שתף קטע נבחר

איך מונעים חורים בשיניים של הילדים?

הידרדרות מצב השיניים קשורה מאוד לסגנון החיים שלנו, ומושפעת בעיקר מהמזון שצורכים, מהרגלי היגיינה, צריכת פלואוריד וגם, כמובן לגנטיקה של כל אחד ואחת מאיתנו. כל הדרכים למניעה מראש

עששת, חורים בשיניים, היא אחת המחלות הזיהומיות הנפוצות בעולם כולו. זהו תהליך פתולוגי מקומי ממקור בקטריאלי אשר מאופיין בדה-מינרליזציה – כלומר, התפרקות המינרליים המקנים חוזק לשן, ויציאתם מהשן.

 

פגיעה ברקמות הקשות שלבסוף מביא להיווצרות החור שבשן. החורים מתחילים כפגיעה שאינה נראית לעין או מורגשת עד שלבסוף היא מגיעה לממד של חור או חלל בולט שנראה בבירור לעין.

 

קיראו עוד בערוץ בריאות השן

 

החורים שנפוצים בקרב ילדים הם חורים בכותרת השן (באמייל) והם מופיעים לרוב על משטחי הלעיסה או בין השיניים. יש לציין כי ככל שהיגיינת הפה מוזנחת ולא מטופלת, החור בשן עלול להתפתח (כתוצאה מפעילות חיידקית קיימת) ולפגוע במוך השן (חיידקים בתוך השורש). ככל שהחור מינימלי וממוקם בשכבה החיצונית של השן (כותרת השן), כך הפגיעה בשן קטנה יותר והטיפול בה פחות פולשני.

 

איך מתפתחת עששת?

העששת מתחילה בשכבה החיצונית של השן, האמייל, כאשר ישנה היווצרות של שכבת פלאק. תחילתה יכולה להיות הצטברות של סוכרים או תחמוצת של פחמן.

 

אלמנטים שמכילים סוכר (סוכר רגיל, מוצרי דבש, מרמלדה, שתייה מסוכרת כמו קוקה קולה וריבות), או תחמוצת פחמן (דגנים כמו לחם, עוגות, אורז, פסטות, תפוחי אדמה קטניות וכד׳), מתפרקים בקלות בפה על ידי חומרים שנמצאים ברוק (עמילאז או דיאסטז) ומבקטריות מהרכבים יותר פשוטים שמגבירות את החומצתיות בתוך חלל הפה.

 

החומצתיות הורסת את האמייל (מפרקת את המינרלים של השן וגורמת ליציאתם בתהליך הדה-מנרליזציה) וכך מתפתח "חור" בשן.

 

 

לשמור על היגיינת השיניים. צחצוח קבוע (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לשמור על היגיינת השיניים. צחצוח קבוע(צילום: shutterstock)

 

שמירה נכונה על היגיינה

שמירה על היגיינת הפה היא הדבר החשוב והמכריע ביותר במניעת חורים בשיניים. היגיינת הפה צריכה להיות מכוונת לבקרה והסרה של הפלאק וזאת על ידי שימוש במשחת שיניים עם פלואוריד.

 

צחצוח שיניים לאחר הארוחה, מסיר את שאריות המזון ומאזן את רמת החומציות בפה, וצריך להתבצע על ידי ההורים עד שהילד מראה יכולת עצמאית מספיקה לעשות זאת בעצמו. כדאי להשתמש במברשת בעלת ידית עבה כדי שתהיה נוחה לאחיזה, ראש מברשת קטן ומותאם לילדים - כזה שמכסה 2 שיניים לכל היותר.

 

יש לצחצח את משטחי השניים החיצוניים, הפנימיים, הלעיסיים, ובין השיניים. מגיל 6 ניתן להשתמש בשטיפת פה על מנת להסיר את משטחי הפלאק בצורה יעילה יותר, הדבר יתבצע על ידי ההורה.

 

שימוש קבוע בפלואוריד

השימוש בפלואוריד מונע את הופעת החורים בכך שמפחית את המטבוליזם של הבקטריות אשר מפיקות את החומצה הפָּתוֹגֶנִית (מחוללת מחלות). הימצאותו של הפלואוריד מקלה על שילוב הסידן ברקמות הקשות של השן וההסתיידות שלו מחדש.

 

ישנם סוגים שונים של פלואוריד בנמצא, החל ממשחות השיניים, מי שטיפת הפה, ג׳ל, כדורים או לקה. חלק ממוצרים אלו נמצאים בשימוש מקצועי וניתנים תחת השגחה של רופא השיניים במרפאה (כפות פלואור). ישנם מידי פעם שינויים בתוספת פלואור למי השתייה ולכן יש לתת על כך את הדעת ולהשלים באופן עצמאי את החוסרים בהתאם לצורך.

 

איטום חריצים

זוהי טכניקה מקובלת שמטרתה למנוע חורים בשיניים בעיקר אצל ילדים, גם בשיני חלב ובעיקר מגיל 6 שבו בוקעת שן טוחנת קבועה. איטום חריצים בשיניים הוא למעשה ציפוי פולימרי דמוי פלסטיק המודבק על גבי חריצי השיניים הטוחנות (מחקרים מראים כי רוב מוקדי העששת אצל ילדים ובני נוער נמצאים בחריצי השיניים הטוחנות.) וזאת על מנת למנוע מהמזון להיכלא בחריצים שקשה לנקות בזמן הצחצוח.

 

הטיפול הינו פשוט וקצר וכולל ניקוי של השן והכנתה להדבקת חומר המשמש לאיטום. ניתן לבצע איטום חריצים בשיניים מחורצות אשר בהן קיים סיכוי גבוה לפגיעה ולהתפתחות עששת.

 

איטום חריצים נעשה גם כאשר ישנם שינויים של אזורים אנטומיים של משטחי הלעיסה הפעילים יותר של השיניים, שבהם מתהווים סדקים וחריצים.מומלץ לבצע איטום חריצים בגיל צעיר, בדרך כלל עם בקיעת השיניים הקבועות (החל מגיל 6) במיוחד במצבים בהם יש סיכון מוגבר להתפתחות עששת חריצים אצל הילד.

 

תזונה מותאמת

חשוב להקפיד עלתזונה שמכילה וויטמינים ומינרלים (ויטמין סי, סידן וכו) פירות וירקות טריים,ולהפחית צריכת פחמימות וסוכרים ומזונות דביקים שמכילים סוכר ברמה גבוהה כגון: סוכריות טופי. להימנע ממשקאות חומציים כגון: קולה ובמידה וצורכים אותם יש למזער את המגע עם השיניים ע״י שימוש בקשית. מומלץ לרכז את החטיפים לזמן מסוים ולא לפזרם במהלך כל היום, ולאחר מכן יש לשטוף את הפה ולצחצח שיניים ביסודיות.

 

ביקורת אצל רופא השיניים ושיננית-

יש להקפיד על ביקורים תקופתיים אצל הרופא שיניים אחת לשנה. הרופא יבצע בדיקה קלינית ויבצע צילומי נשך על מנת לבדוק את מצב השיניים וידריך להיגיינת הפה.במקרים בהם יזהה הרופא "חור" יטפל וימנע פגיעה עתידית עמוקה יותר.

 

כמו כן, כבר בגיל 6-7 ניתן ללכת לשיננית כחלק מהקניית הרגלים נכונים לעתיד והדרכה בהיגיינת הפה, השיננית תבצע הסרת אבנית ובעיקר הסרת פלאק ותסביר את חשיבות בריאות הפה.

  

ד"ר רונן בורדובסקי, רופא שיניים ומנהל מרפאת השיניים ׳מאלו קליניק׳

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
למנוע חורים בשיני הילדים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים