שתף קטע נבחר

חולי פסוריאזיס, הכירו את התרופות הביולוגיות

הן מיועדות לחולים במצב בינוני עד קשה, וניתנות לאחר שטיפולים קודמים נכשלו. אז מה זה בעצם תרופות ביולוגיות, איך הן עובדות ומה ההשפעה שלהן? שאלנו את המומחים

בחסות נוברטיס ישראל בע"מ

 

פסוריאזיס היא מחלת עור ממנה סובלים כ-170 אלף ישראלים. היא פוגעת באיכות חייהם ולעתים מגבילה אותם קשות בחיי היומיום. לפני כעשור נפתחה עבורם תקווה חדשה: התרופות הביולוגיות.

 

תרופות אלה עשויות מחלבון המופק מן החי או בשיטה של הנדסה גנטית (או בשילוב של שתי השיטות), ובפעולתן הן מעכבות באופן ממוקד את הגורמים לפסוריאזיס בלי לגרום לדיכוי נרחב של מערכת החיסון כולה.

 

חלק מהטיפולים הביולוגיים מבוססים על נוגדנים שתוקפים באופן ממוקד מרכיבים מסוימים במערכת החיסונית של הגוף. תרופות אלו פתחו בפני המטפלים אפשרויות טיפוליות נוספות בחולים שמחלתם בינונית עד קשה, אשר מיצו את הטיפולים הקיימים או שפיתחו תופעות לוואי כתוצאה מטיפולים קודמים.

 

קראו עוד:

"אם אני אקבל את עצמי – כולם יקבלו אותי"

יש תקווה לחולי פסוריאזיס: אבל מי זכאי?

חולי פסוריאזיס? כך תתגברו על החרדות

 

שיקול דעת לפי מצב החולה

התרופות הביולוגיות הן אחרונות בשרשרת הטיפולים נגד פסוריאזיס, וניתנות לאחר שכל טיפול אחר כשל. הרופאים שמקבלים החלטות על הטיפול הניתן מפעילים שיקולים רבים: גיל החולה, הצורה הקלינית ממנה הוא סובל, שטח הגוף המעורב, מידת ההיענות של החולה ותופעות הלוואי.

 

אם חולה סובל מפסוריאזיס קלה (כך מרביתם) על שטח גוף קטן, יסתפק הרופא ככל הנראה בטיפול חיצוני כמו משחות וקרמים שונים שקיימים בשוק. אם הדבר לא עוזר או שהקשקשת מתפשטת לשטח עור גדול יותר, עולה צורך בטיפול סיסטמי – שכולל טיפול פוטותרפי וטבליות. הטיפול הסיסטמי בטבליות מחייב מעקב קליני ומעבדתי על-ידי בדיקות דם.

 

לבסוף, במידה ונכשלו לפחות שני טיפולים סיסטמיים ושטח העור הנגוע נרחב, מגיע תורו של הטיפול בתרופות ביולוגיות, שניתנות בזריקות או במתן תוך ורידי.

 

"התרופות הביולוגיות הן חלבון המופק בשיטה של הנדסה גנטית ולא באמצעות סינתזה כימית", מסביר פרופ' יובל רמות, רופא עור בכיר ומנהל מרפאת הפסוריאזיס במחלקת עור של המרכז הרפואי הדסה עין כרם. "התרופות הביולוגיות פועלות ישירות ובאופן ממוקד ומדויק על התהליכים הדלקתיים שמחוללים את הפסוריאזיס".

 

טיפולים אלו כלולים היום בסל הבריאות, אבל השימוש מוגבל לחולים שאצלם הפסוריאזיס התפשט לשטח נרחב – מעל 50% אחוז מהגוף – או כאשר המחלה מופיעה באזורים רגישים כמו פנים, כפות ידיים או רגליים ואיברי המין. תנאי נוסף הכרחי הוא כישלון או התוויית נגד של שתי תרופות סיסטמיות הניטלות בבליעה או פוטותרפיה (או שהייה בים המלח).

 

בדיקת דם יכולה לקבוע את נחיצות התרופה. תרופות ביולוגיות (צילום: shutetrstock) (צילום: shutetrstock)
בדיקת דם יכולה לקבוע את נחיצות התרופה. תרופות ביולוגיות(צילום: shutetrstock)

 

האם התרופות הביולוגיות בטוחות?

פרופ' רמות: "כל התרופות שנמצאות כיום בשימוש לטיפול בפסוריאזיס נבדקו באופן מדוקדק על מאות מטופלים במסגרת מחקרים קליניים. חלק ניכר מהתרופות קיים בשימוש קליני מזה שנים רבות, ולא רק לטיפול בפסוריאזיס אלא במחלות דלקתיות נוספות, ועל כן מספר המטופלים המצטבר גדול מאוד וכולל אלפים רבים של אנשים שנמצאים במעקב רפואי שנים רבות.

 

"הטיפולים הביולוגיים ממוקדים כנגד תהליכים דלקתיים ספציפיים בגוף, ועל כן אינם פוגעים בכל מערכת החיסון בדומה לתרופות מדכאות חיסון אחרות. עם זאת, טיפולים אלה בכל זאת משפיעים במידה מסוימת על מערכת החיסון ועלולים לפגוע ביעילותה, ועל כן עלולים לגרום לשכיחות גבוהה יותר של זיהומים כדוגמת התפרצות של שחפת סמויה.

 

"בנוסף, ישנם דיווחים על שכיחות גבוהה יותר של סרטני עור וסוגים מסוימים של לימפומות, אבל קשר זה עדיין לא הוכח באופן מובהק. סיבוכים אלה נדירים. יש לציין עם זאת, כי חלק מהטיפולים הביולוגיים הקיימים כיום חדשים יותר, ועל כן הידע לגבי הבטיחות שלהם קטן בהשוואה לתרופות הוותיקות".

 

מה היעילות של התרופות הביולוגיות, בהשוואה לסיסטמיות הניטלות דרך הפה?

אין מחקרים רבים שהשוו ישירות את התרופות הביולוגיות לטיפולים הסיסטמיים הקונבנציונליים (הטיפול בכדורים). עם זאת, השוואה לא ישירה בין הטיפולים השונים מלמדת כי לתרופות הביולוגיות יעילות גבוהה בהרבה מהטיפולים הסיסטמיים הרגילים – עד פי 2 לפי מחקרים מסוימים. יתרון נוסף של הטיפולים הביולוגיים הוא מהירות התגובה הגבוהה בהשוואה לטיפולים האחרים, הדורשים לעיתים זמן רב בטרם ניתן לחוש בשיפור.

 

"למרות שאין בידינו נתונים רבים, מחקרים ראשוניים מלמדים כי העובדה שהתרופות הביולוגיות פועלות באופן ישיר להפחתת התהליכים הדלקתיים בגוף, יכולה גם לתרום לטיפול במחלות נלוות לפסוריאזיס, כדוגמת הורדת הסיכון למחלות לב וכלי דם.

 

לאיזה תופעות לוואי החולה צריך לצפות?

"רוב המטופלים לא סובלים משום תופעות לוואי. בחלק מהמקרים המטופלים עלולים לסבול מכאב או תגובה דלקתית מקומית באזור ההזרקה. המטופלים גם מעט יותר רגישים לזיהומים נשימתיים ולזיהומים פטרייתיים מקומיים, ועלולים לחוש תחושה דומה לשפעת בחלק מהמקרים. למרות שישנן תופעות לוואי קלות עד חמורות הרי שברוב המקרים תופעות לוואי אלה קלות, ואינן מובילות להפסקת הטיפול בתרופה".

 

איזה חולים צריכים להימנע מטיפול ביולוגי?

"ההחלטה לגבי טיפול ביולוגי מבוססת על שילוב של גורמים הכוללים את חומרת המחלה, רצונות המטופל ומחלות הרקע שלו. יש להימנע ממתן התרופות הביולוגיות למטופלים עם זיהום פעיל, כדוגמת צהבת נגיפית מסוג B, או זיהום סמוי כדוגמת שחפת, ולטפל בזיהומים אלו טרם מתן התרופות. מומלץ להימנע מטיפול בתרופות נוגדי TNF במטופלים הסובלים ממחלות עצבים מסוימות, כדוגמת טרשת נפוצה, או כאשר לקרובי משפחה מדרגה ראשונה יש מחלה עצבים דומה.

 

"כמו כן יש להימנע מטיפול זה במטופלים עם אי ספיקת לב קשה. למטופלים שלהם ממאירות פעילה, או היסטוריה של ממאירות, אין לתת טיפול ביולוגי אלא לאחר התייעצות עם הרופא או האונקולוג המטפל. יש להימנע ממתן התרופות לפני ניתוחים גדולים, וכן לשקול היטב מתן התרופות בזמן הריון. חלק מהתרופות אינן מאושרות לשימוש בילדים".


בחסות נוברטיס ישראל בע"מ




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התרופות הביולוגיות שעוזרות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים