yed300250
הכי מטוקבקות
    אוגיז - אמריקה בלחמניה | צילום: דנה קופל
    מסלול • 26.06.2016
    סמטה עליזה
    במקביל לפריחתן של השכונות הדרומיות בתל אביב, שוק לוינסקי כבש סופית את מקומו כמתחם האוכל הלוהט של העיר
    יקיר אלקריב

    בימי השבוע הוא רגוע למדי — אבל בימי שישי, עם מאות מבקרים שצובאים על החנויות ובעיקר המסעדות, שוק לוינסקי עולה על גדותיו. בולטות כאן בעיקר קבוצות של שוחרי מזון, המובלות על ידי מדריכים שמכירים היטב את ההיסטוריה של האזור, שהיה פעם השוק הגדול והעיקרי של העיר העברית הראשונה והפך במשך השנים למעין שמורת טבע קולינרית. ובאמת, איפה עוד אפשר למצוא בסמיכות כזאת מסעדות בולגריות, פרסיות או טורקיות, המגישות עדיין את התבשילים המסורתיים, ממש כפי שהוכנו על ידי הסבתות והאמהות במולדת הישנה?

     

    וכשמזג האוויר יפה, האווירה במתחם לוינסקי מזכירה לרגע סמטה עליזה במיוחד באמסטרדם. אחרי שהשלימו את הקניות שלהם בשוק עצמו, המוני צעירים מתחרדנים כאן בשמש בבתי קפה קטנים שמוציאים החוצה שולחנות וכיסאות. בסמטת מרחביה להקה קטנה מנגנת מוזיקה קצבית והמסעדות עובדות במרץ כדי לעמוד בביקוש.

     

    במתחם הזה, הממוקם לאורך רחוב לוינסקי, שנמצא בין רחוב העלייה לרחוב הרצל, ואינו מפסיק להתחדש ולהפתיע, אפשר למצוא עדיין חנויות המציעות מגוון קולינרי עצום: תבלינים, פירות יבשים, מאפיות אתניות, מעדניות מופלאות ומסעדות חדשות שנפתחות כאן בקצב מסחרר. הנה רק חלק מהן, שנפתחו לאחרונה.

     

     

     
    קפליקס, סניף חדש | צילום: דנה קופל
    קפליקס, סניף חדש | צילום: דנה קופל

     

     

    אוגיז — אמריקה בלחמנייה

     

    סביב בר גדול, שחלקו פונה פנימה אל המסעדה וחלקו אל הרחוב, אפשר לאכול באוגיז אוכל שניתן להגדירו כאמריקאי מהסוג הכיפי — בעיקר בשר ונקניקיות בתצורות שונות. מאחורי המיזם הזה עומדים גילי כהן ועומר כספי, שותפים וחברים שעבדו שנים במטבחי מסעדות בניו־יורק, עד שהחליטו לחזור לארץ.

     

    בתפריט אפשר למצוא כאן כריכי בשר כמו סליידרים של 70 גרם ברוטב ברביקיו המוכן במקום, עם מיונז חלפיניו וגבינת צ'דר המוגשים בלחמנייה מקמח תפוחי אדמה (48 שקל); פיש אנד צ'יפס — דג בבלילה של בירה ברוטב טרטר, צ'יפס תפוחי אדמה ביתי וסלט (48 שקל); קסדייה עם עוף (שהיא גם אופציה למנה צמחונית) — הכוללת שתי טורטיות במילוי עוף, גבינות ובצל ומגיעה לצד גווקמולי ושמנת חמוצה.

     

    המתקדמים יכולים גם להתחרע פה על מנה של שמונה כנפיים המוגשות ברוטב באפלו קלאסי, עם מטבל של גבינה כחולה וירקות שורש (48 שקל); או לקחת סלט חסה רומית, עם עגבניות, מלפפונים, בצל אדום, ביצה קשה, חזה עוף, בייקון וגבינת גורגונזולה ברוטב איולי ופלפל שחור (48 שקל).

     

    וכמובן — כריך סלופי ג'ו, שהוא בשר בבישול ארוך, המוגש בלחמניית המבורגר (44 שקל). לצד המנות מקבלים כאן צ'יפס, סלט וסלסילת לחמים ומטבלים. ובצהריים — שליש בירה מהחבית ב־9 שקלים בלבד. הכל טעים מאוד ומיוחד מאוד, וההערה היחידה היא לגבי עודף קל של לחם יחסית לכמות הבשר בכריכים.

     

    אוגיז. מרחביה 4, 5168244־03. שעות פעילות: שני־חמישי 17:00־2:00, שישי־שבת 24:00־11:00. לא כשר

     

     
    קפה טוני ואסתר | צילום: דנה קופל
    קפה טוני ואסתר | צילום: דנה קופל

     

     

    לופו — דגים בסמטה

     

    לפני שנים רבות, כששוק לוינסקי עוד היה השוק העיקרי של העיר העברית הראשונה, רחוב מרחביה היה מוכר כסמטת הדגים של תל־אביב, ומהמעדניות שפעלו כאן יצאה סחורה לכל מכולות העיר. מארבע חנויות דגים גדולות שפעלו כאן נותרה היום רק אחת, והיא המעדנייה של לופו. ייסד את המקום ראובן לופו, שתמונתו תלויה עדיין על הקיר מאחורי הדלפק. הוא החל את שושלת הדגים בחצר ביתו בפתח־תקווה ב־1953 ופתח את החנות ברחוב מרחביה לפני 41 שנה. כעת מנהלים אותה בנו אבי ונכדו רועי.

     

    מה אפשר למצוא כאן? את כל סוגי הדגים המלוחים, הכבושים או המעושנים וגם נקניקים, סלטים ולחמניות — כך שבשעות הבוקר אפשר להרכיב כאן כריך מפואר מהסוג שאי־אפשר לקבל בשום מקום אחר בעיר. אפשר גם להזמין מגש של דגים מלוחים למסיבות, או לקחת סלמון כבוש או מעושן על המשקל.

     

    ואגב, כמחווה למעדניית הדגים הוותיקה, אפשר למצוא בתפריט של אוגיז, ממש כאן בצידה השני של הסמטה, מנה בשם "בוקר לופו" — עם מטיאס, מקרל, סלמון מעושן ואיקרה שמגיעים היישר מהחנות של לופו. אז ככה שיש כבוד למסורת.

     

    המעדנייה של לופו. מרחביה 6, 6830638־03. מ־7:00 בבוקר, סגור ביום ראשון

     

     

    קפה לוינסקי | צילום: שאול גולן
    קפה לוינסקי | צילום: שאול גולן

     

     

     

    קפליקס — הקפה הטוב

     

    כאן מדובר למעשה בסניף חדש לרשת בתי הקלייה והקפה קפליקס, שנפתח בסוף השנה שעברה ברחוב מרחביה.

     

    גם בסניף הזה אפשר למצוא את כל הקלאסיקות המוכרות של הרשת: מבחר מצומצם של כריכים משובחים, מאפים טובים וכל משקאות הקפה, המוקפדים מאוד. ואם הצלחתם לתפוס שולחן בחוץ, אל תמהרו להיפרד ממנו: זה כמעט הכי קרוב לחו"ל שאפשר להרגיש בתל־אביב.

     

    קפליקס, מרחביה 6 פינת סמטת השוק, 6096535־03, ראשון־חמישי 7:00־21:00, שישי 7:00 עד כניסת השבת

     

     

    פיפי'ז - מתחת לפנס | צילום: שאול גולן
    פיפי'ז - מתחת לפנס | צילום: שאול גולן

     

     

    טרגון — גם הפיתה על האש

     

    טרגון היא מיזם חדש יחסית, המבוסס על פטנט בלעדי: מדובר ביריעת בצק, שאפשר לתאר אותה כטורטייה או לאפה, המכונה כאן פיתה־גריל. לתוכה מכניסים בשרים מסוגים שונים שניצלו קודם על האש, ורטבים מיוחדים שכולם נרקחים כאן. אחרי המילוי של הבצק בבשר וברטבים, מחזירים את הלאפה, נתונה במתקן מיוחד, אל הגחלים ושם גם היא נצרבת משני הצדדים.

     

    התוצאה היא מעין שידוך בין טוסט בשרי ל"על האש". הרטבים כאן יכולים להיות לימונים כבושים, פלפלים קלויים או רוטב הטרגון שעל שמו נקרא המקום. אגב, הטרגון הוא ירק פופולרי מאוד במטבח הפרסי, ובמסעדות הסמוכות הוא מוגש עדיין כעיטור למנה הראשונה וכתוספת למרקים או כירק שהסועדים לועסים בין המנות כדי לרענן את החך.

     

    את הפיתה־גריל החדשה ניתן למצוא כאן בשלל מילויים: נתחי אנטרקוט, קבב, פרגית, ואפילו כבד אווז, נקניקיית מרגז וסלט עוף. ויש גם גרסה צמחונית של שיפוד הום־פרייז.

     

    כל פיתה כזאת מגיעה עם קעריות קטנות של זיתים דפוקים ומחמצים, אבל על תוספת של צ'יפס צריך להוסיף 10 שקלים. בימי שישי מוגשים פה גם מאכלים פרסיים ביתיים כמו חורשט סבזי או מרק גונדי מעולה שבמרכזו אותה קציצה ענקית שמכינים מחומוס ומעוף. בסך הכל אפשר לסגור פה עניין ב־40 עד 50 שקל לאדם, שיכללו גם שתייה קלה ואפילו בירה מהחבית.

     

    טרגון. לוינסקי 45, שוק לוינסקי, 8773314־052. כשר

     

     

    דלידה - דרינק אינטימי | צילום: דנה קופל
    דלידה - דרינק אינטימי | צילום: דנה קופל

     

     

     

    טוני ואסתר — ערק ואווירה

     

    אם אתם מסתובבים בשוק ומחפשים מקום קטן וחמוד לארוחת בוקר טובה, או לקפה — אל תחפשו יותר. אמיר יקותיאל, שפתח את המקום עם מעין הרשקו, הוא גם הבעלים של "בוטיק נקניק", המצוין כשלעצמו, הנמצא בקרבת מקום.

     

    התפריט כאן מורכב בעיקר מחומרי גלם ביתיים, שהופכים בקלות למנות מושקעות וטעימות. מומלץ לבוא לכאן כשבא להתפנק בארוחת בוקר איכותית, ובימי שישי בצהריים אפשר ואף מומלץ לשבת כאן בחצר המקסימה על כוס בירה או ערק. תענוג.

     

    טוני ואסתר. לוינסקי 39, 5281843־03

     

    קפה לוינסקי — הסוסיתא

     

    את המקום הזה לא תוכלו להחמיץ, מפני שבחזיתו חונה טנדר סוסיתא מהסוג שחשבתם שכבר לא תזכו לראות. הרוח החיה מאחורי הכוך המקסים הזה הוא בני, שמחזיק כאן במכונת קפה משנות ה־50 שירש מהבעלים הקודמים.

     

    חוץ מקפה תוכלו למצוא פה מגוון של גזוזים בטעמים ייחודיים: תפוז סיני, לימון פרסי, קלמנטינות, שזיפים, תות שדה, חרובים, תאנים, חבושים ועוד. ויש גם צ'ופרים בכוס: מקל קינמון, כוכב אניס או עשבי תיבול. מחיר כוס גזוז: 12 שקלים. הדואגים לגזרה ימצאו פה גם גזוזי בריאות עם גוג'י ברי, ספירולינה, צ'יה וקייל (15 שקלים). וגם: מרציפן בעבודת יד, בטעם קלאסי, עם נוגט או קצח, וכריכים שונים (12 שקל). וכמובן — קפה משובח (10 שקלים).

     

    קפה לוינסקי, לוינסקי 41

     

    דלידה — דרינק אינטימי

     

    קטן, אפלולי ואינטימי — הבר של דלידה נפתח לפני כמה חודשים, ממש מול החמארה המדוברת דלידה, שנפתחה במתחם לוינסקי לפני שלוש שנים והתפתחה יפה מאז.

     

    חוץ משלל קוקטיילים משובחים, גם תפריט האוכל בבר מציע מנות מפתיעות כמו פטה כבד ולילט, אגוזי לוז ביין אדום וחמאת הדרים; טרטר פילה בקר — חלמון כבוש, צ'יפס בטטה וטוויל סלרי; ואפילו בורקס קורקבנים עם ביצה רכה ויוגורט פיסטוק, ועוד. בין השעות שש לשמונה המקום מציע בקבוקי יין בחצי מחיר ושלל מבצעים שונים שמוזילים מאוד את הביקור.

     

    בר דלידה. שוק לוינסקי. זבולון 8, 5369627־03

     

    פיפי'ז — מתחת לפנס

     

    לכו בעקבות הפנסים הוייטנאמיים ותמצאו אותה בכוך זעיר ברחוב זבולון, בדיוק במקום שבו שכנה בעבר המסעדה של יהלומה, שעברה מאז לנמל תל־אביב.

     

    עכשיו מדובר במזללה תאילנדית־וייטנאמית קטנה וחמודה, שמגישה מרקים חריפים עם אורז ומנות כמו סלט אבטיח עם אטריות שעועית דקות, בצל מטוגן ובוטנים (32 שקל) ביצה חצי כבושה במרינדה חמוצה חריפה עם סלט מלפפונים, שום מטוגן, עלים טריים ובוטנים (22 שקל); או מנת פועלים מעוף, בקר או טופו על אורז עם ביצת עין, ירוקים טריים וקשיו (43 שקל). בסך הכל יש פה 12 מקומות, כך שאם לא חם מדי אפשר לשבת בפנים, או לזלול בחוץ עם בקבוק בירה סינית.

     

    המקום נפתח כל יום ב־18:00, אחרי שהרחובות פה מתרוקנים והחניה באזור כבר כמעט חופשית לגמרי.

     

    פיפי'ז. זבולון 5, אין טלפון בינתיים

     

    רייזה — קפה בפינה

     

    קצת מערבה משם, לכיוון שכונת פלורנטין, נפתח לאחרונה בפינת הרחובות הרצל ופלורנטין בית קפה מסעדה חדש וגדול בשם רייזה.

     

    ומה אוכלים פה? בתפריט אפשר למצוא ארוחות בוקר הכוללות ביצים, מטבלים, סלט קצוץ, לחם שחור, מיץ תפוזים ושתייה חמה (48 שקלים), שקשוקה עגבניות עם טחינה (46 שקלים), סלט שורשים עם סלק וקולורבי (39 שקלים) ותבשיל הודי עם ירקות וחלב קוקוס (49 שקל).

     

    רייזה. הרצל 77, תל־אביב, 5471272־03

     


    פרסום ראשון: 26.06.16 , 18:47
    yed660100