שתף קטע נבחר

ברוכים הבאים: 206 עולים חדשים הגיעו מצרפת

העולים התקבלו בטקס מרגש בנמל התעופה, וניסו לא לקשר בין אירועי הטרור לעלייה: "ידענו שנבוא, לא ידענו מתי". בארגון הגג של עולי צרפת מבהירים כי המדינה לא מקלה איתם: "הביורוקרטיה קשה ואין להם עבודה"

 

 

 

שבוע לאחר פיגוע הטרור בניס נחתה אתמול (יום ד') בצהריים טיסת העולים הגדולה ביותר מצרפת ועליה 206 נוסעים. חלק מהנוסעים השתדלו לא לעשות קישור בין אירועי הטרור האחרונים בצרפת לבין עלייתם. "תמיד ידענו שאנחנו צריכים לעלות. רק לא ידענו מתי", אמרה ג'ולי אביטבול, שעלתה עם משפחתה מאזור פריז ותתגורר ברעננה. על אף השמחה, מהנותנים עולה כי העלייה מהמדינה של הולנד נמצאים בירידה.

 

הטיסה התקיימה ביוזמת הסוכנות היהודית בשיתוף עם משרד העלייה והקליטה וקרן היסוד. בין העולים שהגיעו היום היו גם בני משפחתה של ג'ולי: בעלה מיכאל (בן 46) וחמשת ילדיהם, שיתחילו בקרוב את שנת הלימודים הראשונה שלהם בישראל: איתן בן ה-16, בנימין בן ה-15, נעמי בת התשע, דבורה בת השבע ודוד בן הארבע.

 

ילדי משפחת אביטבול (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ילדי משפחת אביטבול(צילום: מוטי קמחי)
כבר עשור שבעלה מיכאל, מנהל בתחום הדפוס, חולם לעלות לארץ וגם שני בניה, איתן ובנימין, אמרו תמיד שבתום לימודי התיכון הם רוצים לחיות בישראל ולהתגייס לצבא. "אנחנו לא פוחדים לחיות בצרפת, אבל מבינים שהחיים שלנו כאן לא רגילים. הכי קשה היה לי לראות מדי בוקר את החיילים מסתובבים בפתח בית הספר של הילדים שלי", הוסיפה.

 

ג'ולי מצאה תעסוקה כמרצה לחוק בינלאומי בבית ספר חדש למנהל עסקים שנפתח השנה ברמת אביב. מיכאל מתכוון להמשיך בתחום העיסוק שלו. "אנחנו מבינים שהקליטה בישראל תהיה לא קלה, אבל אנו מקווים וחושבים שאלו יהיו חיים אחרים. נוכל להיות מאושרים כאן ולהתחיל חיים חדשים למען הילדים שלנו וגם למען עצמנו", היא אומרת.

 

העולה הצעיר ביותר על הטיסה הוא תינוק בן שישה חודשים והמבוגרת היא סבתא בת 87. כמחצית מהעולים בטיסה הם בני נוער, ילדים ופעוטות. בין העולים ישנן משפחות מורחבות בנות שלושה דורות שהחליטו לעלות לישראל. מהסוכנות היהודית נמסר כי מרבית העולים יקלטו בעיר נתניה וכן בערים רעננה, ירושלים ואשדוד.

 

שרת העלייה והקליטה, ח"כ סופה לנדבר ויו"ר הסוכנות היהודית נתן שרנסקי קיבלו את העולים בטקס מרגש שנערך בנמל התעופה. "העלייה מצרפת מחזקת את החוסן הלאומי בישראל, וממשלת ישראל פועלת רבות על מנת להקל על קליטתם – משרד העלייה והקליטה ימשיך לפעול להסרת חסמים בתעסוקה וביצירת הזדמנויות חדשות עבור צעירים העולים מצרפת, במטרה להבטיח להם כי ישראל היא ביתם", אמרה לנדבר.

 

לדברי שרנסקי, העולים מצרפת מגיעים מבחירה ולא מבריחה: "עולם שלם של אפשרויות פתוח בפניהם והם בוחרים לבוא לישראל. הבחירה שלהם מצביעה על חשיבותה של הזהות היהודית ועל תחושת השייכות, שמדינת ישראל יכולה להעניק ליהודים שרוצים לקחת חלק בסיפור היהודי הגדול".

 

בארגון הגג של עולי צרפת פחות אופטימיים

על פי נתוני הסוכנות היהודית בעשור האחרון עלו לישראל כ-35 אלף יהודים מצרפת ומתוכם כמעט 20,000 בשלוש השנים האחרונות. בסוכנות מעריכים כי השנה יגיעו ארצה כ-5,000 עד 6,000 עולים מצרפת, מספר גבוה לעומת ממוצע של כ-2,000 עולים מדי שנה לפני גל העלייה הגדול שהחל ב-2013. עם זאת, מדובר בנתון נמוך בהשוואה ל-2015, שבה עלו 7,835 איש. 

מרים לסר. המדינה צריכה להיערך טוב יותר ()
מרים לסר. המדינה צריכה להיערך טוב יותר
במענה לביקוש חסר התקדים, פיתחו משרד העלייה והקליטה והסוכנות היהודית תוכנית מיוחדת לעידוד העלייה ולסיוע בקליטת העולים בארץ. בין היתר כוללת התוכנית ביצוע פעילויות להעמקת הזהות היהודית עבור צעירים, הגברת תכניות החשיפה לישראל ולעידוד עלייה, הסרת חסמים בתחומי התעסוקה ותגבור מערך השליחים.


עם זאת, לדברי מרים לסר, סמנכ"לית עמותת קליטה - ארגון הגג של עולי צרפת בישראל, מציגה תמונה פחות ורודה. "אנו

כמובן שמחים על הגעת העולים מצרפת, אך לצערנו, בניגוד לשנים קודמות, מאז תחילת השנה הנוכחית ניכרת מגמת ירידה משמעותית בכמות העולים", היא אומרת. "הסיבה העיקרית טמונה בכך שהמדינה לא ערוכה לקליטת העולים מצרפת ולא הגדירה תוכנית אסטרטגית ייעודית מותאמת לקהל זה שתאפשר לה לקלוט וליישב עשרות אלפי עולים בצורה מיטבית".


לסר מוסיפה עוד כי בהגיעם לישראל נתקלים העולים מצרפת בביורוקרטיה ובקושי רב במציאת מקומות עבודה ההולמים את כישוריהם המקצועיים. "במשך שנים, ערים קולטות עלייה מתמודדות עם קשיים רבים בקליטת ילדים עולים בבתי הספר, מה שגורם בטווח הארוך לנשירה ממערכת החינוך, מהשירות הצבאי ובסופו של דבר לקריסה של התא המשפחתי", היא אומרת. "בסמוך לסיום תפקידו הצגנו לשר הקליטה הקודם תוכנית אסטרטגית שכללה בין היתר מהפכה בקליטה תעסוקתית, פתרונות דיור למשפחות ללא עורף כלכלי, יצירת בתי ספר קולטי עלייה ועידוד לימוד השפה העברית עוד בצרפת טרם הגעת העולים ארצה. כעת, משנכנסה לתפקידה השרה החדשה, היא הביעה נכונות גבוהה לשתף פעולה עם המגזר השלישי למען שיפור קליטת עולי צרפת. אנו מתכוונים להציג לה תכנית זו ומקווים לשיתוף פעולה מיידי ליישום התוכנית".

 

מוטי קמחי היה אורח הסוכנות היהודית בצרפת

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
העולים נוחתים בנתב"ג
צילום: מוטי קמחי
מומלצים