שתף קטע נבחר

פרידה מהבננה: תוכנית גמילה מסוכרים לקופים בספארי

בספארי ברמת גן חוששים ממגיפת השמנה אצל הקופים והחלו בתוכנית נסיונית לגמילה מפירות מתוקים ועשירים בסוכר. במקום בננות, דובדבנים ואפרסקים, הלמורים החלו לאכול מנות עשירות של חסות, צימוקים ומזון יבש. המטפלים מבטיחים כי זו לא תהיה פרידה סופית מהסוכרים וימשיכו להעניק להם מדי פעם פינוקים מתוקים

 

בספארי ברמת גן החלו בתוכנית נסיונית לגמילת הקופים מפירות עתירי סוכר במטרה לעבור לתזונה המבוססת על סיבים תזונתיים וחלבונים.

 

קיפופי למור צווארון שחור לבן עם חבריהם למור הצווארון האדום ולמורי הקטה התרגלו במשך השנים לתזונה מתוקה המבוססת על פירות, אך בספארי חוששים כי הפירות גורמים להם ולשאר הקופים לעלייה במשקל ולא מכילים מספיק סיבים תזונתיים או חלבונים החיוניים לבריאותם.

 

 (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
(צילום: ארז ארליכמן)

 (צילום: עופר בריל) (צילום: עופר בריל)
(צילום: עופר בריל)
 

פחות סוכרים, יותר סיבים תזונתיים

"הלמורים בטבע במדגסקר אוכלים עלים, פרחים, פקעות, שורשים ופירות. בגן החיות הם אוכלים את המזונות הללו שצומחים באופן טבעי בחצר וחלק מהם אנחנו מביאים להם מדי יום", אומרת שלומית שרון, אחראית על התזונה בספארי ברמת-גן, ומטפלת במחלקת הקופים והטורפים.
 
"המרכיב העיקר במזון שלהם הוא סלט של פירות מתוקים ועסיסיים בהתאם לעונה. בחורף הם זוללים בננות, אפרסקים ובקיץ הם אוכלים ענבים, נקטרינות, פסיפלורה והכל חתוך לחתיכות קטנות כמו שהם אוהבים".
 
 (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
(צילום: ארז ארליכמן)
 
בשנים האחרונות הלמורים שאמורים לשקול כשני קילוגרם, השמינו והגיעו למשקל של שלושה וארבעה קילוגרם.
 

לדברי שלומית, "ההרכב התזונתי של הפירות שהם אוכלים שונה ממה שהם היו רגילים לאכול בטבע, שם הפירות לא עברו טיפוח גנטי להגברת הטעמים והמראה, אלא פירות חמצמצים יותר עם רמה גבוהה של סיבים וחלבונים, החשובים לבריאות הלמורים. כיום הפירות שאנחנו מעניקים להם מכילים יותר מים וסוכר", היא מסבירה.

 

 (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
(צילום: ארז ארליכמן)

 (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
(צילום: ארז ארליכמן)

 

תוכנית גמילה ומעבר לחסה, צימוקים וירקות ירוקים

השינוי הקולינרי החל בעקבות סדנה בה השתתפה שלומית ומשה מכנס, מטפל במחלקת הטורפים, שהתקיימה בבריטניה. "חישבנו שלמור אמור לקבל 21 אחוז חלבון במנה שלו ובפועל הם מקבלים כמו 5-6 אחוז בלבד", היא מגלה.

 

בספארי הרכיבו תוכנית חלופית לגמילת הלמורים מסוכרים ומעבר לתזונה עשירה בסיבים תזונתיים וחלבונים. "התחלנו עם הלמורים כי יחסית קל לעבוד איתם ולשקול אותם. הם לא מאוד בררניים במזון וננסה לעשות את השינויים בהדרגה, בשאיפה שהפרויקט יעבור בהצלחה ונוכל ליישם אותו גם לשאר מיני הקופים וקופי האדם בספארי", היא מדגישה.

 

 (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
(צילום: ארז ארליכמן)

 (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
(צילום: ארז ארליכמן)
 

"התוכנית תיעשה באופן הדרגתי ועדין כדי לאפשר למערכת העיכול להתרגל לפירוק המזון החדש. "הם חיבבו את החסה והצימוקים באותה מידה כמו הפירות המתוקים. יש קושי בדיאטה, בדיוק כמו שלבני האדם יש קושי בהתמדה בתזונה חדשה".

 

קופים אוכלי עלים יאכלו באופן מרוכז את הוויטמינים, סידן וחלבונים באמצעות מזון יבש עם ירקות, אך זו לא תהיה פרידה סופית מהסוכרים. המטפלים מבטיחים כי יעניקו להם מעת לעת פינוקים מתוקים. 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארז ארליכמן
צילום: ארז ארליכמן
צילום: ארז ארליכמן
צילום: ארז ארליכמן
מומלצים