שתף קטע נבחר

הורים וילדים תלויים באוויר: לא יודעים אם יש מקום במעון

בעקבות עיצומים וביקוש רב במעונות היום המסובסדים, הורים ידעו אם ילדם התקבל למעון רק חודש לפני פתיחת שנת הלימודים. "או שלא תהיה מסגרת לילד - או שאיאלץ לשלם הרבה יותר כסף"

עיצומי מעונות היום של משרד הכלכלה, שבמהלכם לא התבצעה הרשמה, הביאו לאיחור של חודשיים בהליך הקבלה למעונות. רק בשבועיים הקרובים ידעו ההורים אם ילדיהם יתקבלו למעון או לא. אלה שיקבלו תשובה שלילית ייאלצו כחודש לפני פתיחת שנת הלימודים – בתקופה שבה ההרשמה בכל המקומות כבר הסתיימה – למצוא מסגרת אחרת עבור ילדם, ולשלם מחיר גבוה בהרבה מזה שהיו נדרשים לשלם במעון שמסובסד על ידי משרד הכלכלה. 

 

הורים תומכים בעיצומי מעונות היום: "המטפלות בקושי חיות"

 

ההרשמה למעונות היום של משרד הכלכלה החלה באופן רשמי באפריל, אך הסתיימה רק לפני חודש. הסיבה לכך היא העיצומים שבהם פתחו מפעילי מעונות היום של ויצ"ו, נעמת, אמונה, נשי חירות, נאות מרגלית ובית יעקב במחאה על מצבם הכלכלי. הם הבהירו כי הענף עומד בפני קריסה, והעידו על מחסור במעונות ובמטפלות ועל תנאי העסקה מחפירים.

 

 

הורים מפגינים תמיכה במאבק המטפלות, בחודש מאי ()
הורים מפגינים תמיכה במאבק המטפלות, בחודש מאי

אחת הבעיות העיקריות כאמור היא המחסור הגדול במעונות יום. לפי נתוני משרד הכלכלה, מדי שנה שמונה-תשעה אחוזים מהנרשמים נדחים, מפאת העובדה שהביקוש עולה על ההיצע. בכ-20 אחוז מהמעונות, שבהם מספר הנרשמים חורג מהתקן, ועדות מחליטות מי מהילדים יתקבל למעון, בהתאם לקריטריונים מוגדרים מראש. במעונות שבהם היו העיצומים החלו הוועדות את עבודתן אתמול, ורק בסוף החודש ידעו ההורים אם התקבלו למעון או לא.

 

אימא לתינוקת בת שמונה חודשים נרשמה בתחילת אפריל למעון בית יעקב בירושלים. "נאמר לי שההרשמה מסתיימת בסוף החודש, ושתשובות יתקבלו חודש לאחר מכן, אלא שאז היו העיצומים ונאמר לי שרק עכשיו ועדת הקבלה מתכנסת, ועד הרגע הזה אני לא יודעת אם התקבלתי או לא". אותה אם מציינת כי אם בקשתה תידחה, היא תימצא בבעיה. "לא נרשמתי למקום אחר במקביל כי אמרו לי שההליך יהיה מהיר. זה מבאס ומלחיץ כי ההרשמה לשאר המקומות כבר הסתיימה. אני עובדת במשרה מלאה, והאפשרות היחידה שלי תהיה לשים את הילדה אצל מטפלת פרטית שאצטרך לשלם לה כפול ממה שאשלם למעון, בלי ימי שישי, ארוחות ועוד".

 

"דורשים החלטה מיידית לשינוי מהותי ולא קוסמטי"

הורה נוסף שביקש לרשום את בנו למעון בקריית ארבע מספר כי עשה זאת באיחור בגלל העיצומים וכרגע הוא ממתין לתשובה. "הגשנו את כל הטפסים הרלוונטיים על מנת שנוכל להתקבל למעון. נאמר לנו שיש ארבעים ילדים יותר מהתקן, ולכן ועדה תחליט אילו מהילדים לקבל, על סמך הקריטריונים של ההורים כמובן. לא חשבנו על האופציה של להירשם למקום נוסף במקביל, ואני חושש שאני אמצא את עצמי בלי מסגרת סמוך לפתיחת השנה, או שאיאלץ לשלם הרבה יותר כסף. זה מקומם ממש".

 

יערה שילה, רכזת תוכנית מנהלות מעון במכללת אפרתה וחברת ועדת ההיגוי של הקואליציה לחינוך מלידה ב"אנו", אמרה: "ישנו ביקוש רב למסגרות עבור גילאי לידה עד שלוש מול היצע מצומצם. נוצר מצב שבו רק 20 ילדים מתקבלים מתוך מאה המתדפקים על הדלתות. עיצומי הארגונים המפעילים היו מצג שווא. 110 מיליון שקל לא פתרו את שתי הבעיות העמוקות ביותר: מחסור חמור במבנים לילדים, לצד מחסור בכוח אדם ראוי, מקצועי ומוכשר לעבוד עם ילדינו – מצב הנגזר לרוב מהשכר הירוד המוצע למטפלות". שילה מזכירה כי לאורך השנים הוקמו כמה ועדות שביקשו למצוא פתרון לבעיית מעונות היום. לדבריה, "שבענו מוועדות שנועדו במהותן 'לקנות זמן'. אנו דורשים קבלת החלטה מיידית לשינוי מהותי ולא קוסמטי".

 

מנהלת מעון סיפרה ל-ynet: "למעון שלי נרשמו 35 ילדים, ויצטרכו להתקבל רק 18 ילדים. זאת אומרת שכל השאר יקבלו תשובה שלילית. לא קיבלנו עדיין מועדים לוועדת קבלה. כרגע הורים לא מקבלים תשובות, הם עומדים באוויר ולא יודעים מה קורה".

 

המנהלת ציינה כי כשההורים הגיעו אליה להירשם, הומלץ להם להירשם במקום נוסף: "אני לא יודעת מי עשה את זה. מעבר לזה, אני לא הגוף היחיד שיש בו ועדת קבלה. בשכונה שלי למשל יש ועדת קבלה בשלושה מעונות, כך שיש מצב שהילד לא יתקבל באף מקום".

 

ממשרד הכלכלה נמסר בתגובה: "הרישום לשנת הלימודים נפתח השנה, לראשונה, כבר בחודש אפריל, בכדי לאפשר להורים קבלת מענה כבר במהלך חודש יוני. אכן חל עיכוב של כחודשיים בהליך בשל אי-פתיחת הרישום על ידי חלק מהארגונים, אך אגף מעונות יום מקדיש את כל פעילותו לקיום ועדות הקבלה והליך הערעורים. תהליך ועדות הקבלה כולל הודעת המעון על הצורך בוועדות הקבלה, העברת מסמכים על ידי ההורים ובדיקתם על ידי רואה חשבון, השלמת מסמכים, וקיום הוועדות עצמן. אמש החלו הוועדות לפעול, ומדי יום יועברו תשובות להורים, עם אפשרות להגיש גם עררים, אשר גם הם נבחנים במהירות רבה בכדי לאפשר את פתיחת השנה בהקדם. הליך זה מתקיים רק לגבי ילדים שנרשמו למעונות שבהם ישנו עודף ביקוש על ההיצע. בשנה שעברה התקיימו ועדות בכ-20% מהמעונות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים