז לבן וירקות מוקפצים.

 

 

קינוח להיט בשתי דקות

המרכיבים:

עוגיות חמאה או רגילות מעוכות לפירורים

בננות בשלות מאוד או אפרסקים

חמאה או שמנת מתוקה או חלב מרוכז מקופסת שימורים

קרם פרש או קצפת או פודינג וניל

 

אופן ההכנה:

  1. מועכים את העוגיות (או שמצאתן אותן במשאית כבר מעוכות).
  2. מקפיצים את הבננות בחמאה או מבשלים עם החלב המרוכז עד שמתקרמל. מוסיפים קינמון וסוכר ווניל אם יש.
  3. מסדרים מגש גדול עם פירורי העוגיות, מפזרים מעל את הפירות המקורמלים.
  4. מזליפים מעל קרם או קצפת. מגישים למרכז עם המון כפיות. תמיד מנצח בכלום זמן.

 

מרגישה את הרעב לשטח? זה הזמן להצטרף למלכת המדבר

 

(התמונות באדיבות אושר טובלי וארכיון מלכת המדבר)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים