שתף קטע נבחר

ככה מבקשים סליחה

לא חוכמה להגיד ‘סליחה’ פעם אחת בשנה, וזה לא שווה הרבה אם ההתנצלות לא באה מהלב. לכבוד יום כיפור, קבלו את המדריך המלא לבקשת הסליחה. גמר חתימה טובה!

שוב הוא מגיע. היום הזה בלוח השנה היהודי שמעודד אותנו להסתכל עמוק פנימה ולעשות חשבון נפש. אבל האם חשבון נפש מסתכם בכמה שעות של בטן מקרקרת? האם כדי לכפר על חטאים ולבקש את סליחתם של הפוגעים, כל מה שצריך זה רק שליחת הודעה קולחת או מבדחת?

 

בני עדות המזרח נוהגים להשכים לומר סליחות מראש חודש אלול, ובני אשכנז מתחילים לומר סליחות ממוצאי השבת שלפני ראש השנה. סליחה היא לא עניין פשוט כמו שהורגלנו אולי לחשוב. כילדים מלמדים אותנו לבקש סליחה ובזה, כך נראה לנו, מסתכם העניין. אבל בקשת סליחה היא עניין מורכב בהרבה. היא כרוכה ברגשות, בחששות, היא דורשת הקפדה והבטחה, אמפטיה ומאמץ.

 

בתורה מצוין בספר ‘ויקרא’ שכל מנהגי הכיפורים נועדו לכפירה על חטאים שבין אדם לאלוהים. "מכל חטאתיכם לפני ה' תטהרו", אבל בכל הקשור באדם וחברו, הכוח טמון בבקשת הסליחה. אם אתם רוצים לנצל את היום הזה לבקשה שלמה וכנה של סליחה, או אם אתם רוצים להתחמש בכלי הגנה למקרה שתרשמו עוד כמה חטאים בשנה הבאה, שימו לב לעצות המומחים במדריך המלא לבקשת סליחה.

 

הרמב"ם מציע לנסות לבקש את סליחתו של אחר לפחות שלוש פעמים בתקווה שימחל.המומחים מציעים לא לבזבז את אחת מבקשות הסליחה על הודעה בטלפון אלא לנסות ולתאם פגישה.במהלך הפגישה תהיו חייבים לשים את האגו בצד ולהתרכז בחוויה של החבר שנפגע, גם אם הוא לא ממהר להתפייס, הצמדו למטרה שלשמה התכנסתם.

 

"אל תצפו לחלוק באשמה. קחו אחריות מלאה".  ()
"אל תצפו לחלוק באשמה. קחו אחריות מלאה".

 

במחקרים רבים נמצא כי הצורה הטובה ביותר לתקשר באווירה מתוחה כזו היא דרך רגשות. לפני שאתם מתעסקים בנושא עצמו, תייצרו אווירה רגשית. ברוב המקרים גם לצד השני וגם לכם יש רגשות שמעורבים במריבה או סכסוך קטנים או גדולים, אז רצוי לגייס את הרגשות האותנטיים, להביע צער, או כאב ופחות לשריין לאווירה דומעת. הרגש יכול להוות גם מחסום עבורנו. בעיקר כשמדובר בכבוד עצמי. יש שחוששים שבקשת סליחה תשנה את הדינמיקה ביחסים, אולי שעמיד אותם במקום חלש יותר. חרטה אמיתית תכריע ותוביל אתכם לשחרר את החשש והחסם הזה.

 

סליחה לא מחייבת מחילה מיידית. צריך להתאזר בסבלנות. אם בחרתם להביע את התנצלותכם, קחו את מלוא השליטה על הסיטואציה ואל תצפו לחלוק באשמה בשלב הזה, קחו אחריות מלאה. בלי תירוצים ובלי אצבע מכוונת. המטרה היא להביע התנצלות ולא להתווכח על מידת הצדק שבאמתחתכם.

 

ההתנצלות עצמה משמעותית ביותר. ד"ר צ'פמן, מומחה התנהגות ידוע, פירסם רב מכר על תורת בקשת הסליחה ושם מנה את השלבים הכרוכים בבקשת סליחה יעילה. "מה שאחד חושב שהתנצלות כנה", הוא מסביר, השני לא מקבל. הוא אומר סליחה והשני אומר ‘נו ומה עוד’. שאלנו אלפים את השאלה, כשאתה מתנצל מה אתה עושה והשאלה השניה כשמישהו מתנצל בפניך למה אתה מצפה. הבנו שיש להביע חרטה, ולציין על מה, יש לומר בפירוש את המילה סליחה, לקבל אחריות, לשאול מה אני יכול לעשות כדי לפצות, להביע כמיהה לשנות, ובסוף לבקש שהשני יסלח".

 

"סליחה לא מחייבת מחילה מיידית". ()
"סליחה לא מחייבת מחילה מיידית".

 

צ'פמן ורבים כמוהו מדגישים מה שאולי נשמע מובן מאליו, אבל למעשה לא כל כך פשוט, וזו הכנות. "אם אתם מצטערים בכנות, החרטה תהיה אמיתית, השינוי יהיה כנה וברור.אם אתם לא שלמים עם הבעת החרטה, ייתכן שסליחה היא לא הצעד הצתאים, ואולי כדאי להסתכל פנימה או על מערכת היחסים עם אותו אדם ומה המשמעות שלה בחיים שלכם".

 

על פי ההלכה, אם פגעתם באדם ברבים, כדאי שגם ההתנצלות תיעשה ברבים, כשהסליחה עדיין כוללת את כל האלמנטים שמרכיבים סליחה מלאה.במידה והסליחה שלנו איננה מתקבלת אחרי שלוש פעמים, ההלכה קובעת שבמקרה כזה עליך להביא שלושה חברים של אותו אדם בתקווה שיבקשו בעבורך ויפצירו בו שייסלח לך. אם הוא עדיין מבוצר בעמדתו, מותר לך להרים ידיים וה'עוון' יהיה עליו.

 

ביום הכיפורים לא מתמקדים רק בבקשת סליחה אלא גם ביכולת שלנו לסלוח.כולנו יודעים שזה לא תמיד פשוט. הסליחה לא תמיד נעשית על פי הכללים ואיננה מספקת אותנו או מנחמת, לעיתים תגיע מעט מדי ומאוחר מדי ולא בזמן שבהכרח מתאים לנו.

 

מומחים מציעים שגם הצד הנפגע יגלה רגישות. שיידע להבין את הקושי של השני במעמד הזה ולהעריך את המאמץ. אם אנחנו מעוניינים בפיוס, כדאי שננהג במעט סבלנות וסלחנות. וכמו שאמרו חכמים: "במידה שאדם מודד - בה מודדין לו”.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הכוח טמון בבקשת הסליחה
צילום: shutterstock
מומלצים