שתף קטע נבחר

רייצ'ל ורבקה החתולות טסו למצוא שידוך בצרפת

שתי חתולות חולות שנולדו אשתקד בספארי בר"ג טסו אל ביתן החדש בצרפת, שם ממתינים להן ארבעה זכרים רווקים, במסגרת תוכנית אירופאית לרביית מינים בסכנת הכחדה. "מקווים לזווג בין הזוגות לקראת החורף, כדי שיצליחו להתרבות בשנה הבאה", מספרים אנשי פארק החתולים הגדולים בצרפת. וגם הצצה לתיעוד נדיר של חתולי חולות במדבריות אבו-דאבי ומרוקו

רבקה ורייצ'ל, שתי חתולות חולות נדירות, נולדו לפני כשנה וחודש בספארי ברמת גן לאם רותם שהגיעה מגרמניה ולאב קלהארי שהגיע משבדיה.

 

צמד ההורים לוקחים חלק במסגרת תוכנית הרבייה האירופאית, בה משתתף הספארי יחד עם גני חיות כדי להרבות את חתולי החולות בשבי. החתולים הנדירים ככל הנראה נכחדו מהטבע בישראל אך מצויים במזרח התיכון ובאסיה.

 

 
מאז שהגורות המתבגרות עברו לתצוגה נפרדת, ההורים רותם וקלהארי לא בזבזו זמן, הספיקו להזדווג שוב ובמאי השנה הביאו לעולם שתי גורות חדשות, שזכו לשם רניאה (על שם מלכת ירדן) ורוח.
 
רניאה בספארי בר"ג (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
רניאה בספארי בר"ג(צילום: ארז ארליכמן)
 

האחיות עוברות לבית חדש בצרפת

קלהארי, בן ארבע שנים, הגיע לפני כשנתיים מגן החיות בשבדיה. מאז שהתחבר לרותם בת השמונה, הם הביאו לעולם עד כה חמישה גורים, מתוכם שרדו ארבעה.

 

רייצ'ל ורבקה לפני מספר חודשים בספארי בר"ג (צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג) (צילום: טיבור יגר, ספארי ר
רייצ'ל ורבקה לפני מספר חודשים בספארי בר"ג(צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג)

 

לאחר מספר חודשים בהן בילו רייצ'ל ורבקה יחד עם האם באותה חצר,  בספארי העבירו אותן לחצר נפרדת כדי לאפשר לבני הזוג לחיות יחד ובאותו הזמן חיפשו לשתי החתולות  בית חדש בגן חיות בחו"ל, כדי שתוכלנה לסייע למין הנדיר להתרבות בשבי.

רייצ'ל אורבת לטרף דמיוני (צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג) (צילום: טיבור יגר, ספארי ר
רייצ'ל אורבת לטרף דמיוני(צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג)

ארבעה רווקים עם זנב מחכים לשתיים בצרפת

ביום חמישי שעבר הגיע הרגע הגדול. המטפלים של מחלקת הטורפים בספארי הכניסו בעדינות רבה את השתיים לארגזי נשיאה מאובטחים ומרופדים. תוך מספר שעות רייצ'ל ורבקה כבר היו באוויר בטיסה ישירה לצרפת.

 

"אנחנו מתכוונים לצרף את שתי הנקבות שנולדו בספארי ברמת-גן לארבעת הזכרים שחיים אצלנו, בגילאי ארבע, שבע ותשע שנים ולנקבה בת העשר", מספר ל-ynet גרגורי ברטון, מנהל האוסף הזואולוגי ב"פארק החתולים הגדולים" (Le Parc des Félins) בצרפת ומנהל תוכנית הרבייה האירופאית של חתולי החולות.

 

בפארק עצמו חיים כ-170 חתולים גדולים מ-26 מינים שונים, ביניהם אריות, טיגריסים, שונרים, נמרים פרסיים ומינים נוספים שחלקם בסכנת הכחדה עולמית. כל בעלי החיים נולדו בשבי, חלקם משתתפים בתוכניות רבייה בינלאומיות ואחרים חולצו ממקומות בהם עברו הזנחה או התעללות.

 

 (צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג) (צילום: טיבור יגר, ספארי ר
(צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג)
 

"הגעתן של רייצ'ל ורבקה, תעניק אפשרויות רבייה חדשות לפארק החתולים אך גם תאפשר לתוכנית הרבייה האירופאית לגדול ולזמינות גנטית טובה. מגוון גנטי הוא חיוני לקיום התוכנית ולכן בעלי החיים מוחלפים בין הגופים כל הזמן ובדיוק למטרה זו". מציין ברטון ומסביר כי קלהארי, האב של רייצ'ל ורבקה, הגיע לישראל בעקבות החלטתו והמלצתו להעבירו משבדיה אל הספארי בר"ג.


תצוגת חתולי החולות בצרפת.  (צילום: © Jacques Hurault) (צילום: © Jacques Hurault)
תצוגת חתולי החולות בצרפת. (צילום: © Jacques Hurault)

 

השתיים הגיעו ביום שישי אל פארק החתולים המרוחק כשעת נסיעה מפריז ולדברי ברטון, מצבן טוב. "הן תישארנה ביחד בהסגר למשך שלושים יום ובהתאם לבדיקה וטרינרית, לאחר מכן, הן תועברנה לתצוגה הרגילה של חתולי החולות המחולקת לשש חצרות פנימיות ושתיים חיצוניות"

 

רייצל' ורבקה יפגשו בהמשך השנה את הזכרים בפארק ובהתאם למידת השתלבות כל אחת עם בן זוגה העתידי, מקווים המטפלים כי הם יצליחו להתרבות. "חתולי חולות במערב אירופה נוהגים להזדווג החל מינואר ועד מאי, לעיתים נדירות אחרי יולי, כך שאנחנו מקווים לזווג בין הזוגות לקראת החורף, כדי שיצליחו להתרבות בשנה הבאה".

 

חתול חולות בפארק החתולים בצרפת (צילום: Le Parc des Félins) (צילום: Le Parc des Félins)
חתול חולות בפארק החתולים בצרפת(צילום: Le Parc des Félins)

 

חתול ביישן שנכחד ככל הנראה מישראל

חתול החולות הוא בגודל של חתול בית, אך בעל יכולת הישרדות מרשימה בתנאים מדבריים וגופו מותאם להתמודדות עם תנאי אקלים קשים. הפרווה על גופו מאפשרת לו להתמודד עם תנאי הקור הקיצוניים במדבר וכפות רגליו מכוסות בשכבה עבה וארוכה של שיערות, המאפשרות לו לצעוד בחול ולא לשקוע, וגם מספקת לו הגנה מפני החול החם.

 

חתול החולות נפוץ במזרח התיכון, במרוקו, מאוריטניה, אלג'יריה, ניגר, מצרים, איראן, בירדן ובעבר גם באזור הערבה בישראל עד שככל הנראה נכחד מהאזור. כמו כן, הוא נפוץ בדרום מערב ומרכז אסיה.

 

במדבר צדים חתולי החולות מכרסמים קטנים כדוגמת גרבילים וירבועים, ציפורים, חרקים וגם מצליחים לצוד נחשים ארסיים מעת לעת. בספארי מעניקים להם פגרי עכברים בגדלים שונים ומספקים להם גם מים. בטבע נאלצים חתולי החולות להסתפק בנוזלים המצויים בחיות אותן הם טורפים.

 

זכר עם טרף (גרביל) (צילום: A. Sliwa and G. Breton) (צילום: A. Sliwa and G. Breton)
זכר עם טרף (גרביל)(צילום: A. Sliwa and G. Breton)
 

 

תצפיות נדירות במדבר במרוקו ואבו דאבי

ברטון לא מסתפק רק בעבודה בצרפת, אלא גם מנהל מחקר פעיל בעקבות חתולי החולות במדבר סהרה במרוקו יחד עם עמיתיו. אשתקד יצא עם משלחת חוקרים למסע מפרך שנמשך 12 יום במרוקו, במהלכו הצליחו ללכוד שני זכרים ושתי נקבות, להם הצמידו משדרי מעקב וקולרים עם משדר רדיו.

 

חתול חולות (זכר) משוטט בטריטוריה בשעת אחה"צ במרוקו (צילום: A. Sliwa and G. Breton) (צילום: A. Sliwa and G. Breton)
חתול חולות (זכר) משוטט בטריטוריה בשעת אחה"צ במרוקו(צילום: A. Sliwa and G. Breton)

 

לאחר הצמדת הקולרים, החוקרים עקבו אחרי החתולים כדי לגלות את דפוסי הציד, ההתנהגות והמסתור של החתולים הבוגרים.

 

חתולת חולות מתחבאת בצמחייה (צילום: A. Sliwa and G. Breton) (צילום: A. Sliwa and G. Breton)
חתולת חולות מתחבאת בצמחייה(צילום: A. Sliwa and G. Breton)
 

 

חתולי החולות הדהימו את החוקרים בכך שאחד הזכרים חצה מרחק של 14 קילומטר במדבר תוך פחות מ-30 שעות ואחד מהם תועד צד גרביל. בקרוב מתכננים החוקרים לשוב למדבר כדי להמשיך לעקוב אחרי ארבעת החתולים ולהחליף את הסוללות במכשירי המעקב. המעקב יסייע לחוקרים לגלות את הטריטוריות של החתולים ואת דפוסי המחייה שלהם בטבע.

 

זכר מתאושש לאחר ההרדמה (צילום: A. Sliwa and G. Breton) (צילום: A. Sliwa and G. Breton)
זכר מתאושש לאחר ההרדמה(צילום: A. Sliwa and G. Breton)

חתול חולות מתחבא מתחת לשיח במרוקו (צילום: A. Sliwa and G. Breton) (צילום: A. Sliwa and G. Breton)
חתול חולות מתחבא מתחת לשיח במרוקו(צילום: A. Sliwa and G. Breton)

 

גם החוקר שאקיל אחמד מסוכנות הסביבה של אבו דאבי (Environment Agency – Abu Dhabi), עמל רבות יחד עם קבוצת חוקרים כדי לעקוב ולתעד לראשונה מזה עשר שנים את חתולי החולות במדבריות אבו-דאבי.

 

החוקרים הציבו חמש מלכודות מצלמה ובמשך 278 לילות בשנה שעברה, הוצבו המצלמות בסיוע של פתיונות במספר אזורים במדבר ולבסוף, זוהו שלושה חתולי חולות.

 

 (צילום: Environment Agency – Abu Dhabi) (צילום: Environment Agency – Abu Dhabi)
(צילום: Environment Agency – Abu Dhabi)

 

לדברי החוקר, 80 אחוז מהתצפיות של חתולי החולות אירעו החל מחצות ועד שש בבוקר ו-39 אחוז מהן, תועדו במהלך שלבים שונים של ירח מלא. "אלו הן העדויות הראשונות של תצפיות המאשרות נוכחות של חתול חולות באזור המערבי של איחוד האמירויות מאז תצפיות לא מאושרות שדווחו בשנת 2005", ציינו החוקרים במחקרם.

 

"מדובר בחתול ביישן ובעל חיים חשאי, שמעדיף איזורים לא מופרעים ובתי גידול נידחים. מעט מאוד ידוע על חתול החולות באיחוד האמירויות הערביות. לחתול ישנן שיערות על כפות רגליו ובתוך אוזניו כדי לדחות את החול".

 

 (צילום: Environment Agency – Abu Dhabi) (צילום: Environment Agency – Abu Dhabi)
(צילום: Environment Agency – Abu Dhabi)
 

באזור האיחוד האמירויות הערביות מוגדר החתול בסכנת הכחדה והמחקר בעזרת מצלמות המעקב, נועד לאפשר גם הגנה על שטחי הדיונות בהן מצויים החתולים. במהלך המחקר גילו החוקרים כי חתולי החולות מעדיפים לצוד בשעות בהן הטמפרטורות אינן גבוהות. עיקר טרפם באזור מתבסס על יונקים קטנים, כדוגמת ירבועים וגרבילים, חיפושיות וזוחלים קטנים.

 


פורסם לראשונה 20/08/2016 23:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג
רייצ'ל ורבקה חתולות חולות עברו לצרפת
צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג
מומלצים