שתף קטע נבחר

הפייבוריטים לזכייה בפרס נובל לשלום

שבוע אחרי הלווייתו של שמעון פרס, חתן נובל ב-1994, יוכרז הזוכה בפרס נובל לשלום. המנהיגים שסיימו 52 שנות מלחמה בקולומביה פייבוריטים. עוד מועמדים בולטים לזכייה: הפעילה הרוסית שמרגיזה את פוטין והמתנדבים שמצילים סורים מההריסות. בולט ולא פייבוריט: אדוארד סנואדן

המנהיגים שחתמו על הסכם השלום בקולומביה, שסיים יותר מחצי מאה של מלחמה, הם בין הפייברוטים לזכות בפרס נובל לשלום בשבוע הבא ולהחזיר את הפרס ל"שורשים" שלו - מדינאים שזוכים בפרס ולא ארגונים. את הפרס עשויים לחלוק נשיא קולומביה, חואן מנואל סנטוס, וטימושנקו - כינויו של רודריגו לונדונו, מנהיג ארגון המורדים המרקסיסטי FARC.

 

מנואל סנטוס ולונדונו חתמו על ההסכם ב-26 בספטמבר. בכך הגיע לסיומה מלחמת האזרחים הארוכה שידעה אמריקה הלטינית, שבה נהרגו כ-220 אלף בני אדם מ-1964. "ההסכם הוא אחד המועמדים הברורים ביותר לפרס נובל לשלום שראיתי אי פעם", אומר אסייל סבין, היסטוריון שעוקב אחרי הענקת הפרסים השנתית.

לונדונו ומנואל סנטוס עושים שלום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לונדונו ומנואל סנטוס עושים שלום(צילום: AFP)

גם מזכ"ל האו"ם באן קי מון הגיע למעמד החתימה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
גם מזכ"ל האו"ם באן קי מון הגיע למעמד החתימה(צילום: רויטרס)

המורדים הקולומביאנים בשיעורים על הסכם השלום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המורדים הקולומביאנים בשיעורים על הסכם השלום(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

סבין מזכיר שהפרס תלוי באישור ההסכם במשאל העם בקולומביה ביום ראשון. אם אכן המנהיגים הקולומביאנים יזכו בפרס תהיה זו הפעם הראשונה שנציג מאמריקה הלטינית זוכה בפרס מאז פעילת זכויות האדם הגואטמאלית ריגוברטה מנצ'ו ב-1992.

 

מועמדים בולטים אחרים לזכייה בפרס נובל לשלום השנה ובמענק בשווי 8 מיליון קרונות שבדיות (934 אלף דולר) זכו בשבוע שעבר בפרס הקיום הנכון, שמכונה "פרס נובל האלטרנטיבי": סבטלנה גנושקינה, פעילת זכויות אדם רוסית שידועה בפעילותה למען הפליטים וארגון ההגנה האזרחית בסוריה, שמציל אזרחים מבניינים הרוסים וחבריו מכונים "הקסדות הלבנות".

גנושקינה. "מסר נוזף לפוטין" (צילום: AP) (צילום: AP)
גנושקינה. "מסר נוזף לפוטין"(צילום: AP)

אנשי "הקסדות הלבנות" בסוריה (צילום: AP) (צילום: AP)
אנשי "הקסדות הלבנות" בסוריה(צילום: AP)
 

רבין, פרס וערפאת ב-1994 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
רבין, פרס וערפאת ב-1994(צילום: gettyimages)

עוד ברשימת המועמדים: אנשי המו"מ בהסכם הגרעין של המערב עם איראן והמדליף האמריקני אדוארד סנואודן. כריסטיאן ברק הרפוויקן, מנהל מכון המחקר לשלום באוסלו, אמר כי הפייברוטית שלו היא גנושקינה, וקולומביה רק שנייה.

 

לפי הרפוויקן הענקת הפרס לפעילה הרוסית תשלח מסר חריף, ונזיפה, לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין. "עוד עשר שנים יש סיכון שזה ייראה כמחדל גדול של ועדת נובל", הוא אמר בנוגע להיעדר הביקורת של ועדת הפרס על הפגיעה בזכויות אדם ברוסיה וסיפוח חצי האי קרים לפני שנתיים.

 

הענקת הפרס לקולומביה תחזיר את "המסורת" שבמסגרתה זוכים מנהיגים שעושים שלום. מעורבותה של נורבגיה במו"מ בין ממשלת קולומביה למורדים עשויה לחזק את הסיכויים של ההסכם בוועדת הפרס, שבה כמה פוליטיקאים לשעבר. בשלוש מארבע השנים האחרונות זכו ארגונים בפרס נובל לשלום, טקס שנוסד בעקבות צוואתו של הפילתנרופ (וממציא הדינמיט) אלפרד נובל.

 

בשנה שעברה זכה בפרס קוורטט הדיאלוג הלאומי בטוניסיה, שסייע לבסס את הדמוקרטיה במדינה. ב-2013 זכה בנובל לשלום הארגון למניעת הפצת נשק כימי. שנה קודם זכה בנובל האיחוד האירופי. ב-2014 לא הוענק הפרס לארגונים. מי שקטפה אותו הייתה מללה יוספזאי הפקיסטנית (יחד עם קאילש סטיארת'י ההודי) על פעילות למען חינוך ילדים.

אנשי הקוורטט הלאומי של טוניסיה אשתקד באוסלו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אנשי הקוורטט הלאומי של טוניסיה אשתקד באוסלו(צילום: רויטרס)
 

אולי הפעם? כנראה שלא. סנואודן (צילום: AFP PHOTO / CHANNEL 4) (צילום: AFP PHOTO / CHANNEL 4)
אולי הפעם? כנראה שלא. סנואודן(צילום: AFP PHOTO / CHANNEL 4)

גיר לונדסטדד, שהיה מזכיר הוועדה החשאית בין 1990 ל-2014, אמר כי העניין התקשורתי "קטן יותר" כשארגון זוכה בפרס. בשנים רבות הוענקו הפרסים לארגונים וגם לאדם שמזוהה איתם, כדי להעניק לפרס "פן אישי". כך היה כשמזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, זכה בפרס ב-2001.

 

לפני האיחוד האירופי הארגון האחרון שזכה היה "רופאים ללא גבולות", בשנת 1999. הרפוויקן אמר כי אין סיבה להאמין שהפרס מאבד מיוקרתו – השנה יש שיא של 376 מועמדים. אלפי אנשים

בעולם יכולים להגיש מועמדים לוועדה, כולל חברי פרלמנט בכל העולם, פרופסורים בתחומים רלוונטיים (היסטוריה ומשפטים למשל) ומי שזכה בפרס בעבר.

 

הכרזת הזוכה בפרס נובל לשלום תהיה ביום שישי הבא, שבוע אחרי ששמעון פרס יובא למנוחות. פרס זכה בנובל לשלום ב-1994 יחד עם יצחק רבין ויאסר ערפאת. אמא תרזה, שזכתה ב-1979, הוכרזה החודש כקדושה על ידי האפיפיור.

 

ההכרזה על הזוכים השנה בנובל תתחיל ב-3 באוקטובר, יום שני, עם הכרזת הזוכה בתחום הרפואה. ב-4 באוקטובר יוכרז הזוכה בפיזיקה, למחרת בכימיה. ב-10 באוקטובר יוכרז הזוכה בנובל לכלכלה. מועד ההכרזה על הזוכה בנובל לספרות טרם נקבע. מלבד פרס נובל לשלום, כל שאר הפרסים יוענקו בשטוקהולם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מורדים בקולומביה
צילום: AFP
מומלצים