שתף קטע נבחר

שקע המחלוקת: הוויכוח שמסעיר את ענף הטכנולוגיה

לפי כל ההערכות, האייפון החדש שיושק בספטמבר לא יכלול לראשונה שקע אוזניות רגיל. התומכים טוענים שהגיע הזמן להתקדם, המתנגדים מדברים על צעד מטופש שיפגע בצרכנים

בשנת 2001 עלה לאוויר קמפיין הפרסום של האייפוד, נגן המוזיקה של אפל. הפרסומת הציגה צלליות שחורות של אנשים רוקדים לצלילי מוזיקה קצבית, כאשר האלמנט הבולט והמרכזי היה אייפוד, אוזניות לבנות ושני חוטים המשתלשלים מאוזני הדמויות. עד מהרה היא הפכה לאחת הפרסומות הפופולריות אי-פעם.

 

כעת נראה שהמהלך הגדול הבא של אפל יהיה להעלים אותם חוטים לבנים אייקוניים - ולהפוך אותם לנחלת העבר: לפי כל השמועות והדיווחים, האייפון הבא, שיושק בספטמבר הקרוב, לא יכלול בפעם הראשונה שקע אוזניות רגיל.

 

 

בדומה לרוב הטלפונים הניידים, האייפון מצויד בשתי כניסות: שקע טעינה, המיועד להטענה ולהעברת נתונים, ושקע אודיו 3.5 מ"מ עגול, שמתאים לחיבור אוזניות. הסרת החיבור הזה בדגם הבא של האייפון היא לכאורה שינוי קטנטן, אך מחוללת סערה של ממש בעולמם של חובבי הגאדג'טים והאודיו ועשויה לשנות לחלוטין את ענף האוזניות ואביזרי הסאונד.

 

באופן מסורתי, אפל מקפידה לשנות משמעותית את עיצוב האייפון בכל שנתיים. עם זאת, לפי דיווחים, בראשם של "וול סטריט ג'ורנל" מלפני מספר שבועות, אפל מתכננת לחרוג ממנהגה, והאייפון הבא יהיה רק "ריענון" שיציג שינויים מועטים בלבד. גודלי המסך יישארו זהים - 4.7 אינץ' לאייפון הרגיל ו־5.5 אינץ' לדגם הפלוס - כאשר השינוי החשוב ביותר יהיה הסרת שקע האוזניות, דבר שיאפשר לאייפון להיות מעט דקיק יותר, ככל הנראה במילימטר בודד.

 

האייפון לא יהיה המכשיר הראשון בלי שקע אוזניות. לאחרונה השיקה מוטורולה (שבבעלות לנובו) מכשירים בשם Moto Z, ללא שקע אוזניות, וכך גם היצרנית הסינית LeEco. ההערכה היא שבתוך כמה שנים רוב יצרניות הסמארטפונים המובילות יסירו גם הן את שקעי האוזניות במכשירי הדגל. אחר כך, סביר להניח, יגיע תורם של המחשבים הניידים והטאבלטים ומוצרי אלקטרוניקה בידורית נוספים.

 

Earin . אוזניות בלוטות' "אלחוטיות באמת" (צילום מסך)
Earin . אוזניות בלוטות' "אלחוטיות באמת"(צילום מסך)

 

אבל למה בכלל להסיר את שקע האוזניות? רוב ההערכות מדברות על צורך עיצובי ופונקציונלי: הסרת שקע האוזניות תאפשר להפוך את האייפון לדקיק יותר, ובעתיד להציג עיצובים "פרועים" יותר. בנוסף, הסרת רכיביו יכולה לפנות מקום לרכיבים אחרים, כמו הרחבת הסוללה. ייתכן שהסרת השקע תקל גם על הפיכת האייפון לעמיד למים.

 

אך בשורה התחתונה כנראה מדובר באבולוציה טבעית: שקע האוזניות האנלוגי הוותיק צריך, במוקדם או במאוחר, לפנות את המקום לטכנולוגיות מתקדמות, דיגיטליות ואלחוטיות, שיאפשרו חוויות מתקדמות יותר למשתמשים.

 

האופציה האלחוטית

מה יעשה מי שירכוש סמארטפון בלי שקע אוזניות וירצה להאזין למוזיקה? אפשרות אחת היא להישאר עם האוזניות החוטיות והרגילות, אך להצטייד במתאם מיוחד (שיגיע באריזה, או יימכר בנפרד). מכשירי ה-Moto Z החדשים מגיעים עם כבל מתאם כזה, שמצד אחד כולל כניסה לתקע אודיו רגיל, ומצידו השני מתחבר לשקע הטעינה של הסמארטפון. החיסרון הוא סרבול: עוד כבל שצריך לקחת איתכם לכל מקום, ועלול ללכת לאיבוד או להתקלקל.

 

האלטרנטיבה היא להצטייד באוזניות אלחוטיות, כלומר כאלה שניתן לחבר באמצעות בלוטות' לסמארטפון. הסרת שקעי אוזניות מהאייפון ומסמארטפונים אחרים צפויה לתת דחיפה גדולה לשוק אוזניות הבלוטות', שגם כך נמצא בגידול מתמיד. הטרנד האחרון הוא אוזניות אלחוטיות "באמת" - שתי אוזניות כפתור שאין חוט שמחבר בין שתיהן, כמו Gear IconX החדשות של סמסונג, Earin ו-Bragi, או Verve Ones של מוטורולה.

 

סמארטפון Moto Z של לנובו. בלי שקע אוזניות מסורתי (צילום מסך)
סמארטפון Moto Z של לנובו. בלי שקע אוזניות מסורתי(צילום מסך)

 

הבעיה היא שאוזניות בלוטות' עדיין לא מושלמות. מומחי סאונד מושבעים טוענים שאיכות המוזיקה הנשמעת באוזניות אלחוטיות אינה טובה מספיק בהשוואה לאוזניות רגילות. מעבר לכך, אוזניות בלוטות' נסמכות על סוללה, שכמובן צריך להטעין מדי פעם. חלק ממשתמשי אוזניות בלוטות' אף יספרו לכם על ניתוקים אקראיים ובעיות אחרות.

 

שוק האוזניות צפוי להציע בעתיד אלטרנטיבות נוספות גם למי שנרתע מאוזניות בלוטות' אלחוטיות. אלה יהיו אוזניות חוטיות שמתחברות לשקע הטעינה בסמארטפון במקום לשקע האוזניות הרגיל. במכשירי אנדרואיד יהיו אלה אוזניות שיתחברו לשקע ה־USB-C, ובאייפון אוזניות שיתחברו לשקע הלייטנינג. דגמים כאלה מתחילים לצוץ בשוק, כמו Reflect Aware C של JBL (לאנדרואיד) ו־Audeze EL-8 Titanium (לאייפון).

 

לפי השמועות, כאשר אפל תשיק את האייפון הבא, נטול שקע האוזניות, היא צפויה לצייד את ערכת המכשיר באוזניות חינם, עם חיבור לשקע הלייטנינג (חסרונן: הן יתאימו אך ורק לאייפון ולאייפד, ולא לשום מכשיר או מחשב אחר). בנוסף, היא עשויה להשיק לחנויות גם אוזניות אלחוטיות חדשות, אולי בשיתוף עם חברת האוזניות ביטס שבבעלותה.

 

התחזית היא שאוזניות חדשות, המתחברות לשקע הטעינה וכך מקבלות ממנו גם אנרגיה, יקדמו את המהפכה שבמסגרתה הן הופכות לגאדג'ט מחובר לכל דבר: פיצ'רים מתקדמים כמו סינון רעשים אקטיבי, מדידת דופק וצעדים, זיהוי תנועה, ועוד יהפכו להיות נפוצים הרבה יותר באוזניות ויגיעו גם לדגמי אוזניות פשוטים ללא סוללות שיימכרו לקהל הרחב.

 

אוזניות .Audeze EL-8 titanium מתחברות לשקע הטעינה באייפון (צילום מסך)
אוזניות .Audeze EL-8 titanium מתחברות לשקע הטעינה באייפון(צילום מסך)

 

אוזניות שמתחברות לשקע הטעינה אולי יפתרו את הבעיה למי שנרתע מאוזניות בלוטות' ויציגו טווח חדש של אפשרויות חדשניות, אך מה יקרה כאשר תרצו להטעין את האייפון שלכם ובמקביל להאזין למוזיקה? שקע הטעינה כבר "תפוס" על ידי האוזניות. ומה יקרה כשתרצו להאזין, באמצעות האוזניות שלכם, למוזיקה ממכשירים ותיקים יותר, שטרם מצוידים בשקע המתאים, כמו מחשב, קונסולת משחק, או מערכת מדיה במטוס? הפתרון יהיה, שוב, להצטייד במתאמים ובמפצלים מסורבלים.

 

"צעד עוין" 

שלא במפתיע, הסרת שקע האוזניות גורמת לוויכוח סוער בתעשייה. חובבי טכנולוגיה רבים טוענים בלהט שהסרת שקע האוזניות היא צעד מיותר, שמגיע טרם זמנו ורק יפגע בחוויית המשתמש. נילאי פאטל, עורך אתר הטכנולוגיה והתרבות The Verge, אמר כי "זה צעד טיפשי ועוין כלפי המשתמשים". טענותיו העיקריות: חיבור אוזניות דיגיטלי ולא אנלוגי יאפשר להגביר את האכיפה של מנגנוני זכויות יוצרים דיגיטליים ולמנוע הקלטות והשמעות של מוזיקה פיראטית, דבר שיפגע, לטענתו, גם במשתמשים החוקיים. הוא הוסיף, כי אוזניות בלוטות' עדיין לא מספיק טובות ונוחות, וכי הסרת שקע האוזניות תיצור חוסר התאמה בין מכשירים ובלגן שלם של דונגלים ומתאמים. "כן, אתם תאהבו את המצב הזה", העיר פאטל בציניות. "אתם תאחזו את האייפון שלכם, הדק יותר במילימטר בודד, ותאמינו בכנות שהפחתת העובי הזו אכן שווה את כל הדונגלים והמתאמים שאתם סוחבים איתכם לכל מקום".

 

ואכן, כיוון שסביר להניח כי יהיה עדיין קהל רחב שיהיה מעוניין באוזניות מסורתיות - כמו גיימרים, או אנשים שעובדים בתחום המוזיקה - עד מהרה נמצא את עצמנו בשוק עמוס בדגמי אוזניות שונים: חלקן מתאימות רק למכשירי אנדרואיד, אחרות מתאימות רק לאייפונים, ואחרות רק למכשירים ישנים יותר עם שקע 3.5 מ"מ. התוצאה: בלגן, חוסר תאימות, הרבה כבלים ומתאמים - ובעיקר, חוסר נוחות ובלבול של הצרכנים.

 

נשלם יותר 

חשש נוסף הוא מפני עלייה במחיר: כיום אפשר לקנות באיביי, או בחנות מקומית, אוזניות פשוטות וזולות בכמה עשרות, או לכל היותר מאות בודדות, של שקלים. מצרך מבוקש למי שאינו "חולה" על מוזיקה ומעוניין באוזנייה רק כדי להאזין למוזיקה פה ושם, או כדי לקיים שיחות. אך כשאין שקע אוזניות, ורוב דגמי האוזניות מצוידות בטכנולוגיות מתקדמות של בלוטות', או בחיבור דיגיטלי (לשקע הלייטנינג, או USB-C), וכאשר בחלק מהמקרים צריך להצטייד במתאם ייעודי - האוזניות עלולות לעלות הרבה יותר.

 

אבל נראה שכמו בכל שינוי טכנולוגי גדול, בסופו של דבר השוק יתאים את עצמו - וכולנו נסתגל. בלוגר אפל המפורסם, ג'ון גרובר, השווה את הסרת שקע האוזניות להסרת כונן תקליטוני פלופי דיסק וכונני התקליטורים מהמחשבים האישיים של אפל. בהתחלה אנשים כעסו, אחר כך התרגלו, והיום מי בכלל זוכר את הפלופי דיסק? באופן דומה, נראה שבתוך כמה שנים נמצא את עצמנו בעולם עם הרבה פחות שקעי אוזניות במכשירים שלנו. אוזניות ה־3.5 מ"מ יישארו, אבל כפריט לאספנים וחובבי רטרו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום מסך
האם זהו האייפון 7? והאם יהיו לו אוזניות?
צילום מסך
מומלצים