שתף קטע נבחר

הכי טבעי

אלירן ארזי-לאופר חי באושר עם בן זוגו, מגדל שלושה ילדים ועכשיו גם פתח רשת פאסט פוד שהיא בדיוק ההיפך מג’אנק פוד. יום האב מעולם לא נראה בריא כל כך

הנה 5 סיבות שבגללן כדאי לשקול לעבור לתזונה טבעונית: סיכוי קטן יותר למחלות לב, סיכוי נמוך יותר לסרטן,פחות כולסטרול, פחות עודף משקל ותזונה נטולת סכנות.

 

בשנים האחרונות אנחנו שומעים אודות שלל מחקרים ועובדות שקושרים בין תחלואות העולם המערבי ותזונה מן החי, לעומת אורח חיים בריא יותר וטבעונות. ועדיין, רבים מאיתנו מתנגדים או מתעלמים מהעובדות שצצות חדשות לבקרים בשטח. את אלירן ארזי-לאופר תזונה טבעונית אפילו לא סיקרנה בעבר, אבל היום היא הפכה לדרך חיים, מקצוע, ומורשת של אב לילדיו.

 

לפני מספר חודשים הוא פתח את V-Burger, רשת המזון המהיר הטבעוני הראשונה, בסמוך ליוניון סקוור. ברשת שלו תמצאו מילק שייק מחלב שקדים, המבורגר מכרובית ועוד הרבה מעדנים שאולי נשמעים ונראים כמו מנה אהובה במקדונלד’ס, אבל מדובר במאכלים שונים בתכלית.

 

ארזי-לאופר, 42, גדל ברמת גן בבית שכמו שרבים מאיתנו מכירים, התנהל סביב האוכל. "לא בישלתי בתור ילד אבל אוכל היה מאוד משמעותי", הוא מספר. "כמו במשפחות מזרחיות רבות, תמיד הכל התחיל ונגמר עם מה נאכל ומתי נאכל. מאוד אהבתי אוכל מסורתי. קובות, קציצות. גדלתי בבית שבו בכל יום יש מנה חמה טרייה ואמא שתמיד מבשלת". בשלב הזה, הבישול פחות עניין את אלירן, האכילה הרבה יותר.

 

לאורך השנים, בין תואר לתואר שהשלים, עבד ארזי-לאופר כדייל באל על. הוא נסע ברחבי העולם ובעיקר, כפי שמעיד, כדי להגיע למחוזות קולינריים חדשים, להתנסות ולחוות טעמים שונים. בריאות וטבעונות בשלב הזה, לא היו על הפרק.

 

מתי התחלת לבשל בעצמך?

"בגיל 28 הייתי בזוגיות, בית משותף ומישהו צריך היה לקחת על עצמו את המטבח. לקחתי את זה על עצמי. מהר מאוד שמתי לב שגם בלי מתכונים הצלחתי לייצר טעמים מסורתיים של פעם, רק מזיכרון ואינטואיציה. זה משהו שנהניתי ממנו. הטעמים, התגובות, התוצאות, התחלתי להזמין אנשים, כולם החמיאו ואני גיוונתי והרחבתי את המגוון, אבל לא חשבתי על זה כמקצוע. זה היה תחביב מוצלח".

 

בגיל 31 הכיר את בן זוגו בניו יורק והשניים עברו לחיות ביחד. כאן, רחוק מהבית בישראל, התמקד אלירן בתזונה הים תיכונית. "חיפשתי טעמים של הבית. אוכל ים תיכוני וערבי. ירקות, שמן זית, שום לימון, קטניות. בישלתי בשביל להרגיש בבית וזכיתי לתגובות נלהבות".

 

בעידן שבו גם האבות לוקחים יותר ויותר פיקוד, כשהפך לאב התמסר לאהבות כשנולדה בתו הבכורה דניאלה. "אנחנו שני אבות, אבל כשהיא נולדה אני עזבתי את העבודה בקונסוליה ונשארתי לגדל אותה בבית. ידעתי שאני רוצה לחפש במקביל כיוון חדש שיתאים גם לסטטוס האבהי ולא ידעתי לאיזה כיוון לפנות. חשבתי על בישול, אבל לא היה לי את הביטחון. הרגשתי שאולי המילה שף מפחידה אותי קצת".

 

מה הוביל לשינוי?

"ביקור בישראל. הביקור בבית כנראה מוביל למחשבות עמוקות יותר. כששואלים אותך שאלות כמו מה אתה עושה? אתה רק עם הילדה? מה התכניות שלך? פתאום נראה היה לי שזה הכי טבעי שזה קרה שם. כשחזרנו לניו יורק מצאתי מטפלת והחלטתי ללכת על זה. חיפשתי בתי ספר וכשהגעתי לבית הספר לתזונה טבעית במנהטן, הרגשתי שזה המקום בשבילי. עכשיו, כאבא, יש לי אחריות. אני רוצה לחשוף את הילדים שלי לאוכל שהוא מאוד בריא ונכון לגוף".

 

אלירן החל ללמוד בבית הספר, מה שהוביל לשינוי זמני בדינמיקה המשפחתית. "בן הזוג שלי מאוד פירגן, אבל הייתי אבא במשרה מלאה ופתאום זה קשה לשחרר. קשה שפתאום אני לא הבחירה הראשונה שלה, שאני לא שם, אבל בלימודים נהניתי מכל רגע וידעתי שאני משקיע גם בהורות דרך התזונה לטווח רחוק".

 

כשארזי-לאופר מתאר את החיבור שלו לטבעונות הוא מתאר תהליך הדרגתי שככל הנראה רבים יוכלו להזדהות איתו. "פתאום נחשפתי ליתרונות הטבעונות, צניחת תחלואה, חיוניות, הכל ועדיין הסתכלתי קצת עקום אפילו מעט בהתנשאות על הבחירה הזו, עם מחשבה שאני, מה לעשות, צריך את הסטייק המדמם שלי".

 

אבל דווקא הפרקטיקה היא ששיכנעה בסופו של דבר את השף הטרי שתזונה טבעונית היא לא רק מסר לביתו והתאומים שנולדו במקביל, אלא גם דרך חיים שגם בגילו עדיין יכול לסגל ולהינות מיתרונותיה. "עם סיום הלימודים עבדתי כשף פרטי. למדתי שאוכל ים תיכוני וטבעוני זה פשוט אוכל מנצח. החומוס, הפלאפל, הקוסקוס והירקות, הפלפלים הממולאים שלי. ככל שהתמדתי בעצמי בתזונה טבעונית ראיתי שמעבר לכל היתרונות, היא פיזית גורמת לי להרגיש טוב יותר.

התחלתי לראות איך אפשר ליהנות מכל העולמות. לא לוותר על הטעמים הטובים ועדיין להשאר במסגרת המרכיבים הטבעוניים. כמי שמכין הרבה עוגות לקחתי את המתכונים המוכרים והפכתי אותם לטבעונים עד שיצא בדיוק כמו שרציתי. עם הזמן לאכול אותן במתכונת הרגילה כבר לא היה טעים לי”.

 

פאסט פוד טבעוני. אלירן ארזי-לאופר ()
פאסט פוד טבעוני. אלירן ארזי-לאופר

 

אלירן הכין לבתו לגן ולבית הספר מאכלים מדי יום. ההורים האחרים ראו כי טוב וביקשו להזמין גם הם ארוחות לילדיהם. כך, החל במשך שנתיים להכין לילדי הגן מאכלים טבעוניים בריאותיים. "אני גאה שהילדים שלי אוכלים אוכל בריא. הם יודעים מה זה טבעוני ואפילו אם אני נראה נודניק, זה יוביל אותם למסלול חיובי. כשהבת שלי מסבירה למה בחג שבועות חלב לא בריא ואצלנו שותים חלב שקדים, זה מעורר בי גאווה. אני שמח שיש לי, במיוחד באמריקה, שליטה על מה שהם אוכלים. יש כאן השמנות ואלרגיות והרבה בעיות עם אוכל. בבית שלי אני שקט".

 

איך השדרוג הקולינארי המשפחתי הפך למסעדה מצליחה במנהטן?

"לפני שנתיים הכרתי בחור בשם רוברט שהגיע בכלל מוול סטריט והפך לפני שנים לטבעוני. הוא חלם על פאסט פוד טבעוני. מקום קל לגישה, ישיבה ואכילה כמו מקדונלד’ס, רק טבעוני. במשך תקופה ארוכה הייתי מנסה למצוא את הטעים הייחודיים והטובים ביותר למנות קלאסיות כמו המבורגר וציפס, לחמניות ומילק שייקים".

 

מה היה האתגר הגדול בתהליך?

"הטעם כמובן כי המבורגר טבעוני יש, אבל שיהיה תחליף טעים גם לאוכלי בשר. כאלו שיכולים גם לבחור במקדונלדס ודומיו, אבל עדיין ירצו לחזור ובהמבורגר טבעוני לבחור היה האתגר. לא רצינו רק אוכלוסיה טבעונית".

 

לפני מספר חודשים פתחו את V-Burger בפינת הרחובות 12 וברודווי וההצלחה גדולה. "היו ראיונות שונים, היו כתבות ב-NBC והרבה באז, כי זה לא כמו מסעדות לטבעונים מוכרות. יש כאן חוויה מוכרת, טעמים מאוד איכותיים ובנוסף גם טבעוניים. אנחנו מקבלים תגובות נלהבות מטבעונים ששמחים להגיע למקום שיכולים לאכול בו המבורגר כמו פעם באווירה נעימה ובייחוד אני אישית שמח לקבל תגובות מחברים אוכלי בשר שפשוט טעים להם".

 

לקראת יום האב אלירן שמח שהצליח לשלב בין אבהות לבין קריירה, ושמח שהמליח לייצר מורשת בריאה לילדים. ביום ראשון הקרוב יחגגו הוא ובן זוגו במשותף את יום האב עם הפנקייקים הטבעוניים שמכינים ביחד עם הילדים בכל סוף שבוע, ואת המתכון הוא מעניק כאן לכל האבות מסביב.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מתכון יום האב לפנקייק טבעוני מתוק:

כוס ושליש קמח כוסמין מלא

1 כפית אבקת אפייה

קורט מלח

1 כף סוכר

כוס וחצי חלב שקדים

2 כפות שמן

כפית תמצית וניל

 

את כל המרכיבים לערבב ולשפוך עם מצקת למחבת מרוסס בשמן. כשיופיעו בועות בקצוות להפוך.

מומלץ לאכול עם מייפל בננות ותותים.

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בבית שלי אני שקט. ביתו של ארזי-לאופר במסעדה החדשה
מומלצים