שתף קטע נבחר

צחצוח שיניים מגן מהתקף לב: 10 עובדות מפתיעות

כמה זמן בחיים אנחנו מבלים בצחצוח שיניים, מה יקרה לנו אם לא נצחצח אחרי ארוחה ומה הקשר בין צחצוח לעלייה ברמות הכולסטרול והתקפי לב?

זו הפעולה כמעט הכי בסיסית שאנחנו עושים כמה פעמים ביום - אבל מה באמת אנחנו יודעים עליה?

 

קיראו עוד בערוץ בריאות השן

 

1. אדם ממוצע מקדיש במהלך חייו 38 ימים לצחצוח שיניים.

 

2. משחת השיניים בגלגולה המודרני קיימת קצת יותר מ- 100 שנים בלבד. לפני כן, נהגו לנקות את השיניים עם פחמים, מיץ לימון, דבש ותערובות של טבק.

 

3. 25% מהישראלים מצחצחים שיניים רק פעם אחת ביום ו-4% עושים זאת רק פעמיים בשבוע.

 

4. מבחינה רפואית עדיף לצחצח שיניים לאחר ארוחת הבוקר. אנשים מצחצחים מיד כשקמים בכדי לקבל תחושה רעננה, אבל הרעיון העומד מאחורי צחצוח השיניים הוא לסלק את שאריות האוכל, ואז, על הדרך, אפשר גם לנקות גם את רובד החיידקים שהצטבר בלילה.

 

5. מה שקובע את איכות הצחצוח היא הטכניקה – יש להקפיד על תנועות סיבוביות לכיוון החניכיים ולהימנע מתנועות של "קדימה ואחורה".

 

אנחנו חושבים שאם נקרצף את השיניים שלנו בחוזקה הן יהיו בריאות ונקיות יותר, אך לא כך. הרבה נזקים נגרמים לשיניים כתוצאה מצחצוח אגרסיבי וחזק מדי. אין צורך להשקיע כוח בצחצוח.

 

חוט דנטלי. משלים את פעולת הצחצוח (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חוט דנטלי. משלים את פעולת הצחצוח(צילום: shutterstock)

 

6. צחצוח מיטבי אורך 3 דקות וכולל שימוש בחוט דנטלי. גם אם צחצחת את השיניים באופן "מושלם", כיסית רק כ-70 אחוזים מניקיון שיניים. המברשת אינה מגיעה באופן מיטבי לאזורים בין השיניים, ולכן יש צורך להשתמש בחוט דנטלי כפעולה משלימה לצחצוח, לניקוי הלשון ושטיפת פה.

 

7. כעבור יום ללא צחצוח: אחרי 24 שעות ללא צחצוח, מתחיל להיווצר רובד של פלאק (חיידקים) המכסה את השן. חיידקים ושאריות מזון מצטברים באזורים שונים של חלל הפה ותהליך העששת נעשה פעיל יותר.

 

שבוע ללא צחצוח: הצטברות הפלאק מתעבה וריח רע עולה מהפה. בתקופה של בין שלושה ימים ועד כשבוע מתחילה להיווצר דלקת חניכיים, שבאה לידי ביטוי בדימום קל או באדמומיות לאחר נגיעה בהם. כשהפה יהיה מלא בחיידקים, פעילות העששת והפעילות שגורמת למחלת החניכיים תהיה מוגברת.

 

חודש ללא צחצוח: החיידקים החיים בתוך הפה מתחילים תהליך של פירוק חומצה. מלבד אדמומיות בחניכיים, יש סיכון לעששת במיוחד אם אוכלים מזון ממותק. הריח הרע מהפה יילך ויתגבר ובחלל הפה יהיה טעם לא טוב.

 

8. צחצוח שיניים מיד לאחר ארוחה הכוללת מזון חומצי או שתיית משקאות חומציים פוגע בשן וגורם לשחיקה חומצית, כך גם נכון הדבר לגבי צחצוח לאחר הקאה. החומציות בפה עולה וצחצוח מיד לאחר מכן עשוי לגרום לשחיקת האמייל.

 

9. צחצוח שיניים בערב הוא החשוב ביותר. -לא מעט אנשים מצחצחים את השיניים בבוקר בלבד ולא בערב. אמנם כשקמים מורגש ריח רע מהפה וטעם לא טוב בשל החיידקים בפה וזרימת הרוק הנמוכה בזמן שנת הלילה, אך הצחצוח בערב חשוב הרבה יותר.

 

במהלך היום ישנה צריכה רבה של סוכרים ופחמימות וכאשר היא אינה מוסרת, נוצר מצב בו לחיידקים יש הרבה זמן ומזון להשתמש בו ואפשרות להפריש חומצות מזיקות לשיניים.

 

צחצוח בערב מנקה את הפה לזמן השינה ומעניק הגנה לשן. מומלץ לצחצח גם אחרי ארוחת הבוקר, ולמנוע מצב שבו שיירי מזון נשארים בפה במשך שעות רבות.

 

10. אנשים שנמנעים מלצחצח את שיניהם באופן קבוע נמצאים בסיכון ללקות במחלות לב הגבוה ב־70% מהסיכון של מי שמצחצחים את שיניהם באופן קבוע פעמיים ביום.

 

הזיהום בחלל הפה מפעיל מנגנון דלקת, שבמסגרתו הגוף מפריש חומרים שונים שמנסים לנטרל את הנזק שנגרם מהזיהום הכרוני בשיניים ובחניכיים.

 

החומרים המנטרלים האלה מאיצים את התהליך של שקיעת הכולסטרול, הסידן וחומרי פסולת אחרים בדפנות של כלי הדם - תהליך שגורם לטרשת עורקים. זו גורמת בסופו של דבר לחסימת העורקים ולהתקף לב.

 

ד"ר רונן בורדובסקי, רופא שיניים ומנהל מרפאת השיניים ׳מאלו קליניק׳





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה אתם יודעים על צחצוח שיניים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים