שתף קטע נבחר

"הליך לא פומבי ולא שוויוני": עתירה נגד ועדות מקצועות החינוך

אלכס שמשון רוזנשטוק, מורה לאזרחות, עתר לבג"ץ יחד עם תנועת "חינוך ישראלי" נגד הליך מינוי ועדות המקצוע בדגש על ועדת האזרחות שתמונה בקרוב. בעתירה נטען כי אין שקיפות וכמעט בלתי אפשרי אפילו להציג מועמדות: "לא להתעלם מהאנשים בשטח"

תנועת "חינוך ישראלי" ואלכס שמשון רוזנשטוק, מורה לאזרחות והיסטוריה, הגישו הבוקר (ג') לבג"ץ עתירה נגד משרד החינוך בטענה כי הליך מינוי ועדות המקצוע, ובפרט ועדת המקצוע באזרחות שעתידה להתמנות בקרוב, מתקיים במחשכים באופן שאיננו פומבי ושוויוני.

 

בעתירה, שהגיעה לידי ynet, נכתב כי בחודש פברואר האחרון פנה רוזנשטוק למשרד החינוך בבקשה להגיש מועמדותו כחבר בוועדת המקצוע באזרחות, זאת לאחר שקרא בכלי התקשורת כי בקרוב תתמנה הוועדה. מנהלת אגף רוח וחברה במשרד השיבה לו כי היא התרשמה מאוד מקורות החיים שלו והוסיפה: "לקראת האישור הסופי של הרכב הוועדה נתייעץ ונשוב אליך".

 

חודש לאחר מכן פנה שוב למשרד וביקש לדעת כיצד מתנהל הליך איתור המועמדים לחברות בוועדת המקצוע, האם מתפרסם קול קורא להצגת מועמדות, על בסיס אילו קריטריונים ייבחרו חברי הוועדה ומתי, ואיך מתקיים הליך המיון לוועדה. רוזנשטוק לא קיבל תשובות לשאלותיו.

 

ועדות המקצוע במשרד החינוך הן ועדות ממונות, שבהן יושבים אנשי אקדמיה, מורים ונציגי המשרד, המכירים את ההיבטים השונים של תחום הדעת הרלוונטי. הם אמונים על פיתוח תוכניות הלימוד במקצוע הספציפי, שינויים וחידושים, הערכת הישגים, הכשרת מורים ועוד. בהתאם לנוהל, ועדת מקצוע כוללת 15 חברים: שישה אנשי אקדמיה, שישה מורים ושלושה עובדים של המשרד. הנוהל קובע ייצוג הולם לפי מגזרים, מגדר ופריסה גיאוגרפית.

 

ועדת מקצוע האזרחות אמורה להתמנות בקרוב. בחודשים האחרונים התחוללה סערה סביב ספר האזרחות החדש ומילון המונחים שביקש משרד החינוך לאשר. החשש הוא שתמונה ועדה באופן שאיננו שקוף, ושחבריה יישמו את דרישות המשרד ולא ייצאו נגדן, בעייתיות ככל שיהיו.

מנכ"לית תנועת "חינוך ישראלי" אורית שיטרית ()
מנכ"לית תנועת "חינוך ישראלי" אורית שיטרית

במקביל, שתי חברות מוועדת מקצוע הספרות התפטרו בחודשים האחרונים מתפקידן לאחר החלטת שר החינוך שלא להכניס לתוכנית הלימודים את הספר "גדר חיה". גם בוועדה זו יצטרכו למנות בקרוב שתי חברות חדשות.

 

לדברי העותרים, נפלו פגמים מהותיים בנוהל המסדיר את פעולת ועדות המקצוע, ועדת האזרחות בפרט. "ראשית היעדר פירוט של תנאי הסף אשר על בסיסם ייבחרו חברי הוועדות. שנית, אי-קיומו של הליך שוויוני ופומבי לאיתור ובחירת החברים לוועדות, ושלישית, היעדר פרסום הנהלים הקיימים", נכתב בעתירה שהוגשה על-ידי עו"ד עדי ניר-בנימיני מהקליניקה לזכויות אדם באוניברסיטת תל אביב. 

 

"ניהול הליך איתור מסודר, הכולל קביעת תנאי סף ופרסום פנייה לציבור, מסייע בבחירת המועמדים הראויים והמתאימים ביותר, מקטין את החשש מעירוב שיקולים פוליטיים, שומר על טוהר ההליך וטוהר המינוי ומסייע בהגשמת עקרון הייצוג ההולם והגיוון", ציינו בעתירה.

 

תנועת "חינוך ישראלי" ורוזנשטוק דורשים כעת מבית המשפט להוציא צו על תנאי שיחייב את המשרד בהליך פומבי ושוויוני. אורית שיטרית, מנכ"לית תנועת "חינוך ישראלי", אמרה: "במסגרת ההבנה שנדרש שינוי משמעותי במערכת החינוך והוא יכול להתקיים רק כשהרבה יותר סמכות ואחריות יהיו בידי צוותי החינוך, עלינו לדאוג שאיוש ועדות המקצוע במשרד החינוך לא יתעלם מ'האנשים שבשטח'". 

 

ממשרד החינוך נמסר: "העתירה טרם התקבלה במשרד. אם אכן הוגשה, המשרד יגיב עליה במסגרת כתבי בית דין אשר יוגשו לבית המשפט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים