שתף קטע נבחר

חתוך, כתוש או מהול במים: כך נוטלים תרופות נכון

רבים לא מצליחים לבלוע תרופה בשלמותה ומנסים שיטות שונות לחיתוך הכדור. רוקח מסביר איך לעשות זאת נכון - ומתי אסור לפגום בשלמותה של התרופה?

בשיתוף סופר-פארם

 

הרופא הנחה אתכם ליטול חצי כדור בכל מנה? אתם לא מסוגלים לבלוע כדורים בשלמותם? אתם צריכים לרדת בהדרגה במינון – דבר שמצריך חיתוך של הטבליה? הנה כמה טיפים בכל מה שקשור לחציית טבליות, פתיחת קפסולות, ובכלל, כיצד כדאי ליטול תרופות בצורה נכונה.

 

קיראו עוד כתבות במדור פארם נט

 

לפני הכל, חשוב לדעת שלא כל כדור ניתן לחציה. ככלל, למי שלא מסוגל לבלוע טבליות, מומלץ לצרוך בצורה של תמיסה/סירופ, במידה שהתכשיר קיים בפורמולציה זו. אם לא קיים, ואין ברירה אלא לחתוך/לכתוש, הנה מספר דברים שחשוב לדעת:

 

חפשו את פס החציה - בעקרון, במידה שיש על הטבליה פס חציה – ניתן לחצותו.

 

לא בהכרח ניתן לכתוש – גם אם ניתן לחצות את הכדור, לא בהכרח ניתן לכתוש.

 

הקפידו על ההנחיות - יש לעקוב אחר הוראות היצרן, כפי שמצוינות בעלון הפנימי, ובכל מקרה של ספק, יש להתייעץ עם רוקח.

 

אל תשתמשו בכלים מאולתרים - במידה שאין פס חציה, ואין איסור לחצות או לכתוש – אל תשמשו במספריים או בסכין מטבח.

 

לא לחתוך תרופות במספריים. לחפש את פס החציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא לחתוך תרופות במספריים. לחפש את פס החציה(צילום: shutterstock)

 

השתמשו באביזרים מתאימים - השתמשו באביזר ייעודי הנמכר בבתי מרקחת לצורך חציית כדורים או כתישתם.

 

פורמולציות אסורות לחיתוך - לחצות פורמולות בשחרור איטי או מושהה (לעיתים המונח "SR" או "XR" או "XR" יתווסף לשם התרופה, ומעיד על שחרור שכזה).

 

חציה בסמוך לנטילה - לעולם אל תחצו מראש טבליות. חצו קרוב ככל שניתן למועד הנטילה, על מנת לשמור על טריות התכשיר.

 

אל תשתמשו בחצי הנותר - מומלץ להשמיד את החצי הנותר, ולא לצרוך במועד הבא, מחשש שיתחמצן במגע עם האוויר, וכך תיפגע פעולתו והשפעתו.

 

ציפוי קשיח/עבה - לעולם אל תחצו כדורים שהציפוי שלהם עבה או קשיח – הם לא יחתכו בצורה סימטרית, ועלולים להתפורר לחלקיקים בזמן החיתוך.

 

ציפוי אנטרי - לעולם את תחצו כדורים שהציפוי שלהם מגן מפני מגע ישיר של תכולתם עם הקיבה ("ציפוי אנטרי").

 

חציה או כתישה שלהם עלולה לגרום לגירוי הקיבה, פגיעה בחומר הפעיל בסביבה החומצית של הקיבה, או להפחתה ניכרת של ספיגתם. כדי לדעת האם הכדור מצופה בציפוי שכזה, בדקו בעלון לצרכן או היוועצו עם איש מקצוע.

 

 צורה/גודל בעייתיים - אל תחצו טבליות שצורתם אינה סימטרית או שגודלם קטן במיוחד – תכונה זו מקשה על חיתוך שווה של הטבליה.

 

קפסולות - במקרה של קפסולות, יש להיוועץ ברוקח האם ניתן לפותחן, וליטול את האבקה הפנימית, ובמידה שניתן – כיצד ליטול ביחד לארוחה.

 

להתייעץ עם הרופא אם מותר לפתוח קפסולות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להתייעץ עם הרופא אם מותר לפתוח קפסולות(צילום: shutterstock)

 

ומה לגבי אופן הנטילה?

הקפדה על נטילה נכונה תביא להשפעה האופטימלית ותמנע השלכות בלתי רצויות או סיבוכים מיותרים. את התרופה המתאימה ואת אופן הנטילה יקבע הרופא. ודאו שהוראות הנטילה ברורות לכם הן מפי הרופא, והן מפי הרוקח המנפק. אל תהססו לשאול אם דבר מה אינו ברור לכם לגמרי.

 

המינון מורכב למעשה מכמות התרופה שיש לקחת בכל מנה, ובכמות החזרות על המנה על פני יממה (דוגמא למינון: טבליה אחת, פעמיים ביממה, או: חצי טבליה, 3 פעמים ביממה).

 

הרופא או הרוקח גם ינחו אתכם לגבי הנחיות מיוחדות כגון: האם ליטול על קיבה ריקה או מלאה? בריחוק ממאכלים מסוימים? לעניין זה, כדאי להגדיר למה הכוונה ב"קיבה ריקה". - קיבה ריקה משמעותה - שהקיבה פנוייה ממזון או שתייה, ובשל כך נמצאת באותם רגעים ברמת חומציות מסוימת. תנאי זה מתקיים, בדרך כלל, שעה לפני ארוחה, או שעתיים לאחריה.

 

קיבה מלאה – הכוונה, לקיבה שמלאה בתוכן שמרפד אותה, או שמביא לסביבה בסיסית יחסית. תנאי זה מתקיים תוך כדי הארוחה, ועד לכשעה אחריה. הכוונה "בארוחה" – כמות וסוג מזון משמעותי כגון: סנדוויץ או ארוחה מלאה. פרי או ירק לא בהכרח יביאו לתנאי קיבה מספקים.

 

הקפדה על ההנחיות - הקפידו על הוראות הנטילה כפי שהורה לכם הרופא/הרוקח.

 

נטילה בחושך - לעולם אל תיטלו את התכשיר בחושך – שמא תתבלבלו בתכשיר, ותצרכו תרופה אחרת.

 

דילגתם על מנה? במידה ששכחתם ליטול בזמן, אם מדובר בסטייה קלה של שעה-שעתיים, אין בעיה עקרונית ליטול (במיוחד אם מדובר בתרופות חיוניות ביותר כגון: תרופות אנטי אפילפטיות, תרופות ללב וכו').

 

במידה שמדובר בסטייה גדולה יותר, מומלץ להמתין למועד הנטילה הבא. בשום אופן אין ליטול שתי מנות יחד, כדי לפצות, כביכול, על המנה שנשכחה.

 

הרחקה ממזון ומשקאות - ישנן מספר תרופות מועט יחסית, שרגישות ביותר למזון או תכשירים אחרים בסביבתם (כגון: תרופות לאיזון בלוטת התריס, תרופות לבניית העצם, אנטיביוטיקות מסויימות ועוד). לכן, מומלץ ליטול אותן רחוק מכל תוסף מזון, או שתייה שאינה מים.

 

סותרי חומצה - סותרי חומצה למציצה למניעת צרבות (כגון: "טאמס", "רני" וכו') מפריעות לתרופות רבות להיספג. לכן, מומלץ שלא ליטול אותן סמוך לנטילה של תרופות או תוספים אחרים. מומלץ להקפיד על שעה לפחות בין נטילתם לבין נטילת תכשירים אחרים.

 

פחם פעיל - פחם פעיל להקלה בגזים ובכאבי בטן בעל יכולת ספיחה גבוה ביותר, ועל כן, עלול לספוח אליו תכשירים שונים הניטלים בסמיכות. יש להפריד את נטילתו לבין נטילת תכשירים אחרים.

 

"הלוואה" לחברים – השתדלו להימנע מלהמליץ לחברים/בני משפחה על שימוש בתרופות, ואל תעבירו להם תרופות שאתם משתמשים בהן, עם דגש מיוחד על תרופות מרשם.

 

התרופות הותאמו ונירשמו במיוחד עברוכם ועבור צרכיכם, ואינן מתאימות בהכרח לאחרים. הפנו אותם לרוקח או לרופא לצורך תשאול, ייעוץ והתאמת התכשיר האופטימלי עבורם.

 

בכל מקרה של ספק, יש לעיין בעלון לצרכן, או לפנות לרופא או לרוקח.

 

הכותב הוא רוקח סופר-פארם

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך לקחת תרופות נכון?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים