שתף קטע נבחר

מחקרים: תזונת האם בהריון משפיעה על משקל הילדים

מחקרים חדשים מצביעים על קשר בין תזונת האם בהריון לסיכוי להשמנה בקרב ילדים ועל הסיכוי להתפתחות מינית מוקדמת

בשיתוף תנובה

 

את כבר יודעת שכל מה שתעשי בהריון ישפיע על התינוק שלך ולא רק בינקותו. מחקרים חדשים מצביעים על השפעה של תזונת האם בהריון לסיכוי להשמנה בקרב ילדים ועל הסיכוי להתפתחות מינית מוקדמת.

 

חוקרים גילו שמידת ההשמנה של האם בהריון, אם לקתה בסוכרת הריונית, ישפיעו על ההתפתחות המינית של הבת שתיוולד. כמו כן, רמת החומצה הפולית בהריון משפיעה על הסיכוי להשמנה בקרב הילדים.

 

קראו עוד

דווקא בקיץ: 9 נשנושים בריאים - ולא משמינים

הילדים מעדיפים חטיפים במקום אוכל? 7 שיטות להימנע

לרדת במשקל בצורה בריאה: 5 טיפים חשובים

 

חומצה פולית והשמנת ילדים

במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics מצאו החוקרים כי רמות תקינות של חומצה פולית בדם האם, קשורות לסיכון נמוך יותר להשמנה בילדות, בפרט בילדים לאימהות שמנות.

 

החוקרים בחנו נתונים אודות 1,517 אמהות וילדיהן, שהיו במעקב מהלידה ועד גיל 9 שנים (2003-2014). החוקרים בדקו ריכוזי חומצה פולית בדם האם בעת הלידה ומשקל האם יחסית לגובהה (BMI).

 

רמות חומצה פולית בדם האם נקבעו 2-3 ימים לאחר הלידה, ושימשו כהערכה לרמות חומצה פולית בטרימסטר השלישי להיריון.

 

תוצאות המחקר מצאו מצאו כי קיים קשר הפוך בין רמות חומצה פולית בדם האם ובין עודף-משקל/השמנה של הילדים, כאשר הסיכון לעודף-משקל/השמנה היה הגבוה ביותר בילדים לאימהות עם רמות חומצה פולית הנמוכות ביותר במהלך ההריון.

 

מנגד, לא כל המרבה הרי זה משובח, ומעבר לסף מסוים לא הייתה ירידה בסיכון להשמנה.

 

החוקרים מצאו עוד כי ההשפעה המשולבת של השמנה לפני היריון ורמות חומצה פולית נמוכות, הובילה לעלייה של פי שלוש בסיכון לעודף-משקל/השמנה, בהשוואה לילדים לאמהות בעלות משקל תקין ועם רמות חומצה פולית גבוהות יותר. אגב, משקל האם היווה גורם מנבא נוסף. 

 

סימני התפתחות מינית בקרב בנות כבר בגילאים 6-8

במחקר נוסף שפורסם ביוני בכתב העת American Journal of Epidemiology, דיווחו חוקרים על קשר בין חשיפה תוך-רחמית להשמנה ולרמות סוכר גבוהות, לבין סיכון מוגבר להתבגרות מוקדמת בבנות.

 

מדגם המחקר כלל 421 אמהות ובנות בקליפורניה בין השנים 2005-2012. סימני התפתחות מינית מוקדמת נבדקו כבר בגילאים 6-8.

 

החוקרים מצאו כי בנות לאמהות עם מדד מסת גוף של 25 (bmi ) ומעלה לפני ההריון, ועם סוכרת הריונית היו בסיכון מוגבר משמעותית (פי שלושה) לצמיחת שיער באיזורי המין, בהשוואה לבנות לאימהות שמשקלן לפני ההריון היה תקין, ושלא פיתחו סוכרת הריונית.

 

הקשר היה בלתי-תלוי בגזע/מוצא אתני, ובגיל האם בעת המחזור הראשון, כמו גם משקל הלידה ומדד מסת הגוף של הילדה (BMI). עוד עולה מהנתונים כי בנות לנשים שהיו שמנות עוד לפני ההיריון היו בסיכון מוגבר להתפתחות שדיים מוקדמת עם הבדל של כארבעה חודשים. אלא שלאחר תקנון לגזע/מוצא אתני, וגיל האם בעת המחזור הראשון, הקשר לא נותר מובהק סטטיסטית.

  

הכותבת היא דיאטנית הוליסטית M.Sc

 

הכתבה מוגשת בשיתוף תנובה




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התזונה בהריון והשפעתה על הילדים
צילום: shutterstock
מומלצים