שתף קטע נבחר

פצצת הסירחון של הרצליה

הלכו בעקבות הריח: תושבים בהרצליה גילו חומרים מזוהמים מבעבעים לקרקע שעליה מתוכננת לקום שכונה בת 3,000 דירות. "זה בלתי נתפס, איך מתכוונים להביא אנשים לגור כאן בלי לבדוק עד הסוף את מהות הזיהום?"

מפעל התעשייה הצבאית בהרצליה נסגר לפני שנים רבות, אבל הזיהום שהוא השאיר אחריו ממשיך לפגוע בתושבים עד היום: אחרי שנחשפו רמות הרעילות של הכתם הצהוב בים מול הרצליה, כעת מתברר שבאדמות המפעל ההרוס מבעבעים חומרים מזוהמים, שנראים ומריחים כמו נפט ודלק.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה הירוקה

 

נפט מזוהם מבעבע מהאדמה

בחודשים האחרונים מקדמת המדינה במהירות, תוך שימוש בוועדות מיוחדות עוקפות הליכי תכנון, תוכנית בנייה נרחבת באזור אפולוניה, צמוד לשכונת נוף ים במערב הרצליה. על פי התוכנית, שכונת ענק בת 3,000 דירות תיבנה בשטח הפתוח שצמוד למבצר ולגן הלאומי, וחלק מהבתים יוקמו על האדמות המזוהמות של תעש, במצוק המרהיב שמעל לחוף אפולוניה. כיום הפך האזור למקום מקלט לעדר צבאים גדול, וניתן לפגוש שם גם תנים, שועלים, צבים, קיפודי חולות ובעלי חיים נוספים שמאבדים את שטחי המחיה שלהם לטובת הערים המתרחבות.

 

התוכנית עוררה התנגדות רחבה בקרב תושבים באזור, ואליהם הצטרפו עיריית הרצליה ועמותת “אדם טבע ודין”. המתנגדים טוענים שהתוכנית אושרה שלא כדין משום שלא בוצע סקר קרקע לבחינת היקף הזיהום באדמות תעש, ושהמדינה מתעלמת מהאפשרות להקים את השכונה מעברו השני של כביש החוף, בשטח של שדה התעופה הרצליה. "זה שדה שמשרת 60 בעלי מטוסים פרטיים, אבל המדינה נמנעת מלפנות אותו בגלל כל מיני בעלי עניין ואינטרסים", מאשימים מתנגדי התוכנית, שדורשים להפוך את השטח המיועד לבנייה לשמורת טבע ופארק ציבורי.

 

בשבועות האחרונים גילו מתנגדי התוכנית את זיהום הדלקים המבעבע: אחד ממובילי המאבק, דרור בן עמי, הריח ריח חשוד, בדק ומצא שטח נרחב שמזוהם בדלק. מדובר בכתם דלק פעיל, וניתן לראות בתוכו את הבועות שנוצרות מבעבוע הדלקים. לא ברור אם הדלק מגיע ממכלים שנותרו באדמה והתבקעו או שהוא הוזרם בעבר לבורות ספיגה - והחשש הוא שגם מי התהום זוהמו. "לא ייתכן שמתכוונים להביא אנשים לגור כאן בלי לבדוק עד הסוף את הזיהום הזה", אמר בן עמי. "זה בלתי נתפס שמישהו זיהם ככה את האזור המדהים הזה. צריך לנקות אותו ולשמר אותו".

 

יצוין כי בימים אלה נעשה במקום סקר מקיף של רשות המים לבדיקת היקפי הסיכון והמזהמים במי התהום. זאת לאחר שהמדינה ניסתה למנוע תחילה את ביצוע הבדיקות, ככל הנראה מחשש לגילוי זיהומים שיעכבו את הבנייה.

 

תעש הרצליה היה אחד משורת מפעלים מזהמים של התעשייה הצבאית, ולאורך השנים הוא הזרים לפי החשד כמויות גדולות של חומרים רעילים לקרקע. לפני כ־30 שנה הושמד המפעל כתוצאה מפיצוץ, אך מאז הזיהום שהוא הותיר אחריו לא טופל. באחרונה חשף "ידיעות אחרונות" כי הכתם הצהוב שצף זה שנים בים מול חוף אפולוניה אינו "בעיה אסתטית" כפי שטענו במשרד להגנת הסביבה, אלא מצבור של חומרים רעילים ומסוכנים שמקורם במפעל תעש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים