שתף קטע נבחר

ההשפעות הנפשיות של חוסר איזון בבלוטת התריס - והטיפול

מרגישים עצבניים, חסרי אנרגיה? חשים שהריכוז והזיכרון שלכם בוגדים בכם? יתכן שזה לא אתם ולא גילכם, אלא בעיה בהורמונים שנוצרים בבלוטת התריס. כך הרפואה הסינית והיפנית יכולות לסייע לשמירת האיזון

בשיתוף קליניקה 

 

הפרעות בתפקוד בלוטת התריס, הבלוטה הקטנה שממוקמת בערך באמצע החלק הקדמי של הצוואר, משפיעה על כלל המערכות בגוף, ובניהן גם על המוח. זו הסיבה לכך שחלק מהתסמינים של עודף פעילות או תת פעילות של בלוטת התריס עשויים להיראות כמו הפרעות רגשיות או בעיות מנטליות.

 

כך, למשל, אנשים הסובלים מפעילות יתר בבלוטת התריס (היפרתיירואידיזם) עלולים לחוות חרדה, מתח, חוסר יציבות נפשית, התפרצויות זעם וחוסר שקט, חוסר יכולת להתרכז או להירגע. הם מפתחים רגישות מוגזמת לרעש ונוטים לדיכאון, עצבות עם קשיי שינה ושינויים בתאבון. במקרים קיצוניים נדירים, הם עלולים להיראות כמי שמאבדים את האחיזה במציאות, נסערים ולעתים אף הוזים, בדומה לחולי סכיזופרניה.

 

מאידך, אנשים עם תת פעילות בבלוטת התריס (היפותיירואידיזם) עלולים לאבד חיוניות ועניין בחיים בהדרגה, לחוות ירידה ביכולת המנטלית או בזיכרון לטווח הקצר. לעתים, אנשים עם תת פעילות של בלוטת התריס מאבדים חלק מהייחודיות שאפיינה את אישיותם, חווים הדרדרות אינטלקטואלית ואף מפתחים דיכאון עם נטייה לפראנויה. לבסוף, ללא בדיקות מתאימות, הם עשויים לפתח דמנציה ונזק קבוע למוח.

 

כיצד מגלים בעיות בבלוטת התריס?

בשני המצבים, גם בפעילות יתר וגם בתת פעילות של בלוטת התריס, ישנם לא מעט אנשים שקיבלו אבחנות שגויות של מחלות פסיכיאטריות, עברו טיפולים ואף אושפזו במשך חודשים. הסיבה לכך היא שהגילוי של בעיות בבלוטת התריס עלול להיות מסובך, משום שכמעט כולם חווים רמה כזו או אחרת של חרדה ומתח.

 

בנוסף, הסימפטומים של בעיות בבלוטת התריס דומים לעתים למחלות רבות אחרות. כמו כן, תת פעילות בבלוטת התריס מתפתחת בצורה הדרגתית במשך הזמן מבלי שאפשר להבחין בה. אך התעלמות מבריאות בלוטת התריס עלולה לגבות מחיר כבד. לכן, חשוב לבצע את כל הבדיקות הנחוצות של תפקודי בלוטת התריס ולא להסתפק רק בבדיקה של TSH.

 

בדיקה מעמיקה של אזורי רפלקס שונים בגוף. רפואה סינית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בדיקה מעמיקה של אזורי רפלקס שונים בגוף. רפואה סינית(צילום: shutterstock)

 

כיצד הרפואה הסינית יכולה לעזור?

בנוסף לבדיקות של הרפואה המערבית, מומלץ לעבור אבחון קפדני על פי הרפואה הסינית. הדבר חשוב במיוחד במקרים שהטיפול שהוצע לא עזר או כשאדם עומד לקבל טיפול ממושך בתרופות נגד דיכאון או תרופות פסיכיאטריות אחרות.

 

לדוגמא, ליתיום, אחת התרופות לטיפול בהפרעה דו-קוטבית שנועדה לייצב את מצב הרוח, עלולה לגרום לתת פעילות של בלוטת התריס, במיוחד בקרב נשים מבוגרות. מאידך, תת פעילות של בלוטת התריס עלולה להוביל לדיכאון - בדיוק אותה הבעיה שעליה התרופה אמורה להקל.

 

כיצד הרפואה הסינית והיפנית רואה את בלוטת התריס

על פי הרפואה הסינית, בלוטת התריס מושפעת מהכליות, שקשורות גם למוח. מכאן נובע הקשר בין בעיות נפשיות שמערבות את המוח לבין בלוטת התריס.

 

בדיקור היפני בלוטת התריס נקראת Welcome to be adult, שמשמעותו היא שאדם מגיע לבגרות ובשלות והוא כבר יכול להתמודד עם קשיי העולם.

 

הגורמים הקשורים להתפתחות הפרעות בבלוטת התריס כוללים: חוסר איזון רגשי, מתח (סטרס), תזונה לקויה, אורח חיים לקוי וחוסר שינה. בנוסף, המערכת החיסונית משפיעה על בלוטת התריס. ישנן דלקות אוטואימוניות שפוגעות בתפקוד בלוטת התריס, כמו מחלות האשימוטו וגרייבס.

 

מצב של פעילות יתר של בלוטת התריס מאובחן ברפואה סינית כמצב של עודף בגוף עם סימנים כגון עצבנות, יתר לחץ דם, הזעה מרובה, קושי בשינה ותאבון מוגבר. תת פעילות של בלוטת התריס מאובחנת ברפואה סינית כחוסר עם סימפטומים כגון רגישות לקור, חולשה, בלבול וירידה מנטלית.

 

אבחון בעיות בבלוטת התריס ברפואה סינית

על פי הרפואה הסינית, האבחון של בעיות בבלוטת התריס ובכלל נעשה באמצעות בדיקה מעמיקה של אזורי רפלקס שונים בגוף, המשקפים את מערכות הגוף השונות. כך ניתן להגיע לשורש הבעיה ולתת מענה הן לגוף והן לנפש.

 

לעתים בדיקת הרפלקסים של בלוטת התריס יכולה לאתר בעיה, למרות שבדיקות הדם מראות שערכי הבלוטה תקינים. כך, למשל, רגישות באזור הטבור תצביע על חולשה של בלוטת האדרנל, מה שנותן תמונה מדויקת על מצב האיברים הפנימיים.

  

טיפול בבעיות בבלוטת התריס ברפואה סינית

הטיפול בבעיות בבלוטת התריס ברפואה הסינית כולל דיקור וצמחי מרפא. הדיקור נעשה על ידי החדרת מחטים דקות ועדינות לנקודות מיוחדות שנמצאות על מרדיאנים (ערוצי אנרגיה שחוצים את הגוף לאורכו לרוחבו).

 

הטיפול בדיקור יפני לבלוטת התריס מתמקד באיזון המערכת ההורמונלית בלוטות האדרנל ובלוטת התריס. הוא מסייע לחיזוק המערכת החיסונית ואיזון מערכת העצבים הסימפתטית (שמגיבה בתנאי לחץ, מאמץ וסכנה). יתרונו של הדיקור שהוא יכול לזהות את שורש הבעיה, כיוון שהאבחון מתבסס על רפלקסים שיכולים להראות דברים רבים שלא תמיד ניתן לראות בבדיקות מעבדה.

 

הטיפול בבלוטת התריס באמצעות דיקור עשוי להפחית את השימוש בתרופות ואת התופעות הנפשיות. במקרים מסוימים, אנשים שעדיין לא נוטלים תרופות לבלוטת התריס יכולים לטפל בה ואף להחזירה למצב תקין ללא צורך בתרופות.

 

צמחי מרפא סיניים מותאמים באופן אישי לכל מטופל על פי הסימפטומים שלו ומבנה אישיותו. כמו כן, כל מטופל מקבל הנחיה תזונתית התואמת את מצבו.


בשיתוף קליניקה





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shuttestock
עייפות יכולה להצביע על בעיות בבלוטת התריס
צילום: shuttestock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים