שתף קטע נבחר

האפריקניות נוטשות את ה-ICC: "בית משפט של לבנים"

אחרי בורונדי ודרום אפריקה: גמביה הפכה למדינה השלישית מאפריקה שפורשת מבית הדין הפלילי הבינ"ל בהאג שחוקר את "צוק איתן" בטענה שהוא פועל רק נגד אפריקנים. ברקע: 6 המורשעים היחידים ב-ICC מאפריקה

התובעת הראשית של בית הדין בהאג - מגמביה. פאטו בנסודה (צילום: AP) (צילום: AP)
התובעת הראשית של בית הדין בהאג - מגמביה. פאטו בנסודה(צילום: AP)

 

האם בית הדין שחוקר בימים אלה את מבצע "צוק איתן" בעזה עומד בפני נטישה המונית של חברותיו? גמביה הודיעה אתמול (יום ג') שהיא תפרוש מבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC), והפכה בכך למדינה האפריקנית השלישית לעשות זאת. כעת גובר החשש שמדינות רבות נוספות מאפריקה ובכלל יפרשו מהגוף שחוקר ושופט את הפשעים החמורים ביותר בעולם, בהם רצח עם, פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות .

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

גמביה האשימה את ה-ICC בהתמקדות לא הוגנת באפריקה וכינתה אותו "בית המשפט הלבן הבינלאומי".

 

האם זו תחילתה של מגמה? בית הדין בהאג (צילום: AP) (צילום: AP)
האם זו תחילתה של מגמה? בית הדין בהאג(צילום: AP)
הודעת הפרישה של גמביה מבית הדין בהאג באה אחרי שדרום אפריקה, בעבר תומכת גדולה ב-ICC תחת משטרו של נלסון מנדלה, עדכנה את מזכ"ל האו"ם על פרישתה מבית המשפט הבינלאומי. דרום אפריקה ספגה לא פעם ביקורת על אי נכונותה להסגיר ל-ICC את נשיא סודן עומר אל-באשיר, שמבוקש על ידי בית הדין בגין רצח עם ופשעי מלחמה. גם בורונדי עשתה צעד דומה כשנשיאה חתם בשבוע שעבר על חקיקה שסוללת את פרישת המדינה מה-ICC.

 

התובעת הראשית בהאג - מגמביה

בית הדין הפלילי הבינלאומי פועל מאז שנת 2002 מתוקף אמנת רומא וחברות בו 124 מדינות. בכל שנותיו הורשעו בו רק אפריקנים - שישה במספר - אם כי חקירות רבות אחרות נפתחו על ידי בית המשפט בהאג באזורים אחרים בעולם מלבד אפריקה.

 

החלטתה של גמביה לפרוש מה-ICC הדהימה רבים משום שהתובעת הראשית בהאג היא לא אחרת מאשר משפטנית בכירה מגמביה עצמה - פאטו בנסודה.

 

משעבד הילדים מקונגו שנידון ל-14 שנות מאסר על ידי ה-ICC. תומס לובנגה (צילום: AP) (צילום: AP)
משעבד הילדים מקונגו שנידון ל-14 שנות מאסר על ידי ה-ICC. תומס לובנגה(צילום: AP)

מבוקש על ידי ה-ICC בגין רצח עם ופשעי מלחמה. נשיא סודן עומר אל-באשיר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מבוקש על ידי ה-ICC בגין רצח עם ופשעי מלחמה. נשיא סודן עומר אל-באשיר(צילום: AFP)
הפרלמנט בבורונדי אישר את הפרישה מה-ICC (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפרלמנט בבורונדי אישר את הפרישה מה-ICC(צילום: AFP)

בתקופת שלטונו נחשבה דרום אפריקה לתומכת גדולה של ה-ICC. נלסון מנדלה (צילום: MCT) (צילום: MCT)
בתקופת שלטונו נחשבה דרום אפריקה לתומכת גדולה של ה-ICC. נלסון מנדלה(צילום: MCT)

שר המידע של גמביה, שריף באבה בוג'אנג, פרסם הצהרה לפיה בית הדין בהאג מעורב "ברדיפה של אפריקנים ובייחוד של המנהיגים שלהם". הוא האשים "לפחות 30" מדינות מערביות שביצעו פשעי מלחמה נגד האזרחים שלהן מאז הקמתו של ה-ICC לפני יותר מעשור, ולדבריו אף אחת ממדינות אלה לא זכתה לתשומת לב מצדו של בית המשפט הבינלאומי.

 

השר הגמבי אמר שארצו החלה בהליך פרישה מה-ICC, שכולל בין היתר הודעה למזכ"ל האו"ם על הפרישה. הפרישה מבית הדין הבינלאומי תיכנס לתוקף שנה מרגע שמזכ"ל האו"ם מקבל את ההודעה עליה.

 

ארגוני זכויות אדם מאשימים לא פעם את נשיא גמביה, יחיא ג'אמה, אחד המנהיגים הוותיקים ביותר באפריקה, בהפרות זכויות אזרחיו, בהן דיכוי יריבים פוליטיים. הבחירות הבאות לנשיאות המדינה ייערכו בנובמבר.

 

מדינות נוספות באפריקה שיצאו נגד עבודתו של ה-ICC הן אוגנדה וקניה, אולם השתיים מסרו שהן עדיין לא החליטו אם יפרשו מבית הדין בהאג. אוגנדה מסרה שהנושא יהיה "הסוגיה החמה" בכינוס האיחוד האפריקני הקרוב בחודש ינואר 2017.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ארגוני זכויות אדם מאשימים אותו בהפרת זכויות ובדיכוי יריביו. נשיא גמביה יחיא ג'אמה
צילום: AP
מומלצים