שתף קטע נבחר

ההיסטוריה של החוט והמחט

אוניברסיטת NYU פותחת קורס ללימודי ההיסטוריה של האופנה. נשמע מוזר? לא אחרי שמקשיבים ליוזמת הקורס, יערה קידר, בוגרת שנקר

בימים אלו נפתחת ההרשמה לקורס ייחודי שמציעה אוניברסיטת NYU במסגרת NYU School of Professional Studies לקהל הרחב.

FASHION IN MUSEUMS, קורס שיבדוק את השאלה שנשאלת רבות בשנים האחרונות על הקשר שבין אמנות לאופנה. במסגרת הקורס, יעברו המשתתפים בין מיצגי האופנה שמוצגים כעת במוזיאונים ברחבי ניו יורק, ילמדו על פריטים אייקונים, תהליכי אופנה ומה שביניהם.

 

מאחורי הרעיון הייחודי עומדת האוצרת והיסטוריונית האופנה הישראלית יערה קידר. קידר היא דמות מוכרת בעולם האופנה בישראל, ובשנים האחרונות גם בניו יורק. היא סיימה בהצטיינות את לימודיה בשנקר, שרק השבוע דורג במקום ה-10 בין המוסדות המובילים בעולם ללימודי אופנה, ומשם עברה להיות המעצבת הראשית של חברת קסטרו. אחרי כמה שנים החליטה שהסיפור האופנתי גדול יותר מחלון הראווה והחליטה לעשות מעשה אמיץ. "הרגשתי שחוץ מעיצוב מעניין אותי גם מה שיש מאחורי עולם האופנה, כל ההשראות שמאחורי העשייה וכל מה שהיא באה לייצג. אנשים מתעסקים באופנה כדבר מאוד שטוח, אבל אופנה מבחינתי הייתה תמיד השיקוף של החברה והעולם, והיום אני מאמינה בזה אפילו יותר. היא הרבה יותר עמוקה. היא מוזיקה, היא ספרות, היא אמנות והיא מוציאה מתוכה דברים מרתקים”.

 

היום, כשהיא כבר בוגרת מצטיינת לתואר שני למחקר אופנה ב-NYU, היא פותחת את הקורס, האנגלית, לקהל הרחב.

 

מתי התחילו להופיע במוזיאונים והאם ניו יורק התחילה את הטרנד?

"אופנה הוצגה ברחבי העולם בעיקר החל מהחצי השני של המאה ה-20, אבל התערוכה ששינתה את המפה היא ללא ספק זו של אלכסנדר מקווין, שהוצגה במטרופוליטן ב-2011. ביקרו בה יותר מ-650 אלף מבקרים, המוזיאון פתח את שעריו עד חצות כדי לעמוד בביקוש ואנשים עמדו בתור אינסופי שעות ארוכות בכדי להיכנס.אני חושבת שמאותו רגע ההתייחסות לאופנה בתוך המוזיאון שינתה את פניה ומאז תערוכות אופנה בכל העולם, וכמובן בניו יורק, הן תחום משגשג”.

 

מדוע רבים מתקשים להכריז על אופנה כאמנות?

"אני חושבת שזה קשור לכך שכולנו לובשים בגדים. בעוד שלא לכולנו תלויה אמנות בסלון, או פסלי שיש, לכולנו יש המון בגדים בארון. אז פסלים וציורים אנחנו רגילים ללכת לראות במוזיאון, אבל בגדים יפים אפשר לראות גם בחלונות ראווה או ברחוב. הנגישות והשימושיות של אופנה ביומיום, התפיסה של אופנה כשטחית ורדודה, יחד החיבור למסחריות בעיני, הפכה את עולם האופנה ל״פחות ראוי״ למוזיאון. הקורס הזה שואף לשנות את התפיסה הזאת כמובן".

 

"אופנה היא אמנות והיא מוציאה מתוכה דברים מרתקים". יערב קידר ()
"אופנה היא אמנות והיא מוציאה מתוכה דברים מרתקים". יערב קידר

 

בימים אלו, כפי שיראו משתתפי הקורס, ניתן למצוא פרטי אופנה במוזיאונים הגדולים של ניו יורק, ממחוכים של המאה ה19, עד שמלות שאנל משנות ה-20 ואפילו עיצובים של מעצבת ישראלית בתחילת דרכה”.

 

איך נבחר מסלול הקורס?

"השיעור הראשון יוקדש להיסטוריה של תערוכות האופנה, איך התחום התפתח, מה היו התערוכות החשובות, ומה התערוכות הכי פורצות דרך שהוצגו. מקווין כמובן, אבל גם התערוכה של דיוויד בואי, תערוכת בובות של בתי קוטור בפריז מ-1944 ועוד ועוד".

 

כיצד לוקטו ונבחרו פרטי האופנה למוזיאונים השונים ומדוע?

"לכל תערוכה יש את הקונספט שלה והוא מכתיב את אופן איסוף הפריטים והצגתם. לפעמים, אם מדובר בנושא כללי כמו בתערוכה האחרונה של המטרופוליטן למשל, שעוסקת בקשר בין עבודת יד ועבודת מכונה, מוצגים פריטים היסטוריים, וגם פריטי קוטור מהשנים האחרונות. כולם משלבים עבודת יד עם מכונה".

 

מה אנחנו יכולים ללמוד מפריטי האופנה המוצגים במוזיאונים בעיר?

"אופנה, וזה משהו שאני מאוד מאמינה בו כאוצרת וחוקרת אופנה, משקפת הרבה מעבר לטרנדים חולפים. היא מספרת סיפור אנושי על החברה, על תרבות, ואפילו על פוליטיקה, מגדר, טכנולוגיה ועוד.בגדים טומנים בחובם סיפורים מדהימים, אנחנו רק צריכים לחפש אותם. ידעת למשל שבמהלך המאה ה-19 צבעו שמלות בחומרים רעילים שיכלו לגרום למוות?"

 

"אופנה לפני הכל צריכה לספר סיפור". פריטי אופנה אייקונים במוזיאון  ()
"אופנה לפני הכל צריכה לספר סיפור". פריטי אופנה אייקונים במוזיאון

 

מה עלול להפתיע את מי שטרם נחשף לרזי האופנה במוזיאונים?

"אני מקווה שהכל... נבקר בין השאר בארכיון הלימוד של מוזיאון FIT. ניגע במחוכים, ובעצם נראה דרך הבגדים את ציר הזמן, את השינויים החברתיים שעברו עלינו ואת המסלול שעברה האופנה מאז ועד היום".

 

מה הפריטים הכי מרגשים או מסקרנים בעינייך במוזיאונים היום?

"אני חושבת שאופנה לפני הכל צריכה לספר סיפור. הכי מרגשים אותי הפריטים שמשאירים אותנו עם לסת פעורה, וזה יכול להיות שמלה של שאנל, או ציור של שמלה מהמאה ה-18. אני אוהבת פריטים שמאחוריהם יש גם סיפור שמספר משהו מעבר לאסתטיקה, למשל שעולם הבדים הסינתטיים התפתח בצורה מאוד משמעותית כשכל המשי הועבר לצבא במהלך מלחמת העולם השנייה לתפירת מצנחים. החוסר הזה נתן דחיפה עצומה קדימה לעולם ייצור הבדים הסינתטיים שהיום אי אפשר כמעט לדמיין את העולם בלעדיהם".

 

"אופנה משקפת הרבה מעבר לטרנדים חולפים". מתוך תערוכה במטרופוליטן ()
"אופנה משקפת הרבה מעבר לטרנדים חולפים". מתוך תערוכה במטרופוליטן

 

הקורס של יערה יכלול חמישה מפגשים וייפתח באוקטובר, מיד אחרי החגים והעניין, לשמחתה גדול.

 

למי היית ממליצה להצטרף לקורס?

"לכל מי שאוהב אופנה, ואוהב לבקר במוזיאונים. כל מי שסקרן לגבי החיבור בין אופנה ואמנות. אורך כל שיעור הוא שעה וחצי והוא בימי שבת, אז הוא מתאים למי שרוצה לקחת שעה וחצי לראות דברים מרהיבים".

 

מה המסר שחשוב לך שיעבור באמצעות הסיורים ?

"חשוב לי שאנשים יצאו מהקורס עם ההבנה שאופנה מספרת סיפור הרבה יותר עמוק ומעניין על העולם ממה שהרבה פעמים נדמה לנו".

 

לפרטים והרשמה לקורס הקליקו כאן

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוצרת והיסטוריונית האופנה יערה קידר.
מומלצים