שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

בחירות במרוקו: סקרי דעת קהל - מחוץ לחוק

משרד הפנים במדינה הודיע כי אין לבצע סקרים לקראת הבחירות בעוד כשבועיים - וכי מדובר בעבירה פלילית שעונשה עלול להגיע למאסר וקנס של 10,000 דולר. "המטרה היא למנוע השפעה על הבוחרים", נמסר

סקרים, רבותיי, סקרים – אבל לא במרוקו. בחודש הבא יגיעו מיליוני בעלי זכות הצבעה במדינה הצפון-אפריקנית כדי לבחור את נציגיהם בפרלמנט. אחת הסוגיות שעלתה לכותרות בשבועות האחרונים במדינה היא ההחלטה השנויה במחלוקת של משרד הפנים לאסור לפרסם או לבצע סקרים – ואף הפיכתם לעבירה פלילית. עיתונאים מודים כי מדובר בפגיעה בחופש הביטוי אך משתפים פעולה: "זו החלטה נכונה".

 

כמעט חמש שנים חלפו מאז הבחירות האחרונות לבית המחוקקים במרוקו, והן הסתיימו עם ניצחון של האיסלאמיסטים המתונים שהרכיבו את הממשלה הנוכחית בראשות מפלגת הפיתוח והצדק. בהודעה שפורסמה על ידי הממשל לפני כחודש נטען כי המטרה של איסור סקרים היא "לשמור על האמינות וטוהר המידות של מערכת הבחירות ולמנוע כל דבר שעלול לתרום להכוונת הרצון של הבוחרים".

הפרלמנט במרוקו ()
הפרלמנט במרוקו
 

המשמעות היא כי מ-23 באוגוסט, יום פרסום הודעת הממשל, ועד ליום קיום הבחירות – 7 באוקטובר – יחול איסור גורף על קיום ופרסום סקרי דעת קהל. כמו כן נקבע כי מי שיפר את ההנחיה יעבור עבירה פלילית שעשויה להגיע למאסר של בין חודש לשנת מאסר וכן קנס כספי בין 5,000 ל-10,000 דולר.

 

המצדדים בהחלטה סבורים כי אכן יש לסקרים השפעה רבה מדי על נטיות לבו של הבוחר ביום ההצבעה, וגם מיישרים קו עם השלטונות שמסבירים כי כל עניין סקרי דעת הקהל אינו מעוגן בחוק ואינו נמצא תחת מעקב. עבד א-לטיפ והבי, חבר המועצה הלאומית של מפלגת "אל-אסאלה ואל-מועאסרה (האותנטיות והמודרנה)", אמר בראיון לערוץ הבין-ערבי "אל-חורה": "המטרה של ההחלטה היא להבטיח שיהיה שוויון בין המפלגות השונות. אין חוק שמסדיר את עניין הסקרים ולכן נוצרת אנרכיה שעשויה להשפיע על התוצאות של הבחירות".

מלך סעודיה עבדאללה עם מלך מרוקו מוחמד השישי (צילום: AP) (צילום: AP)
מלך סעודיה עבדאללה עם מלך מרוקו מוחמד השישי(צילום: AP)
 

עיתונאית מוכרת במדינה אמרה: "בהחלט מדובר בהצרה של חופש הביטוי במדינה. אך אנחנו צריכים לשאול את עצמנו אם יש לנו באמת מרכזי מחקר מדעיים שמתמחים בסקרי דעת קהל ואם יש חוקים שמסדירים את התחום הזה. מכאן אנחנו צריכים להתחיל". עיתונאית אחרת דווקא סבורה כי "מדובר החלטה נכונה. הסקרים יכולים להיות מכוונים שישרתו מפלגה מסוימת על חשבון מפלגה אחרת".

 

בין מי שתומך או מתנגד להחלטה הלא שגרתית, לא מעטים תוהים במרוקו מה מנע מהשלטונות להסדיר בחוק את תחום סקרי דעת הקהל בייחוד מתוקף היותן חלק חשוב מכל הליך בחירה.

 

במקביל מנעו השלטונות משייח סלפי להתמודד ברשימה של מפלגת הפיתוח והצדק. "עמדותיו נוגדות את העקרונות הדמוקרטיים", טענו השלטונות, ועורר את זעמו ואת זעם המפלגה שעומדת בראש הקואליציה הממשלתית בראשותו של ראש הממשלה, עבד אלאילה בן כיראן. הצעדים האחרונים של השלטונות גם בעניין איסור הסקרים וגם בעניין איסור השתתפותו של השייח הסלפי יצרו מתיחות בין שר הפנים המרוקני שממונה במדינה על ידי המלך לבין שר המשפטים והחירויות שנמנה עם מפלגת השלטון האיסלאמיסטית.

 

במהלך חמש השנים האחרונות הוטחו בממשלה ביקורות חריפות בייחוד על רקע טיפולה בבעיות הכלכליות. הבחירות הקודמות התקיימו לאחר שהמלך, מוחמד השישי, הכריז על שינויים בחוקה שיעניקו סמכויות רחבות יותר לממשלה. זאת על רקע גל הפגנות מחאה בהשראת ה"אביב הערבי" של מתנגדי ומבקרי המשטר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים