שתף קטע נבחר

מדריך לסטודנט: איך לרכוש נכון לפטופ

גודל המסך, המשקל, סוג המעבד, כמה זיכרון פנימי כדאי, אילו אקססוריז הכרחיים ואילו מיותרים וגם כמה מילים על הרחבת אחריות. כל מה שצריך לדעת לפני שרוכשים לפטופ שישמש אתכם לכל שנות התואר. אתר "המקצוענים" עם מדריך רכישה לסטודנט

שלא יהיה כבד מדי, שלא יהיה קטן מדי, שלא יהיה איטי מדי והכי חשוב שלא יהיה יקר מדי. השנה האקדמית מתחילה אוטוטו וזו הזדמנות להתחדש עם לפטופ שיהיה החבר הטוב שלכם בשנים הקרובות. אין לפטופ אחד שעולה על כולם, אלא הסוד הוא בהתאמה לסוג המשתמש ולצרכיו. אז לפני שאתם רצים לחנות וקונים את המחשב הראשון שבמבצע ורק אז עושים סקר שוק ובדיקות ומתחרטים, הנה לכם מדריך שכולל את כל הפרמטרים שצריך לקחת בחשבון.

 

עוד כתבות בנושא:

תיקון תקלות במחשב – להזמין טכנאי או לגשת למעבדה

מדריך למתחילים: מה עושה כל רכיב במחשב?

כמה עולה להיות גיימר?

 

למשקל חשיבות רבה: עד 2 קילו

"צריך לזכור שבייחוד בתקופת הלימודים הלפטופ ייסחב אתכם לכל מקום", אומר איל פלג מלינקינג בע"מ באתר "המקצוענים". "תצטרכו להיגרר איתו מקומה לקומה במוסד האקדמי שלכם, לקחת אותו לחברים ולהיסחב איתו גם בתחבורה ציבורית (אם אינכם בעלי רכב). לכן, ההמלצה היא לרכוש לפטופ ששוקל עד 2 קילו, ולקחת בחשבון שגם האביזרים הנלווים מוסיפים משקל".

 

הגודל לא קובע, המהירות כן

"בשנים האחרונות נכנסה טכנולוגיה חדשה של כוננים קשיחים שנקראת SSD", אומר פלג. "זהו כונן בעל מהירות שגבוהה פי 10 מאשר מהירות של כונן רגיל בטכנולוגיית SATA. לאחרונה ניתן למצוא את הטכנולוגיה הזו במחשבים ניידים. בשנה האחרונה כונן זה נמכר רק בדגמים ספציפיים ויקרים מהרגיל, אך בחצי השנה האחרונה החלו להכניס יותר ויותר דגמים עם כונן זה. כרגע כונן SSD של 120-128 ג'יגה הוא שווה ערך במחיר לכונן 500 ג'יגה רגיל. אם אין יותר מדי קבצי אחסון ועיקר העבודה היא באינטרנט, שווה לוותר על נפח לטובת מהירות. קיימים לפטופים במגוון נפחים של כונני SSD, גם 500 ג'יגה, אך הם יקרים מדי ולא מצדיקים את המחיר עבור מי שסוג השימוש שלו בלפטופ הוא בסיסי".

 

קחו בחשבון שתצטרכו להיסחב איתו הרבה בשנים הקרובות.  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קחו בחשבון שתצטרכו להיסחב איתו הרבה בשנים הקרובות. (צילום: shutterstock)

 

מהו גודל המסך המומלץ

"מכיוון שמדובר בסטודנטים שעובדים על הלפטופ גם כשהם בבית אני ממליץ על מסך בגודל של 15 אינטש", אומר שי אלעד מלינקינג בע"מ באתר "המקצוענים". פחות מזה לא יהיה נוח לשימוש בעבודה ממושכת. מסך גדול יותר יגרום לייקור משמעותי של עלות המחשב ויוסיף לו משקל".

 

סוג המעבד וכמה ג'יגה זיכרון כדאי

"תלוי מאוד מה סוג השימוש בלפטופ", אומר אלעד. "מי שהצרכים שלו הם רק תוכנות OFFICE בסיסיות וגלישה באינטרנט יכול להסתפק במחשב בסיסי שכולל מעבד I3 של INTEL, עם נפח זיכרון של 4 ג'יגה ובדיסק קשיח בנפח של 500 ג'יגה. מחשבים אלו לא מגיעים עם כונן SSD, אשר לרוב מגיע עם מעבד I5 ומעלה. מעבד I5 מגיע בדרך-כלל עם 8 ג'יגה מהירות זיכרון ועם הארד דיסק של 1 טרה או כונן SSD120. סוג זה יתאים למשתמשים עם צרכים מעט יותר מתקדמים (הנהלת חשבונות, גרפיקה בסיסית וחישובים בסיסיים). מחשב עם מעבד I7 יגיע עם 8-16 ג'יגה מהירות זיכרון, עם הארד דיסק של 1 טרה או כונן 256SSD. לרוב הוא יגיע גם עם כרטיס מסך מובנה מתקדם יותר. ישנם מספר דגמים המגיעים עם 2 הכוננים (כונן SSD וכונן SATA רגיל). מעבד I7 יתאים לגרפיקאים, גיימרים, אנשים שעושים עבודות עריכה בוידאו, שעובדים עם כמות גדולה של תמונות וסאונד".

 

חיבורים נלווים

"כדאי לבדוק את סוג הכניסות והיציאות של הלפטופ ושל המסכים שאליהם נרצה להתחבר בבית (טלוויזיה, מקרן או מסך מחשב נייח)", ממליץ פלג. "ברוב המקרים ניתן יהיה לרכוש מתאם בנפרד לכל היציאות. שתי היציאות הנפוצות הן HDMI או VGA".

 

עם או בלי מערכת הפעלה?

"כדאי מאוד לרכוש את הלפטופ עם מערכת ההפעלה, כי זה הרבה יותר משתלם מאשר להתקין את מערכת ההפעלה בנפרד", אומר אלעד. "חברת Microsoft מעודדת מאוד שימוש ב-Windows10 ורוב הלפטופים כיום מגיעים עם מערכת זו. ניתן למצוא עדיין דגמים המגיעים עם Windows 7 Proffesional או עם Windows 8".

 

כדאי להרחיב את האחריות ל-3 שנים.   (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
כדאי להרחיב את האחריות ל-3 שנים. (צילום: Shutterstock)

 

"אנטי וירוס זה חובה בימינו"

"למרות שהדעה הרווחת היא שלא צריך להשקיע באנטי וירוס מקצועי ומרבית האנשים מסתפקים באנטי וירוס חינמי, ההמלצה שלי היא לרכוש תוכנת אנטי וירוס מקצועי", מציע פלג. "בשנים האחרונות מדינת ישראל נמצאת תחת מתקפת תמידית של האקרים וחשוב שיהיה אנטי וירוס. לדעתי התוכנות המוצעות בחינם לא מגנות על המחשב לגמרי. העלות המומלצת של תוכנת אנטי וירוס היא כ-160 שקל לשנה וכ-320 שקל עבור 3 שנים. ברגע שרוכשים אנטי וירוס ברישיון הוא מבצע לבד עדכונים אוטומטיים וסריקות למחשב".

 

גודל דיסק חיצוני וחשיבות הגיבוי

"כדי להימנע מעוגמת נפש, כדאי מאוד להשקיע בדיסק חיצוני ולהקפיד לגבות את החומרים", אומר אלעד. "בנוסף, כדאי לבצע גם גיבוי בענן. דיסק חיצוני מגיע כיום החל מ-1 טרה ומעלה. מכיוון שההפרש בין 1 טרה ל-2 טרה הוא זניח, אני ממליץ על 2 טרה לכל הלימודים".

 

"סוללת גיבוי היא הוצאה מיותרת ולא פרקטית"

"אין טעם לרכוש סוללת גיבוי", ממליץ פלג. "הסוללות של היום מחזיקות לפחות 4-5 שעות עבודה. אין טעם לרכוש סוללה נוספת גם בשל העלות שנעה סביב 450-900 שקל וגם בשל המשקל המיותר. חשוב להקפיד על שימוש נכון בסוללה. הבעיה העיקרית היא שכשמשאירים את המחשב כל הזמן בטעינה תוך חודשיים הסוללה מאבדת 50-60 אחוז מהיכולות שלה, ואז היא מחזיקה מעמד הרבה פחות זמן. לכן, חשוב לחבר אותה לחשמל רק כשהיא מתרוקנת".

 

אקססוריז מומלצים: סט של עכבר ומקלדת, אוזניות ותיק איכותי  

 

"ניתן לרכוש רק עכבר אלחוטי חיצוני, אבל אני ממליץ לרכוש סט של מקלדת ועכבר מפני שההפרש בינו לבין סט של עכבר ומקלדת הוא זניח", מסביר אלעד. "כדאי שיהיה עכבר ולא רק את עכבר הטאצ' של הלפטופ. אם הולכים להתנייד הרבה עם הלפטופ חשוב להשקיע בתיק שיהיה מרופד מספיק ויגן על המחשב מפני נפילות ומכות. כדאי לרכוש גם אוזניות, כי בתקופת הלימודים ייתכן שתרצו להקשיב לסאונד במחשב וזה לא תמיד נוח כשנמצאים בכיתת הרצאות, בספריה או בבית-קפה".

 

אחריות ורמת שירות של החברה

"לרוב לפטופ יגיע רק עם שנה אחריות", מציין פלג. "לכן, כדאי מאוד לברר במעמד הקנייה כמה תעלה הרחבת אחריות משנה ל-3 שנים. האחריות צריכה לכסות את רכיבי המחשב מלבד גניבה או נזק משימוש לא נכון במחשב. (אם נשבר חלק או נשפך קפה על המקשים, האחריות לא תכסה זאת). שנה אחריות לרוב לא מספיקה. פעמים רבות אני נתקל בתקלות שקורות דווקא תקופה קצרה אחרי שמסתיימת האחריות השנתית וזה אחד הדברים הכי מתסכלים. אני ממליץ לסטודנטים להרחיב את האחריות ל-3 שנים שבהם יהיה להם שקט נפשי. שווה להשקיע עוד 250-400 שקל לכל התקופה של 3 שנים. זה משתלם מפני שהתיקון הכי קטן בלפטופ יכול להגיע לכדי כמה מאות שקלים".

 

כדאי לברר גם את אופי השירות שנותנת החברה. אלעד: "יש חברות שמתחייבות על לשלוח טכנאי לבית הלקוח תוך 24 שעות מרגע הפנייה אליהם. התיקון מתבצע בבית הלקוח וזה חוסך זמן, טרטור ואת הצורך להיפרד מהלפטופ. תיקון סטנדרטי במעבדה יכול לקחת 5-10 ימים, וזהו פרק זמן ארוך מדי עבור סטודנטים שתלויים במחשב הנייד שלהם".

 

מה טווח המחירים המומלץ?

אין חברה אחת שאפשר לומר שכל המחשבים שלה מומלצים. לכל חברה יש דגמים טובים יותר וטובים פחות. פלג: "המחיר המומלץ עבור מכשיר בסיסי עם מעבד I3 הוא 2,200-2,800 שקל. לא הייתי מציע לרכוש זולים מכך. מכשיר עם מעבד I5 יעלה 2,900 שקל ומעלה ומכשיר עם מעבד I7 ומעלה יעלה החל מ-4,000 שקל. לא כדאי לקנות לפטופ רק לפי שם החברה, מפני ששם החברה לא מעיד על מהירותו, איכותו ורכיבי המחשב. כדאי להתייעץ עם חבר קרוב שמבין במחשבים או עם טכנאי מחשבים לפני הרכישה ולדעת מהם הפרמטרים ומהם החברות המומלצות לצרכיכם ולא להגיע ללא ידע לחנות".

 

מחפשים טכנאי מחשבים? לרשימה המלאה

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים" 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים