שתף קטע נבחר

לא חייבים במקרר: איך לאחסן תרופות בקיץ

החום הקייצי עלול להיות מסוכן, גם לתרופות שאנחנו לוקחים. איך לשמור אותן בתנאים הטובים ביותר, איך נדע אם הן עדיין בתוקף, ומתי אסור בשום אופן להשתמש בתרופה?

בשיתוף סופר-פארם

 

הקיץ בשיאו, מה שאומר שהטמפרטורות מטפסות ומשפיעות על הגוף שלנו. אבל לא רק. הבית מתחמם, וחשוב לשים לב לדרך בה אנחנו מאחסנים ושומרים על התרופות. איך לעשות את זה נכון, ממה כדאי להימנע ולמה צריך לשים לב?

 

על רוב התרופות רשום "לאחסן בטמפ' שאינה עולה על 25 מעלות" או "במקום קריר וחשוך". אך מה עושים בקיץ, כאשר גם בבית הטמפרטורות' עשויות להיות גבוהות מכך?

 

לשמור על התרופות על פי ההוראות. קיץ חם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לשמור על התרופות על פי ההוראות. קיץ חם(צילום: shutterstock)

 

לא כל תרופה חייבת להיות במקרר

כלל ראשון - לא לשמור במקרר תרופות אשר אינן מיועדות לכך. למעשה, ישנן תרופות שקור עלול לקלקל אותן יותר מאשר חום. לכן, אם לא הונחיתם על ידי הרופא, הרוקח, או הוראות היצרן לשמור במקרר – הימנעו מכך.

 

שמירה במקרר אינה מאריכה את חיי התכשיר מעבר לתאריך פג התוקף, כפי שנקוב על האריזה, וכאמור, במקרים מסוימים אף עלולה לקלקל את התרופות.

 

היכן כן כדאי לאחסן?

מומלץ לאחסן במקום ייעודי לכך – מקום יבש, שאינו חשוף לאור השמש, ושאינו קרוב למקור חום (כמו בארון הצמוד לתנור האפייה, בארון שמעל הכיריים וכו'). מסיבה זו, כדאי גם להימנע מלאחסן את התרופות בחדר האמבטיה, שכן זהו חדר לח, שמתחמם בכל מקלחת.

 

מומלץ לשמור את התרופות בתוך קופסה בעלת מכסה או ארון סגור. חשוב לשמור את התרופות באריזותיהן המקוריות, ועם העלון לצרכן בתוכן, ע"מ למנוע שימוש שגוי, או בלבול בין התכשירים השונים.

 

לעולם אל תשאירו את התרופות ברכב - גם לא ל"שעה קלה" – הטמפ' ברכב, בשיאו של בקיץ, יכולות להגיע אפילו ל-70 מעלות. אם קרה ושכחתם, השמידו ודאגו לרכוש חדשות.

 

שימו לב לתאריכי הפתיחה של התרופות - במקרה של סירופ או טיפות עיניים/אוזניים, הקפידו לרשום את תאריך הפתיחה ע"ג הבקבוק (ולא רק על האריזה, שמא תאבד), כיוון לתכשירים אלה יש בדרך כלל פג תוקף מיום פתיחתם. יש לעקוב אחר הוראות היצרן.

 

לאחסן במקום רחוק מהישג ידם של ילדים ותינוקות – ביחרו מקום גבוה יחסית, מכוסה או מאחורי דלת, והדביקו מדבקה/שלט "תרופות".

 

להקפיד על מרחק ממזונות - תרופות הנדרשות להישמר במקרר יש לאחסן במקום ייעודי ומבודד במקרר, ויש להקפיד שלא יבואו במגע עם מזון.

שינויי מראה, מרקם, צבע

 

שימו לב לשינווים בתרופה - גם אם אחסנתם בצורה נאותה, אם חל שינוי בצבע, מרקם, במראה או בטעם התרופה, השמידו ודאגו לרכוש חדשות. תרופות מקולקלות עשויות שלא להשפיע ואף לגרום לנזק. .

רענון תקופתי

 

בצעו "בדיקה תקופתית" בארון התרופות - על מנת לאתר תרופות פגות תוקף, רעננו אותו אחת לכמה זמן – לא נעים להגיע למצב בו אתם זקוקים לתרופה, ומגלים שתוקפה עבר מזמן.

 

כיצד בודקים את תאריך התפוגה?

התאריך הנקוב על האריזה ועל התכשיר עצמו מתחיל באותיות "EXP" (שמשמעותו EXPIRATION DATE - תאריך תפוגה), ואחריהן תופענה 4 ספרות, כשהשתיים הראשונות מציינות את החודש, והאחרונות את השנה. הכוונה היא תמיד ליומו האחרון של החודש הנקוב.

 

למשל, 04/18 EXP, מציין את היום האחרון של חודש אפריל בשנת 2018. בנוסף, מצויין בד"כ תאריך אצווה ומעבדה (המתחיל באותיות BAT, או LOT). זהו מספור פנימי של המפעל (לצורך בקרת איכות) ואין לו חשיבות יתרה עבור המטופל.

 

הימנעו משימוש חוזר על דעת עצמכם

במקרה של תרופות מרשם משימושים קודמים: אל תעשו שימוש בתרופות אלה על דעת עצמכם, שכן, התרופות נרשמו עבור המטופל (אתם, או בני משפחתכם) בשעתו, על פי בדיקה והתאמת התכשיר. לא בהכרח אתם זקוקים כיום לאותו התכשיר.

 

השמדה

מצאתם בארון תרופות שפג תוקפן? אל תשליכו לפח. תרופות הם פסולת כימית, ויש לבצע השמדה מסודרת שלהן. מסרו אותן לבית המרקחת, והוא ישלח אותן להשמדה מסודרת באתרים המיועדים לכך.

 

יש ספק?

בכל מקרה של אי ודאות לגבי טריות התרופה או תנאי אחסונה, עדיף להימנע משימוש בה. במקרה של ספק נוסף, מומלץ להתייעץ עם רוקח.

 

הכותב הוא רוקח סופר-פארם

  



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לאחסן את התרופות בקיץ
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים