שתף קטע נבחר

איך משתמשים בסיר לבישול איטי בשבת? מותר להאריך אותו?

שאלה:

ברשותי סיר בישול איטי – 10 שעות. האם מותר בשבת להוסיף זמן לפעילותו בלחצן הזמן? (חנה).

 

 

<< לכל השו"תים במדור החדשו"ת >>

 

תשובה:

כאשר מניחים מאכל על האש לפני שבת, אין בזה בעיה של בישול, אולם לפעמים חכמים אסרו זאת בגלל חשש של "הטמנה". בימים קדמוניים היו שומרים על חום התבשיל באופן שהכניסו אותו לתוך גחלים בתנור לשעות ארוכות. במקרה כזה קיים חשש של חיתוי הגחלים והבערת אש.

 

לכן, חכמים גזרו בתנאים מסוימים לאסור הטמנה הדומה להטמנה בגחלים, גם אם המאכל הונח לפני שבת.

 

לגבי סיר בישול איטי, לעיתים יש בו בעיה של הטמנה בשבת, מפני שלפעמים הוא בנוי באופן של סיר קטן בתוך סיר גדול, וזה דומה לאיסור הטמנה בשבת, כנזכר. על מנת לדעת כיצד ניתן להשתמש בסיר בישול איטי בשבת - אני מצרף כאן את ההוראות לשימוש בסיר בישול איטי בשבת מאת מכון צומ"ת – לטכנולוגיה והלכה.

 

סיר לבישול איטי

בשנים האחרונות נפוץ בישראל סיר לבישול איטי (slow-cooker) המיועד לחמין בשבת. מדובר בסיר מכובד (בדרך כלל עשוי חרס), הראוי להגשה לשולחן. הסיר מתחמם כל השבת בתוך סיר חיצוני חשמלי, העוטף אותו מכל עבר, פרט למכסה.

 

יש שערערו על השימוש בו בשבת, בשל איסור הטמנה ב"דבר המוסיף הבל". מאידך גיסא, רבו המתירים משום שההטמנה איננה שלמה, שהרי מִכסה סיר החמין גלוי ואיננו "עטוף" באלמנט מחמם. להלן הנחיות לשימוש בסיר מסוג זה:

 

א. יש לבשל את החמין לפני שבת לפחות עד למצב ראוי לאכילה (''כמאכל בן דרוסאי'', שליש בישולו), או להניח בו (סמוך לשבת) בשר חי אשר מתבשל באיטיות.

 

ב. לקראת שבת יש להעביר את הכפתור למצב "איטי" (LOW) או "מהיר"(HIGH) - אך לא מצב אוטומטי (MED) הפועל לפי תרמוסטט. הסיבה: הוצאת הסיר כולו להגשה גורמת מיידית לקירור הדפנות, וקיים חשש סביר להפעלת החימום מיד.

 

ג. לחילופין, אפשר להשאיר במצב "אוטומטי" - ולהסדיר שעון שבת שינתק את המתח סמוך לזמן הארוחה (כמובן שיתרון נוסף לכך - החיסכון בחשמל).

 

ד. אין לכסות את מכסה הסיר במגבת וכדומה, משום הטמנה.

 

ה. יש מהדרים (החוששים להטמנה גם במכסה גלוי) להגביה מעט (כסנטימטר) את הסיר הפנימי, על ידי הנחת כיסויי מתכת (וכיוצא באלה) מתחתיו, כך שיחרוג מעבר לדפנות הסיר החיצוני.

 

ו. מכיוון שמדובר בסיר לבישול ולא ב"פלטה של שבת", אין להחזיר את הסיר הפנימי אל המעטפת החיצונית החמה בשבת עצמה (מחשש של "מחזי כמבשל"). כשיש צורך בשימוש נוסף, מותר להוציא בכף מתוך הסיר - גם לאשכנזים המחמירים בהכנסת כף משום "מגיס" (על פי החזון איש). בכל מקרה, מומלץ לכוון בערב שבת שעון-שבת שינתק את החשמל בשעת הוצאת המאכלים.

 

ז. מכאן, גם לשאלתך בקשר להוספת הזמן על ידי לחיצה על הכפתור. בדרך כלל המשכת פעולה מותרת בשבת, כך – מותר להאריך את זמן פעולת המזגן שיכבה מאוחר יותר, וכן דברים דומים לזה.

 

לכן נראה, שאם נהגת בהתאם להוראות השימוש הנזכרות - יהיה מותר להאריך את זמן הפעולה (משיב: הרב אייל ורד).

 

  • לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים