שתף קטע נבחר

חוקר הספרות מנחם ברינקר הלך לעולמו

חתן פרס ישראל מנחם ברינקר, מחוקרי הספרות המשפיעים בארץ ואחד ממקימי הארגון שלום עכשיו, הלך לעולמו בגיל 81

פרופ' מנחם ברינקר, מחוקרי הספרות המשפיעים בארץ וחתן פרס ישראל, הלך לעולמו הלילה (ה') בגיל 81. הלווייתו תצא מחר בשעה 14:00 מבית העלמין שבקריית ענבים.

 

ברינקר, שכתב בחייו מאות מאמרים, עסק בהגדרת הייחוד של הספרות היפה לעומת טקסטים אחרים ובהשפעה החברתית שלה. הוא כתב גם מאמרים רבים על פילוסופים מודרניים, החל מהמאה ה-18 ועד ימינו, וכן ערך עשרות ספרים בנושאים שונים. בנוסף לפועלו בתחום הספרות, ברינקר נמנה גם על מקימי הארגון שלום עכשיו בסוף בשנות ה-70.

 

 

ברינקר. חוקר יוצא דופן (צילום: סבסטיאן שיינר) (צילום: סבסטיאן שיינר)
ברינקר. חוקר יוצא דופן(צילום: סבסטיאן שיינר)

 

ברינקר נולד בירושלים ב-1935. אביו היה פקיד במחלקת התברואה בעיריית ירושלים ומאוחר יותר מנהל המחלקה, אמו הייתה עקרת בית. בימי מלחמת העצמאות סיים את בית הספר היסודי והמשיך ללימודים תיכוניים במגמה הומנית. ב-1952 התגייס לצה"ל במסגרת הנח"ל, עם גרעין של "המחנות העולים", וב-1954 הצטרף עם הגרעין לקיבוץ משגב עם, שבו שהה כשבע שנים. בתקופה זו החל ברינקר לפרסם מאמרי ביקורת בתחום הספרות, בכתב העת "מבפנים" ובעיתון "משא".

 

ברינקר השלים את לימודיו לתואר ראשון ושני בתקופת שהותו בקיבוץ. הוא התקדם בתפקידים אקדמיים וב- 1966 זכה במלגת לימודים מטעם "המועצה הבריטית" ובעקבותיה עבר ללמוד באדינבורו ובאוקספורד את תחום הספרות, התיאוריה הבלשנית והפילוסופיה. ב-1968 מונה למרצה במחלקה לפילוסופיה באוניברסיטת תל אביב ובהמשך הרצה גם במחלקה לתורת הספרות הכללית, שהיה בין מקימיה.


בין שלל תפקידיו היה גם חבר סגל בחוגים לפילוסופיה ולספרות עברית באוניברסיטה העברית בירושלים, ובמקביל עבד כעורך ספרותי בהוצאת "כתר", בה ערך שתי סדרות ספרים. תפקיד נוסף בשדה הספרותי היה הקמת סדרת "פעמים" לכתבי מופת ואסתטיקה וביקורת, שראתה אור ב"ספרית פועלים" בשיתוף עם "הקיבוץ המאוחד".

 

ברינקר פרסם למעלה מ-200 מאמרים שרק כמחציתם נאספו לתוך ספריו. בין פרסומיו הספרותיים ניתן למנות את קובץ הסיפורים "אינטימיות","הספרות מה היא?" ו"אמנות ואשליה" . ב-2008 פרסם מבוא לכל שירי נתן זך. ב-2011 יצא בהוצאת כרמל לאור הספר "למנחם ברינקר ביובלו: 'הספרות והחיים' - פואטיקה ואידאולוגיה בספרות העברית החדשה" שסיכם את פועלו המחקרי.

 

ב-2004 הוענק לברינקר פרס ישראל בתחום חקר הספרות. "הוא העמיד מאות – אולי אלפים – של תלמידים הזוכרים את שיעוריו לטובה, והושיט סיוע נדיב ורב-ערך לחוקרים רבים בראשית דרכם", כתבו עליו השופטים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
מנחם ברינקר
צילום: סבסטיאן שיינר
לאתר ההטבות
מומלצים