שתף קטע נבחר

המשמר האזרחי 2016

עמותת מגן יהודה הוקמה ב-2004 כדי לעזור לצה”ל בהגנה על ישובים סמוכי גדר. מאז היא מתרחבת כל הזמן ועכשיו מגיעים ראשיה לביקור בארה”ב

בוקר אחד, לפני חודשיים, קיבל שוקי גלבוע התראה על כך שדמות חשודה חצתה את גדר היישובשבו הוא מתגורר.תוך דקות עזב את הכל לבית של משפחה מקומית בקריית ארבע. הוא הבחין בנערה שוכבת פצועה במיטתה עם פצעי דקירה רבים, ואילו המחבל שארב להם בבית החל לתקוף אותו בסכין.

 

גלבוע נפצע קשה. הוא איבד את עינו ונפצע קשות ברגלו. בין הטיפולים הקשים והניסיון לשקם את חייו, הוא לרגע לא מצטער על הצטרפותו לכיתת הכוננות, ובחודש הקרוב יסייר כאן בינינו לספר את סיפורו ולבקש את תמיכת הקהילה המקומית בחיזוק כיתות הכוננות בישראל, הכוח הדומם של העורף.

 

גלבוע מצטרף לביקור ראשון של עמותת מגן יהודה בארה”ב."העמותה", מספר צור מאיר, שעומד בראשה, הוקמה בשנת 2004 מתוך צורך ומצוקה של היישובים סמוכי הגדר. למאיר חשוב להדגיש שאין בהקמת הכיתות האזרחיות אינדיקציה לפגם ביכולת של הצבא להגן על התושבים, כי אם פתרון קונקרטי לבעיה שהתושבים מבינים ומכילים.

 

צור מאיר. "8000 אנשים שמוכנים לסכן את עצמם בכל רגע נתון" ()
צור מאיר. "8000 אנשים שמוכנים לסכן את עצמם בכל רגע נתון"

 

"אירעו יותר ויותר אירועי חדירה של מחבלים לישובים. זה היה בשלהי האינתיפאדה השנייה. המציאות הובילה אותנו להבין שאנחנו צריכים להיות הכוח הראשוני שמגן על היישוב ואנשיו במקרים של תקיפות וחדירות. כיתות הכוננות הוקמו בישובים למעשה עוד בשנות ה-90 על ידי הצבא מתוך הבנה שהוא אינו יכול להיות בכל מקום. בישובים סמוכי גדר לצד גבולות הוקמו כיתות כוננות שמורכבות ממתנדבים מתוך הישוב והם היו הראשונים להגיע לקו הסכנה בעת אירוע טרור ובשעת חירום”.

 

הצורך עלה עם השנים כשהיום, מעיד מאיר, קיימות למעלה מ-430 כיתות ברחבי הארץ, עם 8000 אזרחים מתנדבים. "זה מספר עצום של אנשים שמוכנים לסכן את עצמם בכל רגע נתון כדי להגן על הקהילה שלהם".

כיתות הכוננות שייכות באופן בלתי פורמלי לצבא והמשטרה והמתנדבים קיבלו את אישור הצבא לשאת בנשק, מתוך הבנה זאת כי האזרח הוא זה שיידרש לתת את המענה הראשוני לאיום הטרור עד להגעת כוחות הביטחון. "אנחנו פועלים כדי לסייע לצבא, להעצים את יכולות ההגנה והביטחון, לשמור ולהציל את חייהם של הסובבים”. מאיר, שגם בעצמו מכהן כפעיל כיתת כוננות בישוב שערי תקווה, מספר שהמתנדבים כולם דרוכים ומוכנים בכל עת.

 

"המתנדבים בכיתות הם אנשים שמגיעים מכל חתכי האוכלוסיה. גברים, נשים, כאלו שבדיוק אחרי שחרור או בעלי משפחות ועבודות תובעניות. אנשים שמתנהלים כיחידה בפני עצמה בכל ישוב וישוב. זה לא פשוט", הוא מתאר. "זה יכול להיות משפחה שיושבת בערב שבת כשלפתע יש קריאה שדורשת מאחד מבני המשפחה לצאת בידיעה שיש סיכון שהוא לא יחזור. זה יכול לקרות באמצע יום עבודה או בבית של שכנים".

 

המתנדבים מתייחסים לכיתות במלוא הרצינות אך חוששים, בעיקר בחודשים האחרונים לאור ה'תמורות' שנעשו בפיגועי הטרור וריבוי מקרי האלימות, שאין להם את הכלים והמידע המספק כדי להוות כוח חזק מספיק כנגד אותם איומים. "הצבא מספק לכל המתנדבים יום אימונים אחד בלבד בשנה", הוא מסביר ומיד מסייג שאין כאן טענות כלפי הצבא. "העמותה של מגן יהודה הוקמה על ידי מדריכים לשעבר בלוחמה בטרור שראו את הצורך המהותי של אימונים נוספים למתנדבים. נדרשים להם יותר יותר כלים יותר ידע ואימונים כדי ללמוד להתמודד עם הפעילות הכל כך מורכבת לה הם נדרשים".

 

ממקימי כיתות הכוננות, אוהד דריבן ()
ממקימי כיתות הכוננות, אוהד דריבן

 

מאיר גאה לספר שהפעילות של הכיתות הוכחה בעיקר על רקע אירועי הטרור האחרונים, ושוקי גלבוע מהווה דוגמא מצוינת. "המשימה היא לפני הכל לטפל באירוע, למגר ולהרגיע את המצב עד שיגיע הצבא".

 

מגן יהודה, עמותה ללא מטרות רווח, עיצבה תכנית אימונים למתנדביה. "בנינו תכנית אימונים שנתית שמטרתה לשפר את המוכנות להתמודד עם תרחישי טרור וכוללת כמה אימונים בשנה. בכל אימון עובדים על טכניקות ומקרים שונים. הצבא במידה רבה עוזר בתכנון, בשימוש במתקנים וכלים שונים ועוד".

 

מאיר לא מתאר סיטואציה שבה מקבלים התושבים באהבה את התפקיד מסכן החיים הזה שנותר פרוץ, אבל הם כן מקבלים את המציאות בהבנה. "אנחנו לא מקבלים את זה בשיוויון נפש אבל זו המציאות ואנחנו רוצים להתמקד בלהגביר ביטחון בקרב האזרחים, שהיום למעשה הם אלו שבחזית".

 

סיפור אישי. שוקי גלבוע , חבר כיתת הכוננות שיגיע לספר את סיפורו ()
סיפור אישי. שוקי גלבוע , חבר כיתת הכוננות שיגיע לספר את סיפורו

 

לארה"ב הם מגיעים לחמישה ביקורים בקהילות השונות ומקווים להגיע לכמה שיותר יהודים וישראלים מקומיים. "הרעיון להגיע לביקור נולד מתוך הצורך להגביר את הפעילות שלנו. להגיע ליותר ישובים ולתת מענה טוב יותר. אנחנו רוצים לרתום חברים שיהיו שותפים למעגל של ערבות הדדית רחבה. מדובר במתנדבים והדרך שלנו לתת להם היא לסייע להם בכבוד, חיזוק והערכה. הכמיהה שלנו", הוא מדגיש, "היא להעניק להם מעטפת מקצועית, שיהיו להם יותר כלים, אימונים, לימודים שיאפשרו להם לעשות את הדברים הכי טוב ואפקטיבי שניתן".

 

עם המציאות המשתנה, מאיר מספר שכל ישוב מתמודד עם איומים משלו בעלי אופי אחר וסכנות משתנות והתקווה היא להעניק לכיתת כוננות של כל יישוב את האימונים המדויקים עבורה. "הייתי רוצה שיכירו אותם שיסייעו בתרומה שתוכל לחזק את החוסן של המתנדבים ואת מדינת ישראל.אנחנו מקווים"הוא מסכם, "שיכירו וייחשפו לפעילות המדהימה הזו אפילו בישראל לא מכירים ומוקירים מספיק את אותו כוח חבוי של מדינת ישראל זו התנדבות הכי אלטרואיסטית שיש".

 

במסגרת המפגשים שיערכו כאן יספר שוקי גלבוע את סיפורו האישי והמתנדבים יספרו על העבודה והצרכים המידיים, בתקווה לגייס אהדה ותרומות, ובכך, הם מבקשים, לחזק את ביטחון האוכלוסיות השונות בישראל.

 

למידע על העמותה והמפגשים המתוכננים: tzur@magenyehuda.net

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים