שתף קטע נבחר

לישון כמו תינוק: יש דבר כזה?

ארבע בבוקר לא נרדמת, לבד קשה לי ללכת לישון...

שאלה יהיו הצרות שלי, בחיי.

זאת שבשיר, לפחות ישנה רצוף עד 4 בבוקר ומה איתי?

אני שמכירה מקרוב מאוד את השעה 12 בלילה, 1, 2, 3 ?

 

מילא לו הייתי מתעוררת לשניה וחוזרת לישון אבל לא! יש לי פה תינוקת בוכה שמצפה שבכל שעה עגולה כשהיא מתעוררת, אני אבוא להרדים אותה בחזרה.

היה היה לפני חמש שנים וחצי. בואו נעשה פלאש-בק לערב שקדם ללילה, אחרי שכל היום טיפלתי בתינוקת שלי בת התשעה חודשים.שיחקתי איתה, טיילתי איתה, החלפתי לה, רחצתי אותה, השכבתי אותה לישון, נשמתי קצת.

 

אמרתי "הי"לבעל, נמרחתי על הספה לראות במעורפל תוכנית בטלויזיה ולפתע... אזעקת אמת.

שניה, הרי רק נרדמת וכבר את קוראת לי?

סוף סוף נרדמה, גם אני הולכת לישון. הלוואי וניפגש רעננים בבוקר, אבל במקום זאת נפגשים שוב בעוד שעתיים, אח"כ בעוד שעה ואח"כ שוב.

זו הסיטואציה, אלה הסצנות, אלה המכאובים שחוויתי והתקשיתי "לקבל באהבה"כאמא טריה לתינוקת רכה לפני קצת יותר מחמש שנים.

כולם סביבי הכינו אותי ללילות ללא שינה, ידעו להתריע מפני הירדמות תוך כדי האכלה ובטח שלא להכניס אותה למיטה! אבל לענות על השאלה למה כל כך קשה לה להירדם ולישון ברציפות כל הלילה ומה עושים כדי שזה יקרה? לאף אחד לא באמת היתה תשובה.

 

אז אם אתם מזדהים עם הסיפור שלי וחושבים שלילות רצופים זה רק אצל השכנים או באגדות וסיפורים, בואו ואספר לכם שגם הילד שלכם וגם אתם יכולים לישון מתחילת הלילה ועד סופו שינה טובה ורציפה:

 

למה תינוקות מתעוררים כל כך הרבה פעמים בלילה?

לכולנו, מבוגרים, ילדים, תינוקות, יש מחזורי שינה ובתום מחזור שינה אנחנו מתעוררים. זה בא לידי ביטוי בתזוזה קלה/התהפכות, אנחנו ממשיכים לישון ואפילו לא זוכרים שהתעוררנו. זאת משום שאנחנו יודעים להחזיר את עצמינו לשינה באופן עצמאי.

אצל תינוקות מחזורי השינה קצרים ונמשכים כשעה כך שמלכתחילה פוטנציאל ההתעוררות שלהם גבוה.הם מתעוררים ולא יודעים איך להחזיר את עצמם לישון, הם זקוקים לנו, ההורים, כדי שנעזור להם.

 

עד גיל חמישה חודשים לגיטימי ורצוי לעזור לתינוק להירדם כי הוא אינו בשל מבחינה פיזיולוגית להירדמות עצמאית. העזרה באה לידי ביטוי בהירדמות על הידיים או תוך כדי האכלה או קופצים על כדור פיזיו, במנשא, עגלה וכו' וכו' כיד הדמיון הטובה. העזרה הניתנת בהתחלה הופכת להרגל וההרגל הזה הופך לתלות.

בהתחלה הגורמים החיצוניים הללו עוזרים אולם באיזה שהוא שלב התינוק מתחיל להתעורר לעיתים תכופות יותר ויותר ולהזדקק לעזרה כדי להירדם, הוא מפתח עמידות.

 

לעיתים אפילו נפתחים "חלונות עירות"באמצע הלילה משום שמה שעבד עד עכשיו כבר לא עובד יותר.

אז מה עושים ומתי?

החל מגיל חמישה חודשים, כשהתינוק בשל לכך מבחינה פיזיולוגית, אפשר ללמד אותו להירדם באופן עצמאי בצורה הדרגתית ותוך מענה לבכי.

מהי הירדמות עצמאית?

 

כשהתינוק נרדם בכוחות עצמו ללא גורמים חיצוניים.דמיינו את עצמכם מניחים את התינוק שלכם ער במיטה, אומרים לו לילה טוב ויוצאים מהחדר. הוא מוצא לעצמו את התנוחה הנוחה לו ונרדם בעצמו ואתם נפגשים איתו בבוקר כי גם במהלך הלילה כשהוא מתעורר בתום מחזור שינה, הוא חוזר לישון בכוחות עצמו.

איך מלמדים את התינוק להירדם באופן עצמאי?

כדי ללמד תינוק להירדם בכוחות עצמו נדרש תהליך של שינוי ההרגלים הקיימים והחלפתם בהרגלים בריאים וטובים ומהרגע שמחליטים לשנות, חשוב להיות עקביים ונחושים.מן הסתם זה לא יהיה קל וקרוב לודאי שהתינוק שלכם יתנגד לשינוי ולכן קבלו זאת בהבנה, הכילו את הקושי שלו, הרגיעו, הרימו על הידיים וחבקו, ויחד עם זאת העבירו לו מסר ברור שעליו להירדם במיטתו.

 

לימוד הירדמות עצמאית צריך להתרחש במקביל לגמילה מגורמי התלות ולכן אם למשל החלטתם להפסיק להאכיל בלילה כדי שהתינוק לא יירדם תוך כדי האכלה, תצטרכו לתת לו תחליף שיעזור לו להירדם, כמו למשל, הירדמות במיטה כשאתם מלטפים אותו או טופחים קלות עד שהוא נרדם.

בשלב הראשון שבו ליד התינוק שלכם ולטפו אותו עד שיירדם.בשלב השני, כשתראו שההתנגדות פוחתת וההרדמות נעשות יותר קלות, תוכלו לגמול אותו מהמגע ולאפשר לו להירדם ללא המגע שלכם.

 

בשלב הבא תוכלו להתרחק ולשבת ליד הדלת כדי לתת לו ביטחון שאתם עדיין בחדר מחד ולאפשר לו את ההירדמות העצמאית מאידך.בשלב האחרון תוכלו להשכיב את התינוק ולצאת מהחדר והוא יירדם בכוחות עצמו במיטתו בשלווה וברוגע.

ה-Super-Power של הרגלים נכונים. כשמקנים הרגלי שינה בריאים לילדים, שום דבר לא יכול לשבש אותם.

 

לא ג'ט לג, חופשה או חלילה מחלה. הרגלי השינה הופכים לחלק אינטגרלי מחייכם כמו צחצוח שיניים בבוקר.הרגלי השינה שומרים על הילדים ומסייעים למערכת החיסונית שלהם, לחיוניות, עירות ותפקוד תקין במהלך היום.

החיים שלכם, ההורים, משתנים מהקצה אל הקצה- יש לכם זמן זוגי, אתם עירניים במהלך היום ולא חוששים מהלילה הקרב. כשישנים טוב בלילה שום דבר לא "נופל מהידיים"במהלך היום, יש סבלנות, רוגע ופניות לדברים החשובים באמת (כמו לצאת ולצוד פוקימונים!).

 

מאיה ארקוש היא יועצת שינה להורים לקטנטנים שלא ישנים, מייעצת ומלווה הורים ברחבי ארה"ב.

maya.arkush@gmail.com

 

917-971-6212

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
למה תינוקות מתעוררים בלילה?
צילום: shutterstock
מומלצים