שתף קטע נבחר

שטח ההפקר של פועלי הבניין

לקבלנים שבונים ביו"ש אין מה לדאוג מסנקציות על ליקויי בטיחות, פשוט כי אין מי שיפקח עליהם. משרד הכלכלה והמינהל האזרחי מטילים את האחריות אחד על השני - בזמן שפועלים ממשיכים להיפצע, במקרה הטוב

יום שלישי, 12 ביולי, עשה דרכו במהירות אמבולנס של מד"א לרחוב אדמו"רי ויז'ניץ בבית"ר עילית. זמן קצר קודם לכן דווח למד"א על פועל בניין שנפצע בתאונת עבודה באתר בנייה ברחוב. "זיהינו חבלות בראש ובגב כתוצאה מנפילה מגובה של כ־3 מטרים", סיפרו לנו השבוע במד"א.

 

מבדיקת "ידיעות אחרונות" עולה, כי מדובר בפועל בן 22 מהכפר סעיר שליד חברון. לבסוף הוא הועבר לאמבולנס של הסהר האדום, שפינה אותו לבית חולים בבית־לחם שם נותח בגבו. בניגוד למקובל, דיווח על התאונה לא הגיע למינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית במשרד הכלכלה, שאמונים על התחום.

 

והנה אירוע בטיחות אחר מלפני שבוע וחצי, הפעם מאתר לבניית פרויקט מגורים של חברת "י. שטרן" במודיעין עילית, שבדרך נס לא נגמר בפציעה או במוות.

 

לפי התיעוד המצולם שהגיע לידי "ידיעות אחרונות" נראה פועל בניין עומד על דוד בטון, כשזה מורד מעגורן בין שמיים ולארץ כדי לבצע יציקת בטון. התמונה, שפורסמה בקבוצת הפייסבוק "הפורום למניעת תאונות עבודה", זכתה לשלל תגובות זועמות מאנשי מקצוע: "בתור מנופאי אני מתבייש. בתור מנופאי אני קורא לשלילה. בתור מנופאי אני קורא לסגור את האתר", כתב אחד המגיבים.

 

המשותף לשני אירועי הבטיחות הוא ששניהם התרחשו מעבר לקו הירוק. שם, כך מתברר, לקבלנים אין מה לדאוג מסנקציות שיוטלו עליהם בגין ליקויי בטיחות. זאת כיוון שמפקחי מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית אינם פועלים בתחומי יהודה ושומרון, לא בשגרה ולא בחקירות של תאונות עבודה. כמו כן, אין חובת דיווח למשרדם על תאונות עבודה. זאת בניגוד גמור למצב בשאר חלקי הארץ.

 

לשם המחשה עד כמה גדול היקף הבנייה שכלל לא מפוקח, בדקנו ומצאנו כי בשלושת היישובים מודיעין עילית, בית"ר עילית ואריאל שמעבר לקו הירוק לבדם נבנו בין 2013 לסוף מארס האחרון 2,372 דירות. המצב הקיים אף גורם לעיוות בהיקף תאונות העבודה המדווחות בישראל, לרבות מספר הפועלים שנהרגו כתוצאה מתאונות עבודה בתחום.

 

מי אחראי פה?

 

"כולם היו בהלם שהפיקוח לא מגיע לשם. כאילו ארץ אחרת" אמר עובד באתר במודיעין עילית שנחשף לתיעוד. מי שלא היה בהלם הם אנשי מינהל הבטיחות, שם הוסבר לנו כי האחריות בתחום באזורים אלה חלה על הצבא.

 

"הוראות החוקים החלים בישראל, ובכלל זה דיני הבטיחות בעבודה, מוחלים ביו"ש באמצעות צווי הצבא", מסרה לנו דוברת משרד הכלכלה, שירה קווה, שהוסיפה "פקודת הבטיחות בעבודה וחוק ארגון הפיקוח על העבודה טרם הוחלו באזור, על אף שנעשתה עבודה מקצועית להחלת החוקים. כל עוד חקיקת הבטיחות בעבודה לא מוחלת על האזור, אין סמכויות מינהליות לבצע פיקוח מכוח אותם חוקים".

 

אז פנינו למינהל האזרחי (שבאחריות צה"ל), שם הסבירו שהם מקיימים פיקוח וביקורות רק "במפעלים, בתי עסק, מחצבות ותחנות דלק בבעלות ישראלית בשטח סי, מחוץ לתחומי השיפוט של מועצות מקומיות או אזוריות". לדבריהם, כל פעילות בתחומי המועצות והיישובים, לרבות אתרי הבנייה ביישובים, היא באחריות משרד הכלכלה.

 

ראובן בן שמעון, ממונה בטיחות ומייסד הפורום למניעת תאונות, מסר כי "הגילוי הזה מראה שמבחינת מדינת ישראל חיי פועלי בניין שווים פחות מעבר לקו הירוק. זו הפקרות מוחלטת של חיי אדם, ואני תקווה שהעלאת הנושא כעת לתודעת הציבור תביא גם לשינוי חקיקה מצד נבחרי הציבור".

 

תגובת חברת י. שטרן: "החברה ביצעה תחקיר פנימי מקיף וננקטו מספר פעולות: עצירת עבודה, קנס לקבלן־משנה, החלפת המנופאי ונזיפה במעורבים במקרה. כמו כן בוצע ריענון נהלים והדרכות בחברה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים