שתף קטע נבחר

פלא של טבע

הדבש נחשב לאחד המזונות הקדומים הידועים לאדם, אבל איך בדיוק הוא מיוצר? ברוכים הבאים לעולם של נסים שעל כולו מנצח המלחין הקסום מכולם - הטבע

בשיתוף יד מרדכי

 

הדבש, אחד מהמזונות הפלאיים שמספק לנו הטבע, הוא ממוצרי המזון הקדומים הידועים לאדם והינו ממתיק טבעי. כבר לפני אלפי שנים הדבש ריגש והפליא את האדם, שפיתח ושכלל את השיטות לרדייה שלו מכוורות הדבורים. כבר לפני 4,000 שנה שימש הדבש כמנחה מיוחדת לאלים בתרבויות העתיקות של אשור, שומר ובבל, ושימש כמזון עילי להמתקה ותיבול מזון ומשקאות.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
ייצור דבש הוא לא עסק פשוט. כדי לייצר את הדבש, כל דבורה צריכה לצאת בימי חייה לאינספור מסעות בין הפרחים והצמחים השונים, אך העבודה האמיתית מתחילה עוד לפני היציאה למסע.

 

הכל מתחיל כשהדבורים בכוורת בונות את החלות – תאים-תאים שבתוכם יישמר הדבש. 21 ימים אחרי סיום בניית החלה, יכולה הדבורה לצאת ולחפש צוף מפרחי הדרים, פרחי בר, פרחי איקליפטוס, אבוקדו ועוד.

 

הדבורה יונקת את הצוף מהפרח בעזרת חדק ארוך, ואת הצוף היא שומרת בגופה עד הגיעה לכוורת. בזמן אגירת הצוף, נדבקים לרגליה השעירות של הדבורה אבקנים של פרחים הנקראים גרגירי פולן, שהם מזונם של הדבורה בנוסף לדבש.

 

בתהליך יצור הדבש, אוספת הדבורה צוף מהמוני פרחים. באזור שבו שולטת פריחה אחת, היא תביא צוף מאותו סוג. באזור עם פרחי בר היא תביא צוף מפרחים שונים. הדבש הנפוץ ביותר מיוצר מפרחי בר שונים. הדבורה "זוכרת" את ריח הפרח, צורתו וצבעו וכך היא יכולה לחזור אליו כמה פעמים. תכונה זו מאפשרת לנו לאכול דבש שמקורו מפרח מסוים אחד. למשל - דבש הדרים, דבש איקליפטוס ועוד.

 

מלבד הזמזום, לדבורה יש אמצעי תקשורת מעניין נוסף עם חברותיה. היא מדווחת להן היכן מצויים פרחי הצוף, על ידי תעופה בסיבובים בצורת הספרה 8 והנעת הכנפיים בתנועות שונות. פעולה זו של הדבורה נקראת ריקוד הדבורה. באמצעות הריקוד, מדווחת הדבורה לחברותיה מהו סוג המזון המצוי בשדה, מהו המרחק אל השדה וכן מהו הכיוון המדויק ביחס לקרני השמש באותה שעה.

 

כשהדבורה חוזרת לכוורת, היא מעבירה את הצוף ל"מחסנאיות" - דבורים אחרות, שתפקידן לאחסן אותו בתאי חלת הדבש. אחרי שכל התאים מלאים, סוגרות הדבורים את הכוורת בשעווה. כך הדבש יכול להישמר במשך אלפי (!) שנים.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

תנו כבוד למלכה, תנו כבוד לכוורן

התפקיד החשוב ביותר בכוורת הוא של המלכה. תפקידה לדאוג שיהיה סדר בכוורת. היא קובעת את סוגי הפעולות המתבצעות בכל יום ע"י החיילות שלה - הדבורים. תפקידה השני הוא להטיל ביצים, שכן היא היחידה אשר פורייה בכוורת. תפקידן של הדבורים הוא להאכיל את המלכה במזון מלכות כדי שתוכל להטיל הרבה ביצים, לשמור עליה מפני אויבים ולבצע את הפקודות שלה.

 

בזכות אכילת מזון מלכות, גדולה המלכה מהדבורה פי שניים ואורך חייה נע בין 5 ל- 6 שנים, לעומת הדבורה העמלה, שאורך חייה נע בין 30 ל-60 יום.

 

הכוורן (שמו החדש הוא "דבוראי") הוא האיש עליו מוטלת המשימה החשובה - להוציא את החלות המתוקות מן הכוורת, ולהפיק מתוכן את הדבש. כדי שלא ייעקץ ע"י הדבורים, לובש הכוורן כפפות, מסיכת פנים ובגדים מיוחדים בצבע לבן – פשוט כי זה צבע שלא מרגיז את הדבורים.

 

בשביל להפריד בין החלה לבין הדבש שבתוכה, מכניס הכוורן את החלות לדוד מיוחד, המסתובב במהירות רבה. הדבש שבחלות מתנקז מתוכן, ונאסף בתחתית הדוד ומוזרם לתוך מכל. לאחר סינון יתקבל דבש דבורים מתוק ובריא. תהליך זה נקרא "רדייה".

 

הדבש נשלח ישירות מהטבע למפעל שבקיבוץ יד מרדכי. הוא מרוכז במכלים גדולים, עד יציאתו לתהליך המילוי בצנצנות ובבקבוקים הלחיצים של יד מרדכי.

 

עם תחילת תהליך הסינון והמילוי, עובר הדבש במערכת סינון מיוחדת, כדי להרחיק ממנו את שאריות דונג הדבש. לאחר התהליך מתקבל דבש נקי ואיכותי. הדבש נשמר במכלים סגורים ושמורים, עד לרגע המילוי. ואז, בתהליך אוטומטי, ללא מגע יד אדם, עובר הדבש לקו המילוי ונמזג לצנצנות הזכוכית או הפלסטיק הנאטמות מיד עם תום המילוי. הצנצנות ממשיכות במסע, תווית מפורטת מודבקת עליהן והן נשלחות למחסן עד המשלוח לחנויות הרבות.

 

מהחנות אנחנו מביאים את הדבש הטעים הביתה ו…מממ.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
  

כל אחד אוהב את הדבש שלו אחרת. יש מי שאוהב למרוח אותו על פרוסת לחם, אחרים אוהבים להמתיק איתו מעדן של יוגורט ודגני בוקר. הרבה אנשים אוהבים לשתות תה עם דבש (ועם לימון), ויש גם רבים שמכינים ממנו עוגות דבש נפלאות ומאכלים טעימים נוספים.

 

המלצה שלנו: לאכול אותו ככה - ללקק את האצבעות.

 

ועוד כמה עובדות שכדאי לדעת

  • דבש טהור עלול להתגבש. הנטייה להתגבשות וקצב ההתגבשות תלויים במקור הצוף וכן בגורמים נוספים כגון מידת הלחות בדבש, הרכב הסוכרים הטבעי שלו וכן הלאה. התגבשותו או אי התגבשותו אינם מדד לאיכות או טוהר הדבש, כיוון שישנם סוגי דבש שהם מראש בעלי נטייה נמוכה יותר להתגבשות.
  • צבעו של הדבש נובע ממקור הצוף וכך נוכל לראות דבש הדרים בצבעים בהירים ודבש אבוקדו בצבעי חום כהה הדומה לשחור. שני סוגי הדבש מצוינים וטעימים, אך לכל אחד הרכב מעט שונה שישפיע על טעמו, ריחו וצבעו.
  • למקור הצופני של הדבש יש השפעה על טעמו של הדבש, אך אין זה אומר שלדבש אבוקדו יהיה טעם של אבוקדו ולדבש מפרחי זעתר אין טעם של זעתר.

 

הכתבה מוגשת בשיתוף יד מרדכי

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים