yed300250
הכי מטוקבקות
    הגן היפני
    מסלול • 25.09.2016
    סוף שבוע בגלבוע
    לדהור דרך הנוף שבו שאול נפל על חרבו, לבקר במוזיאון הוותיק לפוחלצים, לטייל בגן יפני יפהפה, לאכול ארוחת שף או אוכל של אמא, ולישון בסוויטה מבודדת • כמה המלצות לטיול באזור הגלבוע | תהל בלומנפלד
    תהל בלומנפלד

    טיול ג'יפים בגלבוע: משאול המלך ועד אורד וינגייט

     

    הדרך הכי טובה להכיר את הגלבוע – שהוא למעשה לא הר אחד אלא רכס הרים, המהווה את השלוחה הצפונית של הרי השומרון – היא באמצעות טיול ג'יפים. גובהן של פסגות הגלבוע נע בין 300 ל־500 מטר, ומדריך ג'יפים מיומן יוכל לקחת אתכם לעבר הפסגות בנסיעה איטית כך שתחוו את כל עוצמת ההר.

     

    אל הטיול בגלבוע הגענו בהמלצת עמותת “הצפון הקרוב” שמקדמת את התיירות באזור עמק המעיינות, בית־שאן, גלבוע והגליל התחתון (למידע נוסף: www.tour-mgb.org.il).

     

    דני הרן, ג'יפאי ותיק, מכיר את הגלבוע כמו את כף ידו. בג'יפ הירוק שלו, שזכה לשם "דניג'יפ", הוא מנווט בין עצי האורן המחטיים, שמהווים את רוב הצומח על הרכס בעונה זו של השנה. עם בוא הגשמים והאביב, תתכסה האדמה בשמיכת פריחה עשירה וצבעונית. כרגע, מלבד עצי האורן, ניתן לראות גם עצי חרוב, אלה וזית, ביניהם גם לא מעט תינוקות־עצים שניטעו בשנים האחרונות כדי לשקם את החורש הוותיק, שחלק מעציו פשוט קורסים.

     

     

     

    את הנסיעה מתבל הרן בשלל סיפורים – האזור עשיר בסיפורי תנ"ך, ולא רק זה של קרבות שאול המלך והפלשתים, שהתרחשו ממש כאן. גם סיפורו של אורד וינגייט, הקצין הבריטי שהיה תומך נלהב של ישראל, קשור קשר הדוק לאזור, שבו הקים את פלגות הלילה המיוחדות שלו, שהתמחו בלחימת שטח בלילה, בסוף שנות ה־30. גם סיפורו של קו הנפט שעבר במקום וספג התנכלויות מצד התושבים הערבים עולה בסיור, ובנימה אקטואלית יותר גם קו רכבת העמק, שאת מסילתה רואים מנקודת התצפית בהר שאול. מאותה נקודת תצפית רואים גם את הפסלים הסביבתיים שנוצרים בשדות עמק חרוד, באדיבות חקלאי האזור שזורעים חיטה בצבעים שונים וזה יוצר מראה מיוחד על הקרקע.

     

    הטיול מיועד לעד שבעה אנשים, אורך כשעתיים ועולה 700 שקל, כולל עצירות לנשנושים. אפשר גם קבוצות גדולות יותר בשילוב ג'יפים נוספים.

     

    דניג'יפ, כפר יחזקאל, 5503717־050, www.danyjip.com

     

    מוזיאון בית שטורמן: פוחלצים וחיות אחרות

     

    מוזיאון בית שטורמן
    מוזיאון בית שטורמן

     

    כשנכנסים למוזיאון החביב הזה, המוזיאון הראשון להתיישבות שהוקם בארץ, נדמה כאילו הזמן עצר מלכת. אל תצפו לארכיטקטורה מרהיבה או למוצגים מנקרי עיניים. העניין כאן הוא הפשטות, והיא פשוט כובשת. המוזיאון, שנחנך ב־1941, מנציח את זכרו של חיים שטורמן, ממנהיגי השומר וההגנה, חבר עין חרוד, מעין מוכתר שעורר הערצה בקרב יהודים וערבים כאחד, שנפל ב־1938 בעת שרכבו עלה על מוקש בעמק בית־שאן. עם השנים ידעה המשפחה הרבה צער: גם בנו של חיים שטורמן, משה, וכן שני נכדיו, חיים ואמיר, היו בין הנופלים במלחמות ישראל.

     

     

    המוזיאון שוכן במבנה המיועד לשימור בקיבוץ, והאטרקציה העיקרית בו היא אוסף הפוחלצים שלו, המציג את מיטב הטבע והחי של אזור הגלבוע. באוסף, המצוי מאחורי תאי זכוכית (כך שתשכחו מלגעת), מצויים ציפורים, טורפים, פרפרים וגם נחש צפע. במרכז האולם מוקדש אגף לבעלי החיים שהם בעצם טעויות של הטבע – למשל חיות בעלות שני ראשים או שש רגליים. כל בעלי החיים במקום נמצאו מתים, ורק לאחר מכן פוחלצו.

     

    בחצר ההנצחה מצויים מגוון פריטים מתולדות המלחמה על הארץ, בהם תותח ההרים הצרפתי הידוע בשם נפוליאונצ'יק, הדוידקה שניצחה בקרב על בית־שאן, משאית משוריינת מימי שיירות באב אל וואד וגם סליק נשק שנותר במקומו, מוסתר מאחורי דלת מתכת. מהצד הפחות קרבי של מפעל ההתיישבות מוצגים אוצר מפות נדיר של האזור, מסמכים המעידים על קניית אדמות העמק וכן תמונות מראשית ההתיישבות באזור.

     

    בימים אלה מוצגת במוזיאון תערוכת צילומים של ציפורה דוד (1882־1936), שעלתה לארץ ישראל ב־1923 וצילמה בעיקר בקיבוץ עין חרוד. בתערוכה מוצגים כ־70 העתקי צילומים, ברובם דיוקנאות של ילדי וחברי הקיבוץ, וכן צילומים מעבודת המשק.

     

     

    מוזיאון בית שטורמן, עין חרוד, הכניסה דרך עין חרוד מאוחד, צומת תל יוסף, 6486328־04, א'־ה' 9:00־15:00, שישי וערבי חג בתיאום מראש, שבת 11:00־15:00.

     

    גן יפני חפציבה: תמונה בתוך תמונה

     

    בקיבוץ חפציבה מסתתר לו גן יפני קסום ומינימליסטי. מכירים את הפאר וההדר של הגנים הבהאיים בחיפה? אז בדיוק ההפך. גן יפני הוא בעצם תמונת נוף: הבריכה היא ים, הסלעים הם צוקים, ולכל פרט יש חשיבות וסמליות. הגנים היפניים החלו להתפשט ברחבי העולם לאחר שאנשי אצולה שהפרוטה מצויה בכיסם רצו לעצב לעצמם תמונת נוף מול החלון.

     

    הגן בחפציבה נולד עקב סיפור אהבה, לא פחות, בין תנועת המקויה לקיבוץ. המקויה היא תנועה נוצרית המחוברת אל שורשי התנ"ך, שתלמידיה הגיעו לארץ כדי להבין טוב יותר את התנ"ך ואת הברית החדשה. התלמיד הראשון הגיע אל קיבוץ חפציבה, ולימים הגיע בעקבותיו גם אדריכל הגנים יוהצ'י גוטו, שהקים את הגן כמתנה מהתנועה לקיבוץ.

     

     

    הגן היפני של חפציבה יפה לא רק בזכות עצמו, אלא גם בזכות תמונת הנוף האמיתית המשמשת לו רקע. מצד אחד מרגלות הר הגלבוע, ומהצד השני תצפית יפהפייה על עמק חרוד — השדות ובריכות הדגים — התחום על ידי רכס רמת יששכר.

     

    נעמה עמית, דור שלישי בקיבוץ, מעבירה בגן היפהפה סיור מודרך (בתשלום, המשתנה לפי אופי ההדרכה) שבו היא מסבירה על בני המקויה אוהבי ישראל, על הקשר המיוחד שלהם אל הקיבוץ וגם על האלמנטים מהתרבות היפנית המשולבים בגן, ולכל אחד מהם משמעות — מהדגים ועד הגשר. ניתן להוסיף הדרכה לילדים המלווה באביזרים ובסיפורי עם מיפן.

     

    הגן היפני, חפציבה, בתיאום מראש (נעמה עמית, 6634348־‭,(054‬ לפרטים: בדף הפייסבוק גן יפני חפצי־בה.

     

    קימל בגלבוע: סעודה בתוך גלויה

     

    קימל בגלבוע
    קימל בגלבוע

     

    עוד לפני שמגיע האוכל, העניין במסעדת השף קימל בגלבוע הוא הנוף. וייאמר לזכותה של המסעדה, של שאול בן־אדרת, שהיא מנצלת היטב את המשאב הטבעי הזה. רוב קירותיה הם בעצם חלונות ענק, שמאפשרים סעודה בתוך גלויה. בחוץ התקינו גם "עמדת צילום" תחת חופת פרחים, שתאפשר לסועדים להצטלם על רקע הנוף ולקדם את המסעדה ברשתות החברתיות.

     

    התפריט עמוס מנות מז'אנרים שונים, כך שכל אחד יוכל למצוא פה את מבוקשו – אסטרטגיה חיונית במסעדה שחלק ניכר מקהל היעד שלה מורכב ממשפחות מטיילים. יש עיקריות בשריות (מאנטריקוט ועד המבורגר, דרך מנות מפעימות ממש כמו פילה בקר וכבד אווז), וכאלה על טהרת הדגה (דגים שלמים או פילה ממגוון סוגים), וגם פסטות לצמחונים. מנות הילדים טעימות ומשביעות, ולגמרי לא מזלזלות בסועדים הצעירים. באגף הקינוחים לכו על אצבעות שוקולד רושה עם קראנץ' אגוזים (44 שקל). טווח המחירים נע בין 80 ל־140 שקל לעיקריות המשוכללות, ובראשונות כדאי להקדיש כמה ביסים ללחם הבית הנהדר.

     

    קימל בגלבוע, אתר סקי, דרך נוף גלבוע, א'־ג' 12:00־22:00, ג'־שבת 09:00־23:00, 6895566־04.

     

    אסתרנה: מהסירים של אמא

     

    החלל המפואר והמרשים של מסעדת אסתרנה נמצא בניגוד גמור למתחם צים סנטר שבו היא נמצאת. פותחים את הדלת – וכל רשתות האופנה נשארות מאחור. לכאן באים לאכול, ולאכול טוב. אסתרנה היא סבתו של שלומי בלאוי, בעל המקום, שם שמרמז על אוכל ביתי. ואכן, התפריט משלב בין מטבח ביסטרו מודרני לבין נגיעות ביתיות שלהן אחראית אמא של בלאוי, כמו למשל ממולאים צמחוניים או "הקבב של אסתר" – קבב בקר המוגש על סלט עגבניות פיקנטי בתוך טורטיה צרובה.

     

     

     

    המנות במסעדה מחולקות לשלושה אגפים – 59, 69 ו־79 שקלים – כשכל אגף מכיל מנות לבחירה. לפתיח כלולה במחיר ערכת סלטים ולחם פרנה (לחם מרוקאי) טעים. בין הסלטים: מטבוחה, חצילים, חומוס, ביצים, גזר עם צ'ילי מתוק וחריף וגם אחד מפתיע ממש – סלק לא מבושל עם חמוציות. האוכל טעים ומשביע, המחירים כאמור נוחים מאוד, ויש גם מגוון מנות ילדים.

     

    אסתרנה, העמל 7, בית־שאן, מתחם צים סנטר, כשר למהדרין, 6444244־04, א'־ה' 09:00־23:00, ו' מ־9:00 עד שעה לפני כניסת השבת, שבת משעה אחרי צאת השבת ועד 2:00.

     

    צימר בגלבוע: פינוק פרפקציוניסטי

     

    באזור הגלבוע הלינה היא בעיקר בצימרים. אלה נעים בין רמות שונות – מיחידות אירוח משפחתיות המעוצבות בצניעות במחיר של 500 שקל ללילה, ועד לצימרים מפנקים ומאובזרים. "צימר בגלבוע" שייך לקבוצה השנייה. זוהי סוויטה מבודדת, הממוקמת מול הגלבוע בסמוך ליישוב החדש נורית. הסוויטה היוקרתית עוצבה באהבה ובפרפקציוניזם, כשההקפדה על הפרטים הקטנים ניכרת ומפנקת. כך, למשל, תמצאו בה שני מזרני יוגה, עצים להסקת אש בחצר, ערסלים, חלוקים, מכונת קפה, מסחטת פירות ומה לא. כמעט כל דבר שתחשבו עליו – תמצאו במקום ציוד כדי להוציא אותו אל הפועל.

     

    גם הפינוקים המובנים מאליהם כאן, כמו ג'קוזי עצום, וגם פינוקים אקסטרה כמו בריכה פרטית (כן, כן, רק של הצימר), שתארח אתכם בשמחה לרחצה ביום או בלילה. היחידה כוללת סלון ושני חדרי שינה והיא מתאימה לאירוח של זוגות וגם של משפחות עם עד שלושה ילדים. גם המיקום נהדר, סמוך מאוד לצומת יזרעאל, המשמש כנקודת הגעה נוחה לאטרקציות באזור.

     

    צימר בגלבוע, מ־1,000 שקל לזוג באמצע השבוע, 1,500 שקל בסוף השבוע. תוספת לכל ילד: 150 שקל. המחיר כולל ארוחת בוקר נהדרת, שאוכלים בקימל בגלבוע הסמוכה.

     


    פרסום ראשון: 25.09.16 , 02:09
    yed660100