שתף קטע נבחר

כבר לא רק מייד אין צ'יינה: סין הופכת למעצמה צרכנית

עולם האלקטרוניקה ממשיך לשעוט קדימה בצעדי ענק - ומגמות הצרכנות העולמיות משתנות, כשמרכז המפה זז מזרחה. בסתיו הקרוב תיערך תערוכת האלקטרוניקה הגדולה בעולם - IFA, ולקראתה קיבלנו סקירה קצרה של המוצרים הבולטים שיוצגו בה ומי קהל היעד של אלפי החברות המשתתפות

IFA היא אחת משלוש תערוכות האלקטרוניקה המשמעותיות ביותר בעולם. כמה משמעותית? בתערוכה האחרונה שהתקיימה בשנת 2015 בברלין, הציגו בה יותר מ-1,600 חברות אלקטרוניקה שונות, עבור קהל של יותר מרבע מליון מבקרים, כשהרווח המשותף שלהן עמד על כ-5 מיליארד דולרים. אחד הדברים שבלטו בכנס העיתונות העולמית של IFA שהתקיימה בחודש אפריל האחרון בהונג קונג, היה הדגש על שלב הביניים שבו נמצא רוב העולם המערבי - שימוש בטכנולוגיה יומיומית עם טוויסט עתידני יותר. על פי מארגני הכנס, העולם מתקדם בצעדי ענק לחיים מבוססי טכנולוגיה, או במילים פשוטות: הטכנולוגיה קרובה להיות חלק מכם ואתם חלק ממנה. סלחו לנו על הקלישאה, אבל העתיד כבר כאן.

 

מגמה נוספת שהיה קשה להתעלם מנוכחותה, הייתה הפיכתו של המזרח הרחוק לנקודה הגיאוגרפית הבאה אליה מכוונת תעשיית מוצרי החשמל "הלבנים". סין הינה המעצמה הכלכלית הגדולה ביותר ומגמת הצמיחה בה נמשכת. על בסיס מגמה זו מכוונות חברות הטכנולוגיה ויצרניות התעשייה הגדולות, מזרחה, אל שוק הצרכנים הבא. מלבד המגמות הצרכניות עליהן הרחיבו בכנס, כדאי להפנות את תשומת הלב אל הטרנדים שיושקו בתערוכת האלקטרוניקה הגדולה ביותר בעולם, שתיערך בברלין בספטמבר הקרוב.

 

בבירה הגרמנית יוצגו בסתיו הקרוב כל מגמות הטכנולוגיה המדוברות כבר היום כמו המציאות הרבודה, הבתים החכמים, טכנולוגיות בטוחות לתשלומים וירטואליים ועוד, לצד שיווק מוצרי האלקטרוניקה היומיומיים. האירוע יתמקד בשלושה תחומים: ריכוז מידע מומחים לחדשנות טכנולוגית, החל בסטארטאפים ועבור במומחים שידונו במגמות העכשוויות ובהסתכלות עתידנית יותר. תחום נוסף יציג את מוצרי האלקטרוניקה העומדים לפתחם של הצרכנים המודרניים. מדובר על מוצרים המוכנים כבר עתה לשיווק המונים. התחום האחרון הוא הטכנולוגיה הלבישה.

 

הבשורה הפרקטית ביותר עבור כולנו, שנראתה בכנס המקדים, הודגמה על ידי חברת פיליפס, שהציגה טכנולוגיה לבישה בתחום הבריאות. נושא הבריאות מקבל עם השנים חשיבות גוברת, לצד העלייה בתוחלת ורמת החיים. הבעיה המרכזית היא שהכסף שנכנס מכוח העבודה הקיים לא יוכל לכסות הוצאות אלו. הילודה מצטמצמת והאוכלוסיה עתידה להזדקן.

 

בקרוב תתלבשו בריא  (צילום: פבל וינקלר )
בקרוב תתלבשו בריא (צילום: פבל וינקלר )

 

הטכנולוגיה הלבישה של פיליפס אמורה לתת מענה בדיוק לבעיה זו על ידי ניטור בעיות וטיפול בזמן - המטרה היא לשמר איכות חיים ובריאות גבוהה על מנת לשמר את כוח העבודה לאורך יותר שנים. פחות חולים - פחות הוצאות למדינה על חולים. פיליפס וחברת אליאנס מפתחות יחד שעונים, טכנולוגיות ותוכנות שיעקבו אחר מדדי הבריאות של כולנו וינתחו אותם עוד לפני שנצטרך לרוץ לרופא על כל בעיה שתצוץ.

 

מהי הצרכנות העכשיווית?

מאפיינים נוספים שהוצגו בתערוכה המעידים על המגמות המשתנות בתחומי הצרכנות העולמית, דיברו על כוח הקנייה העולה בקרבן של נשים, כמו גם מגמה גוברת של רכישת מוצרי מטבח - על ידי גברים. בנוסף, המעבר של כל הפעולות הבסיסיות הנעשות בחיי היומיום שלנו למבוססי טכנולוגיה - והכול כאמור, בלחיצה אחת בודדת על כפתור.

 

דור העתיד, שהחיבור שלו לטכנולוגיה הוא כבר יותר אינטואיטיבי, יחיה בתוך הבית החכם - ולא רק הם: גם למבוגרים מציע הבית החכם יתרונות שיעזרו לשפר את איכות חייהם. הבית החכם צפוי להיות גם יותר בטיחותי, ויעקוב אחר כל המוצרים שבתוכו: המשקל, מברשת השיניים, מכונת הקפה, המזגן ואפילו המכונית - מתוך שאיפה ליצור שפה אחידה אחת מבוססת טכנולוגיה.

 

אפילו הכלבים יהיו רובוטים made in china  (צילום: רפאלה גויכמן) (צילום: רפאלה גויכמן)
אפילו הכלבים יהיו רובוטים made in china (צילום: רפאלה גויכמן)

 

עם הפנים מזרחה

יצרניות הטכנולוגיה זיהו את מגמת הצרכנות הגוברת באסיה בכלל ובסין בפרט, בדגש על מעמד הביניים הצפוי בשנים הקרובות לצמוח בצורה דרמטית באזור זה. עד לשנת 2020, טוענים בכנס הטכנולוגיה בהונג קונג, צפוי מעמד הביניים הסיני לצמוח בכ-54 אחוזים. עד לשנת 2030 הצפי הוא כי מעמד הביניים הסיני יהווה כ-66 אחוזים מאוכלוסיית מעמד זה בעולם כולו.

 

הסינים הופכים מפועלים שרק מייצרים לכוח צרכני משמעותי  (צילום: רפאלה גויכמן) (צילום: רפאלה גויכמן)
הסינים הופכים מפועלים שרק מייצרים לכוח צרכני משמעותי (צילום: רפאלה גויכמן)

 בשורה התחתונה, הכנס שימש במה לרצון של אירופה להפיק תועלת כלכלית טובה יותר ממדינות המזרח ובראשן הקהל הסיני. לשם כך נעשה שימוש בהונג קונג, ככרטיס כניסה אל השער הראשי של סין - שם נערכה כעבור יומיים תערוכת CE CHINAשהתמקדה בטכנולוגיות סיניות. לראשונה כנס האלקטרוניקה הסיני מומן למעשה על ידי המארגנים האירופים של IFA. זו היתה הזדמנות עבור שני השווקים לשווק טכנולוגיה במקביל - זו מסין לאירופה וזו מאירופה אל תוך תחומה של סין. אי אפשר להתעלם מהתחושה כי מארגני הכנס הגרמני ניסו למצוא חן בעיני הקהל הסיני, מתוך שאיפה למקסם את היחסים המסחריים והכלכליים עימם בתחומי האלקטרוניקה.

 

ואיך התמונה נראית מנקודת מבט מקומית? ניתן לומר שבישראל מסכימים עם האירופים. על-פי דו"ח החדשנות של המדען הראשי של ישראל, היחסים הכלכליים ושיתופי הפעולה הטכנולוגיים בין ישראל וסין ממשיכים להתהדק, אך עדיין מדובר בקצה הקרחון ביחס לפוטנציאל הטמון ביחסים המסחריים איתם. בשנים האחרונות מתחולל בקרב חברות ישראליות שינוי תודעתי משמעותי. רבות מהן, אשר היו רגילות לפעול אך ורק בשוק המערבי, לוטשות עיניים מזרחה כדי לחפש הזדמנויות ולהרחיב את פעילותן בשוק הסיני.

 

הנוכחות והמעורבות הסינית בתעשייה המקומית גברה גם מבחינת השקעות וגם מבחינת שיתופי פעולה אסטרטגיים. ניתן לראות משקיעים סינים גם כשותפים בחלק מגיוסי הון של חברות ישראליות - מאז שנת 2012 השקיעו בישראל יותר מ-30 גופים מסין ומהונג קונג. לנוכח תכנית החומש של סין והליברליזציה הצפויה בשוק הסיני בהיבטי מטבע, שוק ההון והקלות בהשקעות מחוץ לסין, שנת 2016 טומנת בחובה הזדמנויות לחברות ישראליות בתחומים טכנולוגיים רבים, החל משיפור איכות האוויר, המים ובטיחות המזון וכלה בשיתופי פעולה בתחומי ה-IoT, ביג דאטה והמובייל.

 

הכותבת הייתה אורחת של תערוכת IFA

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רפאלה גויכמן
רובוטים. רובוטים בכל מקום
צילום: רפאלה גויכמן
מומלצים