שתף קטע נבחר

מיאלומה נפוצה: להפוך ממחלה יתומה למחלה כרונית

בעשור האחרון עבר הטיפול במחלה שינוי דרמטי ומספר אפשרויות הטיפול במיאלומה נפוצה גדלו משמעותית והביאו לגידול ניכר בשיעורי ההישרדות של החולים אנו מאמינים שהמחלה תהפוך בקרוב לכרונית

בשיתוף העמותות אמ"ן וחליל האור

 

מיאלומה נפוצה היא מחלת סרטן חשוכת מרפא של מח העצם. במיאלומה נפוצה, תאי הפלסמה (שמייצרים נוגדנים שעוזרים לגוף להילחם בזיהומים) הופכים לממאירים, מתרבים באופן בלתי מבוקר "ומגיעים" עם מחזור הדם לאזורים רבים בגוף. מכאן אגב שמה: "מיאלומה נפוצה".

 

במשך שנים ארוכות נחשבה המחלה ל'יתומה', ללא אב ואם, שלא מתבצע מחקר מספק בעניינה ולכן לא היו בנמצא תרופות ומענים רפואיים הולמים לחולים בה. בעשור האחרון עבר הטיפול במחלה שינוי דרמטי ומספר אפשרויות הטיפול במיאלומה נפוצה גדלו משמעותית והביאו להכפלת שיעורי ההישרדות של החולים.

 

מיאלומה נפוצה שכיחה אצל מבוגרים. הגיל הממוצע של החולים במחלה הוא שנות ה-60 המוקדמות. רק 5-10% מהמטופלים צעירים מ-40 מדי שנה מדווחים כ-350 מקרים חדשים של מיאלומה בישראל.

 

השכיחות נעה בין 3 ל-5 מקרים חדשים ל-100,000 בשנה. מספר המקרים המתגלים מדי שנה עולה בהתמדה, בעוד שהגיל בו המחלה מתגלית נמצא במגמת ירידה. הסיבות לכך אינן ברורות עד תום אולם יש המעריכים כי חלק מההסבר לתופעה טמון בשיפור המודעות למחלה וגילוי מוקדם שלה (לעתים עוד בשלב שאיננה גורמת לתסמינים).

 

מתחילת שנות ה- 60 ועד תחילת שנות ה-2000, התפתחות הטיפול במחלה הייתה איטית במיוחד.

 

תרופות ספורות בלבד שירתו את המטופלים לאורך שנים אלו. לעומת זאת, מתחילת שנות ה-2000 (ואם לדייק, החל משנת 2005) ועד היום, במשך עשר שנים בלבד, הצטרפו לסל התרופות המיועדות לחולי מיאלומה נפוצה מספר גדול של תרופות וטכנולוגיות, המבוססות על גישות טיפול מגוונות. מספר התרופות שפותחו בעשור זה עולה על כל מה שפיתחו במשך 40 השנים שקדמו להן.

  

חשיבות ריבוי התרופות למיאלומה 

מיאלומה היא מחלה מורכבת לטיפול ובלתי ניתנת לריפוי, עם הישנות בלתי נמנעת כמעט בקרב כל החולים. עם כל הישנות, המחלה הופכת, בדרך כלל, לאגרסיבית ולקשה יותר לטיפול.

 

הישנות המחלה מפחיתה את משך ההישרדות, בפרט אצל חולים שקיבלו קודם לכן טיפולים מסוגים שונים. לכן, כדי להתמודד עם המחלה יש לספק 'כלי נשק' שהמחלה 'עדיין לא מכירה'. מכיוון שכך, כל תרופה שמצטרפת למדף התרופות, יכולה לחולל הבדל של חיים ומוות למתמודדים עם מחלת המיאלומה. לא פחות מכך. ישנה חשיבות גדולה מאד לתת את התרופות החדישות בשלבים מוקדמים על מנת לקבל תגובה טובה יותר.

 

מטרת העל של המחקר בתחום המיאלומה הנפוצה, היא להפוך את המחלה ממחלת סרטן חשוכת מרפא, למחלה כרונית שניתן לחיות איתה באיכות חיים טובה לאורך זמן. העשור האחרון, שהביא עמו כל כך הרבה בשורות עבור המתמודדים עם מיאלומה נפוצה, מייצר הרבה אופטימיות הן בקרב הרופאים והחוקרים והן בקרב המתמודדים עם המחלה.

 

המרפא, כך מקווים, נמצא מעבר לפינה. בהחלט ניתן לצפות, להיות אופטימיים ולקוות, שבעתיד הנראה לעין תהפוך המחלה לכרונית – בזכות תרופות וטכנולוגיות רפואיות שפותחו ויפותחו ויתנו מענה הולם לצרכיהם של המתמודדים עם מיאלומה.

 

עמותת אמ"ן – האגודה למיאלומה נפוצה, הוקמה על ידי חולים ובני משפחות ומשמשת כבית לכל חולי המיאלומה בישראל. העמותה פועלת בשיתוף עם בכירי הרופאים ההמטולוגים בישראל במטרה להבטיח למתמודדים עם המחלה, תמיכה, נגישות למידע עדכני, לתרופות ולדרכי הטיפול מתקדמות ויעילות, בכוונה למצוא מרפא למחלה.

  

הכותבת היא מנכ"לית עמותת אמ"ן

 

הכתבה מוגשת בשיתוף העמותות אמ"ן וחליל האור

שירות לציבור. מוגש בחסות חברת יאנסן




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מגוון טיפולים למיאלומה נפוצה
צילום: shutterstock
ורדה שהם
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים