שתף קטע נבחר

בקיצור, מיני מעקף קיבה

מיני מעקף קיבה נמצא ברשימת הניתוחים המומלצים לטיפול בהשמנת יתר ובמחלות נלוות שונות, ולפעמים אף לריפוי מחלת הסוכרת. מתי מומלץ לבצע מיני מעקף קיבה, ובאילו מקרים מומלץ בכל זאת ללכת על ניתוח השרוול? פרופ' אנדרי קידר וד"ר אבו עביד סובחי, שניהם כירורגים בכירים באסותא מרכזים רפואים, מסבירים על המגמות המשתנות בתחום הבריאטריה

ארגון הבריאות העולמי הכריז לפני מספר שנים על השמנת יתר כמגיפה כלל עולמית המתפשטת בקצב מהיר ומסכנת את הבריאות. עפ"י הסקר האחרון שערך משרד הבריאות ב- 2013, אחוז הישראלים הסובלים מהשמנה חולנית (BMI מעל 35) עומד על כ-4%. השמנת יתר חולנית גורמת למחלות רבות וקשות, ביניהן יתר לחץ דם, עודף שומנים בדם, מחלות מפרקים, מחלות בדרכי הנשימה, מחלות לב, ועוד.

 

החולים יכולים לנסות לטפל בהשמנת היתר באמצעים שונים כגון דיאטה, פעילות פיזית וטיפול תרופתי, אולם מחקרים מראים שהסיכוי לרדת במשקל ולשמור על משקל תקין לאורך זמן עומד על כ- 3% בלבד. מנגד, הסיכוי לשמירה על הירידה במשקל לאחר ניתוח בריאטרי עומד על 50% עד 90%. לצד ירידה במשקל ושמירתה לאורך זמן, מחקרים מראים שניתוח מסייע בהחלמה ולעיתים אף בריפוי של מחלות נלוות קשות. מכיוון שניתוחים אלה מביאים להפחתת תחלואה ותמותה, ארגון הבריאות העולמי (WHO) קבע כי הטיפול היעיל ביותר להשמנה חולנית הוא ניתוח בריאטרי.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מגמות משתנות בניתוחים הבריאטריים

הלפרוסקופיה הבריאטרית שינתה ללא היכר את גישת הניתוח בהשמנת יתר. היא אפשרה אשפוזים קצרים יותר ותהליכי החלמה מהירים יותר, והפחיתה משמעותית את הטראומה הניתוחית. ב- 1997, בוצע לראשונה בארה"ב ניתוח "מיני מעקף קיבה". היום, כמעט 20 שנה אחרי, ועשרות אלפי ניתוחים כאלה מאוחר יותר, ניתוח מיני מעקף קיבה הפך לאחד מהניתוחים המבוקשים ביותר בתחום הבריאטריה.

 

ד"ר אבו עביד סובחי, כירורג בכיר באסותא מרכזים רפואיים המתמחה בניתוחים בריאטריים, מספר: "בשנות ה- 90 נכנס השימוש בניתוח הלפרוסקופי, שהיווה פריצת דרך משמעותית בטיפול בהשמנת יתר. ניתוחי הטבעת המתכווננת היו לניתוחים השכיחים ביותר, אך לאורך השנים ראינו כי התוצאות אינן משביעות רצון - הניתוח אמנם הגביל נפח ארוחות, אך החולים למדו לאכול נפחים קטנים של ארוחות עם תכולה קלורית גבוהה. יתר על כן, הטבעת זזה ממקומה וחולים רבים הזדקקו לניתוחים חוזרים על מנת להקטין ולהגדיל את קוטרה. חסרונות השיטה הובילו לירידה בשימוש בניתוחי הטבעת בארץ ובעולם. באותן שנים נכנס גם ניתוח שרוול קיבה. הניתוח הקטין קיבולת מזון והפחית זמנית את הורמון גרלין (האחראי על התיאבון), אולם ראינו שתוך 5 שנים ישנה עליה באחוזי השמנה בקרב חולים שעברו ניתוח שרוול.

 

בשנתיים האחרונות אנו מבצעים בעיקר ניתוחי מעקף קיבה בהשקה אחת, המכונה גם מיני מעקף. בשונה מניתוחי הטבעת והשרוול, מיני מעקף משלב את היתרונות של שתי המגמות המקובלות כיום בניתוחים: הגבלת צריכת המזון והגבלת ספיגה. בניתוח מסוג זה ישנו סיכון נמוך לסיבוכים ולחולים קל יותר לשמור על משקל נמוך לאורך זמן. התוצאות לטווח ארוך הן מצוינות".

 

ד"ר אבו עביד סובחי (צילום: עודד קרני) (צילום: עודד קרני)
ד"ר אבו עביד סובחי(צילום: עודד קרני)

ניתוח מיני מעקף קיבה יעיל יותר גם בהשוואה לניתוחי מעקף רגיל. זמן ניתוח מיני מעקף קיבה קצר יותר ושיעורי הפחתת המשקל טובים יותר (הפחתת משקל בשיעור של %72.9 , לעומת 60.1%). כאמור, הודות ליתרונות הרבים של הניתוח, מיני מעקף קיבה הפך לשכיח יותר בארץ ובעולם. עם זאת, למרות הפופולאריות של ניתוחי מיני מעקף קיבה, במדינות שונות, כמו ארה"ב, שיעור ניתוחי השרוול עדיין גבוה.

 

האם לדעתכם המגמה בישראל שונה, ואנו נפרדים מניתוחי השרוול והטבעת המתכווננת?

פרופ' אנדריי קידר, כירורג בכיר בקבוצת אסיא מדיקל באסותא מרכזים רפואיים, מסביר: "הנטייה בארץ היא להפחית את השימוש בניתוחי טבעת, וזאת בשל תופעות לוואי, חוסר יעילות והצורך בניתוחים חוזרים. אפשר לראות כי גם ניתוחי השרוול נמצאים במגמת ירידה – בעוד שעד לפני 5 שנים ניתוחי השרוול היו הנפוצים ביותר, בשנה האחרונה חלה ירידה משמעותית במספר ניתוחי השרוול ועליה משמעותית במספר ניתוחי המעקף, שהוכחו כיעילים יותר בטווח ארוך".

 

ד"ר סובחי, מסכים עם דבריו של פרופ' קידר, אך מוסיף כי "למרות התוצאות המבטיחות בניתוחי המעקף, יש לקחת בחשבון את הנתונים האישיים של כל מטופל. חולים סוכרתיים, חולים הצורכים כמויות גדולות של מתוקים, או אלה שיש להם BMI גבוה יזדקקו לניתוח שכולל מרכיב של תת ספיגה, ולכן ניתוח מעקף בהחלט מספק מענה טוב עבורם. אך כאשר לחולים יש משקל גבולי, והבעיה אינה מתוקים אלא כמות המזון שהם צורכים, ניתוח השרוול עדיין מהווה אופציה ניתוחית טובה".

 

מה צפוי למטופל שעובר מיני מעקף קיבה?

ד"ר סובחי: "ניתוחי מעקף קיבה בהשקה אחת נמשכים כשעה בלבד והאשפוז הממוצע הוא כיומיים. לאחר הניתוח, החולים יכולים לאכול ארוחות סדירות ומרבית החולים חוזרים לשגרת חייהם תוך מספר ימים. מכיוון שהניתוח מקטין נפחים ומגביל ספיגה, יש צורך במעקב צמוד של דיאטנית, בביצוע בדיקות דם תקופתיות ובנטילת תוספים לשמירה על ערכים מתאימים של ויטמינים מינרלים, במיוחד ברזל וויטמין B12.

אך חשוב לזכור שגם לאחר מיני מעקף קיבה תופעת דיכוי התיאבון נחלשת, והיכולת לאכול מנות יותר גדולות חוזרת. לפיכך, בדומה לניתוחים בריאטריים אחרים, ניתוח מיני מעקף קיבה הוא אמנם נקודת הפתיחה לירידה במשקל ולשינוי באורח החיים, אך השמירה על אורח החיים החדש צריכה להיות עקבית ולאורך זמן".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

האם מיני מעקף קיבה מרפא סוכרת?

מחלות נלוות, ולאו דווקא ההשמנה עצמה, הן פעמים רבות הסיבה לכך שחולים מגיעים לניתוח. לאורך השנים האחרונות נעשו מחקרים רבים המעידים כי ניתוח בריאטרי מסייע להעלים או לשפר סוכרת, להפחית את הסיכון למחלות לב ולהשפיע על תפקודים קריטיים אחרים בגוף. "מחקרים מראים שניתוחי מיני מעקף קיבה מרפאים את הסוכרת לחלוטין בחולים סוכרתיים שאובחנו 5-10 שנים לפני הניתוח וטופלו באינסולין. אולם צריך להבין שהניתוח לא יכול להוות פתרון גורף בכל נקודת זמן, וכי זמן ביצוע הניתוח הוא קריטי". מזהיר פרופ' קידר, "במחקר רוחבי בו השתתפו מטופלים שעברו ניתוחים בריאטריים באסותא נמצא כי בקרב חולים עם סוכרת קשה, מעל 5 שנים, שאינם מאוזנים, נראה שיפור קל בלבד במדדי הסוכר. המסקנה היא, ללא ספק, שכדי להשיג שיפור משמעותי, או אפילו החלמה, יש לבצע ניתוח בשלב מוקדם של המחלה".

 

פרופ' קידר מסביר: "ניתוחי המעקף משנים את פעילות ההורמונים של מערכת העיכול. בשנה-שנתיים הראשונות הורמון גרלין מדוכא, כך שהחשק לאכול יורד ומושגת הפחתה משמעותית במשקל. בעקבות זאת נראה בדרך כלל השפעה משמעותית על מדדי השומנים והסוכרים בדם. בעוד שהשפעת ניתוחי הטבעת והשרוול היא יחסית מועטה, ניתוחי מיני מעקף קיבה ומעקף תריסריון משפרים את רמת השומנים בדם ב- 97% מהמקרים. מעבר לכך, אנו רואים השפעות מרחיקות לכת גם על מצבים תפקודיים אחרים בעקבות הניתוח".

ד"ר אנדרי קידר (צילום: עודד קרני) (צילום: עודד קרני)
ד"ר אנדרי קידר(צילום: עודד קרני)
 

יש לך דוגמאות למקרים כאלה?

"לפני מספר חודשים הגיעה אלינו אישה צעירה שביקשה לתרום כליה לאחותה החולה. האישה סבלה מהשמנת יתר חולנית שהשפיעה על תפקודי הכליה שלה ולכן הרופאים סירבו לתרומתה. לאחר ניתוח בריאטרי היא הצליחה להפחית ממשקלה וכתוצאה מכך מצבה הבריאותי בכלל ותפקודי הכליה בפרט השתפרו משמעותית. בהמשך אושר לה הניתוח והכליה הושתלה באחותה. ישנם מקרים שבהם הגיעו אלינו מטופלי דיאליזה הסובלים מהשמנת יתר. חולים אלה לא התקבלו לרשימות ההמתנה להשתלה מכיוון שהשמנה היא גורם סיכון לסיבוכים בהשתלות. ניתוח בריאטרי סייע לחולים אלה להפחית ממשקלם בצורה כזו שאפשרה להם בהמשך לעבור השתלת כליה".

 

איזה תהליך צריכים לעבור מועמדים לניתוח בריאטרי?

על מנת שמטופל יוכל לבצע את הניתוח, עליו לעמוד בקריטריונים שקבע משרד הבריאות, על פיהם מומלץ לבצע ניתוחים בריאטרים. מטופל שעומד בקריטריונים אלה יעבור הערכה טרום ניתוחית במרכז הבריאטרי. ההערכה כוללת בדיקות סקר גופניות, בדיקות דם, אולטרא סאונד ובדיקות דימות, הערכה תזונתית ועוד. מטרת הערכה זו היא להכין את המטופל באופן מיטבי לניתוח, להתאים את הניתוח על פי מצבו, מחלות הרקע והרגלי האכילה שלו.

כמו כן, כל מטופל עובר הערכה על ידי פסיכולוג על מנת להעריך את מידת מוכנותו של המטופל לעבור את הניתוח, לשנות אורח חיים ולוודא כי הוא נכון להתחייב למעקב קבוע. לאחר הניתוח מעניק המרכז שירותי דיאטנית ועובדת סוציאלית המספקות תמיכה והכוונה, שמהווים חלק בלתי נפרד מהצלחת התהליך.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים