שתף קטע נבחר

מענה לפסוריאזיס: מצא את ההבדלים

הטיפולים הביולוגיים הם המענה המתקדם לחולי פסוריאזיס לאחר כישלון בטיפולים אחרים, ומצטרפים לפתרון הקיים של התרופות הסיסטמיות הקיימות. אז מה בעצם ההבדלים בין הטיפולים?

בחסות נוברטיס ישראל בע"מ

 

פסוריאזיס היא מחלה כרונית. למרות שהטיפול במחלה מותאם אישית לכל חולה וחולה, במקרים רבים אין די בהם כדי למנוע את תסמיני המחלה: גירוד, כאב ורבדים עוריים.

 

במשך שנים ארוכות הטיפול בפסוריאזיס כלל משחות וטיפולים מקומיים לחולים הקלים, והחולים הבינוניים-קשים הופנו לטיפולים פוטותרפיים (ביניהם חשיפה לשמש בים המלח) ולתרופות סיסטמיות (הניטלות דרך הפה). ב-10 השנים האחרונות הצטרפו לארסנל הפתרונות גם הטיפולים הביולוגיים, שנועדו לחולים הקשים שאף טיפול אחר לא עזר להם.

 

קראו עוד:

"אם אני אקבל את עצמי – כולם יקבלו אותי"

יש תקווה לחולי פסוריאזיס: אבל מי זכאי?

חולי פסוריאזיס? כך תתגברו על החרדות

 

מה ההבדל בין תרופות ביולוגיות לתרופות שאינן ביולוגיות?

התרופות הביולוגיות מתערבות בפתולוגיה של מנגנון המחלה עצמו. תרופות אלו פועלות באופן מדויק כנגד מרכיבים מסוימים במערכת החיסון הגורמים להתפתחות פסוריאזיס.

 

אצל חולי פסוריאזיס תאי מערכת החיסון, וביניהם גם תאים הנקראים לימפוציטים מסוג T, פועלים באופן לא תקין כנגד הגוף עצמו וגורמים להפרשה של חלבונים המכונים ציטוקינים, והם אלה שאחראים על תסמיני המחלה. התכשיר הביולוגי פועל נגד הציטוקינים.

 

התרופות שאינן ביולוגיות עשויות מחומר סינטטי שמיוצר במעבדות ומופק במפעלים. לעומת זאת, רוב התרופות הביולוגיות הן סוג של נוגדנים שמחקים נוגדנים אנושיים או זהים להם.

 

הם מיוצרים בתהליך ביולוגי הפקתם מורכבת מאוד ויקרה. במילים פשוטות, כדי לייצר תרופה ביולוגית ברוב המקרים נוטלים קוד גנטי לחלבון אנושי ומגדלים אותו בתוך נשא ביולוגי חי (לא אדם) אשר מתחלק ויוצר את אותו חלבון בכמויות רבות (שיכפול). לאחר מכן מפיקים מהנשא את החלבון כחומר פעיל לתרופה.

 

כיוון שהתרופות הביולוגיות מחקות חלבונים שקיימים בגוף האדם, בחלק גדול מהמקרים אין להן את תופעות הלוואי שיש לתרופות שאינן ביולוגיות. עם זאת, עשויות להיות להן תופעות לוואי אחרות, חלקן קשורות למנגנון הפעולה שלהן.

 

הבדל חשוב נוסף הוא באופן הנטילה: התרופות שאינן ביולוגיות ניטלות לרוב דרך הפה כטבליה, כנוזל או בכמוסה. התרופות הביולוגיות ניתנות במרבית המקרים בהזרקה עצמית (רק תרופה אחת מהן ניתנת בעירוי במרפאה). את התרופות הביולוגיות יש לאחסן במקרר.

 

"בסך הכל היעילות של התרופות הביולוגיות גבוהה יותר מיעילות התרופות האחרות הסיסטמיות", אומר ד"ר פליקס פבלוצקי, מנהל המכון לפסוריאזיס בבית חולים תל השומר. "כמו כן, מנסיוני תופעות הלוואי פחות ניכרות בתרופות הביולוגיות. בתרופות הסיסטמיות 30%-40% מהמטופלים נאלצים להפסיק את הטיפולים בגלל אי סבילות לתרופות או תופעות לוואי כדוגמת יובש בעור, בחילות, כאבי שרירים, נשירת שיער ועוד.

 

בנוסף, בתרופות הביולוגיות תדירות הנטילה נוחה יותר – שכן צריך לקחת אותן בין פעם בשבועיים לפעם בשלושה חודשים, בעוד את הסיסטמיות האחרות לוקחים פעם בשבוע ולפעמים אפילו פעם ביום".

 

 בחסות נוברטיס ישראל בע"מ





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ההבדלים בין תרופות ביולוגיות לקיימות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים