שתף קטע נבחר

מטריד

סופהשבוע האחרון היה רווי הערות פוגעניות וסיפורים שמעידים על הטרדות וניצול מעמדי של טראמפ מול נשים שונות. בין משבר פוליטי ומערכת בחירות חסרת תקדים, ניתנה לכולנו ההזדמנות ללמוד מהי בדיוק הטרדה מינית.

 

בדרך כלל, לפני שמועמדים למשרות פוליטיות בוחרים להיכנס לעולם הזה, בעיקר כשהם חושקים במשרות הגבוהות יותר, אחד האלמנטים שהם בוחנים הוא תכולת ה׳בגאז׳ שלהם. מה הם עשו בעברם, מה אמרו בעברם, מה עלול לשמש כנגדם או להתפרש באופן שעלול לחבל בהתקדמות שלהם אל עבר אהדת הציבור והפאסדה הממלכתית שלהם.

 

דונאלד טראמפ, ככל הנראה לא חשש מבעיות שכאלו. לאורך השנה האחרונה ככל שהתקדם במהירות אל עבר הפסגה צצו עוד ועוד סנסציות. עדויות, סיפורים, תהיות וגילויים שעל אף היותם מסעירים ומדאיגים, היוו בעיקר בידור וסיעור תקשורתי ולא ממש הצליחו להשפיע על אהדת המצביעים.

ביום שישי האחרון משהו השתנה. הקלטה ברורה ובהירה, מילים קשות וסיפורים בוטים וספציפיים שטראמפ עצמו מתרברב עליהם נחשפו והעמידו אחת ואחד מכולנו מול הפרשנות. יש משהו בסיפור המדויק והרוח שבה הוא מסופר על ידי המועמד לנשיאות שלא מאפשרת לאף אחד להישאר על הקווים.

 

התנהגות בוטה? סקסיזם? פטרוניזם? פוקס ניוז דיברו על התנהגות בלתי הולמת, בוושינגטון פוסט הגדירו את הראיות החדשות כהתנהגות בוטה, בCNN כבר דיברו על ניצול ובNBC תהו האם מדובר בהטרדה.

 

הכותרות תיארו את דבריו של טראמפ כמו ״דיברי זימה״, אבל הם באופן מובהק הרבה יותר גרועים מזה. טראמפ בהתנצלותו המוקלטת דיבר על "התלוצצות בחדר ההלבשה״, דיברו על דיבורים קלילים וטיפוסיים עבור גברים מסוימים. אבל כדאי יהיה גם לו להבין שעל פי הפרמטרים הברורים זהו תיאור מפורש של תקיפה מינית.

 

עם השנים, עם השיוויון בין המינים, הפמיניזם וחוסר הלגיטימיות הגובר של הסקסיזם רבים מאיתנו לא ממש בטוחים היכן עובר הגבול. מתי זו בוטות, או דוחות ומתי גם הערה היא בגדר הטרדה.

״אני חייב לאכול ׳טיק-טק׳״, נשמע טראמפ מכריז בהקלטה, ״רק למקרה שאני אתחיל לנשק אותה. אתה יודע, אני באופן אוטומטי נמשך ליפות. אני פשוט מתחיל לנשק אותן. זה כמו מגנט. פשוט מנשק, אני אפילו לא מחכה״. אמר והוסיף, ״כשאתה כוכב הן פשוט נותנות לך לעשות את זה. אתה יכול לעשות הכל. אתה יכול לתפוס אותן בXXXX. לעשות הכל״.

 

 

טראמפ מתאר משהו חמור בהרבה מדיבור מלוכלך. הוא מתאר מקרים שקרו. הוא מתאר מגע ללא הסכמה, ניצול מעמד והטרדה באופן הכי מובהר שלה. לאורך השנים האישומים שעלו נגדו (כולל זה של אשתו הראשונה) וההסכמים שנסגרו מחוץ לכותלי בית המשפט עם הנשים שאיימו לתבוע אותו לא ממש הניאו אותו מלנהוג כך אבל זו הזדמנות נהדרת עבור כולנו להבין היכן עובר הגבול.

 

על פי הגדרה, כל מגע לא מוזמן, לא מקובל ולא הדדי, הערה, רמיזה, בדיחה או תשומת לב, המעליבה ופוגעת באדם המעורב וגורמת לו להרגיש מאוים, מושפל ,נשלט או נבוך היא הטרדה. התנהגות לא מבוקשת ולא הדדית כלפי אנשים, הנמצאים בעמדות פחות חזקות או בנסיבות פחות חזקות גם הן על פי חוק יוכרו כהטרדה.

 

ההטרדה המינית היא התנהגות פיזית או מילולית בעלת אופי מיני המופנית לאדם בניגוד לרצונו או שלא בהסכמתו.

הטרדה מינית מוגדרת ככזו כשהיא פוגעת בכבוד האדם, בחירותו ובזכותו לשוויון הזדמנויות. חשוב לציין שהתנהגות תוכר כהטרדה מינית אם היא משפילה ומבזה את האדם אליו היא מופנית, מה שכמובן כולל גם התייחסות אל אדם כאל אובייקט מיני לשימושו של המטריד.

 

כשאומרים שהטרדה מינית יכולה להיות גם במילים בלבד מתייחסים לשימוש במילים או אמירות בעלות אופי מיני. הטרדה מינית פיזית לא חייבת להיות במקרי אונס. הטרדה מינית מוכרת ככזו גם במצב של נגיעה, ליטוף, נשיקה או התחככות, מעשה מגונה וכמובן אונס.

 

נשים שחוות הטרדה מינית פעמים רבות חשות בושה והשפלה וחוששות שלא יקבלו תמיכה ואוזן קשבת אף לא מהקרובים להן ביותר. יש לא מעט מקרים, בהם הואשמה האשה שהיה לה חלק במעשה ההטרדה, גם אם ניסתה למנוע את ההטרדה ולהפסיקה.

 

החברה מלמדת נשים להנות מכל תשומת הלב המינית המופנית אליהן ומטשטשת את העובדה שפעמים רבות מופנות אליהן הערות משפילות או התנהגות פוגעת.

 

 

מתוך הקלטת המביכה. טראמפ  (צילום מסך) (צילום מסך)
מתוך הקלטת המביכה. טראמפ (צילום מסך)

נשים, באופן חד משמעי הן המוטרדות על ידי גברים ולא להיפך, ממש לא נהנות להיות מטרה להתיחסות מינית בלתי רצויה. אחרי שנים ארוכות של חינוך לכך שחוסר ההנאה הוא אשמתן, לכך שתשומת לב שכזו היא אולי סוג של מחמאה הן חוששות לספר או לשתף בתחושה הלא נוחה. רב הנשים מרגישות שהאצבע המאשימה תופנה כלפיהן.

 

עד לא מזמן הטרדה מינית הייתה בחלקה מושג סובייקטיבי. מה שראה אחד כהטרדה, יתפרש בעיני האחר כמחמאה. גם בשאלונים אנונימיים יש נשים שלא יודו שעברו הטרדה מינית.  ממחקרים שנערכו בארה״ב עולה כי בין 30%-50% מהנשים, נפגעות מהטרדה מינית כלשהי.

 

היום הדברים ברורים, לפחות על פי חוק, הרבה יותר.

לכן, באופן מובהק, הדברים שאמר דונאלד טראמפ הינם בגדר הטרדה. הוא מביע את תחושת ה׳זכאות׳ שעומדת לזכותו על גופן של נשים ואומר בלא שום סייג שהוא באופן בלתי נשלט עושה מה שהוא רוצה תופס ונוגע היכן שרוצה בכל רגע נתון תוך שהוא מבטל את השלב שבו עליהן להסכים בטוענה שככוכב, הן פשוט נותנות לו. למעשה אין טיעון בהיר וחד משמעי מזה להטרדה.

 

 

״יש להוקיר ולכבד נשים, לא להחפיץ אותן. אני מקווה שטראמפ יתייחס לסיטואציה ברצינות הראויה לה ויעבוד כדי להוכיח למדינה שיש לו כבוד רב יותר כלפי נשים מכפי שעולה מהסרטון הזה", מיהר כמו רבים להצהיר יו״ר בית הנבחרים פול ראיין ממש ביום בו שיבח את הנשיא אובמה על חוק חדש שקשור באונס.

מיט רומני, שהתמודד על הנשיאות מטעם המפלגה הרפובליקנית בבחירות הקודמות תהה: "להתחיל עם אישה נשואה? לשבח תקיפה? השפלות מסוג זה מבזות את הנשים והבנות שלנו ומכתימות את המוניטין של ארה"ב בעולם".

  

מנהיג הרוב הרפובליקני בסנאט מיט מקונל הדגיש כי תגובתו הקצרה של טראמפ לא תספיק במקרה הזה: "כאב לשלוש בנות, אני מאמין שטראמפ צריך להתנצל ישירות בפני נשים ובנות, ולקחת אחריות מלאה על ההיעדר המוחלט של כבוד לנשים, כפי שעלה מהדברים שאמר בהקלטה".

 

הערב, בעימות המצופה, יגיב וודאי טראמפ באופן מפורט ומנומק יותר, אבל בינתיים, התגובה ששחרר טראמפ לא סיפקה אף אחד וגם ההערות על דיבורי גברים קלילים שזכו לחיזוקים מאנשים כמו רודי ג'וליאני ומקרובים נוספים לטראמפ כבר לא הצליחו להשכיח את הקולות הגוברים שמזכירים לכולנו היכן בדיוק עובר הגבול ואת זה, למען כולנו, אסור שנשכח.


פורסם לראשונה 09/10/2016 17:39

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים