שתף קטע נבחר

כפרות בכותרות

בשבוע שעבר עורר המנהג הקדום של יום הכיפורים סערה גדולה בברוקלין כשמפגינים צעקו "שואת חיות", מחו על השימוש בתרנגולות והשוו אותו לפשעי היטלר

מנהג הכפרות נערך בערב על פי המסורת, בכל שנה בערב יום הכיפורים. על פי המנהג המקורי, נהוג לסובב תרנגול מעל ראשו של כל יהודי ולבקש את מותו של התרנגול בכדי שבתמורה ילך האדם לחיים טובים. בתום הטקס נמסר התרנגול לשחיטה וניתן לרוב כצדקה לעניים, או נפדה בכסף שנתרם לעניים, ונקרא "פדיון כפרות". יש שהפכו את המנהג כולו לפדיון כפרות, כך באמצעות כסף אשר נתרם ישירות לעניים שמים ממשים את הצדקה שבמנהג.

 

לאורך השנים לא מעט מעמודי התווך של הקהילות היהודיות הביעו את סלידתם והתנגדותם למנהג.

רבי יוסף קארו כינה את מנהג כפרות בערב יום כפור מנהג של שטות. גם הרמב״ן התנגד באומרו שמקורו בכלל באמונה זרה או אמונה טפלה. רבים מהמנהיגים היהודים המשפיעים התנגדו לאורך השנים למנהג בעיקר בשל היותו אכזרי כלפי בעלי החיים. רבנים הצטרפו לקריאה להחליף את התרנגולים בכסף, בעיקר מקרב רבני עדות המזרח. ״ולמה אנחנו צריכים דווקא בערב היום הקדוש להתאכזר לבעלי חיים ללא צורך?״, אמרו. ״לטבוח בהם ללא רחמים בשעה שאנחנו עומדים לבקש חיים על עצמנו מאת אלוקים״.

 

בערב יום ראשון שעבר, נערכו בשכונת קראון הייטס שבברוקלין לקיום מנהג הכפרות המקורי. למעלה מ-100 מפגינים הקיפו את המשפחות שהגיעו לערוך את הטקס.

 

הטקס עצמו לא נראה מסביב ואם אכן התקיים, נערך מאחורי גדר בבית הספר המקומי. ניתן היה להבחין במכונית מלאה בתרנגולות שמוצאות אחת אחת.

על שער בית הספר צבאו המפגינים. ״תשתמשו בכסף, לא בתרנגולים״, הם צעקו. בשנים האחרונות תיעדו המפגינים את המקומיים נוהגים באכזריות בתרנגולות, בכל מיני אופנים. הם היו נסערים כל כך. על אף הנוכחות המוגברת של שוטרים במקום, המפגינים החלו להניע את שער בית הספר קדימה ואחורה כשהם זועקים שואת חיות! שואת חיות!

 

גם יהודים הגיעו למחות. (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
גם יהודים הגיעו למחות.(צילום: מוטי קמחי)

 

השער נפתח והמהומה רק התגברה. לפי עדויות אחד מצוות השמירה של החסידים המקומיים הפיל ילד בן 12 על הרצפה. המשטרה הסתפקה בדרישה מהשומר לא לדחוף והזכירה לו שאין מדובר בתפקיד משטרתי רשמי.

״אין תירוץ להתעללות בחיות״, צעקו המפגינים הרבים שאחזו בשלטים גם בעברית. ״רוצחים״, ״מתעללים בילדים״, היו רק חלק מהצעקות שנשמעו. ״אי אפשר להגיע אליהם״, אמר אחד המפגינים. ״הם שטופי מוח. הם לא מסוגלים להבין את הדבר הנורא שהם עושים. ככה לפחות אנחנו יכולים לעשות להם שיימינג״.

 

גם יהודים הגיעו למחות. אחת הנשים סיפרה שלפני כמה שנים היא ובנה נקלעו בטעות בצעדה תמימה בשכונה לסצינה מדממת ומאז היא מנסה לעצור את קיום המנהג העתיק בשכונה. בשכונת קראון הייטס התבצע הטקס בלמעלה מעשרה לוקיישנים שונים, גם במרכזים יהודיים חסידיים שונים ואפילו במגרשי חניה ופינות רחוב. רבים מהמרכזים שמקיימים את הטקס מגדירים את המפגינים כ׳כוחות אנטי יהודיים׳.

 

בשיאו של העימות אחד החסידים נשמע צועק בגיחוך chicken life matter ואחד החסידים הותקף על ידי אחד המפגינים שדחף אותו בחזהו ואיתגר אותו להכות אותו בכוונה. החסיד שפך עליו מים והמחנות החלו צועקים זה על זה. בשנה שעברה כמה מהטענות של המפגינים הובאו בפני בית המשפט שאישר את טענותיהם על הפרת חוקים להתעללות בחיות. מרכזים יהודיים בקראון הייטס ובבורו פארק הואשמו בהפרת זכויות בעלי חיים, בריאות וסניטריה ועל רבים מהם נאסר לבצע את הטקס. הטענות הן שקשה לאכוף או אפילו למנוע את הטקס לחלוטין. רבים הקבילו סנריו שכזה לאיסור על שחיטה כשרה בגרמניה של לפני המלחמה. שלטים שמשווים את הטקס לפשעי היטלר עוררו את זעמם של שני הצדדים.

 

בין המפגינים קבוצות של טבעונים מחד וקבוצות של מוחים מהשכונות על הבעיות הסניטריות שבמנהג. היו שטענו שהאכיפה נגד ההגבלות כל קיום הטקס שונות מאלו של טקסים מוסלמים וכדומה. ״כל עם והמנהגים שלו״, אמרו כמה מהשכנים. ״רק שלא יעשו את זה כל כך קרוב אלינו״.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים