שתף קטע נבחר

רגישות ללקטוז: כך תזהו - ותימנעו מתופעות הלוואי

חג השבועות עמוס מוצרי החלב שעלולים לגרום לרבים לתופעות לוואי לא נעימות, כבר כאן. כך תדעו האם אתם רגישים ללקטוז או אולי אלרגיים - ומה ניתן לעשות כדי להימנע ולהקל על המצב?

בשיתוף סופר-פארם

 

חג השבועות המכונה גם חג החלב הוא אחד החגים האהובים, אבל מאכלי החלב האופייניים לו עלולים לגרום לרבים לכאבי בטן ולתופעות לוואי שונות במערכת העיכול. למה דווקא מאכלי החלב גורמים לתופעות הללו ומה ניתן לעשות כדי לעבור את החג בשלום?

 

רבים הסובלים מתופעות כמו שלשול, גזים, נפיחות ותופעות נוספות מגלים כי הם רגישים ללקטוז. מדובר בחוסר יכולת לעכל או לפרק את הלקטוז - שהוא הסוכר בחלב. התופעה נובעת ממחסור באנזים בשם "לקטאז", הנמצא במעי הדק.

 

חוסר באנזים זה הנו מולד או שרמתו יורדת עם הגיל, והתוצאה היא שסוכר החלב, הלקטוז, כאמור אינו מתעכל ונותר בשלמותו במעי. כשהלקטוז מגיע אל המעי הגס, חיידקי המעי מפרקים אותו ובתהליך נוצר גז מימן, שגורם לתופעות הלא נעימות ואפילו כואבות.

 

קיראו עוד כתבות במדור פארם נט

  

כאבי בטן בגלל רגישות ללקטוז (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כאבי בטן בגלל רגישות ללקטוז(צילום: shutterstock)

 

איך לזהות שאתם רגישים ללקטוז?

קיימות רמות שונות של אי סבילות ללקטוז. ישנם כאלה שיחושו רק מעט נפיחות וגזים, ואחרים ירוצו מיד לשירותים אחרי שיאכלו מוצרי חלב או ישתו חלב. אגב, גם מוצרי החלב שונים ברמת הלקטוז שהם מכילים.

 

הרגישות ללקטוז יכולה להגיע פתאום באמצע החיים בלי סיבה ברורה. אחת הסיבות יכולה להיות ירידה בכמות הלקטאז המיוצרת בגוף, והתוצאה היא כאמור, רגישות ללקטוז.

 

בכל מקרה, יש צורך בבדיקה כדי לגלות שאכן מדובר ברגישות ולא בסיבות אחרות שגורמות לרגישות הזו. השיטה הטובה ביותר היא שיטת האלימינציה. בהתחלה מוציאים מהתפריט כל דבר שמכיל לקטוז, ואז מתחילים ומוסיפים לאט לאט. ניתן להוסיף בדיקות מעבדה נוספות שיאששו את האבחנה.

 

ואם מדובר באלרגיה?

מדובר בהבדל מהותי, אולם אנשים רבים מתבלבלים. אם אנשים אלרגיים לחלב, התגובה האלרגית לחלב יכולה להתבטא בכל מיני צורות. כמו למשל, שלשולים, כאבי בטן חזקים, קשיי נשימה, פריחה בעור ואפילו הלם פיזיולוגי העלול להסתיים במוות. בדרך כלל אלרגיה כזו נפוצה אצל תינוקות וזה פחות נפוץ בגילאים בוגרים יותר.

 

בכל מקרה, חשוב לבדוק כדי לזהות מהי הסיבה שאתם לא יכולים לעכל חלב ומוצריו.

 

איך להימנע מתופעות הלוואי?

 

לא להימנע ממוצרי חלב: אם אין בעיה מיוחדת. בעיקר בשל הסיבה שמוצרי חלב הם מקור טוב לסידן.

 

לבדוק את הסבילות למוצרים לפני שאוכלים.

 

לחלק למשך היום כמויות קטנות במשך היום ולשלב עם מוצק אחר, כך לגוף יהיה מספיק זמן לפרק ולעכל את הלקטוז.

 

כדאי להעדיף מוצרי חלב מותססים כמו יוגורט ביו - יש בהם פחות לקטוז.

 

לשים לב למאכלים מעובדים בהם ייתכן לקטוז - כמ למשל, דגני בוקר, מרגרינה וכו.

 

חשוב לדעת כי לפעמים בתרופות יש לקטוז - אבל אם הרגישות סבירה אז זה לא נורא, ובכל מקרה מומלץ להתייעץ עם הרוקח.

 

תוספים: יש תוספים שמכילים את הלקטאז וניתן לקחת אותם לפני ארוחה - על פי המינון המתאים, כמו למשל לקטוקל של אלטמן, לקטאז של סולגאר ולקטזין. בכל מקרה, לא לקחת ללא ייעוץ רוקחי.

 

הכותבת היא רוקחת ותזונאית סופר-פארם




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כך תזהו אם אתם רגישים ללקטוז
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים