שתף קטע נבחר

המאבק של הרנטגנאים הוא המאבק של כל הציבור הישראלי

האם אדם שזקוק לטיפול רפואי יעז ללכת לקבל אותו מטכנאי אלקטרוניקה או מחשמלאי? בפועל זה בדיוק מה שקורה בישראל - לקראת הכנס המקצועי השנתי של ארגון הרנטגנאים בהסתדרות, יו"ר הארגון אריה הרשקוביץ מסביר למה הפקדת השימוש הרפואי בטכנולוגיית הרנטגן בידיהם של אנשים שחסרים את ההכשרה המקצועית המתאימה, היא בבחינת נשק מסוכן שקנהו מכוון לראשו של הציבור

בשיתוף ההסתדרות

 

גילוי קרני הרנטגן בשנת 1895 זיכה את הפיזיקאי דר' רנטגן בפרס נובל היוקרתי והביא לעולם אפשרויות שימוש מגוונות, כשהבולטת מכולן היא בענף הרפואה. לצד היתרון הברור של תמונה שמקדמת את האבחנה הרפואית ומאפשרת טיפול נכון ומדויק יותר לחולה, הגילוי טומן בחובו גם סכנות הקשורות לשימוש נרחב, ובחלקו בלתי מפוקח, בטכנולוגיה שנשענת על קרינה מייננת.

 

מאחר והחשיפה לקרינה מסוג זה עלולה להוביל להתפתחות של גידולים סרטניים, הרי שהפקדת השימוש הרפואי בטכנולוגיה זו בידיהם של אנשים שחסרים את ההכשרה המקצועית המתאימה, היא בבחינת נשק מסוכן שקנהו מכוון לראשו של הציבור.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
האם אדם שזקוק לטיפול רפואי יעז ללכת לקבל אותו מטכנאי אלקטרוניקה או מחשמלאי? לכאורה מדובר בתרחיש דמיוני לחלוטין, אך בפועל זה בדיוק מה שקורה במסגרת הפתרונות היצירתיים והזולים שמצאה מערכת הבריאות בישראל למחסור בכוח אדם מקצועי ומיומן בתחום הרנטגנאות.

 

צריך לזכור שהזול הזה עולה לנו ביוקר, פעם אחר פעם, מאחר ולא מעט אנשים נחשפים כיום למנות יתר של קרינה גם בפעולות בסיסיות שאמורות להיות בטוחות כאשר מבוצעות על ידי רנטגנאי מוסמך.

 

הרנטגנאים המוסמכים בישראל עוברים מסלול הכשרה מורכב שכולל תואר ראשון בלימודי רנטגנאות והדמיה באוניברסיטה, הכשרה קלינית באחד מבתי החולים בארץ והתנסות מעשית במכונים. מטרת ההכשרה, שכוללת בין היתר לימודים עיוניים ומעמיקים בתחומים כמו אנטומיה ורדיוגרפיה, היא להכשיר אנשי מקצוע שיודעים להפיק תועלת מרבית מטכנולוגיית הרנטגן בשימוש רפואי.

 

בפועל, מה שקורה בישראל הוא שהפיקוח על לימודי הרנטגן והעיסוק במקצוע אינו מוסדר בחוק, וכך נולד מצב אבסורדי שמכוני הדימות במערכת הרפואה הציבורית, יכולים ואף מעסיקים בפועל אנשים שאין להם השכלה מתאימה בהפעלת מכשירי דימות. בחלק מהמקרים מדובר בטכנאים שהוכשרו לטפל במכשירים ומצאו את עצמם מטפלים בבני אדם. לא למותר לפרט את הסכנה האדירה שזה יוצר עבור המטופלים, במקום הכי פגיע ובזמן שהם הכי זקוקים לאיש מקצוע מיומן.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

כחלק מההשפעות הרבות והמזיקות שיש לקרינה מייננת על תאים חיים, חשוב לזכור כי קרינה שנספגת ומצטברת בגוף האדם מעל לסף מסוים עלולה להביא להתפוררות רקמות, בדיוק כפי שארע לרעייתו של ד"ר רנטגן, ממציא הטכנולוגיה, בתקופה שהסכנות של חשיפה לא מבוקרת לקרינת הרנטגן עדיין לא היו ידועות.

 

כיום אנו חיים בתקופה אחרת. בעידן של תלות מוחלטת במכשירים רפואיים, למערכת הבריאות יש חובה חוקית ומוסרית לאזן את הסכנות הללו באמצעות רנטגנאי מקצועי ומיומן שיודע למזער למינימום את כמות הקרינה ולצמצם את הפיזור שלה, מבלי לפגוע באיכות התמונה ויכולת הפיענוח של הרדיולוג.

 

המציאות העגומה שבה חלק מהשירות שניתן היום למטופלים במכוני הרנטגן ניתן על ידי טכנאים שלא עברו את מסלול ההכשרה המלא של הרנטגנאים, קיבלה ביטוי בדו"ח מבקר המדינה לשנת 2014, בה המבקר מתח ביקורת חריפה על הנושא והתייחס גם לכך שמשרד הבריאות אינו יוזם השתלמויות מקצועיות על מנת לשמור על רמתם המקצועית של העוסקים בתחום.

 

נכון להיום, ארגון הרנטגנאים בהסתדרות החדשה הוא הגוף היחיד במדינה שמקיים השתלמויות אלו, על מנת להבטיח שהרנטגנאים שמעניקים לכם את השירות, יחזיקו בידע המקצועי העדכני ביותר ויוכלו לתת מענה ראוי שמשקף את ההתפתחויות בעולם הדימות.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
  

בכנס המקצועי השנתי שמקיים היום הארגון, אנו לא רק דואגים לרמתם המקצועית של הרנטגנאים, אלא מסמנים בקול רם ובוטח את המשך המאבק להכרה במקצוע, את הדרישה להפניית משאבים הולמת ולהבטחת ההסדרה של התחום בראש סדר העדיפויות של משרד הבריאות. חשוב לזכור כי המאבק של הרנטגנאים הוא המאבק של כל הציבור הישראלי על זכותו לטיפול איכותי ומתקדם, תוך מזעור הסכנות שכרוכות בחשיפת יתר לקרינה.

 

הכותב הוא יו"ר ארגון הרנטגנאים בהסתדרות

 

בשיתוף ההסתדרות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אריה הרשקוביץ, יו"ר ארגון הרנטגנאים בהסתדרות
מומלצים