שתף קטע נבחר

המגרש הביתי של כוכבי הכדורגל הישראלי

המגרש השכונתי בקריית עקרון היה מקום המפלט של אמייה טגה בילדות. הוא שיחק בו מבוקר עד ערב – כולל ביום של הבר המצווה שלו – ועדיין זוכר כל בלטה בולטת. בלם נבחרת ישראל והאלופה הפועל באר שבע, שיר צדק, גדל ב"מגרש השחור" בבית שאן ולא שוכח את הפעם הראשונה בה נתנו לו לשחק עם הגדולים

בחסות הטוטו

 

למרות שהוא מזוהה בעיקר עם מכבי נתניה, אמייה טגה גדל בכלל בקריית-עקרון, ומשם הזיכרון של המגרש הראשון בו שיחק. ולא סתם שיחק פה ושם. טגה מעיד על כך שבמהלך ילדותו העביר שעות רבות במגרש השכונתי, שם קיבל את הטעימה הראשונה מהמשחק והתאהב בו. שלא לדבר על כך שכל השעות שבילה שם שידרגו את היכולת שלו, כך שכשעבר כבר לשחק כדורגל על מגרש אמיתי, הוא הביא איתו את מכלול היכולות שצבר והשחיז לאורך השנים.

 

רוצים לשפץ את המגרש הביתי? מלאו את הטופס ואולי נגיע אליכם

מגרש ילדותו - אמייה טגה נזכר (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
מגרש ילדותו - אמייה טגה נזכר(צילום: אבי מועלם)

טגה מספר בהתלהבות: "אני עדיין זוכר איפה הייתה בלטה בולטת, מכיר כל פינה במגרש הזה. זה היה מקום שהיה מפלט בשבילי לכל דבר בילדות. לשם הייתי הולך ומנקה את הראש מהכל, משחק מהבוקר עד הערב".

 

המגרש הישן, בקריית עקרון, כבר נהרס. וטגה מעיף לאזור מבט אוהב כאשר הוא עובר שם. ילדים עדיין משחקים בסביבה, כמובן שלא בכמויות ובתדירות של ילדותו של הקשר, והדבר מציק לו: "היום הילדים דבוקים למסכים של האייפונים, הטאבלטים, המחשבים. לא חסרים מקומות בהם הם יכולים לשחק, אבל הם לא יוצאים. אני משחק עם הילדים שלי, ואני חושב שהדוגמה חשובה מאוד. אם הם רואים את ההורים עוסקים בספורט, זה נותן להם מוטיבציה".

 (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
(צילום: אבי מועלם)
 

הזיכרון החזק ביותר של טגה מהמגרש מעיד על החיבור האדיר שהיה לו למקום. אלה הסיפורים שמראים עד כמה הקשר בין ילד לכדורגל יכול להיות משמעותי, בטח כאשר המגרש הזה נמצא ליד הבית, הספורט זה כל מה שיש לך בראש, ושום דבר אחר לא משנה כאשר אתה מתרוצץ עם החברים.

 

וכך מספר טגה סיפור שאמא יהודיה – וככל הנראה גם אבא יהודי ובמיוחד סבתא יהודייה – עלולים להתחרפן קלות כשיקראו אותו: "תאמינו או לא, אני עדיין זוכר שביום של הבר מצווה שלי שיחקתי מהבוקר עד חמש וחצי אחרי הצהריים, ורק אחר כך הלכתי להתארגן". אתם מסוגלים לדמיין לעצמכם היום מקרה כזה?

 

טגה שמח לשמוע על הפרויקט, ומקווה שבאמת יוביל לחשיפה של יותר ילדים לספורט במידת האפשר. הוא חוזר ומדגיש את הנקודה המרכזית שלו – שבגיל צעיר חייבים לצאת החוצה לשחק. הילדות שלו הייתה עמוסה ברגעים נפלאים במגרש השכונתי, והוא רוצה שילדים נוספים יחוו את הרגעים האלה.

 

 (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
(צילום: אבי מועלם)

הילד מהמגרש השחור

"המגרש השחור". נשמע כמו מקום די מאיים, לא? אבל עבור דורות של ילדים בבית שאן, זה היה אחד המקומות בהם הם הכי נהנו. עד היום.

 

זה היה המגרש השכונתי בו גדל בלם נבחרת ישראל שיר צדק, היום בהפועל באר שבע, אלופת המדינה. הוא יודע לספר כי קיבל שם הרבה יסודות, אבל גם "הרבה שפשופים וצלקות". צדק מוסיף גם שעד עכשיו, רק המראה של המגרש מכניס בו אנרגיות חדשות ומקפיץ אותו: "בכל יום שישי אני כמעט מחליף בגדים והולך לשם לשחק".

מ"המגרש השחור" לנבחרת ישראל - שיר צדק (משמאל) (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
מ"המגרש השחור" לנבחרת ישראל - שיר צדק (משמאל)(צילום: אורן אהרוני)
 

למרות שצדק אומר שלאורך השנים שיפצו אותו קצת, "המקום שמר על מעט אותנטיות". וכל מי שזוכר את מגרש הילדות שלו יודע על מה מדובר. אותנטיות. זה אומר שהמגרש לא בהכרח משופצר. השערים עקומים לפעמים, על רשתות אין מה לדבר, ואפילו המשטח עצמו לא מה שהיה. אבל אלו הדברים שהופכים אותו למה שהוא. במקרה של צדק, מדובר ב"טריבונות ישנות מבטון, ומשחקים ליד מגרשי הטניס עם כל החורים".

 

צדק: "היום זה יותר טלפונים ואינטרנט אצל הילדים, אבל מי שאוהב כדורגל יוצא לשחק. זה לא כמו פעם, אבל זה תהליך טבעי, אנשים זונחים את הספורט לטובת האייפון. אני חושב שיש היום יופי של מתקנים בערים, למשל בבאר שבע יש אחלה מגרשים מתקנים, אבל זה תלוי בילדים. אני חושב שמסגרת ספורטיבית זה דבר טוב מאוד לילדים, ולא משנה אם מדובר בכדורגל, כדורסל או כל ענף אחר. אני אעודד את הילדים שלי לכך, אבל הם יהיו אלו שיחליטו מה לעשות".

 

ולצדק יש גם סיפור אחד מרגש במיוחד, שמלווה אותו עד היום: "אני עוד זוכר את הפעם הראשונה ששיחקתי עם הגדולים במגרש השחור בגיל 13. אחד מהם התלהב ממני ואמר לי 'אתה תהיה שחקן'. מאז, יוצא לי לפגוש אותו לפעמים, ובכל פעם הוא מזכיר לי שהוא היה זה שידע שאצליח בתחום."

 

ובאמת, אי אפשר לקחת מהמגרש השכונתי את האלמנט הפשוט והיפה ביותר – השכונה. המשחקים שם כרוכים בכל כך הרבה זכרונות יפים, רגעי ניצחון קטנים שבאותה השנייה נדמים כמו הגדולים בתולדות הספורט, חברים שהולכים איתך. והקסם המדהים שבמסורת הישראלית הזו הוא שבלם נבחרת ישראל, אחד שכבר עבר לא מעט, עוד זוכר בהתרגשות את המשחק המיוחד בשכונה בו נתנו לו לעשות את הצעד קדימה ופירגנו לו בגדול.

 (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
(צילום: עוז מועלם)
   

עושים מהפך במגרש

לכל אחד ואחת מאיתנו יש את המגרש הביתי שלו/שלה. אנחנו מגיעים לשם כדי לשחק עם החברים, לעשות קצת ספורט ולשמור על הקשר, אבל בעיקר לשמור על החברות ועל הקהילה. גם הילדים שלנו משחקים שם אחר-הצהריים, ממציאים משחקים חדשים, מגלים עולמות ומפתחים את הביטחון העצמי שלהם.

 

אבל לפעמים המגרש, למרות ואולי בגלל כל האהבה והמשחקים היומיומיים, מאבד מהזוהר שלו, הרשתות נקרעות, השערים מקבלים כתמי חלודה, הדשא הולך ונעלם והסימונים כבר לא נראים, אולי בעיקר משום שגם התאורה לא כל-כך עובדת.

 

במסגרת פרויקט מיוחד של ynet בשיתוף הטוטו ישופצו מתקני ספורט קהילתיים ברחבי הארץ כשתהליך השיפוץ ילווה ויתועד בסדרה חדשה כאן ב-ynet.

 

התפקיד שלכם הוא להגיש בטופס המיוחד בקשות לשיפוץ המגרש שבו אתם נוהגים להיפגש ולשחק. האתרים הנבחרים יזכו לטיפול מקיף על ידי צוות מיוחד שיחזיר את הכבוד למגרש.

 

בחסות הטוטו 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי מועלם
אמייה טגה במגרש של ילדותו
צילום: אבי מועלם
מומלצים