שתף קטע נבחר

הפגנות, השבתות ואיומים: בתי הספר שלא נפתחו

בעיות צפיפות בבתי ספר בחיפה ובקריית מוצקין, והורים שמאיימים לפנות להליך משפטי. עשרות תלמידי תיכון מקריית יערים ומהמגזר הערבי בלי מסגרת, וליקויי בטיחות בגני ילדים. וגם: בעיית נגישות בבית ספר באשקלון. שנת הלימודים נפתחה, אבל לא כל הבעיות נסגרו

 

פעילי מגמה ירוקה. דורשים מיהב לפעול נגד בז"ן (צילום: מגמה ירוקה) (צילום: מגמה ירוקה)
פעילי מגמה ירוקה. דורשים מיהב לפעול נגד בז"ן(צילום: מגמה ירוקה)
 

  

ברוב בתי הספר בארץ נפתחה היום (ה') שנת הלימודים כסדרה, אבל היו גם לא מעט תקלות. בחיפה והקריות לא נפתחו שני בתי ספר עם מאות תלמידים, בטלז סטון (קריית יערים) אין פתרון ביישוב לעשרות תלמידים, ובמגזר הערבי יש בעיות רישום לתיכונים וליקויים בטיחותיים בגנים.

 

בשכונת קריית שמואל בחיפה הפגינו הורים ותלמידים במחאה על הצפיפות. בית ספר 'נתיבות משה' בשכונה שייך לרשת חינוך חרדית ולומדים בו כ-400 תלמידים שמצטופפים בשטח של כ-800 מ"ר. "המצב חמור עד כדי כך שהם נאלצים לשחק בהפסקות בשירותים", אמר אחד ההורים, ראובן בן סימון, שלו ארבעה ילדים במוסד החינוכי.

 

"בית הספר קיים כבר 16 שנה ולא נוסף בו עוד מ"ר בנוי אחד", טוען בן סימון. "עמרם מצנע (ראש העיר לשעבר) הבטיח לנו שטח אבל בסופו של דבר בנו עליו את הבניין החדש של "אהרון הרוא"ה" (בי"ס ממלכתי דתי). המצב כאן בלתי נסבל, מדובר ברוב מוחלט של ילדים מהעיר ואין מקום להפלות אותם". בשעות הבוקר הפגינו ההורים והתלמידים ברחוב הראשי של השכונה ותלו שלטים בהם כינו את בית הספר "גטו".

 

בעיריית חיפה טוענים כי קרוב ל-40 אחוז מהתלמידים בבית הספר אינם תושבי העיר. "העירייה אינה מקצה שטחים, תקציבים או משאבים עירוניים למי שאינו תושב העיר. לרשות הורי השכונה עומדים בתי ספר דתיים מצוינים ואנו ערוכים לקבל כל תושב שיבקש לשלוח אליהם את ילדיו. במבנה שהעמותה הפרטית מנהלת קיימים כולל, גני ילדים ובית ספר. אנו בטוחים שאם העמותה הייתה משתמשת במבנה שהוקצה לה לצרכי בית ספר של תושבי העיר בלבד, הרי שהיו מתנהלים בו לימודים ברווחה. משימתה של העירייה היא להגן על משאביהם של תושבי העיר ולא להעביר אותם לתושבי ערים אחרות. נמשיך לחתור לפתרון לטובת ילדי קריית שמואל ולנהל את האינטרסים של תושבי העיר על פי דין, ולא על פי הפגנות אלימות", נמסר מעיריית חיפה.


בקריית מוצקין השביתו הורי כיתות ב' בבית ספר קורצ'אק את הלימודים בשכבה, על רקע צמצום הכיתות. בשנה שעברה למדו התלמידים בארבע כיתות ואילו כעת, בעקבות עזיבה של ארבעה תלמידים, צומצם מספר הכיתות לשלוש, בכל אחת מהן 34-33 תלמידים. "רק שבועיים לפני תום החופש הם פירקו את ארבע הכיתות, וכעת יש רק שלוש", זעם ליאור עוזר, אביה של יהלי. "איפה יום חג? איפה ההבטחות של נפתלי בנט על הכיתות הקטנות? הילדים במצב רגשי רע", אמר.

 

ההורים ציינו כי מדובר באזור שבו מתגוררים תושבים צעירים רבים והוא מבוקש בקרב משפחות, וסביר שבמהלך השנה יירשמו תלמידים נוספים לשכבה. "אם יגיעו עוד ארבעה שוב ייפרקו את הכיתות, ייפתחו כיתה רביעית ושוב יבלבלו את התלמידים". ההורים שוקלים כעת לפנות לדרכים משפטיות אם הבעיה לא תיפטר.

 

בנוסף, את פניו של ראש העיר חיפה, יונה יהב, שפתח את השנה בבית ספר "אילנות", קידמו מפגינים מארגון מגמה ירוקה עם מסיכות אבק, במחאה על זיהום האוויר במפרץ. המפגינים דרשו את התערבותו של יהב בפעילות נגד בז"ן ובין היתר דרשו שהעירייה תפקח בצורה הדוקה יותר על הפליטות מהמפעל.

 

קריית יערים: 40 תלמידים בלי מסגרת

הורים ל-40 תלמידים מכיתות א' עד ח' מקריית יערים (טלזסטון), הפגינו הבוקר מול בניין המועצה, בטענה שלילדיהם אין מסגרת חינוכית. ההורים ביקשו לרשום את הילדים לבתי ספר ביישוב, בהם בית יעקב ותלמוד תורה לבנים, אך סורבו בשל "אי התאמה" לטענתם. "אנחנו לא יודעים מה הסיבה לאי הקבלה", אומרת אחת האימהות, "יכול להיות שהם חושבים שאנחנו לא מספיק חרדים".

 

 

בסופו של דבר רשמו ההורים את הילדים לבתי ספר בירושלים, בידיעה שיקבלו הסעה מהרשות. "כך היה במשך ארבע שנים, אלא שבשבועות האחרונים קיבלנו הודעה שבשל בעיות תקציב ההסעות מבוטלות. לא נשלח את הילדים שלנו בתחבורה הציבורית. אם לא רוצים אותנו במוסדות החינוך ביישוב שלנו, על המועצה לספק לנו פיתרון. כרגע הילדים לא פתחו את שנת הלימודים והם יישארו בבית עד שיימצא פתרון. הבת שלי בוכה מהבוקר שהיא לא תכיר את המורה והחברות החדשות. פשוט בושה".

 

אשקלון: בית ספר לא נגיש

בין הבעיות של עשרות ומאות תלמידים, יש גם בעיות פרטניות. אבי בן חמו מאשקלון הוא אב לילד בן 18 עם צרכים מיוחדים, שעולה לכיתה י"ב. בן חמו הוא יו"ר ועד ההורים בבית ספר "מעין שרה" לחינוך מיוחד בעיר.

 

"בית הספר לא מותאם, לא מונגש ולא מתאים לאכלס אפילו תלמידים נורמטיבים", טוען בן חמו. "בית ספר הוא מחדל אחד גדול. אי אפשר להיכנס לשירותים עם כיסא גלגלים והריח שם נורא. יש מקלט תת קרקעי וכדי להיכנס אליו צריך לרדת קרוב ל-30 מדרגות, וכמובן שזה בלתי אפשרי עם כיסא גלגלים. מדובר בילדים שרובם לא יודעים לדאוג לעצמם, כמו ללכת ולחזור הביתה. הילד שלי מתנייד בכיסא גלגלים ואני בעצמי מביא אותו בגלל מערך הסעות לא מתאים, אין מעלון לכיסא גלגלים. זה סיפור מורכב".

 

מהעירייה נמסר בתגובה: "בית הספר סובל מהזנחה של עשרות שנים עד שראש העירייה איתמר שמעוני הנחה לשפץ אותו באופן מקיף ויסודי. בחודש שעבר התקבל ממשרד החינוך אישור לתוכנית אדריכלית לבית הספר כולל תוספת של 300 מ"ר. אנו בוחנים מקום חלופי עד לסיום העבודות ומקווים שעד סוף השנה הבאה יהיה לתלמידים בית ספר מצויד, חדש ומאובזר העונה על כל הצרכים".

 

המגזר הערבי: תלמידים בלי תיכון, ליקויים בגנים

גם במגזר הערבי פתיחת שנת הלימודים לא עברה היום באופן חלק לגמרי. הורים לתלמידי תיכון הפגינו ואחרים לקחו את ילדיהם מגנים שלטענתם סובלים מליקויי בטיחות.

 

 

בכפר מיסר סמוך פרדס חנה, עשרה תלמידים בני 13 שעלו לכתה ט' הופתעו כאשר נודע שהם לא נקלטו באף בית ספר. "הם נרשמו ללמוד בתיכון 'אבן אלהית'ם' בבקה אל-גרביה ורק אתמול קיבלו הודעה שהם לא התקבלו". בשעות הבוקר התלמידים והוריהם הפגינו במרכז הכפר. הם הניפו שלטים עליהם נכתב "רוצים תיכון בכפר", "לא רוצים ללמוד מחוץ לכפר", "כולם מפקירים אותנו".

 

התלמיד סאג'ד מג'אדלה: "נרשמנו ללמוד בתיכון בבקה כי עד היום אין אצלנו בכפר תיכון שיקלוט אותנו. אתמול הופתענו כשהודיעו לנו שלא התקבלנו לבית הספר בבקה שהיינו אמורים ללמוד בו. כולנו קנינו בגדים וספרים לפי דרישת בית הספר אבל בסוף לא רצו אותנו. מאוד כואב לנו שלא נפתח את שנת הלימודים כמו כולם".

 



העבודות שעוד לא הסתיימו בגני הילדים בבקה אל גרביה ()
העבודות שעוד לא הסתיימו בגני הילדים בבקה אל גרביה
 

ראש ועד ההורים, סמיח עמארנה: "לא נעבור על העניין בשתיקה. אם לא נמצא פתרון לתלמידים אז נשקול להכריז על שביתה פתוחה. הגיע הזמן לבנות לנו תיכון שיקלוט את כל התלמידים, במקום ללמוד מחוץ לכפר".

 

בעיה בגני הילדים

הורים בשני גני ילדים בבקה אל-גרביה לא הסכימו שילדיהם ילמדו בכיתות שלטענתם לא מוכנות, יש בהן ליקויים ואין בהן חשמל ומזגנים. בכיתות אפשר לראות כבלים חשמליים חשופים, קרמיקה בקרטונים

 בתוך השירותים, מתחם ללא ריצוף, חתיכות ברזל חשופות, תקרה פתוחה ונזילת מים. ההורים הגיעו לגנים, החזירו את ילדיהם לבתים ואיימו שהם ישביתו את הלימודים אם העירייה לא תשלים את החסר.

 

סמיר מסארווה: "הייתי בעבודה וכשנודע לי על המצב החמור חזרתי לעיר ואספתי את בני מהגן. בושה וחרפה לפתוח שני גנים עם ליקויים מסכני חיים, אנחנו לא נסכים להפקרת ילדינו. אני אישית מעדיף שהילד שלי יישאר בבית, עדיף לו מכיתה שמסכנת את חייו".

 

מעיריית בקה אלגרביה נמסר בתגובה: "בקשר לתלמידים מכפר מיסר, הם לא התקבלו בבית ספר תיכון 'אבן אלהית'ם' ושיבצנו אותם לתיכון אחר שככל הנראה הם לא רצו ללמוד בו. בעניין הגנים, מדובר בשני גנים חדשים שבהם לא הספיקו להשלים את כל העבודות. בימים הקרובים נשלים את העבודה כדי לספק אווירה נוחה לתלמידים ולכל הצוות החינוכי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראובן בן סימון
הפגנה בחיפה, היום
צילום: ראובן בן סימון
מומלצים