שתף קטע נבחר

סוכרת 2: טיפולי הדור הבא

עד העשורים האחרונים האופציות הטיפוליות לסוכרת היו מוגבלות ל-3 קבוצות טיפול בלבד. בשנים האחרונות התפיסה הטיפולית השתנתה ועמה גם אפשרויות הטיפול הרבות, שהופכות מותאמות אישית לכל חולה

בשיתוף אסטרהזניקה


מחלת הסוכרת סוג 2 ממשיכה להתפשט בעולם עם למעלה מ-400 מיליון חולים בעולם. ארגון הבריאות העולמי וחוקרים רבים ממיטב האוניברסיטאות לצד תוכניות טיפול ברמה הלאומית במדינות רבות, כולל בישראל, עוסקים במרץ בניסיון לעצור את המספרים העולים מדי שנה.

 

ואכן, הטיפול במחלת הסוכרת נכון להיום עובר מהפכה דרמטית וכפי הנראה, עוד עשוי להתפתח עד מאד. החל ממגוון רחב של טיפולים וקומבינציות טיפוליות ועד הבנת הגנטיקה והדנ"א האנושי כמנוף לריפוי המחלה.

 

קיראו עוד על התמודדות עם מחלת הסוכרת

 

לאחרונה ביקר בישראל, פרופ' סטפאנו דל-פראטו, רופא וחוקר מוביל בתחום הסוכרת בעל שם עולמי מאוניברסיטת פיזה, איטליה. פרופ' דל-פראטו הגיע לארץ במסגרת סדרת הרצאות למומחי סוכרת שהוא עורך ברחבי העולם.

 

במסגרת הרצאתו סקר דל-פראטו את ההתפתחויות בתחום: "הטיפול בסוכרת מתבסס על הנחת העבודה שאיזון במדדי הסוכר יכול להפחית את הסיכון לסיבוכים של המחלה, שהם הסיבה העיקרית לאיכות חיים ירודה של חולי הסוכרת וגם לנטל הכלכלי ההולך וגובר של המחלה".

 

לדבריו, עד העשורים האחרונים האופציות הטיפוליות לסוכרת היו מוגבלות ל-3 קבוצות טיפול בלבד. בשנים האחרונות התפיסה הטיפולית השתנתה ועמה גם אפשרויות הטיפול הרבות, וזאת הודות להבנה שטיפול בסוכרת לא חייב להתרכז רק בהורדה של רמות הסוכר בדם אלא גם להשפיע על עודף המשקל, יתר כולסטרול ויתר לחץ דם שהם גורמים המעלים את הסיכון לאירועי לב ושבץ מוחי.

 

הוא הוסיף כי כפועל יוצא מכך פותחו טיפולים המתרכזים גם בגורמי סיכון אלו לצד הפחתת הסוכר בדם ובנוסף, הטיפולים החדשים מנטרלים את תופעות הלוואי שאפיינו את קבוצות הטיפול הוותיקות במיוחד את הסיכון להיפוגליקמיה (ירידה חדה ומסוכנת של ערכי הסוכר בדם).

 

קבוצות טיפול חדשות ביניהן טיפולים מסוג GLP-1 וכן קבוצת הטיפול SGLT2 נחשבות ליעילות ביותר במענה לכל הצרכים הללו. הן מסייעות בהפחתת משקל, הפחתה של מדדי לחץ הדם, מורידות את הסיכונים לאירועים קרדיו-וסקולריים וכלל לא מהוות סיכון לאירועי היפוגליקמיה.

 

הבדלים בין חולה לחולה

כחלק משגשוג היצע הטיפולים והתקדמות המחקר בסוכרת פרופ' דל-פראטו סיפר גם על מה שהוא מכנה 'תהליך הלמידה המתמיד של המחקר בסוכרת'. ישנם מנגנוני פעולה של טיפולים חדשים שעדיין נלמדים. לדוגמה, מעכבי SGLT2 פותחו על מנת להגביר את סילוק עודפי הסוכר בדם דרך הכליה והשתן. עם זאת, הבנת מנגנון הפעולה ויתרונותיו טרם הושלם. כיום נחקרים התהליכים הנוספים שמעכבים אלו מפעילים העשויים להיות כאלו אשר יספקו בעתיד תועלות גדולות עוד יותר לחולים.

 

לדעת דל-פראטו, השינוי הגדול ביותר באופן בו אנו מטפלים כיום בסוכרת נעוץ בהכרה שכל חולה סוכרת נבדל מחולה אחר. בדומה לתחומי טיפול נוספים בהם כבר מתקדמים לעבר רפואה מותאמת אישית, האתגר המרכזי בסוכרת והניסיון ליצור פרסונליזציה של ממש הינו איך לבחור את הטיפול או את השילוב של מס' טיפולים לחולה מסוים.

 

דל-פראטו מסביר בהרצאותיו על חשיבות הנושא ואומר כי: "חייבים לאבחן באופן מדויק את המטופל, להבין את הצרכים שלו ולהתאים לו את הטיפול המתאים ביותר או את הקומבינציה הטיפולית המיטבית על מנת לבלום את רמות הסוכר הגבוהות שלו.

 

"לשם כך, הרופאים צריכים להכיר במדויק את כל סוגי הטיפולים והשילובים האפשריים מתוך 12 קבוצות טיפול שונות. האפשרות לשלב חלק מהטיפולים יחד מובילה לפיתוח שילובים של מס' טיפולים בכדור אחד שישפרו גם את בעיית ההתמדה וההיענות לטיפול.

 

"שילובים בולטים הם תכשירי DPP4 עם מטפורמין בכדור אחד וכעת גם SGLT2 עם מטפורמין אשר מגיע במנגנון שחרור מושהה. אלו שילובים בעלי פוטנציאל לטיפול כבר בשלבים המוקדמים של המחלה לצד שינויים שהחולה נדרש לעשות באורח חייו בדגש על פעילות גופנית ועל שינויים בתזונתו. השליטה על המחלה בשלביה המוקדמים היא המפתח בהפחתת הנזק המצטבר שלה."

 

העתיד בתחום מתרכז במחקר ומיפוי גנטי של המחלה. לדברי דל-פראטו, "מושקעים מאמצים רבים בתחום המחקרי בכל הקשור לאפיון ומיפוי גנטי הקשור להתפרצות המחלה, מידע שיוכל לשפוך אור ולאפשר הבנה טובה יותר של המחלה. הבנה של הגנטיקה, חקר חלבונים ומטבוליזם ועוד תחומים נוספים הם אלו שיובילו לפריצת הדרך הבאה.

 

"בזמן שאנו עדיין מחכים למצב בו רפואה מותאמת אישית בסוכרת תהפוך למציאות גמורה חשוב לזכור שסוכרת בראש ובראשונה יכולה להימנע באמצעות אימוץ אורח חיים בריא הכולל תזונה מאוזנת ופעילות גופנית קבועה".

 

בשיתוף אסטרהזניקה





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טיפולים מותאמים אישית לסוכרת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים